Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Οι Παγκόσμιες Απειλές στις Μυστικές Υπηρεσίες (2014)

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014 στο Άσπεν του Κολοράντο των ΗΠΑ έλαβε χώρα το «HOMELAND SECURITY FORUM» (ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ) του προγράμματος «ASPEN INSTITUTE HOMELAND SECURITY PROGRAM 2014» (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΣΠΕΝ 2014). Από εκεί δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά όπου μία από τις πιο σημαντικές ομιλίες, ήταν η ομιλία με θέμα «THE GLOBAL THREAT PICTURE AS THE DEFENSE INTELLIGENCE AGENCY SEES IT» δηλαδή στα Ελληνικά, «Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΙ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ». Μπορείτε να βρείτε τα επίσημα πρακτικά στα Αγγλικά σε αυτό το σύνδεσμο ή να διαβάσετε την Ελληνική μετάφραση που παραθέτουμε στη συνέχεια.

aspen_parousiash_01

Στη συζήτηση συμμετείχαν τρεις ομιλιτές, ο πρώτος είναι ο Κλαρκ Κεντ Έρβιν, Διευθυντής του Προγράμματος Εθνικής Ασφάλειας του Ιδρύματος Άσπεν.

aspen_parousiash_02

Εν συνεχεία, o Αντιστράτηγος κύριος Μάικλ Τ. Φλιν, Διευθυντής της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ.

aspen_parousiash_03

Και τέλος, ο ανταποκριτής θεμάτων εθνικής ασφάλειας και δικαιοσύνης του ειδησεογραφικού δικτύου CNN, ο Έβαν Πέρεζ.

aspen_parousiash_04

Παρακάτω ακολουθεί όλη η συζήτηση που έλαβε χώρο σε αυτή την ομιλία μεταφρασμένη στα Ελληνικά με βάση τα πρακτικά που αναφέραμε παραπάνω. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί μας προσφέρει πολύ καλή εικόνα για τα τεκταινόμενα στο χώρο των παγκόσμιων απειλών και στρατηγικών εξελίξεων μέσα από την οπτική γωνία του κύριου παίκτη, των ΗΠΑ.

ΕΝΑΡΞΗ

(Χειροκρότημα)

Κ. ΕΡΒΙΝ: Λοιπόν, φίλοι, δε θα πω πολλά. Σας ευχαριστώ όλους που είσαστε εδώ για τη τελευταία συνεδρία της πέμπτης ετήσιας Συζήτησης Ασφαλείας του Ιδρύματος Άσπεν. Θέλω να σημειώσω ότι ο Γούλφ Μπλίτζερ είναι ακόμα στο εξωτερικό για τη κάλυψη των γεγονότων στη Γάζα και στην Ουκρανία και γι’αυτό είμαστε πολύ, πολύ χαρούμενοι που έχουμε έναν από τους καλύτερους συνεργάτες του Γούλφ, τον Έβαν Πέρεζ, ως συντονιστή της αποψινής τελευταίας συζήτησης με τον Στρατηγό Φλιν. Ο Έβαν είναι ένας ανταποκριτής θεμάτων εθνικής ασφάλειας και δικαιοσύνης του CNN.

Πρόσφατα ήρθε στο δίκτυο από μία καριέρα, μία εξαιρετική καριέρα στην εφημερίδα Wall Street Journal. Στην εφημερίδα ανάμεσα σε άλλα πράγματα βοήθησε στην αποκάλυψη των στοιχείων που οδήγησαν στη παραίτηση του Στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους από Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). Επίσης έκανε σημαντικές αποκαλύψεις στα νέα που αποκλούθησαν από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Με αυτό, ο Έβαν Πέρεζ θα συντονίσει την αποψινή συζήτηση με τον Στρατηγό Φλιν, σας ευχαριστώ και τους δύο.

(Χειροκρότημα)

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σας ευχαριστώ. Θέλω να πω ένα σύντομο ευχαριστώ στον Κλαρκ που μας έχει εδώ για αυτό το υπέροχο γεγονός. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τη πόλη του Άσπεν για την εξαιρετική φιλοξενεία αυτή την εβδομάδα. Είναι ένα πολύ, πολύ, πολύ ωραίο μέρος για να έρθεις να συζητήσεις αυτά τα θέματα. Μαζί, πρώτον — ξέρετε, ο Γουλφ στέλνει χαιρετίσματα σε όλους. Εύχονταν να ήταν εδώ, αλλά κάνει την εκπομπή «The Situation Room» σήμερα, από τα Ιεροσόλυμα. Γι’αυτό είναι εκεί που είναι σήμερα.
Μαζί μου είναι ο Αντιστράτηγος κύριος Μάικλ Φλιν που είναι ο Διευθυντής της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA). Σε δύο εβδομάδες αποστρατεύεται έπειτα από μία τριακονταετή καριέρα στη στρατιωτική κατασκοπεία που ξεκίνησε ως αλεξιπτωτιστής στην 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Υπηρέτησε ως ανώτατος αξιωματικός πληροφοριών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Το 2010 ο Στρατηγός Φλιν δημοσίευσε μία αναφορά για κάποια επακόλουθα στη συλλογή πληροφοριών στο Αφγανιστάν, συγκεκριμένα. Είσαι γνωστός για ειλικρίνεια σου και αυτή η αναφορά δέχθηκε πολλά — ξέρεις, πολλοί αναστατώθηκαν, αλλά είναι κάτι που φαίνεται ότι πραγματικά χρειάζεται συζήτηση.

Πιστεύω θα έχουμε κάτι από αυτά σήμερα εδώ. Ξέρεις, θέλω να αρχίσω, αν γίνεται, με, ξέρεις, πως είναι να πηγαίνεις στο γραφείο κάθε μέρα. Τι ψάχνεις; Πως οργανώνεις την ημέρα σου βλέπωντας τις διάφορες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Λοιπόν μερικά πράγματα αρχικά — Θα προχωρήσω σε μία λιτανεία από πράγματα για τα οποία έχουμε μιλήσει εγώ και ο Έβαν. Αλλά έχεις δύο πρωτάριδες εδώ πάνω τώρα. Και για αυτούς που ήταν στην άλλη αίθουσα την υπόλοιπη μέρα, είπαμε πάρα πολλά πράγματα.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Έτσι ακριβώς.

(Γέλια)

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Έτσι — τέλος πάντων, είναι μία πραγματική τιμή να είμαι εδώ και μεγάλη χαρά που σε γνωρίζω, Έβαν, και που έμαθα λίγο από το υπόβαθρο σου.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Επίσης.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Και είναι αλήθεια τέλεια. Αυτό που θα κάνω είναι να σας καθοδηγήσω στα πράγματα που κάνω σε καθημερινή βάση. Θα τα πω επιγραμματικά και μετά θα επιστρέψω στον Έβαν για να συνεχίσει τη συζήτηση, και να σας δώσω μια εικόνα του τι κάνει το Υπουργείο Άμυνας, τι κάνουμε εμείς στο σύστημα πληροφόρησης. Και για εμένα είναι — ξέρεις, έχω 17.000 ανθρώπους σε 140 χώρες σε όλο το κόσμο απόψε που εργάζονται για το κράτος.

Και βασιζόμαστε σε 11 ανώτατους αξιωματικούς — τον Ναύαρχο ΜακΡέιβεν — τον είδατε — τον Στρατηγό Γιάκομπι, που ήταν ακόμα ένας από τους ομιλητές σήμερα, όπως επίσης και όλους τους άλλους μάχιμους διοικητές που είναι σε όλο το κόσμο προσπαθώντας να διασφαλίσουν την εθνική μας ασφάλεια. Αυτό που θα κάνω τώρα είναι να σας πω σύντομα τι κάνω καθημερινά, γιατί είμαστε εκεί που είμαστε στο κόσμο που ζούμε, και να σας δώσω κάποιες σκέψεις για το τι πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε.

Και εγώ — ξανά, το κοιτάω αυτό από την οπτική γωνία του — αυτό γίνεται για το θεσμό αυτής της χώρας, όχι απλά για το θεσμό του Υπουργείου Αμύνης ή για αυτά που κάνουμε στο στρατό. Αυτό είναι για την εθνική μας ασφάλεια. Άρα πρώτον, θα τα πω πολύ γρήγορα αυτά γιατί είναι πράγματα που έχω ξαναπεί, ξέρεις, τις τελευταίες μέρες εδώ στις συζητήσεις, και σε πολλά άλλα που βλέπεις — στη τηλεόραση σήμερα ή στα άλλα μέσα ενημέρωσης. Αλλά επίσης, πολλά από αυτά είναι πράγματα που θα αντιμετωπίζουμε για καιρό, για πολύ καιρό.

Άρα ας ξεκινήσουμε — και απλώς θα τα περιγράψω — ή θα τα πω και θα τα περιγράψω σύντομα. Λοιπόν τρομοκρατία — τρομοκρατία, έχουμε ένα σωρό νέους παίκτες εκεί έξω που είναι πιο ακραίοι από την Αλ Κάιντα. Συρία και το Ιράκ — Η Συρία και το Ιράκ, αυτοί είναι τοπικοί πόλεμοι που θα αυξηθούν σε πολυπλοκότητα. Αυτό είναι προφανές. Αλλά αυτοί είναι πόλεμοι σε εξέλιξη. Αυτό είναι πέρα από τη συμπλοκή και θα — ξέρεις, θα περιγράψω λίγο τις πιθανότητες στο χρόνο των ερωτήσεων.

Ιράν — Το Ιράν λειτουργεί ως ο νέος παίκτης με επιρροή στη περιοχή λόγω όλων όσων συμβαίνουν στη Συρία τα τελευταία ένα-δύο χρόνια, αυτό που έγινε στο Ιράκ, τα πράγματα που είδαμε στη Μέση Ανατολή — ή στο Ισραήλ με τη Γάζα, το πως ασκούν επιρροή. Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική — και ο τρόπος που το περιγράφω αυτό είναι με διαφορά πιο εύστροφοι ευκίνητοι παίκτες που παίζουν ή κάνουν αυτό που εγώ περιγράφω ως ημιτελής επαναστάσεις, καλά; — 1.3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στην ήπειρο της Αφρικής — 1.3 δισεκατομμύρια.

Και οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι σε ηλικίες ανάμεσα σε 15 και 30 — και παλι, θα μιλήσουμε για το γιατί σε λίγο, γιατί βλέπουμε τόσα πολλά — τόσα πολλά προβλήματα — πραγματικά στην Αφρική και μόνο. Ρωσία — Η Ρωσία, έχει αναζωογονηθεί και αντιμετωπίζει τις δυτικές επιρροές με πραγματικά αντισυμβατικές τακτικές. Όλοι αυτοί οι αυτονομιστές και όλοι αυτοί οι χαρακτήρες που βρίσκονται στην Ανατολική Ουκρανία και στη Κριμαία, όλη αυτή η ιστορία — ένας κύριος στο βίντεο είπε αυτή η συζήτηση για, ξέρεις, σε τι είδους πόλεμο είμαστε και πιστεύω ότι πάντα πρέπει να το ορίζουμε αυτό.

Αφγανιστάν — Πέρασα πολλά χρόνια στο Αφγανιστάν. Μεταβαίνουμε έπειτα από μία δεκαετία πολέμου στο Αφγανιστάν — βασικά λίγο παραπάνω από δεκαετία στο πόλεμο του Αφγανιστάν. Αλλά αυτή η μετάβαση θα έχει επιπλοκές από τα γεγονότα στο Ιράκ γιατί ότι συμβαίνει στο Ιράκ — πιστέψτε με, και — και θα είμαι πολύ κωμικός εδώ για ένα δευτερόλεπτο, αλλά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα — είμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνες απειλές. Αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους σαν να είναι παντόφλες με μπουρνούζια, αλλά δύο φορές ως τώρα έχουν νικήσει το πιο σύγχρονο στρατό στο κόσμο το 2006 στο Ιράκ, και το 2009 στο Αφγανιστάν.

Γι’αυτό παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ καθώς αποχωρούμε από το Αφγανιστάν. Η αυξανόμενη σπουδαιότητα της Αφρικής — Ανέφερα την Αφρική πρίν λίγο, πρέπει να σας πω ότι έχουμε ένα μεγάλο σύμπλεγμα από συμμάχους που πρέπει — πρέπει να δούμε ποιοί θέλουμε να είναι φιλοι και συνεργάτες μας εκεί, πολύ, πολύ σημαντικό. Κίνα και Νότια Ασία — σε αυτή τη συζήτηση, ξέρεις, αυτή τη μέρα που ήρθα εδώ, μίλησα για την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή. Αλλά η Κίνα και γενικά η Νότια Ασία — η στρατηγική Ασίας-Ειρηνικού που έχουμε, δεν είναι απλώς για την Κίνα και την Αμερική. Είναι για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό αγαθών.

Και είναι πολύ, πολύ σημαντικό ότι το κατανοούμε αυτό γιατί δεν είναι απλά το τι συμβαίνει στον Ειρηνικό. Είναι τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Ηλεκτρονικές απειλές και ευκαιρίες — και ξέρω ότι θα πούμε λίγο περισσότερα για αυτό. Είχαμε κάποιες φοβερές ομιλίες για ηλεκτρονικό πόλεμο. Αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό χαρτί σε ότι κάνουμε. Και εν συνεχεία μόνιμα κακομαθημένοι — μόνιμα κακομαθημένοι. Ένας από αυτούς είναι η Βόρεια Κορέα. η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ακόμα έναν πύραυλο, ακόμα ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο σήμερα.

Η Βόρεια Κορέα είναι — είναι στη διαδικασία εκτόξευσης τέτοιων πυραύλων, είναι στα μέσα ενημέρωσης, και κυρίως μας απευαισθητοποίουν γιατί θέλουν να ξέρουν ή θέλουν να μας δηλώσουν ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Αλλά αυτό είναι — είναι καθαρά κακή συμπεριφορά. Όπλα μαζικής καταστροφής είναι ακόμα ένα θέμα για το οποίο θα μιλήσω σε λίγο — ξέρεις, δήλωσα σε ανοικτή κατάθεση βασικά τον τελευταίο Μάρτιο μπροστά στην Επιτροπή της Γερουσίας Ενόπλων Δυνάμεων ότι θεωρώ το πιο επικίνδυνο — μία από τις πιο επικίνδυνες απειλές που αντιμετωπίζουμε — ήταν αυτοί οι Σύριοι — ή συγγνώμη, το ISIS και ISIL, αυτές οι διαφορετικές τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα στη Συρία έχουν στα χέρια τους χημικά όπλα. Και ακόμα το πιστεύω αυτό.

Γι’αυτό ανησυχούμε για αυτούς τους ξένους πολεμιστές που μπορεί να επιτεθούν εδώ στη χώρα μας ή στους συμμάχους μας. Αλλά βασικά — υπάρχουν ακόμα χημικά όπλα ή δυνατότητες χημικών όπλων σε αυτό το μέρος του κόσμου. Και στα χέρια ανθρώπων που γνωρίζω ότι σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν, πρέπει να δείξουμε ενδιαφέρον σε αυτό. Και τέλος ο Νότος μας, η Λατινική Αμερική — η Λατινική Αμερική έχει σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας, αλλά έχει επίσης τεράστια διακρατικά θέματα ή τα μεγαλύτερα καρτελ εγκληματιών, και το αντιμετωπίζουμε αυτό.

Ο Στρατηγός Κέλι, ο Διοικητής της Νότιας Διοίκησης μας, ο Στρατηγός Γιάκομπι, που είναι εδώ, και οι δύο το γνωρίζουν αυτό και το αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση. Λοιπόν με όλα αυτά, μερικά σημεία κλειδιά. Εθνική κυριαρχία — όχι όλων — αλλά η εθνική κυριαρχία στον κόσμο αλλάζει. Επίσης — όπως είπε κάποιος σε αυτό το βίντεο, είμαστε σε αυτή τη περίοδο παρατεταμένων κοινωνικών συμπλοκών, πιστεύω, από ότι έχω δει και μελετήσει στα πάνω από 33 χρόνια που το κάνω αυτό, και σίγουρα με αυτά που έχω δει τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια, είμαστε σε αυτή τη περίοδο παρατεταμένων κοινωνικών συμπλοκών.

Τώρα, κάποιοι θα το περιέγραφαν ως είδος μετα-αποικιακών συνόρων ή πολιτική κατάσταση που αλλάζει. Και αυτό είναι — όταν το δούμε, όπως, ξέρεις, τα σύνορα μας θα παραμείνουν τα ίδια, τα γεωγραφικά μας σύνορα θα παραμείνουν τα ίδια. Άρα αυτή η παρατεταμένη κοινωνική συμπλοκή είναι μεγάλο ζήτημα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε — οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι δε μπορούμε να κερδίσουμε μόνοι μας, δε μπορούμε να κερδίσουμε μόνοι μας. Στη πραγματικότητα, ο ρόλος των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικός, πάντα θα είναι — θα είναι σημαντικός, αλλά ίσως να μην είναι καθοριστικός, ξέρεις, στη κλίμακα — στη κλίμακα των επιχειρήσεων μας, ξέρεις, με βάση τη κατάσταση που βρισκόμαστε.

Και έπειτα πραγματικά η ανάγκη μας — να αναγνωρίσουμε, να αποδεχθούμε, και να μπούμε να δημιουργήσουμε νέες τοπικές δυνάμεις, τοπικές συζητήσεις, τοπικά συνέδρια — ξέρεις, το ASEAN, την Αφρικανική Ένωση, Συνέδριο Ασφαλείας του Νότιου Ημισφαίριου. Εννοώ υπάρχουν διαφορετικά εκεί πέρα. Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε. Αυτά είναι νέα πράγματα που βγήκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Μερικοί είναι από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Υπάρχουν δύο λάθη που γίνονται στον κόσμο — υπάρχει αποτυχία στην εθνική κυριαρχία — και μίλησα περιληπτικά για αυτό — υπάρχει αποτυχία στη διακυβέρνηση. Και αυτοι οι δύο τομείς αμφισβητούνται.

Και όταν βλέπεις διαφορετικά μέρη του κόσμου — πολύ, πολύ ξεκάθαρα — απειλούνται από την άνοδο της διαφθοράς. Και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό γιατί επενδύουμε σε μέρη που υπάρχει πολύ διαφθορά, σε μέρη που έχουν κλεπτοκρατία. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Και τι κάνουμε; Και θα πω μερικές λέξεις και μπω σε βάθος για το τι πιστεύω ότι σημαίνουν. Αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί όπως βλέπω τις απειλές που αντιμετωπίζουμε — πολλές μόλις ξεκίνησαν — πρέπει να σκεφτόμαστε με αυτό το τρόπο.

Πρέπει να έχουμε τεράστια ευελιξία ως έθνος για να λειτουργούμε στα διαφορετικά περιβάλλοντα που είμαστε μέσα. Ευελιξία — η ευελιξία είναι κάτι που μας επιτρέπει να — να κινούμαστε με μία σχετική ταχύτητα που είναι καλή και εξυπηρετική για αυτά που προσπαθούμε να κάνουμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσαρμοστικοί. Χρειαζόμαστε ικανότητα προσαρμογής. Όταν κοιτάω τις απειλές και βλέπω τον τρόπο που έχει αλλάξει ο κόσμος από όταν ήρθα και αντιμετωπίζαμε τη Σοβιετική Ένωση στο Ψυχρό Πόλεμο και αυτό χάθηκε τώρα ξαφνικά καθώς είμαστε σε διαφορετικά — ξέρεις, πήγαμε στα Βαλκάνια, — ξέρεις, πήγαμε — εδώ και τα τελευταία 13 χρόνια — εννοώ, πραγματικά χρειαζόμαστε μεγάλη ικανότητα προσαρμογής.

Το σύστημα μας πρέπει να είναι ικανό να προσαρμοστεί — το μεγάλο πολιτικό σύστημα, αλλά — πιστεύω ότι το σύστημα μας πρέπει να είναι πολύ πιο ικανό να προσαρμόζεται — άρα ικανότητα προσαρμογής. Διαφάνεια — η διαφάνεια είναι μία μεγάλη λέξη που λέγεται συχνά τελευταία. Αυτό που κάνει η διαφάνεια είναι να φέρνει εμπιστοσύνη. Και από την κατασκοπεία — ως ένας ανώτατος αξιωματικός κατασκοπείας, δε μπορούμε να αποδεχθούμε να έχουμε τις Ηνωμένες — τους ανθρώπους αυτής της χώρας να μην εμπιστεύονται τις υπρεσίες πληροφοριών. Δε έχουμε τη πολυτέλεια για αυτό. Και όταν συνέβει στο παρελθόν, αυτές οι υπηρεσίες ξεκοιλιάστηκαν και έβλαψαν τη χώρα ξανά — πρέπει να είμαστε ενσυνείδητοι σε αυτό. Αλλά η διαφάνεια πρέπει να είναι ένα είδος συνθηματικού για την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, πιστεύω, σε όλα όσα κάνουμε.

Και το τελευταίο πράγμα είναι ευθύνες. Πρέπει να έχεις ευθύνη για — τις πράξεις, πρέπει να έχουμε την ευθύνη των πράξεων μας, όσων λέμε, και πως θέλουμε να είμαστε. Και το τελευταίο σχόλιο είναι αυτό — Μόλις έγραψα ότι η σταθερότητα είναι απλώς προσωρινή χωρίς καλή διακυβέρνηση — η σταθερότητα είναι απλώς προσωρινή χωρίς καλή διακυβέρνηση. Και το έχω δει αυτό σε πολλά μέρη που έχω βρεθεί τα τελευταία — σίγουρα τη τελευταία δεκαετία. Έτσι αν δεν έχεις καλή διακυβέρνηση πραγματικά δε μπορείς να έχεις σταθερότητα, και κάπως — αυτά τα δύο, ξέρεις, ισορροπούν στη μέση. Άρα με αυτό —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Άρα με αυτό — αυτή ήταν μία καλή εισαγωγή όλων των πραγμάτων που σκέφτεσαι τα τελευταία χρόνια. Καθώς κλείνεις την καριέρα σου στη κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, προσπαθώ — ένα πράγμα που πολλοί άνθρωποι συζητάνε είναι αν είμαστε πιο ασφαλείς σήμερα. Και αυτή είναι η ερώτηση για εσένα — είμαστε πιο ασφαλείς σήμερα από ότι ήμασταν 2 χρόνια, 5 χρόνια, 10 χρόνια πρίν κατά τη — ποιά είναι η εκτίμηση σου σε αυτό;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, σύντομη απάντηση είναι δεν είμαστε. Η ανεπτυγμένη απάντηση είναι ότι γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε και δουλεύουμε για να οργανωθούμε καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ένα διαφορετικό είδος απειλών που δεν αγαπάει ένα πανέμορφο μέρος όπως το Άσπεν. Ξέρεις, πήγα κάτω — έφτασα εδώ αργά χθες το βράδυ, ήμουν έξω σε ένα από τα μικρά (δεν ακούγεται) ή κάτι τέτοιο, ξέρεις, γιατί ξέρεις, μία σούπα και μια μπύρα και ωραία μουσική εκεί πέρα. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δεν τους αρέσει αυτό — που δεν τους αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αλλά ξέρεις, για ένα ακροατήριο όπως αυτό, εννοώ, έχουμε ανθρώπους από πολλές εθνικότητες στην εθνική ασφάλεια και επίσης κατοίκους που ήρθαν να δουν αυτό εδώ. Μερικοί νομίζουν — νόμιζαν ότι θα έβλεπαν τον Γουλφ, για το οποίο ζητάω και πάλι συγγνώμη.

(Γέλια)

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αλλά ξέρεις, αυτό πιστεύω ότι εκπλήσει πολλούς ανθρώπους, έτσι δεν είναι; Η ιδέα ότι τρισεκατομμύρια — ξέρεις, ένα τρισεκατομμύριο δολάρια έχει ξοδευτεί για την ασφάλεια μας και δεν είμαστε ασφαλείς;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι. Πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε ένα σημείο, όπως ανέφερα, αυτή η δουλειά των επιχειρήσεων μας, έχει κόστος στους πόρους μας —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ασφαλώς.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: — έχει κόστος στο χρόνο μας, έχει κόστος στους ανθρώπους μας. Και πρέπει να γνωρίζουμε τι χαλάμε για να κρατάμε την ασφάλεια εκεί που είναι.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Και πιστεύω για να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται οικονομικά. Υπάρχουν όλες οι προθέσεις από αυτά τα άτομα σε αυτές — ξέρεις, ειδικά, ξέρεις, έχει συζυτηθεί τις τελευταίες μέρες με αυτούς τους ξένους πολεμιστές στη Συρία, στο Ιράκ, και αλλού στο κόσμο, ξέρεις, έχουν κάθε πρόθεση να έρθουν εδώ στη χώρα μας και να προκαλέσουν ζημιές. Επίσης, ξέρεις, — δουλεύω πολύ στενά με το FBI. Και τις αρμοδιότητες του FBI μέσα σε αυτή τη χώρα, κάνουν απίστευτη δουλειά καθημερινά για να προστατέψουν τους ανθρώπους από —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Από —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: — από αυτές τις διασυνδέσεις που γίνονται διεθνώς και εγχώρια.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Γνωρίζουμε, ότι υπάρχει πολιτικός σάλος γύρω από ένα σχόλιο που έκανε ο Πρόεδρος πριν από λίγο καιρό για —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Μπορεί να κάνει ότι σχόλιο θέλει.

Κ. ΠΕΡΕΖ: — τον πυρήνα της Αλ Κάιντα που συνεχίζει να υπάρχει. Πολλές συζητήσεις για το τι ακριβώς σημαίνει. Ποιά είναι η εκτίμηση σου για γενικά αυτή την ιδέα;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι. Η — η διαφορά που έχω — και οι άνθρωποι — ξέρεις, πετάνε αυτή τη λέξη «πυρήνας της Αλ Κάιντα» πιο σωστά τη φράση «ο πυρήνας της Αλ Κάιντα». Η γνώμη μου — άρα αυτό το λεέι ο Μάικλ Φλιν — ο πυρήνας της Αλ Κάιντα είναι ιδεολογία. Η διοίκηση και έλεγχος της Αλ Κάιντα είναι εκεί που βρίσκεται η ηγετική ομάδα. Οπότε σήμερα η διοίκηση και έλεγχος της Αλ Κάιντα είναι, ο Ζαγουαχίρι στο FATA, στο Πακιστάν. Και πιάσαμε αυτό τον τύπο, Αλ-Μπαγκντάντι, που τον είχαμε συλλάβει το 2007. Θέλει, ξέρεις, να πάρει το χαλιφάτο.

Και συλλάβαμε και όλους τους άλλους ηγέτες που είναι εκεί έξω. Χρησιμοποιούμε τον όρο «πυρήνας Αλ Κάιντα» — και εγώ, ξέρεις, κυνηγάω αυτούς τους τύπους καιρό όπως ξέρεις — ο πυρήνας είναι οι κοινές πεποιθήσεις που όλα αυτά τα άτομα έχουν.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αυτό δεν είναι κυνηγητό.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Δεν είναι κυνηγητό. Και αυτή η ιδεολογία βασικά — είναι — ξέρεις, δυστυχώς — φαίνεται ότι μεγαλώνει εκθετικά.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για αυτό. Ξέρεις, ανέφερα το μέγεθος του πληθυσμού στην Αφρική. Δες το μέγεθος, τα δημογραφικά της Μέσης Ανατολής, δες τα δημογραφικά της Κεντρικής Ασίας που είναι οι Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας του Αφγανιστάν και Πακιστάν, και ξέρεις, μεγάλοι πληθυσμοί Μουσουλμάνων, ξέρεις, υπάρχουν εκεί — γενικά στη περιοχή αυτή — και είπα ανάμεσα σε ηλικίες 15 και 30 ετών. Και αν δεν έχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα στις χώρες τους, αν δεν έχουν δουλειές, αν δεν έχουν πράγματα να κάνουν, θα αρχίσουν να ασχολούνται με άλλα πράγματα.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Και αυτές οι οργανώσεις που υπάρχουν εκεί έξω είναι καλά δομημένες, καλά χρηματοδοτημένες, βρίσκουν αυτούς τους νέους και τους τραβάνε μέσα. Και φαίνεται να υπάρχει — για εμένα υπάρχει — ξέρεις, φαίνεται να υπάρχουν όλο και περισσότεροι από τότε που ξεκίνησα αυτό το πράγμα, ξέρεις, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Βλέπωντας, ξέρεις, μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υπάρχει πολύ ανησυχία για την αυξημένη ασφάλεια αεροδρομίων. Ακούμε ότι υπάρχουν πληροφορίες πίσω από αυτό και σίγουρα κάποια από αυτά τα πράγματα πέρασαν από το γραφείο σου. Αναρωτιέμαι, ξέρεις, από όσα ακούμε, αυτοί οι τύποι δουλεύουν για τη τελειοποίηση ή βελτίωση μιας βόμβας που μπορεί να μην εντοπιστεί από τις τεχνικές ελέγχων μας.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Σωστά.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Μου φαίνεται πως, ξέρεις, από ότι μπορούμε να πούμε, αυτό δεν είναι πια στη θεωρία. Αυτό — το έχουν κάνει ήδη. Έχουν — ξέρεις, ίσως μία βόμβα σε φορητό υπολογιστή ή κάτι τέτοιο. Μπορείς να μας πεις λίγο τι μπορούμε να κάνουμε — ή τι μπορείς να πεις για αυτό το θέμα;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι. Αρχικά, όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό ή εντός της χώρας, μην νευριάζεις με αυτούς τους ελεγκτές της TSA, καλώς; Κάνουν τη δουλειά τους — κάνουν δουλειά για την εθνική ασφάλεια. Όπως όλες οι απίστευτες ιστορίες που ακους για αυτούς, ξέρεις, κάνουν εκείνο, κάνουν το άλλο, έχουν (δεν ακούγεται), ξέρεις, εννοώ — όλα αυτά τα πράγματα — θέλω να πω —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Δε γνώριζαν την άδεια οδήγησης ενός κατοίκου της Ουάσινγκτον;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Αυτοί — ναι — ξέρεις, πρέπει να τους ευχαριστούμε γιατί είναι στη πρώτη γραμμή άμυνας αυτής της χώρας. Και οι αποφάσεις που πάρθηκαν πρόσφατα, αυτές που είπε ο Έβαν, για ξέρεις, τουλάχιστον, ξέρεις, να αυξήσουμε τα επίπεδα ανησυχίας. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε πολύ είναι να προσέχουμε να μην — απευαισθητοποιήσουμε το λαό της Αμερικής ώστε να πηγαίνει, ω, ακόμα ένας από αυτούς — είναι — ξέρεις, όπως η ιστορία με το παιδί που άκουγε το λύκο.

Και οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, και να κατανοούν τι είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε. Εννόω σκέψου κάποιον που θέλει να βάλει μια βόμβα και να τα ανατινάξει όλα. Αυτή είναι μία νοοτροπία που — δε νομίζω κανένας μέσα σε αυτή την αίθουσα να μπορεί να κατανοήσει — εγώ δε μπορώ — δε το καταλαβαίνω.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Και το έχω μελετήσει πολύ αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν τέτοιοι άνρθωποι —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Πάμε πίσω στην ερώτηση. Φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει τη θεωρία. Έχεις πληροφορίες που να δείχνουν ότι έχουν κατασκευάσει κάτι τέτοιο.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Έχουν τη δυνατότητα και έχουν — δουλεύουν πάνω σε αυτή τη δυνατότητα και έχουν τη πρόθεση να παρακολουθήσουν, να ψάξουν, να βρουν τα κενά στο σύστημα μας. Ξέρεις, ψάχνουν αυτές τις αδυναμίες και θα εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Τώρα, μιλώντας για τη Συρία και το Ιράκ, το Ιράκ είναι ένα μέρος που ξόδεψες πολύ χρόνο δουλεύοντας και προσπαθώντας να διορθώσεις το τρόπο που οι υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται με τους ανθρώπους, τους χειριστές, τα άτομα που εκτελούν επιχειρήσεις στις Ιρακινές πόλεις. Αναρωτιέμαι, ξέρεις, κοιτάς πίσω στη θητεία σου εκεί και αναρωτιέσαι, ξέρεις, τι πήγε στραβά; Γιατί κάτι πάει στραβά — εννοώ όπως το βλέπω εγώ, από — ξέρεις, από έξω, φαίνεται κάποια αποτυχία στις πληροφορίες που μας εκπλήσει ότι το ISIS έχει, ξέρεις, μπήκαν και πήραν τον έλεγχο της Μοσούλης και εδαφικά καίρια τμήματα τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι. Ξέρεις, το σκέφτομαι αυτό — σαν μέρος του τι είμαστε — σκέφτομαι αυτό που αναφέρεσαι είναι η ταχύτητα —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Υπηρξε αποτυχία σε αυτό, έτσι δεν είναι.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι. Εννοώ, πιστεύω πως η ταχύτητα με την οποία έφτασαν — για όσους παρατηρούσαν προσεκτικά το τελευταίο ενάμιση μήνα — η ταχύτητα με την οποία έφτασαν σε αυτή τη βόρεια πόλη του Ιράκ, μέσα στη Μοσούλη και ήταν ικανοί, ξέρεις, βασικά, ξέρεις, σαν καυτό μαχαίρι σε βούτυρο —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: — παρότι ανάμεσα από πραγματικά τέσσερις μεραρχίες, θα το πω αυτό, ναι, μας έπιασαν — το επίπεδο της ταχύτητας τους ήταν ικανό να μας πιάσει απροετοίμαστους. Η εξέλιξη δεν ήταν. Ξέρεις, τα προειδοποιητικά σημάδια ήταν εκεί και ξέρω ότι είχαμε — ξέρεις, το βλέπαμε αυτό τα τελευταία δύο χρόνια. Θα πω όμως, πρώτον — για να αλλάξω λίγο — και το Αφγανιστάν και το Ιράκ — και το γνωρίζουν ότι τους πιέζαμε για αυτό. Έχουν την ευθύνη να αναλάβουν τις αρμοδιότητες τους.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά, σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Εννοώ, τόσα μπορούμε να δώσουμε. Και κανένας — κανένας ένστολος δε θέλει πει, ω ναι, είμαι έτοιμος να γυρίσω πίσω — καμία περίπτωση. Εννοώ δώσαμε — και δώσαμε, και δώσαμε. Τώρα ξέρεις, το δίνεις σε ένα παίδι κάποια στιγμή και ελπίζεις να τα καταφέρει, ξέρεις, ορίστε τα ηνία και τώρα οδηγάς εσύ.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Άρα δε πιστεύεις ότι όλο αυτό επηρεάζει την ποιότητα εκπαίδευσης του στρατού — ο στρατός και ίσως κάποιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι έδωσαν σε αυτό — σε — για παράδειγμα, στην εκπαίδευση του Ιρακινού στρατού που όπως είπες εξαφανίστηκε;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Όχι, δε νομίζω — δε νομίζω ότι επηρεάζει — όχι πραγματικά, ξέρεις, πες ότι η εκπαίδευση ήταν καλή ή κακή. Εννοώ, πιστεύω πως η εκπαίδευση ήταν — ξέρεις, όλα όσα είδα στις μονάδες που δουλέψαμε μαζί ήταν αρκετά καλά. Είναι η διατήρηση αυτού. Και στο Ιράκ δεν είχαμε τη διατήρηση. Και όπως ανέφερα εξ’αρχής με τις λιτανείες απειλών που αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις, καθώς παρατηρούμε το Αφγανιστάν πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ψάχνουν να δουν — ξέρεις, είναι — αυτή λόγω αυτοπεποίθησης, αυτό έχει να κάνει με την ενστάλαξη αυτοπεποίθησης στους νέους μας συνεργάτες σε όλο τον κόσμο.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ίσως αυτό να είναι — ξέρεις, κυρίως το Ιρακ, αλλά παρατηρώντας την «Αραβική Άνοιξη», ξέρεις, φαίνεται πως η δημοκρατία τρώει χαστούκια τα τελευταία χρόνια. Για αυτό δεν υποτίθεται ότι πήγαμε σε αυτές τις χώρες, έτσι δεν είναι; Θέλαμε να διαδώσουμε τη δημοκρατία και να τους βοηθήσουμε να ζήσουν πιο ειρηνικές ζωές. Τώρα υπάρχει αταξία. Εννοώ, ποιά είναι η εκτίμηση σου αυτής της στρατηγικής;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, δε θα κάνω εκτίμηση για, ξέρεις, τις αποφάσεις και τις διάφορες πολιτικές. Αλλά όπως βλέπω το περιβάλλον και εκτιμώ τη κατάσταση, εμείς — και αυτό — αυτό πηγαίνει πίσω στα σχόλια που εγώ — ξέρεις, μερικοί από εμάς έγραψαν όταν μιλήσουμε σχετικά με το Αφγανιστάν.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Γιατί αυτή η αναφορά που είναι η «Διορθώνοντας τις Υπρεσίες Πληροφοριών: Ένα Προσχέδιο για το Αφγανιστάν», μπορεί να είναι ένα προσχέδιο για τη Λιβύη, ένα προσχέδιο για το Μάλι, ένα προσχέδιο για — όποια χώρα θέλεις.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ναι. Σίγουρα.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Γιατί είναι για τις υποκείμενες κοινωνικές καταστάσεις που υπάρχουν εκεί. Ο Αραβικός — πες το όπως θέλεις — διαφωτισμός, κίνημα, μετασχηματισμός — όταν πας πίσω και κάνεις την ανάλυση του — ξέρεις, όταν συνέβει η Πλατεία Ταχρίρ και πας πίσω και κάνεις ανάλυση του γεγονότος — άρα αν το δεις, σαν, Γκάλοπ ή Στατιστική ανάλυση, πρακτικά η Αιγυπτιακή οικονομία ήταν σε αυτό που θα περιγράφαμε ως οικονομική άνοδο. Οπότε η οικονομία τους πραγματικά από όλες τις διαφορετικές, ξέρεις, κατηγορίες που παρατηρούμε, προχωρούσε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Άλλα όταν κοιτάς — και πάλι, εκ των υστέρων — όταν κοιτάς τη κοινωνική κατάσταση, είχε απότομη καθοδική πορεία. Και σίγουρα το παραλείψαμε και αναμφισβήτητα —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Δε δώθηκε αρκετή προσοχή σε αυτό —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: — και αναμφισβήτητα — και ακόμα και οι Αιγύπτιοι — ξέρεις, η Αιγυπτιακή ηγεσία το παρέλειψε. Και ξαφνικά, μπαμ, έχεις αυτή την γρήγορη αλλαγή που ήταν αποτέλεσμα της κοινωνικής — της φτωχής κοινωνικής κατάστασης που υπηρχε. Αλλά τροφοδοτούνταν κατ ‘ουσίαν από ηγέτες που έπιασαν το κίνημα. Και έπειτα έκαναν χρήση από αυτό που λέμε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Και αυτή η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανθρώπους και τεχνολογία — θυμάσαι, το Facebook δεν υπήρχε πριν το 2005 — ήταν το Φεβουράριο του 2005 όταν άρχισε να εμφανίζεται. Ξέρεις, το Twitter για καιρό ήταν πλάκα — ξέρεις, ένα τίποτα, ξέρεις. Εννοώ πως τώρα είναι σημαντικά — και επίσης είναι εδώ για πολύ λίγο καιρό. Έτσι αυτή η αλληλεπίδραση έκανε αυτή την αναταραχή σε κοινωνικό επίπεδο να εκραγεί, και το αντιμετωπίζουμε αυτό.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Στη διπλανή πόρτα, μιλάς για την Αίγυπτο — και προφανώς η συμπλοκές στη Γάζα έχουν εξαπλωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο Μπομπ Μίλλερ, ο πρώην διευθυντής του FBI, είπε ότι πίστευε πως αυτές οι συμπλοκές θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη στρατολόγηση ατόμων που θέλουν να υπηρετήσουν τα ιδανικά των τζιχαντιστών. Αναρωτιέμαι αν πιστεύεις — καλά, ίσως μπορείς να μου πεις τις σκέψεις σου για το τι θέλει να κάνει το Ισραήλ, τι θέλουν να κάνουν με τη Χαμάς. Γιατί υπάρχουν και άλλα πράγματα εκεί — ξέρεις, πίσω από τη Χαμάς που αν η Χαμάς φύγει από τη μέση, αυτό ίσως να είναι χειρότερο.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ουαου. Θέλω να πω αυτό συνεχίζεται από τότε που ήμουν παιδί, και θα συνεχίσει —

Κ. ΠΕΡΕΖ: — για —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Έχω δύο εγγόνια και θα το ζήσουν αυτό, θα το αντιμετωπίσουν. Ένα σχόλιο που θα κάνω — και απλά θα το πω. Όλες αυτές οι σύραγγες που βλέπετε — που είναι εκεί οι Ισραηλοί και προσπαθούν να καταστρέψουν — Εννοώ, το μέγεθος φυσικών πόρων, ο όγκος των χρημάτων, το μέγεθος των μελετών — όλα αυτά που έβαλαν για το χτίσιμο των υπογείων, ξέρεις, η δυνατότητα να μην κάνεις τίποτα αλλά — να κάνεις αυτό; — να φέρεις τη βία όχι απλά στο Ισραήλ, αλλά σε όλη τη περιοχή. Αυτό που θέλω να πω αν έβαζαν τόση ενέργεια, χρήματα, πόρους, και ικανότητες στο επίπεδο του δρόμου και έφτιαχναν δουλειές και σχολεία και νοσοκομεία και τα μετέτρεπαν σε πλούτο αντί για, ξέρεις, να κρατήσουν στην επιφάνεια ή όπως είπες — ή όπως λέγαμε νωρίτερα, σαν εφάπαξ κόστος. Θέλω να πω —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αλλά πως τελειώνει αυτό το παιχνίδι; Τι —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Όχι, το τελευταίο παιχνίδι θα είναι, ξέρεις, μάλλον οι Ισραηλοί θα είναι, ξέρεις, ηττημένοι από αυτό. Ξέρεις, έχουμε ανθρωπιστικά ζητήματα —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Εκεί — ξέρεις, θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή; Όχι στη διάρκεια της ζωής μου. Όχι στη διάρκεια της ζωής μου. Άρα τι σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πρέπει να κατανοήσουμε πως να σχηματίσουμε αυτό το περιβάλλον. Και πάει πίσω στο να καταφέρουμε, ξέρεις, την Αραβική κοινότητα να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και πρέπει να ενωθούν για να βοηθηθούμε.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αλλά ξέρεις, αυτή την επιχείρηση που κάνουν οι Ισραηλινοί, είναι για τον υποβιβασμό της Χαμάς, είναι για να τους εξαφανίσουν; Θέλω να πω ότι δεν είμαι σίγουρος ακόμα — τι πιστεύεις είναι —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, το πιστεύω αυτό — και πάλι, θα — φτιάξω, ξέρεις, το καπέλο του κατασκόπου, υποθέτω ότι κάθομαι εδώ πάνω, το θέμα μου θα ήταν — αν η Χαμάς καταστρέφονταν τελείως, και ξέρεις, να χαθεί, μάλλον θα καταλήγαμε σε κάτι πολύ χειρότερο. Θα υπήρχε χειρότερη απειλή που θα μπορούσε να μπει σε αυτό το οικοσύστημα και να είναι πιο επικίνδυνη —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ίσως αυτό ακούγεται σαν το ISIS;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Κάτι σαν ένα ISIS ή κάποιο ISIL, ξέρεις, ή άλλο — από αυτές τις ομάδες που είναι σε αυτή τη περιοχή τώρα. Οπότε πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί. Οι Ισραηλινοί έχουν — ξέρεις, πιστεύω το αναγνωρίζουν αυτό, ξέρεις, καλύτερα από όλους. Είναι — ξέρεις, για να ζήσουν, ξέρεις, είναι — δεν έχω βρεθεί πολλές φορές στο Ισραήλ, αλλά έχω βρεθεί στη Γάζα, έχω βρεθεί σε αυτή τη περιοχή αρκετές φορές, και είναι αυτή η προσπάθεια του να δεις πως θα ζούμε μαζί.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Και δεν είναι απλά ανάμεσα σε δύο οργανώσεις ή αυτή τη μία χώρα και τη Χαμάς να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν. Είναι για όλη τη περιοχή εννοώντας, πως θέλουμε να είναι. Και αν θέλουμε να έχουμε μία αιώνια συμπλοκή — όπως το πιστεύω είμαστε εκεί για αρκετό καιρό τώρα.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά. Εμείς — εσύ μίλησες στην αρχή για διαφάνεια και την ανάγκη να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη. Πρίν από ένα χρόνο αυτό το συνέρδριο είχε κατακυριευθεί από τον Έντουαρντ Σνόουντεν και τις αποκαλύψεις που μόλις είχε αρχίσει να κάνει. Αναρωτιέμαι τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει γιατί τώρα καθαρά πιστεύω, ξέρεις, πολλοί άνθρωποι εδώ είχαν ιδέες του τι είναι οι παρακολουθήσεις της κυβέρνησης και απεδείχθει ότι δεν ήταν ακριβώς αλήθεια. Ο Στρατηγός Κλάπες δέχθηκε πολλές κριτικές για αυτό. Αλλά απλά αναρωτιέμαι αν εσύ πιστεύεις — τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών για να ξανακερδίσουν αυτή την εμπιστοσύνη;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Λοιπόν, γνωρίζω ότι — μερικά από αυτά που είπαμε νωρίτερα, αλλά θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε κάποια από τα θέματα που αναφέραμε νωρίτερα για το κοινό που μόλις έφτασε απόψε. Πρώτον, η ζημιά που έκανε αυτός ο νεαρός είναι μεγάλη, ισχυρή, σοβαρή, ότι άλλη λέξη θέλετε να βάλετε. Είναι τρομερό. Είναι ζημιά σε αυτή τη χώρα που — αντέχει μεγάλα χτυπήματα.

Αυτή η χώρα αντέχει μεγάλα χτυπήματα. Θα το αντέξουμε και αυτό, αλλά θα — θα υπάρξει ρίσκο και υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν όχι απλά από το Υπουργείο Άμυνας, αλλά σίγουρα από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, και ειλικρινά της πολιτικής ηγεσίας.

Το δεύτερο πράγμα είναι από — από εκείνη την εποχή, κάναμε πολλά — διορθώσαμε τα λάθη μας. Κάναμε — πήραμε πολλά πράγματα που είχαμε, ξέρεις, μάθαμε από αυτά και κάναμε — εκτελέσαμε κάποιες διορθωτικές ενέργειες για να γίνουμε λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω αλεξίσφαιροι.

Πιστεύω το τρίτο θέμα είναι αυτή η υπόθεση με τη διαφάνεια, και πραγματικά τι μας απειλεί, και έτσι — ξέρεις, αν υπάρξει ένα φως σε όλα αυτά, και πρέπει να υπάρχει — πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με ολόκληρο τον Αμερικανικό λαό διότι ανέφερα για τη διαφάνεια και εμπιστοσύνη, αλλά αυτό είναι για τη διαφάνεια, ασφάλεια, πολιτικές ελευθερίες, τη δυνατότητα μας να προστατεύουμε αυτό το έθνος και την εμπιστοσύνη.

Και πιστεύω ότι πάνω απ’όλα, το πιο σημαντικό είναι η εμπιστοσύνη. Το Αμερικανικό κοινό πρέπει να εμπιστευτεί τις πράξεις μας θα μας εμπιστευτεί αν του πούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που κάνουμε νόμιμα, και υπάρχουν, ξέρεις, εγκεκριμένα από — όχι μόνο το νομοθετικό σώμα που οι ίδιοι ψήφισαν, αλλά επίσης από το διοικητικό και δικαστικό σώμα μας.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Νομίζω πως μέρος δημόσιου αισθήματος οδηγείται από το γεγονός ότι κάθε φορά που μία διαρροή πληροφοριών γίνεται, ξέρεις, ακούμε ένα πράγμα, και στη συνέχεια, ξέρεις, έχουμε μία επιπρόσθετη αποκάλυψη που κάπως αλλάζει το τρόπο που αντιλαμβανόμαστε αυτά τα πράγματα. Και αναρωτιέμαι αν, ξέρεις, ίσως όσο είσαι — λίγο πριν βγεις από τη πόρτα, μπορείς απλά, να μας δώσεις όλα τα έγγραφα του Σνόουντεν —

(Γέλια)

Κ. ΠΕΡΕΖ: — ώστε να τα δούμε όλοι μας, και ξέρεις, μια και για πάντα όλη την ιστορία. Όχι;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Όχι.

(Γέλια)

Κ. ΠΕΡΕΖ: Όχι. Εντάξει, είπα να το δοκιμάσω.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω. Εσύ —

(Γέλια)

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ακόμα νοιώθουμε ο ένας τον άλλον εδώ πέρα.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ναι, ακριβώς. Λοιπόν στον ηλεκτρονικό πόλεμο, θέλω να πω πρέπει να μιλήσουμε λίγο για αυτό.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ποιά είναι η αίσθηση σου για το που πάνε αυτές οι απειλές; Ξέρεις, ξέρουμε — ακούμε πολλά για το τι κάνουν οι Κινέζοι, τι κάνουν οι Ιρανοί, τι κάνουν κάποιες εγκληματικές οργανώσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Που το βλέπεις να πηγαίνει αυτό;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Καλά, είναι μέρος της ζωή μας.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Καλά, είναι απολύτως μέρος της ζωής μας. Οπότε οι ανησυχίες μου, ξέρεις, που λέμε σήμερα. Ξέρεις, 80 τοις εκατό των προσβεβλημένων τομέων της χώρας είναι αυτό που αποκαλούμε κρίσιμες υποδομές και ανήκουν στον ιδιωτικό χώρο. Δεν είναι στο χώρο της κυβέρνησης. Οι περισσότερες ευπάθειες μας δεν είναι — στη πλευρά της κυβέρνησης όπου κάνουμε πολλά πράγματα για να προστατευτούμε.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Είναι εκεί έξω στον ιδιωτικό χώρο. Άρα εννοώ έχουμε — ξέρεις, θα το χρησιμοποιήσω όπως στο που είμαστε ως άνθρωποι. Είμαστε ακόμα — πιστεύω είμαστε ακόμα — ξέρεις, είμαστε στο στάδιο του βρέφους στην ανακάλυψη όλων αυτών. Και δεν έχουμε φτάσει στο στάδιο του νήπιου ακόμα — ξέρεις, δουλεύουμε σε αυτή τη κατεύθυνση, ξέρεις, μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, νέοι ενήλικες.

Και μία από αυτές τις μέρες θα γίνουμε πολύ καλοί σε αυτό. Είμαστε πολύ καλοί. Είμαστε οι καλύτεροι σε αυτό. Αλλά ακόμα μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε και αυξάνουμε την ικανότητα σε αυτή τη χώρα. Ξέρω ότι αυξάνουμε τις δυνατότητες μας στο Υπουργείο Άμυνας. Δε μεγαλώνουμε όσο γρήγορα θα θέλαμε και πρέπει να μεγαλώσουμε γρήγορα. Και νομίζω πως ολόκληρη η διοίκηση στο Υπουργείο Άμυνας θα συμφωνούσε απόλυτα μαζί μου σε αυτό.

Οπότε πρέπει να αυξήσουμε αυτό το είδος δυνατοτήτων, αλλά επίσης πρέπει να κάνουμε αυτό το διάλογο με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για το ποιές είναι οι ευπάθειες γιατί δεν είναι ότι απλώς ότι θα κλείσουν το σύστημα τηλεπικοινωνιών ή θα κλείσουν το σύστημα υγείας, και δεν είναι απλά μία κατάσταση έθνους όπως η Κίνα ή η Ρωσία ή κάποια από αυτές τις άλλες χώρες που είναι πιο προηγμένες. Είναι επίσης οι ανεξάρτητοι παίκτες εκεί εξώ που κατά καιρούς δημιουργούν ομάδες.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: — ξέρεις, οι «anonymous», που βλέπεις, μερικές φορές διαβάζεις, είναι μία από αυτές τις ομάδες. Και γι’αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Και αυτό είναι πραγματικά — είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η — Η άποψη μου καθώς κάθομαι εδώ πάνω και καθώς ακούω το σήμερα, είναι να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε, πως θέλουμε να οργανωθούμε πρίν να έχουμε το επόμενο συμβάν όπως η 11η Σεπτεμβρίου.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Πολλές φορές, ξέρεις, η κριτική στη κυβέρνηση είναι ότι δεν κάνει κάτι μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Πρέπει να —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Πάντα δίνουμε μάχη για το τελευταίο πράγμα.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Και είναι αυτό πρόβλημα και σε αυτό το χώρο;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, θέλω να πω είναι — ξέρεις, σε ένα βαθμό, εννοώ, όλοι δουλεύουν πολύ σκληρά για να δουν αν είμαστε οργανωμένοι κατάλληλα, αν έχουμε τους σωστούς μηχανισμούς. Ξέρεις, μιλάω για τα τρια επίπεδα εθνικής ασφάλειας που έχουμε —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: — τρία επίπεδα. Έχουμε το διεθνές επίπεδο, έχουμε το περιμετρικό επίπεδο, και έχουμε το εγχώριο επίπεδο. Το διεθνές επίπεδο είναι βασικά το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας, είναι η CIA. Είναι άλλα στοιχεία της εθνικής δομής που δουλεύουν έξω από τα όρια του CONUS.

Το περιμετρικό επίπεδο, πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό γιατί δημιουργήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ονομάζεται Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Ξέρεις, είναι πράγματα όπως Συνοριοφύλαξη, πράγματα όπως μετανάστευση και Τελωνεία —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Η TSA —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Η TSA, η Ακτοφυλακή. Θέλω να πω, άρα έχουμε αυτό το περιμετρικό επίπεδο εθνικής ασφάλειας ως Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS). Οπότε ανέφερα τα τρία ή τέσσερα για το διεθνές. DHS για περιμετρικό, τώρα εγχώριο. Εγχώριο είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Και για τα θέματα ασφαλείας, είναι βασικά οι εκτελεστικές υπηρεσίες, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI). Αυτά λειτουργούν τα ομοσπονδιακά, πολειτιακά, τοπικά, φυλετικά μέρη της εγχώριας ασφάλειας.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Πως συνεργάζονται αυτά τα επίπεδα;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, θέλω να πω, αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση. Εννοώ, τι πρέπει να κάνουμε, γιατί θυμάσαι ότι το DHS μόλις ανέβηκε στο τραίνο. Είναι μόνο — νομίζω είναι στο τρίτο διοικητή του με τον Υπουργό Τζόνσον. Αυτά τα άλλα μέρη, αυτά είναι μεγάλα πράγματα, πολλοί άνθρωποι, πολλές διαδικασίες, όλα έχουν διαφορετικά είδη δύναμης που γυμνάζουν και κάποια δε συνδέονται με τα άλλα. Οπότε πραγματικά πρέπει να βρούμε το πως θα δουλεύουμε μαζί.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Και είχαμε μία επιτροπή της 11ης Σεπτεμβρίου που μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το έλυσαν όλο αυτό και είπαν, έι, εδώ είναι το — εδώ είναι κάποιες προτάσεις. Καλά, είμαστε κοντά. Αρχίζουμε να κάνουμε μικρά βήματα με αυτά τα πράγματα, και βασικά προχωράμε πολύ καλά δεδομένων των απειλών που αντιμετωπίζουμε.

Αλλά ίσως να είναι ώρα να καθίσουμε και — ιδιαίτερα στον ηλεκτρονικό πόλεμο και να δούμε αν είμαστε κατάλληλα οργανωμένοι να τα βάλουμε με αυτή την απειλή γιατί έρχεται. Είναι εδώ.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Και ίσως απόκτιση νέων υπηρεσιών, αυτό θέλεις να πεις, δημιουργία —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Όχι μόνο νέες υπηρεσίες. Ξέρεις, πάντα με ρωτάνε τι σε κρατάει ξύπνιο τα βράδια. Και κανένας εχθρός στο κόσμο δε με κρατάει ξύπνιο τα βράδια. Κανένας εχθρός. Δεν υπάρχει εχθρός που εμείς — το έθνος μας — θέλω να πω, μπορούμε να κερδίσουμε οποιοδήποτε εχθρό εκεί έξω, οποιονδήποτε εχθρό. Έχουμε τον καλύτερο στρατό, έχουμε το σύστημα κατασκοπείας, έχουμε τη καλύτερη αστυνομία. Έχουμε όλα αυτά τα πράγματα που είναι τέλεια.

Αυτό που με κρατάει ξύπνιο τα βράδια είναι κάποιος που δε θέλει να συνεργαστεί, κάποιος που θέλει να — κάποιο άτομο ή κάποιος οργανισμός που θέλει έπαινο για κάτι. Κάνεις την — ξανά κάνεις την ανάλυση της 11ης Σεπτεμβρίου και υπάρχουν τοπικοί αστυνομικοί έξω στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτείων που σταματάνε αυτούς τους τύπους.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Και δε γνώριζαν ότι τους παρακολουθούσαν.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά. Και με αυτό το τρόπο, θέλω να πω αυτά τα προβλήματα είναι ακόμα — εννοώ, το FBI έχει το ίδιο πρόβλημα, δεν ενημέρωσε την αστυνομία της Βοστώνης για το τι γνώριζαν για τους αδερφούς Τσαρνάεφ πριν τη βομβιστική επίθεση.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, αλλά θα σου πω, γιατί, ξέρεις, μεγάλη οικογένεια — Βλέπω με τι έχει να κάνει το FBI σε καθημερινή βάση. Γι’αυτό ξέρεις, δε θέλω να — είσαι καλός, αλλά δε θα σε αφήσω να πεις κάτι τέτοιο.

(Γέλια)

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ξέρεις, θα σου πω, αν ήξερες τι — τι κάνει σε καθημερινή βάση το FBI μας και πόσα σταματάνε, πόσα πολλά πράγματα σταματάνε, και δεν είναι μόνο οι τρομοκρατικές απειλές ή αυτοί οι ανεξάρτητοι τρομοκράτες, αλλά είναι επίσης όλων των ειδών οι εγκληματικές δράσεις, διακρατικά καρτέλ οργανωμένου εγκλήματος που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σωστά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Οπότε η εγχώρια — το κρατικό δίκαιο, καλώς, η χώρα μας έχει αυτό που ονομάζεται κρατικό δίκαιο. Είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας αυτής. Είναι ένα από τα θεμελειώδη στρατηγικά πλεονεκτήματα, και υπάρχει γιατί υπάρχει επιβολή του νόμου, ξέρεις, ανεξάρτητα, ξέρεις, από τα προβλήματα που έχουμε, ξέρεις, αυτό το 1 τοις εκατό, είναι πολλοί καλοί.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Είναι καλοί στο χρόνο; Προσπαθώ να καταλάβω. Θα προχωρήσουμε στις ερωτήσεις σύντομα. Θέλω να μιλήσω λίγο για τη DIA και το που βρίσκεται σήμερα. Το προφίλ της υπηρεσίας μεγάλωσε έπειτα από το πέρασμα δύο πολέμων. Στέλνεις αναλυτές στο πεδιο της μάχης. Αναρωτιέμαι, τώρα που αυτοί οι πόλεμοι τελειώνουν και δε θα έχεις στρατηγούς να διενεργούν επιχειρήσεις εκεί πέρα —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Βγάλε αυτούς τους στρατηγούς από εκεί πέρα.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Να τους βγάλω από εκεί. Ποιό είναι το μέλλον αυτής της υπηρεσίας; Φαίνεται ότι φτάνει σε ένα σταυροδρόμι.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, φτάνει. Φτάνει.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Και τι θα συμβεί.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, υπέροχα, και μου δίνει την ευκαιρία να μιλήσω σύντομα για τη DIA. Έχουμε ένα τρομακτικό εργατικό δυναμκό. Η διαφορά είναι ότι έχουμε 6.000 από τους πολιτικούς υπαλλήλους μας, όχι τους στρατιωτικούς μας 6.000 πολιτικούς υπαλλήλους που υπηρέτησαν στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Αυτό είναι τέλειο.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αυτοί είναι αναλυτές.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Είναι αναλυτές. Και πρίν την 11η Σεπτεμβρίου — το εργατικό δυναμκό — α) η ηλικία του εργατικού δυναμικού μας πρίν την 11η Σεπτεμβρίου ήταν γύρω στο 70 τοις εκατό άνω των 40 ετών. Σήμερα, σχεδόν το 60 τοις εκατό είναι κάτω των 40 ετών. Άρα έχουμε αυτούς τους νέους, ξέρεις, πολύ πειθαρχημένοι, πεπειραμένοι, ταλαντούχοι, άνθρωποι και πρέπει να τους προστατεύσουμε.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Τι θα συμβεί με όλους αυτούς.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι. Λοιπόν πρέπει να τους προστατέψουμε. Γι’αυτό πήραμε κάποιες σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις τα τελευταία 2 χρόνια για τη μείωση πραγμάτων όπως εξάρτηση από συμβόλαια, και το καταφέραμε αυτό. Βασικά είχαμε — μόνο στα κεντρικά μας, είχαμε πάνω από 2.000 συμβασιούχους που αποδεσμεύσαμε. Είχαν οικογένειες, αλλά ξέρεις, από την άλλη, αυτό είναι ένα προσωρινό πράγμα. Οπότε αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις.

Επίσης κάναμε μεγάλη κινητοποίηση για επενδύσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι οι μηχανές της καινοτομίας σε αυτή τη χώρα και είναι επίσης μέρος της — σαν τα θεμέλια της βιομηχανικής βάσης μας. Άρα — αυτή τη στιγμή έχουμε το υψηλότερο —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Τι συνεπάγεται με αυτό;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι. Αυτό συνεπάγεται με το ότι θα επενδύουμε τα δολάρια μας σε νέες τεχνολογίες που υπάρχουν εκεί έξω, σε καινοτόμες ιδέες, να παίρνουμε αυτές τις ιδέες και να τις κάνουμε πράξεις. Έτσι διπλασιάσαμε τις επενδύσεις μας σε μικρές επιχειρήσεις το τελευταίο χρόνο. Ο μέσος όρος της κυβερνήσεως είναι 25 τοις εκατός, εντάξει; Είμαστε τώρα —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Οπότε αυτές είναι —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι.

Κ. ΠΕΡΕΖ: — υποθετικά τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμα.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ακριβώς. Θα είναι ένα άλμα προς τα εμπρός —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αυτά θα είναι εργαλεία κλειδιά στη δουλειά σου.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Όπως θέλω να το λεω — αυτές είναι τεχνολογίες που μας δίνουν ένα μεροληπτικό πλεονέκτημα ενάντια στους εχθρούς που αντιμετωπίζουμε. Γι’αυτό διπλασιάσαμε τις επενδύσεις μας σε αυτό. Και αυτό βοηθάει πολύ γιατί μας κάνει πιο πρωτοπόρους διότι εν τέλη αυτό που κάνουμε — αυτό που κάνει η DIA, είναι η παροχή πληροφοριών για λήψη αποφάσεων.

Έχουμε μια παλιά, ξέρεις, τυπική στρατιωτική αποστολή, αλλά στη πραγματικότητα αυτό που κάνουμε είναι η παροχή πληροφοριών για λήψη αποφάσεων, και όσο καλύτερες οι πληροφορίες, τόσο καλύτερες οι αποφάσεις. Αυτό είναι περίπου αυτό που κάνουμε.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αυτό είναι η κωδική λέξη για, κάτι όπως, νέοι τρόποι κατασκοπείας, σωστά; Είναι βασικά —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Σίγουρα.

(Γέλια)

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Γιατί όχι;

Κ. ΠΕΡΕΖ: Τι είναι η — προφανώς θα υπάρξουν περικοπές στις χρηματοδοτήσεις. Θέλω να πω θα έχετε, ξέρεις, ο Στρατός ήδη έχει περικοπές. Θα έχετε και εσείς — εντάξει, όχι εσύ, ο διάδοχος σου θα πρέπει —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Τεράστιες, ναι.

Κ. ΠΕΡΕΖ: — αντιμέτωπος με αυτό τι θα κάνεις με τη Μυστική Υπηρεσία Αμύνης και άλλες πρωτοβουλίες που εσύ ξεκίνησες. Πως θα, ξέρεις, υποστηρίξεις αυτά τα πράγματα ένω ταυτόχρονα θα εκπληρώνεις την αποστολή του Πενταγώνου, του στρατού με άλλους τρόπους;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σε — όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι σε αυτό το επίπεδο, είναι για την υγεία των θεσμών μας. Και όπως είπα και νωρίτερα, είναι για την υγεία του θεσμού της Αμερικής. Έχουμε μία απίστευτα επαγγελματική δύναμη. Ξέρω ποιοί θα έρθουν πίσω μου και πρέπει να περάσουν από μία διαδικασία υποψηφιότητας και επιβεβαίωσης —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Θα μας πεις;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: — και όλα αυτά, αλλά —

(Γέλια)

Κ. ΠΕΡΕΖ: Συνέχισε.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Έτσι εμείς — ο κάθε ένας μας, ο κάθε ένας που του δώθηκε η αρμοδιότητα για μία χρονική περίοδο να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, έχει ένα τεράστιο προνόμιο, είναι μία τεράστια ευθύνη, αλλά ο κάθε ένας μας έχει την ευθύνη να δεχθεί αυτό που του προσφέρεται, κάνε το καλύτερο από αυτό που έχουμε, και παρέδωσε το στο επόμενο άτομο. Και έχουν την ευθύνη να κάνουν το ίδιο πράγμα ξανά, να το πάρουν και να το βλετιώσουν.

Οπότε οποιοσδήποτε και αν εμφανιστεί για να με αντικαταστήσει και ξέρω, και εσύ ξέρεις, αυτοί —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Έχουμε πολλούς δημοσιογράφους εδώ, θα θέλαμε να μάθουμε.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Καλά, εντάξει, θα σας το πω αυτό, θα είναι ένας μεγάλος Αμερικάνος.

(Γέλια)

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Έτσι ακριβώς. Ξέρεις, ποτέ δε θέλουμε να παίρνουμε ως δεδομένο το αντίθετο, σωστά;

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ναι, ακριβώς. Άρα ερωτήσεις. Αν μπορείτε να σηκώσετε τα χέρια σας, και θα επιλέξω κάποια άτομα. Θα αρχίσουμε εδώ με τον Τζος και εκεί πίσω.

Κ. ΡΟΤΖΙΝ: Σας ευχαριστώ πολύ, και σας ευχαριστώ και για τις υπηρεσίες σας τόσα χρόνια. Είμαι ο Τζος Ρότζιν, είμαι ανταποκριτής της εφημερίδας «Daily Beast» από την Ουάσινγκτον. Αναφερθήκατε στην άνοδο του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία πως είναι κάτι που παρακολουθείτε χρόνια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη διοίκηση που διαφωνούν για το αν θα έπρεπε να εκπαιδεύαμε, εξοπλίζαμε, οπλίζαμε τους αντάρτες της Συρίας περισσότερο από όσο κάναμε μέχρι του σημείου που θα μπορούσε το ISIS να έχει προέλθει από αυτό ή ακόμα και να τους πολεμάμε σήμερα.

Μαθαίνουμε όταν άνθρωποι αποστρατεύονται ότι ήταν έτοιμοι για αυτό από την αρχή, ο Ντέιβιντ Πετρέους, η Χίλαρυ Κλίντον, ο Λέον Πανέτα. Είστε έτοιμος να αποστρατευτείται, αλλά δεν ήσασταν ένα από αυτά τα άτομα;

(Γέλια)

Κ. ΡΟΤΖΙΝ: Σας ευχαριστώ. Επίσης, μήπως είναι πολύ αργά τώρα; Ευχαριστώ.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Θέλω να πω, αν ρωτάς — Εννοώ, υποθέτω αυτό που ρωτάς είναι —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Θέλει ένα πιάτο.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, και αν τα ξέρουμε όλα αυτά, τι κάνουμε ή ξέρεις, μήπως έχουμε αργήσει για το πάρτυ, ξέρεις; Θέλω να πω, αυτό είναι πραγματικά, πραγματικά πολύπλοκο, και μίσω να, ξέρεις, το λέω τόσο ξεκάθαρα, αλλά ένα μέρος μου λέει απλά ας απομονώσουμε τη περιοχή και ας τους αφήσουμε να τα βρουν.

(Γέλια)

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Το άλλο μου μισό λέει, ξέρεις, θέλω να πω, αυτό είναι μία επιλογή. Ειναι μία επιλογή. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες — ο υπόλοιπος πλανήτης συνεχίζει να κοιτάει αυτή τη χώρα για ηγεσία. Και έτσι συμβαίνει εδώ και καιρό. Αυτό γίνεται για — ξέρεις, Συρία — τώρα είμαστε στο τρίτο έτος εδώ με τη Συρία. Άρα οτιδήποτε — οτιδήποτε συνέβει στο παρελθόν, οποιεσδήποτε αποφάσεις δεν πάρθηκαν — πάρθηκαν ή δεν έγιναν, ξέρεις, είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα.

Και τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε για το πως θα θέλαμε να είναι αυτό το μέρος στο μέλλον. Και ξέρεις, εννοώ, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο ότι δεν ψάχνουμε την επικεφαλίδα. Δε ψάχνουμε τίτλο για το Σαββατόβραδο, ξέρεις, γιατί αυτό φαίνεται να είναι ο τρόπος σκέψης των Αμερικανών. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα είναι αυτό το μέρος σε, κάτι, ξέρεις, 10 χρόνια από τώρα, 20 χρόνια από τώρα. Μπορώ να σου πω μία μελέτη στα παγκόσμια δημογραφικά και τη μετακίνηση των πληθυσμών, εννοώ θα υπάρξουν προκλήσεις. Θα υπάρξουν προκλήσεις. Θα υπάρξουν προκλήσεις για τρία πράγματα, πρόσβαση σε ενέργεια, πρόσβαση σε τροφή, και πρόσβαση σε καλό πόσιμο νερό.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Και ποιά είναι η εκτίμηση σου για —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Εντάξει; Οπότε αυτό που θέλω να πω είναι ότι αντιμετωπίζουμε τώρα αυτό το πρόβλημα και θα πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που — ξέρεις, ο Λευκός Οίκος ήδη έχει αποφασίσει για αυτά που συμβαίνουν με τη Κεντρική Διοίκηση στο Ιράκ, και θα πάμε εκεί και θα κάνουμε μία εκτίμηση, και θα, ξέρεις, προσπαθήσουμε να δώσουμε καλές πληροφορίες ώστε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις. Αλλά αυτό είναι —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αλλά πως τα πάμε σχετικά με την ερώτηση; Μόλις είπες ότι εσείς δείξατε μία ηγεσία. Πως εμείς — πως τα πάμε σε αυτό, σε αυτό το μέτωπο, που είναι η παρουσίαση ηγεσίας, ξέρεις, για να προσπαθήσουμε να λύσουμε κάποια από αυτά τα προβλήματα;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Εντάξει, νομίζω πως — θα σου πω κατά τη — ξέρεις, από ότι βλέπω, σίγουρα από τη στρατιωτική οπτική γωνία, ξέρεις, και θα προσπαθήσω πάρα πολύ να παραμείνω στη γραμμή μου εδώ πέρα γιατί δεν κάθομαι, ξέρεις, στο Λευκό Οίκο όπου ο Πρόεδρος προσπαθεί — δεν είμαι στη θέση του, άρα δε θα κάνω δεύτερη σκέψη, ξέρεις, τι κάνει ή τι δεν κάνει — ξέρεις, γιατί παίρνει κάποια συγκεκριμένη απόφαση επειδή είναι πολύπλοκο.

Γνωρίζω καθώς έχω δει πολύ, πολύ δύσκολα πράγματα και πολύ δύσκολες αποφάσεις έπρεπε να παρθούν που δεν είχαν το μέγεθος των επιπτώσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος μας. Είναι σκληρές, και μιλάμε για ζωές, μιλάμε για θησαυρούς, μιλάμε για χρόνο, αφοσίωση. Έτσι απλά — θα το αφήσω εδώ γιατί είμαστε σε μία θέση τώρα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καταλάβουμε τι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε.

Και σας λέω παιδιά αντιμετωπίζουμε μία ιδεολογία που δεν συμφωνεί με το τρόπο ζωής μας. Τώρα, είναι μία εξτρεμιστική προσπάθεια αυτής της ιδεολογίας, αλλά δεν τους αρέσει ο τρόπος που ζούμε.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Οπότε — Δε θυμάμαι ποιός ήταν — καλά, εδώ το έχω. Και — μόνο δημοσιογράφοι κάνουν ερωτήσεις. Λοιπόν, θα πάω σε ένα μέλος από το κοινό εκεί πέρα.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, πήγαινε και σε κάποιον που πλήρωσε 20 δολάρια.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Καλά, σωστά. Ναι. Ναι.

(Γέλια)

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ξέρεις, γιατί όχι;

Κ. ΝΤΕΛΑΝΙΟΥΜ: Στρατηγέ, γειά σας, εδώ Κεν Ντελάνιουμ (φωνητικά) από το Associated Press. Υπερασπιστήκατε κάτι που ονομάζεται Μυστική Υπηρεσία Άμυνας (DCS), σωστά, που είναι συλλογή πληροφοριών από ανθρώπους —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Μάλιστα.

Κ. ΝΤΕΛΑΝΙΟΥΜ: — στοιχείο του DIA όπου επρόκειτο να στέλνετε υπαλλήλους στο πεδίο της μάχης. Κριτικοί στο Κογκρέσο και αλλού λένε ότι είναι μία επανάληψη της CIA. Μπορείτε να περιγράψατε ποιά είναι η αποστολή του και που διαφέρει από τη CIA;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, πρώτον ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί είναι ένα — είναι αυτό που λέω να έχουμε την αίσθηση του επιχειρισιακού περιβάλλοντος που μόνο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται, οι εκπαιδευμένοι ειδικοί. Και έτσι νούμερο ένα, έχουμε μία εξαίσια συνεργασία ανάμεσα στη Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) και τη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) σε ότι αφορά αυτό. Άρα μία εξαίσια συνεργασία.

Ένα από τα μεγάλα — πέρσι δεχόμουν επιθέσεις για τη διοίκηση από το Κογκρέσο. Φέτος, δέχθηκα μία ερώτηση σε έξι διαφορετικές στιγμές όπου έκανα κατάθεση, μία ερώτηση για το DCS. Γιατί βάλαμε πειθαρχία στο σύστημα, τερματίσαμε μη παραγωγικά πράγματα, και στείλαμε πολύ κόσμο σε μάχιμες θέσεις. Και όταν λέω σε μάχιμες θέσεις, τους μεταφέραμε στο εξωτερικό σε πολλές περιπτώσεις, και τους τοποθετήσαμε εκεί όπου — εκεί που τα παιδιά που μπήκαν σε αυτή την υπηρεσία, ήθελαν να βρίσκονται — ήθελαν να είναι εκεί έξω να κάνουν τη δουλειά τους.

Και έτσι εκεί είναι — ξέρεις, ξανά, όπως είπα για τον αντικαταστάτη μου, αυτό δεν είναι κάτι που θα ολοκληρώνονταν υπό την επίβλεψη του Φλιν. Αυτό είναι για ένα 5-ετές σχέδιο, και έχει — ξέρεις, θα παρέχει μία μακροχρόνια δυνατότητα σε αυτή τη χώρα που κυρίως θα μας βοηθήσει στο Υπουργείο Άμυνας να καταλάβουμε αυτά τα περίεργα μέρη που πρόκειται να εκτελέσουμε επιχειρήσεις, ξέρεις, για το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου στο μέλλον.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ας πάμε σε αυτή τη κυρία εκεί.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ασφαλώς.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αλλά πολύ σύντομα προτού φύγουμε, θα — πως αυτό δεν επαναλαμβάνει αυτό που κάνει η CIA;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Γιατί είμαστε — το θέμα είναι — αυτό που πρέπει να κατανοήσετε είναι υπάρχουν διαφορετικού τύπου προϋποθέσεις που κυνηγάς.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Καλώς.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ο στρατός έχει μια σειρά από διαφορετικές προϋποθέσεις.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Εντάξει.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Και χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε για τις στρατιωτικές δυνατότητες, στρατιωτικές προθέσεις. Πρέπει να γνωρίζουμε τις υποδομές. Χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε πράγματα που δεν είναι, ξέρεις, πολιτικά ή οικονομικά είδη διαφορών που αναζητούμε για ένα συγκεκριμένο έθνος.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Εντάξει. Πάμε για — κανένας εκεί; Είναι η ήσυχη πλευρά της αίθουσας. Καλά.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, λίγο πίσω.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ο κύριος εκεί πέρα. Εντάξει, πρώτα είστε εσείς, δεσποινίς.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Η ερώτηση μου είναι για την υποστήριξη και γιατί το καθεστώς της συμφωνίας δυνάμεων δεν υπογράφηκε το 2011 γιατί οι Γερουσιαστές Γκράχαμ και ΜακΚέιν είπαν ότι ήταν εκεί και ότι θα μπορούσε να είχε υπογραφεί αν κάναμε κάτι διαφορετικό. Θέλω να μάθω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικό γιατί ξέρω ότι πιστεύετε στη διαφάνεια. Σας ευχαριστώ.

(Γέλια)

Κ. ΠΕΡΕΖ: Μπαμ. Σε έπιασε τώρα. Ναι, μου αρέσει.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Όχι, λυπάμαι. Λοιπόν, ξέρεις, θέλω να πω δε μπορώ να το απαντήσω αυτό γιατί δεν ήμουν εκεί, και αυτό είναι τραγικό που το λέω γιατί μισώ να μην δίνω αυτό το οποίο πιστέυω. Και αυτό που πιστεύω είναι ότι οι Ιρακινοί το τίναξαν στον αέρα. Αυτό πιστεύω. Οι Ιρακινοί το τίναξαν στον αέρα. Οι Αφγανοί, ίδια κατάσταση τώρα, και το παρακολουθούν γιατί δεν θέλουν να το τίναξουν στον αέρα.

Οπότε πιστεύω — πάλι η γνώμη του Φλιν, ότι οι Ιρακινοί το χάλασαν. Και φίλοι μου, τώρα γύρισε και τους χτύπησε. Και ειλικρινά είναι ένα — είναι ένα παγκόσμιο — προχωράει πέρα από διακρατικά και γίνεται πιο πολύ διεθνές πρόβλημα λόγω των ξένων που λειτουργούν μέσα σε αυτή τη περιοχή τώρα και θα επιστρέψουν στις χώρες τους συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς μας.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ο κύριος εκεί έχει μία ερώτηση.

Κ. ΣΤΙΟΥΑΡΤ: Ναι, γεια σας, Στρατηγέ. Φιλ Στιούαρτ από το Reuters. Αν μπορούσατε μόνο —

(Γέλια)

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Και άλλος δημοσιογράφος. Κανένας από το Άσπεν; Κανένας. Ω, θα πάμε και εκεί. Ναι, εντάξει. Εντάξει.

Κ. ΣΤΙΟΥΑΡΤ: Στρατηγέ, θα μπορούσατε να κοιτάξετε μπροστά, σαν, ξέρεις, το 2016 στο Αφγανιστάν και να μας πείτε αν βλέπετε τη πιθανόητα να γίνει εκεί ότι έγινε και στο Ιράκ; Και αν θα μπορούσατε επίσης να υποστηρίξετε λίγο το θέμα των μικρών επιχειρήσεων, αγοράζετε τις μετοχές αυτών των μικρών επιχειρήσεων; Είστε μέτοχος — τι γίνεται ακριβώς;

(Γέλια)

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Τι είμαι;

Κ. ΣΤΙΟΥΑΡΤ: Αγοράζετε μετοχές αυτών των μικρών επιχειρήσεων; Είναι μία συνεργασία;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Όχι, όχι. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι μέρος της βιομηχανικής μας βάσης και είμαστε στην εποχή της πληροφορίας όπου η τεχνολογία αλλάζει δραστικά, θέλω να πω αν και μόνο σκεφτείς — αν ξέρεις τι είναι ο νόμος του Μουρ, τον έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ. Άρα πρέπει να — πρέπει να επενδύουμε στις καλές ιδέες, αλλά πρέπει να τις κάνουμε πράξεις. Άρα αυτό είναι μέρος του.

Ξέρεις, σχετικά με το 2016, δε θα κάτσω εδώ να κάνω τον μάντη. Θα σου πω ότι είμαστε — και ξέρω τους Αφγανούς, ξέρεις, αυτούς, ξέρεις, στη κυβέρνηση με την οποία δουλεύουμε και στο στρατό, ξεκάθαρα είναι μέσα στις εσωτερικές δυνάμεις τους, προσέχουν πάρα πολύ και δε θέλουν να συμβεί αυτό. Δε θέλουν να συμβεί αυτό. Αυτό σημαίνει, ξέρεις, και θα μπορούσα — έχω κάτσει κάτω με τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους, ξέρεις, στα σπίτια τους και τους ρώτησα τι θέλουν.

Και θέλουν ότι και εγώ θέλω για τα παιδιά μου. Θέλουν μία καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους. Τώρα, ο τρόπος ζωής τους είναι διαφορετικός από αυτό που εγώ, ξέρεις, αυτό που εγώ, ξέρεις, θα μπορούσα να προσφέρω στα παιδιά μου από την άποψη των αγαθών που έχουμε. Αλλά οι άνθρωποι είναι γενικά οι ίδιοι, ξέρεις, σε όλο το κόσμο. Είναι απλώς πως, ξέρεις, πως μερικές φορές προσπαθούμε να επιβάλλουμε τους εαυτούς μας σε αυτούς.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Λοιπόν έχουμε έναν κύριο εδώ —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, εκεί ακριβώς, ο κύριος.

Κ. ΠΕΡΕΖ: — με μία ερώτηση.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Σας ευχαριστώ. Στρατηγέ, είμαι ντόπιος και πλήρωσα 20 δολάρια.

(Γέλια)

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Καλό δικό σου. Ακριβώς.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Άξιζε τα λεφτά του;

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Απολύτως.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Εντάξει.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Καλώς.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Ακόμα και που δεν είναι εδώ ο Γουλφ.

(Γέλια)

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Αναρωτιόμουν αν θα μπορούσατε να σχολιάσετε για τη κατάσταση στην Ουκρανία και προς τα που κινείται, αλλά συγκεκριμένα οι υπηρεσίες πληροφοριών αιφνιδιάστηκαν από τις ενέργειες του Πούτιν στη Κριμαία;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι, πραγματικά αιφνιδιαστήκαμε, ξέρεις. Εννοώ, έλα τώρα, τόσο — συγγνώμη, είμαι — είμαι πραγματικά αγενής. Ξέρεις, αυτό είναι πραγματικά, πολύ ενδιαφέρον θέμα. Όταν πρώτη φορά πήγα στο Πεντάγωνο, η πρώτη μου φορά στο Πεντάγωνο — τοποθετήθηκα το 2008, ήμουν υποστράτηγος. Και έφτασα τον Ιούλιο του 2008 και στις 6 Αυγούστου, η Ρωσία επιτέθηκε στη Γεωργία. Και ήμουν κάπως — όταν έφτασα το πρωί γύρω στις 4:00, ξέρεις, ένας από τους αναλυτές μου που δούλευε στη νυχτερινή βάρδια είπε, έι, οι Ρώσοι επιτέθηκαν στη Γεωργία. Έγω ήμουν, θέλω να πω, δηλαδή, στη Γεωργία, τη πολιτεία των ΗΠΑ; Εννοώ —

(Γέλια)

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: — είναι τόσο — και τόσο — αλλά το θέμα είναι πως είναι το ίδιο και με τη Κριμαία, με την Ουκρανία, εντάξει, γιατί πρόσεξε δε μιλάμε πολύ για τη Κριμαία, που ήταν μέρος αυτής της κυρίαρχης χώρας. Το θέμα είναι για έναν άνθρωπο που είναι υπεύθυνος μιας ομοσπονδίας — μία ενωμένη — μία ομάδα από πολιτείες, η Ρωσική Ένωση, και ο οποίος δε θα γίνει ο ιστορικός Ρώσος ηγέτης που θα επιτρέψει στη Ρωσική Ένωση να τεμαχιστεί όσο είναι στην ηγεσία.

Αυτά λοιπόν αντιμετωπίζουμε. Και επίσης όλα τα σχετικά πράγματα που βλέπεις και ακούς, ξέρεις, αυτή την απίστευτη τραγωδία από αυτό το αεροσκάφος που ήταν — αυτό το πολιτικό αεροσκάφος και αυτούς τους 298, ξέρεις, ανυποψίαστους ανθρώπους που δολοφονήθηκαν. Θέλω να πω, τώρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι — πάλι, κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ένα διεθνές πρόβλημα και απαιτεί διεθνή λύση.

Και η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πολύ, πολύ ευκίνητη τώρα για να το αντιμετωπίσει αυτό. Και όπως και εσείς — και είμαι σίγουρος ότι ανάψατε, αν παρακολουθείτε όπως εμείς — αυτό — το τρόπο με τον οποίο, ξέρεις, δυσκίνητο τρόπο, με τον οποίο προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να τα καταφέρουμε μαζί και προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια, δεν γίνεται να είμαστε έτσι σε καταστάσεις σαν αυτή.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αλλά στη περίπτωση της Κριμαίας και την υπόθεση της Ανατολικής Ουκρανίας, εννοώ, είχαμε κάποια προβλήαμτα ορατότητας. Θέλω να πω —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι.

Κ. ΠΕΡΕΖ: — φαίνεται σαν, ξέρεις, ειδικά για το πρώτο, ξέρεις, για μερικές ημέρες δε γνωρίζαμε καλά ποιές ήταν οι προθέσεις των Ρώσων.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Λοιπόν —

Κ. ΠΕΡΕΖ: Δε γνωρίζαμε — δεν επικοινωνούσαν με συμβατικά μέσα, οπότε δεν αφουγραζόμασταν τόσο όσο — ακούγαμε τι προσπαθούσαν να κάνουν. Έτσι αναρωτιέμαι αν, ξέρεις, αυτό οδήγησε σε κάποιες αλλαγές στο τρόπο —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Λοιπόν, οδήγησε. Εννοώ, το έκανε, αλλά ένα από τα πράγματα που — τα έχουμε αυτά — για όλους σας γιατί συνέβενε κάθε μέρα, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για αυτή τη χώρα. Έχουμε αυτό που αποκαλούμε προειδοποιητικές καταστάσεις. Άρα όταν κάτι αλλάζει, και είναι αρκετό να μας κάνει να πούμε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τη προειδοποιητική κατάσταση από χαμηλό σε μεσαίο σε υψηλό επίπεδο, συμβαίνει συχνά. Βασικά συμβαίνει συχνά αυτές τις μέρες. Οπότε αυτές οι προειδοποιητικές καταστάσεις άλλαξαν, και γίνεται αναφορά τους στο σύστημα μας.

Άρα παίρνεις — πηγαίνεις από τη προειδοποιητική κατάσταση — και θα πω απλώς χαμηλή για να μην μπω στις λεπτομέρειες, αλλά είναι χαμηλή και ξαφνικά γίνεται μεσαία. Καλά, γιατί μεσαία; Είναι μεσαία γιατί αυτές οι καταστάσεις μόλις άλλαξαν. Βλέπουμε κινήσεις δυνάμεων, βλέπουμε — ξέρεις, βλέπουμε πολλά πράγματα. Και έτσι — εντάξει, άρα γίνεται αναφορά. Αυτά τα πράγματα αναφέρονται και τα βλέπω συνέχεια. Και γνωρίζω ότι μεταφέρονται ψηλά ως τα υψηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας.

Τώρα είναι θέμα, εντάξει, πως θέλουμε να απαντήσουμε; Αυτό είναι τελείως διαφορετικό θέμα από το θέμα των πληροφοριών.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Αυτό δεν είναι — σωστά, δεν είναι η (δεν ακούγεται). Σωστά;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Οπότε τώρα είναι θέμα του θέλουμε — πως ανταποκρινόμαστε κατάλληλα; Δεν κάνουμε τίποτα; Στέλνουμε δυνάμεις; Κάνουμε, ξέρεις, κυρώσεις; Οτιδήποτε.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Υπάρχει ένας κύριος εδώ με μία ερώτηση.

Κ. ΛΙΧΤΕΝΤΖΕΡ: Γεια σας. Στρατηγέ, ονομάζομαι Ντέιβιντ Λίχτεντζερ (φωνητικά). Είμαι απλώς ένας ανήσυχος πολίτης. Δεν δουλεύω στο τύπο. Ξέρεις, μερικές φορές στο στρατό η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Για τον κυβερνοχώρο, το πιστέυετε αυτό — αυτή είναι μία ερώτηση για ένα ναι ή όχι παρεμπιπτόντως, πιστέυετε πως πρέπει — πρέπει να αυξήσουμε τις επιθετικές μας δυνατότητες στο κυβερνοχώρο;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι.

(Γέλια)

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ο κύριος εδώ.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ευχαριστώ. Αυτό μας έδωσε πίσω 4 λεπτά.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ναι.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Μπορείτε να μιλήσετε για το θέμα της NSA που συζητείται στην Ουάσινγκτον, ποιές είναι οι σκέψεις επί αυτού;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Για ποιό θέμα;

Κ. ΠΕΡΕΖ: Της NSA.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Της NSA.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Για την NSA. Τι — τι θέλεις να μάθεις —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ω φίλε, αυτό είναι μεγάλο θέμα.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Λοιπόν, είναι μεγάλο θέμα.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Εντάξει, θέλω να πω —

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: (δεν ακούγεται) λιγότερο.

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Καλά, εννοώ, ξέρεις, θα πω μόνο ότι η NSA και οι άνθρωποι που δουλεύουν στην NSA, γιατί θα — αντί να προσπαθήσω να μπω σε βάθος και να περιγράψω τι κάνουν θα πω ότι είναι ένας πραγματικά απίστευτος οργανισμός, ένας υπέροχος οργανισμός, οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί έχουν σώσει τις ζωές πολλών στρατιωτών. Ζωές στρατιωτών, ναυτών, πεζοναυτών, αεροπόρων. Και το κάνουν σε ρουτίνα, το κάνουν χωρίς να μαυρίσει ούτε μάτι.

Δεν τους νοιάζουν οι τιμές που αξίζουν πλουσιοπάροχα, το κάνουν 24/7. Και το κάνουν εδώ και πολύ καιρό. Και έχω βοηθηθεί και εγώ από τις υπηρεσίες τους.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Ο κύριος εκέι πέρα. Έχουμε ακόμα περίπου 2 λεπτά. Αν έχετε ερωτήσεις, οποιοσδήποτε άλλος, σηκώστε το χέρι σας και θα επιστρέψω σε εσάς.

ΟΜΙΛΙΤΗΣ: Στρατηγέ, καλό απόγευμα και σας ευχαριστώ που ήρθατε. Δεν ανήκω στο τύπο, αλλά έχω μία ερώτηση για πολλές απειλές που αναφέρατε. Μπορείτε με βάση τη σοβαρότητα να αριθμήσετε τις τρεις μεγαλύτερες απειλές που έχουμε ως έθνος; Σε επίπεδο κυβερνοχώρου ή πραγματικών συγκρούσεων στο κόσμο, ποιές είναι οι τρεις πρώτες με σειρά σοβαρότητας;

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Εντάξει, ξέρεις, αυτή η ιστορία με τους ξένους πολεμιστές και τη δυνατότητα τους να περνάνε πίσω από αυτά τα τρία επίπεδα που είπα, νομίζω — πραγματικά, πραγματικά ανησυχώ για κάποιον που μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάποιο χημικό ή βιολογικό όπλο. Πραγματικά — εννοώ απλά γιατί είναι τόσο — μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνο. Και είδαμε τι συνέβει με τον άνθρακα, οι φόβοι του άνθρακα. Ξέρεις, αυτό ήταν πρίν από 10 χρόνια, πάνω από 10 χρόνια πρίν.

Οπότε αυτό, ξέρεις, με απασχολεί. Και πιστεύω πως ο λάθος υπολογισμός ενός γεγονότος ή το γεγονός συμβαίνει και δεν υπολογίζουμε σωστά ποιός πήρε την απόφαση, άρα αν υπήρχε ένα συμβάν στη θάλασσα της Νότιας Κίνας ανάμεσα σε ένα εμπορικό πλοίο και ένα αλιευτικό πλοίο ή κάτι τέτοιο, μήπως πάρθηκε κάποια απόφαση σε πολύ χαμηλό επίπεδο και ξαφνικά είμαστε — ξέρεις, γίνεται κλιμάκωση που οδηγεί σε πόλεμο με τη Κίνα. Αλλά η απόφαση πάρθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Έτσι πρέπει να κατανοήσουμε καλά ποιός παίρνει τις αποφάσεις, είτε είναι — γιατί δε θέλουμε απότομη κλιμάκωση σαν αυτή, και νομίζω είναι — ξέρεις, αν έχω παρακολουθήσει κάτι, ξέρεις, σχετικά με το τι κάνει η κυβέρνηση μας και οι διαφορετικές διοικήσεις, πραγματικά προσπαθούν να καταλάβουν ποιός παίρνει αυτή την απόφαση πρίν από εμάς, ξέρεις, πηδάς και ξεκινάς κάτι με βάση το συναίσθημα αντί να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να κάνεις ένα βήμα πίσω και να προχωρήσεις, εντάξει, τι είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Λοιπόν, ο Στρατηγέ Φλιν, ευχαριστώ και πάλι που ήσασταν μαζί μας. Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε στη συζήτηση.

(Χειροκρότημα)

Κ. ΠΕΡΕΖ: Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ και πάλι υπέροχοι άνθρωποι —

ΣΤΡΓΟΣ ΦΛΙΝ: Ναι.

Κ. ΠΕΡΕΖ: Και το Ίδρυμα Άσπεν. Ελπίζω να σας ξαναδώ και του χρόνου. Ευχαριστώ.

ΟΜΙΛΙΤΗΣ: Μπορώ να έχω τη προσοχή σας παρακαλώ; Σας ευχαριστώ που παρακολουθήσατε την αποψινή συζήτηση. Παρακαλώ ελάτε μαζί μας για τη δεξίωση. Είναι απέναντι από τη πανεπιστημιούπολη στη σκηνή κοντά στο Marble Garden και είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου