Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ανακάλυψη ID στο Facebook

Τη Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 έγινε μία διαρροή εσωτερικών εγγράφων από την Υπηρεσία Αστυνομικών Ερευνών του Τορόντο στο Καναδά. Ανάμεσα τους ήταν και ένας πολύ σύντομος οδηγός για την αξιόπιστη μέθοδο αναγνώρισης της ηλεκτρονικής ταυτότητας (ID) ενός χρήστη στο κοινωνικό δίκτυο Facebook. Ο τίτλος του εγγράφου είναι «How to find your suspect’s Facebook profile if they have changed their username or contact details» που μπορούμε να το μεταφράσουμε στα Ελληνικά ως «Πως να βρείτε το προφίλ Facebook του υπόπτου σας αν έχει αλλάξει το όνομα χρήστη ή τα στοιχεία του». Το έγγραφο αυτό είχε γραφτεί από τον Ντετέκτιβ Μπιλ ΜακΓκάρι της Υπηρεσίας Αστυνομικών Ερευνών του Τορόντο, εργαζόμενος στο Τμήμα Σεξουαλικών Εγκλημάτων, στο Τομέα Παιδικής Εκμετάλλευσης στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 αλλά η ίδια τεχνική λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

anakalypsh_facebook_id

Ο Ντετέκτιβ Μπιλ ΜακΓκάρι μας λέει πως μερικές φορές μπαίνεις να δεις το προφίλ ενός υπόπτου στο Facebook αλλά δεν είναι δυνατό πλέον να τον βρεις γιατί έχει αλλάξει τα στοιχεία του ή το όνομα χρήστη. Ωστόσο υπάρχει μία πολύ απλή τεχνική για να το ξεπεράσουμε αυτό. Μας λέει να πάμε στη γραμμή διεύθυνσης και στο πρώτο τμήμα του ονόματος τομέα (domain name) που όπως βλέπετε εδώ είναι «www».

anakalypsh_facebook_id_02

Να το αντικαταστήσουμε με «graph» που θα μας δώσει κάποιες πληροφορίες για το χρήστη αυτόν σε μορφή JSON. Αυτό συμβαίνει ώστε να είναι πιο εύκολο για τους προγραμματιστές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Facebook να γράφουν εργαλεία που χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες.

anakalypsh_facebook_id_03

Πατώντας Enter σε αυτή τη νέα σελίδα θα πάρουμε τα στοιχεία του χρήστη σε μορφή JSON. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα στοιχεία υπάρχει και το Facebook ID. Αυτό το ID είναι μοναδικό για κάθε λογαριασμό/προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο Facebook και δεν αλλάζει ποτέ, ότι στοιχεία και αν αλλάξει στο λογαριασμό του ένας χρήστης. Ωστόσο, καθώς είναι μοναδικό ανά λογαριασμό-προφίλ, σημαίνει πως αν ο ύποπτος χρησιμοποιεί κάποιον άλλο λογαριασμό αυτός θα έχει ένα διαφορετικό ID.

anakalypsh_facebook_id_04

Ότι στοιχεία και αν αλλάξει ο ύποπτος στο λογαριασμό/προφίλ του μπορείτε να τον βρίσκεται πάντα με αυτό το ID αν στη γραμμή διεύθυνσης αναζητήσετε τη σελίδα με το URL https://www.facebook.com/ και προσθέσετε στο τέλος του το Facebook ID του χρήστη που αναζητείτε. Όπως για παράδειγμα βλέπετε και στη παρακάτω εικόνα ότι ενώ το όνομα χρήστη που εμφανίζεται κανονικά είναι bill.mcgarry.15 η πρόσβαση παραμένει ίδια και αν το αντικαταστήσει με το Facebook ID του εν λόγω χρήστη.

anakalypsh_facebook_id_05

Σίγουρα είναι μία πολύ απλή τεχνική αλλά επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές την παρακολούθηση συγκεκριμένων λογαριασμών/προφίλ ακόμα και αν ο χρήστης πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό γιατί αλλάζει συχνά τα στοιχεία του και το όνομα χρήστη που εμφανίζεται όταν κάποιος τον αναζητά στο κοινωνικό δίκτυο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου