Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

DHS: Τακτικές Μικρών Ομάδων

Το DHS (Department of Homeland Security, Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας) των ΗΠΑ όταν θεωρεί χρήσιμο ενημερώνει μέσω του TRIPwire (Techincal Resource for Incident Prevention Wire, Ενημέρωση Τεχνικών Πηγών για Αποτροπή Περιστατικών) τα Σώματα Ασφαλείας, συγκεκριμένες εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και ομάδες πρώτων βοηθειών για πιθανούς κινδύνους και συμβουλές επί του συγκεκριμένου θέματος. Τη 1 Σεπτεμβρίου του 2010 είχε στείλει την ανακοίνωση «TRIPwire Information Product – Small Unit Tactics and the Implications for the Homeland» (Προϊόν Πληροφοριών TRIPwire – Τακτικές Μικρών Ομάδων και οι Επιπτώσεις στην Πατρίδα). Είναι ένα εξαιρετικά πληροφοριακό έγγραφο για προστασία και αποτροπή επιθέσεων από μικρές ομάδες ένοπλων τρομοκρατών που θα παρουσιάσουμε μεταφρασμένο στα Ελληνικά στη συνέχεια.


Πηγή: TRIPwire, U.S. Department of Homeland Security
Πηγή: TRIPwire, U.S. Department of Homeland Security


Το έγγραφο ξεκινάει με τη παρουσίαση των πιο σημαντικών χαρακτηριστικών μερικών πραγματικών περιστατικών επιθέσεων μικρών ένοπλων ομάδων και συνεχίζει στις προτάσεις για προστασία και αποτροπή. Ώστε να αποφύγουμε να επηρεάσουμε τους αναγνώστες μας προβάλλοντας τη δική μας άποψη στα εν λόγω ζητήματα, παραθέτουμε στη συνέχεια όλο το περιεχόμενο της ανάλυσης μεταφρασμένο από τα Αγγλικά στα Ελληνικά χωρίς κάποια προσωπική άποψη ή παρέμβαση.


Πηγή: TRIPwire, U.S. Department of Homeland Security
Πηγή: U.S. Department of Homeland Security




ΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ//ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ

dhs_tripwire_small_unit_tactics_02

Προϊόν Πληροφοριών TRIPwire – Τακτικές Μικρών Ομάδων και οι Επιπτώσεις στην Πατρίδα

1 Σεπτεμβρίου 2010

Η ομάδα TRIPwire του DHS/Γραφείο για Πρόληψη Βομβιστικών Επιθέσεων παρέχει αυτό το Προϊόν Πληροφοριών σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα και παρόχους και σώματα ασφαλείας για να τους ενημερώσει για τακτικές μικρών ομάδων που χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες ανά το κόσμο. Αυτή η αναφορά είναι παράγωγο πολλών διαφορετικών ελεύθερων πηγών και κυβερνητικών αναφορών. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αξιόπιστη ή συγκεκριμένη πληροφορία ότι τρομοκράτες σχεδιάζουν επιχειρήσεις εναντίον δημόσιων κτιρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι σημαντικό για τις Ομοσπονδιακές, τις Πολιτειακές, και τις Τοπικές αρχές, και τον ιδιωτικό τομέα να είναι ενήμεροι των πιθανών τρομοκρατικών τακτικών.

Τακτικές Μικρών Ομάδων σε Γνωστές Τρομοκρατικές Επιθέσεις

26-29 Νοεμβρίου 2008: Μουμπάι, Ινδία


Αζάμ Αμίρ Κασάμπ, ο μόνος τρομοκράτης που πιάστηκε ζωντανός κατά τις επιθέσεις στη Μουμπάι, εδώ τον βλέπετε μέσα στο σταθμό τραίνων CST. (AP)
Αζάμ Αμίρ Κασάμπ, ο μόνος τρομοκράτης που πιάστηκε ζωντανός κατά τις επιθέσεις στη Μουμπάι, εδώ τον βλέπετε μέσα στο σταθμό τραίνων CST. (AP)



  • Στις 26 Νοεμβρίου του 2008 δέκα τρομοκράτες από την εξτρεμιστική Ισλαμική οργάνωση Λασκάρ-ε-Ταίμπα (LET) εκτέλεσαν μία μεγάλης-κλίμακας συντονισμένη επίθεση ενάντια σε πολλαπλούς στόχους στο κέντρο της Μουμπάι, στην Ινδία. Οι επιθέσεις στη Μουμπάι κράτησαν για πάνω από 24 ώρες.

  • Οι επιτιθέμενοι διενήργησαν αναγνωριστική παρακολούθηση ως βοήθεια στην εκτέλεση των επιθέσεων τους. Οι εμπλεκόμενοι τρομοκράτες έφτασαν μέσω ενός κλεμμένου σκάφους το οποίο τους επέτρεψε να μεταφέρουν μεγάλο όγκο οπλισμού και επιτιθέμενων στη πόλη αποφεύγοντας ελέγχους ασφαλείας. Οι επιτιθέμενοι ήταν καθαροί και ξυρισμένοι, φορούσαν Δυτικού στυλ ρούχα για να ταιριάξουν με τη τοπική κοινότητα, και χρησιμοποιούσαν μικρούς δρόμους ή μη κεντρικές εισόδους στις εγκαταστάσεις για να αποφύγουν τους ένοπλους φρουρούς ασφαλείας.

  • Οι τρομοκράτες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες των δύο ατόμων και χρησιμοποίησαν πέντε ταξί για να τους μεταφέρουν στους στόχους τους. Δύο από τις ομάδες τοποθέτησαν έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) σε δύο διαφορετικά ταξί. Οι μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν όταν οι τρομοκράτες είχαν αποβιβαστεί από τα ταξί αργότερα εκείνο το απόγευμα. Κατά την άφιξη τους στους στόχους τους οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ αδιακρίτως προς οποιονδήποτε στη περιοχή. Οι επιθέσεις ήταν συγχρονισμένες και συντονισμένες, υποδηλώνοντας μία υψηλού επιπέδου εμπειρία σε εκπαίδευση, σχεδιασμό, και εκτέλεση.

  • Ο κάθε τρομοκράτης ήταν οπλισμένος με φορητά όπλα (τυφέκια εφόδου) και χειροβομβίδες ή άλλα εκρηκτικά. Επιπρόσθετα, μετέφεραν σακίδια πλάτης με γεμιστήρες πυρομαχικών, φαγητά, πιστωτικές κάρτες, μετρητά, και δορυφορικά και κινητά τηλέφωνα.

  • Οι μικρές ομάδες επιτέθηκαν σε εύκολους στόχους με ελάχιστα μέτρα ασφαλείας και μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων. Επιτέθηκαν σε ένα συνωστισμένο σταθμό τραίνων, ένα εστιατόριο, δύο ξενοδοχεία, ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, και ένα κέντρο Εβραϊκής κοινότητας, ανάμεσα σε άλλους στόχους.

  • Κατά την επίθεση στους τρεις βασικούς στόχους, τα δύο ξενοδοχεία και το κέντρο της Εβραϊκής κοινότητας, οι τρομοκράτες κινούνταν μέσα στις εγκαταστάσεις συνεχώς κάνοντας δύσκολο για τα σώματα ασφαλείας και το προσωπικό ασφαλείας τον εντοπισμό τους και τη διακοπή της επίθεσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές αναφορές, οι επιτιθέμενοι κατασκεύασαν αμυντικές θέσεις μάχης, έσβησαν τα φώτα, άναψαν φωτιές, και τοποθέτησαν αρκετούς ΑΕΜ σε μία προσπάθεια παρεμπόδισης των επιχειρήσεων διάσωσης.

  • Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν δορυφορικά τηλέφωνα, κινητά τηλέφωνα, και τεχνολογία κλήσεων μέσω διαδικτύου (VOIP) για να παραμένουν σε συνεχή επαφή καθ’όλη τη διάρκεια των επιθέσεων με τους χειριστές τους στο Πακιστάν, οι οποίοι παρακολουθούσαν την επίθεση μέσω προγραμμάτων ανοιχτού λογισμικού σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

  • Οι τρομοκράτες έδωσαν μάχη μέχρι θανάτου και ούτε ήταν ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, ούτε παρέδωσαν κάποια λίστα αιτημάτων.

  • Εν κατακλείδι, 188 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 9 τρομοκρατών, και 372 τραυματίστηκαν. Η επίθεση της Μουμπάι του 2008 είναι η πιο επιτυχημένη τρομοκρατική επίθεση στη χρήση τακτικών μικρών ομάδων στη σύγχρονη ιστορία.

Αντίστοιχες Τακτικές Χρησιμοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν


Οι Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές που δημιουργήθηκαν στο εμπορικό κέντρο από τρομοκράτες για να επιτεθούν σε περιμετρικούς στόχους. (New York Times)
Οι Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές που δημιουργήθηκαν σε εμπορικό κέντρο από τρομοκράτες για να επιτεθούν σε περιμετρικούς στόχους. (New York Times)



  • Στις 19 Ιανουαρίου 2010, τουλάχιστον επτά τρομοκράτες με φορητά όπλα, χειροβομβίδες, εκρηκτικά γιλέκα, και ένα αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε όχημα (VBIED) χρησιμοποίησαν αντίστοιχες τακτικές μικρών ομάδων στη Καμπούλ, στο Αφγανιστάν.

  • Σε αυτή την επίθεση, οι τρομοκράτες στοχοποίησαν μία τράπεζα, ένα εμπορικό κέντρο, και κυβερνητικά κτίρια. Ένας τρομοκράτης σκοτώθηκε από τους φρουρούς στη προσπάθεια του να εισέλθει στη Κεντρική Τράπεζα. Πέντε από τους τρομοκράτες κατέλαβαν τους ψηλότερους ορόφους ενός εμπορικού κέντρου και ξεκίνησαν να πυροβολούν προς κυβερνητικά κτίρια και τις κοντινές δυνάμεις ασφαλείας. Και οι πέντε εν τέλει σκοτώθηκαν. Επιπρόσθετα, ένας βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε ένα αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε όχημα (VBIED) που έμοιαζε με ασθενοφόρο σε ένα εμπορικό κέντρο κοντά στις αρχικές επιθέσεις και πυροδότησε το όχημα. Η επίθεση σκότωσε πέντε, τραυμάτισε 70, και κατέστρεψε γειτονικά κτίρια.

  • Στις 11 Φεβρουαρίου 2009, οκτώ τρομοκράτες οπλισμένοι με φορητά όπλα, χειροβομβίδες, και εκρηκτικά γιλέκα χρησιμοποίησαν τακτικές μικρών ομάδων για ταυτόχρονες επιθέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Τμήμα Ζητημάτων Φυλάκισης, και το Υπουργείου Παιδείας στο Αφγανιστάν. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, πέντε τρομοκράτες σκότωσαν δύο φρουρούς και εισέβαλαν και πήραν τον έλεγχο του κτιρίου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μία επιχείρηση ανακατάληψης διάρκειας τριών ωρών που τελικά τελείωσε με το θάνατο των τρομοκρατών. 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 57 τραυματίστηαν στην επίθεση.

  • Σε δύο ανεξάρτητα περιστατικά τον Ιανουάριο και Οκτώβριο του 2008, τρομοκράτες χρησιμοποίησαν τακτικές μικρών ομάδων στο Αφγανιστάν. Τον Οκτώβριο, τρεις τρομοκράτες οπλισμένοι με φορητά όπλα και εκρηκτικά γιλέκα, επιτέθηκαν στο κτίριο του Υπουργείου Πληροφοριών και Πολιτισμού στη Καμπούλ. Ένας τρομοκράτης πυροδότησε το γιλέκο του, σκοτώνοντας πέντε και τραυματίζοντας 23. Οι άλλοι δύο τρομοκράτες έφυγαν και διέφυγαν χωρίς τραυματισμούς. Τον Ιανουάριο, μία μικρή ομάδα τρομοκρατών επιτέθηκε στο Ξενοδοχείο Σερένα στη Καμπούλ χρησιμοποιώντας φορητά όπλα, χειροβομβίδες, και εκρηκτικά γιλέκα σκοτώνοντας επτά.

Αντιμετώπιση Τακτικών, Τεχνικών, και Διαδικασιών (TTP) για τη Πατρίδα
Εγχώρια Χρήση Τακτικών Μικρών Ομάδων

Μέχρι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν γίνει μάρτυρας κάποιας επιτυχημένης τρομοκρατικής επίθεσης με χρήση τακτικών μικρών ομάδων. Η αντιμετώπιση των TTP σχετικά με τη χρήση εκρηκτικών έχει παρατηρηθεί σε παραδείγματα όπως οι βομβιστικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993, το σχέδιο του 2009 για τη πυροδότηση ΑΕΜ μέσα στο δίκτυο μετρό της Νέας Υόρκης, και η προσπάθεια βομβαρδισμού αεροπορικής γραμμής τα Χριστούγεννα του 2009. Γι’αυτό, οι ίδιες TTP που αποδείχθηκαν επιτυχημένες στο εξωτερικό όπως στη Μουμπάι ή το Αφγανιστάν μπορεί να υιοθετηθούν για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχέδιο Φορτ Ντιξ (2007)

  • Το 2007, έξι άντρες συνελήφθησαν για σχεδιασμό εκτέλεσης επιθέσεων ενάντια στη στρατιωτική βάση Φορτ Ντιξ στο Νιού Τζέρσι. Οι άντρες είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν φορητά όπλα, ρουκέτες, και εκρηκτικά για να σκοτώσουν όσο περισσότερους στρατιώτες ήταν εφικτό στο Φορτ Ντιξ, χρησιμοποιώντας τακτικές μικρών ομάδων.

  • Οι άντρες έκαναν επιχειρησιακή αναγνώριση, προσποιούμενοι εργασία σε εταιρία παράδοσης πίτσας για κάλυψη, το οποίο τους έδωσε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Εκπαιδεύονταν με φορητά όπλα σε απομακρυσμένες περιοχές στα Βουνά Πόκονος στην Πενσυλβάνια.

  • Το σχέδιο αποκαλύφθηκε όταν οι άντρες έδειξαν για συζήτηση ένα βίντεο με τους ίδιους να εκπαιδεύονται με όπλα σε ένα κατάστημα Circuit City και ένας προνοητικός υπάλληλος ενημέρωσε τις αρχές.

Υλικό Εκπαίδευσης Τρομοκρατών στο Διαδίκτυο
Πολλοί μικροί πυρήνες και ανεξάρτητα άτομα που σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις είναι γνωστό ότι επικοινωνούν και συμμετέχουν σε εξτρεμιστικά Ισλαμικά φόρουμ μέσω διαδικτύου. Πολλά εγχειρίδια εκπαιδεύσεως της Αλ-Κάιντα και ιστοσελίδες τρομοκρατών συζητούν τη χρήση τακτικών μικρών ομάδων σε διάφορες γλώσσες στο Διαδίκτυο για έμπνευση και ευρύτερη διάδοση. Αρκετά έγγραφα και αναρτήσεις σε φόρουμ είχαν παραχθεί πριν και έπειτα από τις επιθέσεις της Μουμπάι καλώντας για χρήση τακτικών μικρών ομάδων από Ισλαμιστές εξτρεμιστές τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο.

Μερικά παραδείγματα από μεταφρασμένο από την Αραβική γλώσσα υλικό από εξτρεμιστικές ιστοσελίδες περιλαμβάνει:

  • «Ο αξιωματικός προειδοποίησε για αυτό που περιέγραφε ως ‘Σενάριο Ημέρας της Κρίσης’ εκπροσωπούμενου από πολλά, κινούμενα περιστατικά που εκτελέστηκαν από ‘ένοπλους τρομοκράτες αυτοκτονίας’ οι οποίοι κατέχουν τη δυνατότητα – με ταχύτητα φωτός – να σκοτώσουν πολλές ψυχές προτού οποιοσδήποτε είναι σε θέση να προσδιορίσει την απειλή και να αποκριθεί αποτελεσματικά.»

  • Σε ένα έγγραφο που περιγράφει τις «Ειδικές Δυνάμεις» ένας σχολιαστής γράφει την ακόλουθη πρόταση για το μέγεθος των επιτιθέμενων ομάδων: «Μία ομάδα μπορεί να αποτελείται από πέντε άτομα το μέγιστο, και ο αριθμός μπορεί να είναι χαμηλός μέχρι και δύο ή, σε κάποιες περιπτώσεις, η ομάδα εκτέλεσης της επιχείρησης ίσως να αποτελείται από ένα και μόνο ελεύθερο σκοπευτή.»
Σύμφωνα με μία σημείωση του DHS και του FBI, ένας ψηφιακός δίσκος (CD) που κατασχέθηκε από Ευρωπαϊκές αρχές το 2008 περιγράφει τακτικές που διδάσκονται στα στρατόπεδα εκπαιδεύσεως της Αλ-Κάιντα για επιθέσεις σε δημόσια προσβάσιμα κτίρια και παρουσιάζει παρόμοιες τακτικές με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Μουμπάι και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις μικρών ομάδων. Το CD προτείνει στους τρομοκράτες να οργανώνουν μία ομάδα από 12 άτομα, ο κάθε ένας οπλισμένος με ένα τυφέκιο εφόδου και χειροβομβίδες και μεταφέροντας περίπου 18 κιλά εκρηκτικών. Το CD επίσης μελετάει τη τακτική εισβολής σε κτίρια, σφραγίζοντας εξόδους και σημεία εισόδου, και κατάληψη του για ικανό χρόνο για τη τοποθέτηση και πυροδότηση των εκρηκτικών προτού τα σώματα ασφαλείας μπορέσουν να αντιδράσουν.

Προτεινόμενα Μέτρα Προστασίας Ενάντια σε Επιθέσεις Μικρών Ομάδων
Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας και οι κυβερνητικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέτρα προστασίας για τη παρεμβολή, ή αποτροπή μίας τρομοκρατικής επίθεσης σε πολλές φάσεις της. Οι διάφορες φάσεις μίας τρομοκρατικής επίθεσης περιλαμβάνουν παρακολούθηση, επιλογή στόχου, διείσδυση, πρόσβαση στο στόχο, και συμπλοκή με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Παρακολούθηση:
  • Το προσωπικό τραίνων πρέπει να είναι παρατηρητικό για ασυνήθιστα γεγονότα ή συμπεριφορές (πχ. άτομα που χρονοτριβούν χωρίς προφανή λόγο, άτομα που σημειώνουν σημεία του σταθμού, μέτρηση αποστάσεων με βήματα)
  • Αναφέρετε οποιοδήποτε άτομο βγάζει φωτογραφίες ή βίντεο χώρους, ειδικά αυτούς που οδηγούν σε εισόδους ή μονοπάτια προς τους χώρους (πχ. δρομάκια, μονοπάτια, κτλ.) στις τοπικές αρχές ή στο προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
  • Εγκαταστήστε και κάνετε παρατήρηση μέσω κλειστού κυκλώματος καμερών παρακολούθησης σε όλους τους χώρους με κάλυψη πολλαπλών γωνιών και των σημείων εισόδου.
  • Αναπτύξτε μία διαδικασία για συλλογή φωτογραφιών και βίντεο από συστήματα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και σύγκρισης τους με Λίστες Τρομοκρατών, και για περεταίρω διάδοση σε καθιερωμένα κέντρα ελέγχου.
  • Όταν είναι εφικτό, εγκαταστήστε τυχαίες περιπόλους ασφαλείας για να αποτρέψετε πιθανές προσπάθειες παρακολούθησης.
  • Αν είναι εφικτό, εγκαταστήστε ή βελτιώστε τα Προγράμματα Παρατήρησης Γειτονικών Επιχειρήσεων.

Επιλογή Στόχου:
  • Εγκατάσταση ασφαλείας στα σημεία εισόδου και στις πιθανές διαδρομές προσέγγισης.
  • Αν είναι εφικτό, τυχαία εναλλαγή εισόδων παραλαβής στους χώρους για την αποφυγή ευδιάκριτων διαδικασιών.
  • Αποφυγή ευρείας διάδοσης σχεδίων και σχηματικών αναπαραστάσεων του κτιρίου και εξασφάλιση ότι τα έγγραφα αυτά φυλάσσονται με ασφάλεια.
  • Προετοιμασία για επερχόμενα ειδικά γεγονότα στις εγκαταστάσεις ή στη περιοχή και επισκέψεις αξιοματούχων.
  • Να γνωρίζετε τις εταιρείες που εργάζονται στις εγκαταστάσεις.

Διείσδυση:
  • Αν η θαλάσσια πρόσβαση είναι μία εφικτή μέθοδος επίθεσης, τοποθετήστε ικανές περιπόλους λιμένα και αυξήστε την επαγρύπνηση.
  • Εγκαταστήστε ή ενισχύστε τον εντοπισμό παρακολουθήσεων και τα προγράμματα ενημέρωσης για επιχειρήσεις κοντά σε θάλασσα και το προσωπικό για την αναγνώριση και αναφορά ασυνήθιστων συμπεριφορών.
  • Ενθαρρύνετε τον τοπικό πληθυσμό να αυξήσει την επαγρύπνηση και τη αναφορά ασυνήθιστων συμπεριφορών.
  • Όταν υπάρχει θαλάσσια απειλή, εγκαταστήστε σημεία ελέγχου ή άλλα μέτρα ελέγχου πρόσβασης για όλα τα σκάφη.
  • Απαιτείστε από όλα τα σκάφη να δηλώνουν τα στοιχεία τους προτού εισέλθουν στο χώρο του λιμανιού.
  • Αυξήστε το σχεδιασμό, ασκήσεις, και συντονισμό ανάμεσα στον Υπεύθυνο Λιμένα και τις Ομοσπονδιακές, Πολιτειακές, και τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Πρόσβαση στο Στόχο:
  • Εγκαταστήστε μία εξωτερική περίμετρο σε σημεία στόχους για την απαγόρευση εισόδου ή παρεμπόδιση πιθανών επιδρομών.
  • Εγκαταστήστε διαδικασία πρόσβασης στις εγκαταστάσεις.
  • Εκτελείτε έλεγχο ιστορικού όλων των υπαλλήλων, αν είναι εφικτό.
  • Εξασφαλίστε ότι προσωπικό ασφαλείας και μέτρα ασφαλείας υπάρχουν σε όλα τα σημεία εισόδου.
  • Αναπτύξτε μία διαδικασία έκτακτης ανάγκης για σφράγιση κρίσιμων τμημάτων του κτιρίου (πχ. αυτόματο σύστημα κλειδώματος στις πόρτες και παράθυρα σε κρίσιμα σημεία).
  • Εγκαταστήστε δωμάτια ασφαλείας μέσα στις εγκαταστάσεις του κτιρίου.
  • Εγκαταστήστε μηνύματα επικοινωνίας που θα εκπέμπονται μέσω του συστήματος ανακοινώσεων για καθοδήγηση του προσωπικού στις άμεσες ενέργειες.

Συμπλοκή με τις Δυνάμεις Ασφαλείας

  • Ενθαρρύνετε τις τοπικές αρχές για συνάντηση με άτομα κλειδιά σε χώρους για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη επείγουσας εκκένωσης και διαδικασίες σφραγίσματος.
  • Εξασφαλίστε ότι το προσωπικό γνωρίζει τις διαδικασίες επείγουσας εκκένωσης και σφραγίσματος.
  • Εξασφαλίστε ότι οι τοπικές αρχές έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικές χρήσεις όπλων και τακτικών για κλειστούς χώρους.
  • Εγκαταστήστε πρωτόκολλα για κατάσβεση φωτιάς σε περιστατικά φωτιάς.
  • Αναπτύξτε ένα δίκτυο συναγερμού και ειδοποίησης για άλλες υπηρεσίες και τομείς όταν μία επίθεση είναι μη ανατρέψιμη, έχει ξεκινήσει, ή έχει καταλήξει σε πολλαπλές επιθέσεις.
  • Εγκαταστήστε μία ασφαλή περίμετρο γύρω από τα κέντρα ελέγχου.
  • Εκτελέστε ελέγχους ασφαλείας για δευτερεύοντες εκρηκτικούς μηχανισμούς και αυξήστε τα μέτρα ασφαλείας σε ζώνες που είναι ευπαθείς.
  • Ανακαλύψτε αν ιδιωτικές εταιρείες έχουν κάνει εκπαίδευση Ειδικών Επιχειρήσεων/καταδρομικών επιδρομών εκτός σωμάτων ασφαλείας σε οργανισμούς υπεύθυνους για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Αν ισχύει, δώστε λεπτομέρειες της εκπαίδευσης και τον αριθμό του εκπαιδευμένου προσωπικού για να βοηθήσει στην επικοινωνία με τα σώματα ασφαλείας που θα επέμβουν.
  • Ορίστε ειδικές ομάδες σε περιφερειακές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή για ικανότητα πιο άμεσης επέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου