Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Εμπλοκές

Σε όλα τα ημιαυτόματα πιστόλια έχουμε τριών ειδών εμπλοκές που μπορούν όλες να διορθωθούν σε ελάχιστο χρόνο με την εκτέλεση κατάλληλων βημάτων. Εδώ θα τις δούμε και θα αναλύσουμε ποια είναι τα βήματα για τη γρήγορη επαναφορά του όπλου στη σωστή λειτουργία του.

Sierra Exif JPEG

Αρχικά, ας δούμε ποιες είναι οι εμπλοκές που δεν αφορούν μηχανική βλάβη (δηλαδή κάποιο εξάρτημα που καταστράφηκε) σε ένα ημιαυτόματο πιστόλι. Είναι μόλις τρεις και τις βλέπετε εδώ:

  1. Η πρώτη είναι το «διπλό γέμισμα». Δύο σφαίρες από το γεμιστήρα προσπαθούν να μπουν στη θαλάμη. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό υποδεικνύει βλάβη στον οδηγό του γεμιστήρα. Το αποτέλεσμα αυτής της εμπλοκής είναι κάτι σαν αυτό που βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία.
    skopobolh_meros2_16

  2. Εν συνεχεία έχουμε την αδυναμία αφαίρεσης του άδειου κάλυκα. Πρακτικά, το όπλο δε μπόρεσε να διώξει τον άδειο κάλυκα και κατά την επιστροφή του ο ολισθητήρας έμεινε ανοιχτός με τον άδειο κάλυκα σφηνωμένο κοντά στη θύρα εξόδου όπως φαίνεται παρακάτω. Η αιτία πίσω από αυτό μπορεί να διαφέρει κατά περιπτώσεις. Παραδείγματα είναι κακής ποιότητας πυρομαχικά που δεν έχουν αρκετή ισχύ να μετακινήσουν σωστά τον ολισθητήρα ή κακή συντήρηση του όπλου που αναγκάζει τον ολισθητήρα να κινείται πιο αργά από όσο απαιτείται.
    skopobolh_meros2_17

  3. Η τελευταία εμπλοκή αφορά τη τροφοδοσία του όπλου. Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν υπάρχει σφαίρα στη θαλάμη είτε η σφαίρα δεν μπήκε σωστά στη θαλάμη. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στο ότι ο γεμιστήρας δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο όπλο ή δε λειτουργεί σωστά, για παράδειγμα έχει κολλήσει το ελατήριο του.
    skopobolh_meros2_18
Αναμφισβήτητα, η πρώτη περίπτωση είναι η πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα στην επίλυση. Ευτυχώς, είναι και η πιο σπάνια. Ο σκοπευτής πρέπει γρήγορα να καλυφθεί ή να μετακινηθεί και να εκτελέσει τα ακόλουθα βήματα.

  • Κλείδωμα του ολισθητήρα στην ανοιχτή θέση
  • Αφαίρεση του γεμιστήρα
  • Οπλισμός του όπλου 2-3 φορές
  • Τοποθέτηση γεμιστήρα
  • Οπλισμός του όπλου
Το πρώτο βήμα είναι για να έχουν ελευθερία οι κολλημένες σφαίρες να φύγουν. Όταν αφαιρέσουμε το γεμιστήρα οπλίζουμε γρήγορα και δυνατά μερικές φορές ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι σφαίρες έχουν φύγει. Τέλος, ειδικά σε αυτή την εμπλοκή είναι προτιμότερο να τοποθετήσουμε ένα νέο γεμιστήρα στο όπλο διότι πιθανότατα αυτό ήταν η αιτία του προβλήματος. Ένας χαλασμένος γεμιστήρας. Προσοχή! Σε κανένα από τα παραπάνω βήματα δεν κοιτάμε αλλού πέρα από το στόχο. Όλα τα βήματα πρέπει να εκτελούνται μηχανικά και χωρίς να χρειάζεται ο χειριστής να κοιτάξει το όπλο του. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για άτομα που ίσως κάποια στιγμή χρειαστεί να εκτελέσουν βολές σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Βλέπετε τα βήματα αυτά καλύτερα στη παρακάτω εικόνα.

skopobolh_meros2_19

Μετά έχουμε τις εμπλοκές όπου ο κάλυκας δεν έχει φύγει ή αυτές όπου το όπλο δεν πυροδότησε όταν πατήσαμε τη σκανδάλη γιατί δεν υπάρχει σφαίρα στη θαλάμη. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ακολουθούμε τα ίδια βήματα εφόσον βρισκόμαστε καλυμμένοι από τον εχθρό. Τα βήματα αυτά είναι τα εξής:

  • Χτύπημα του γεμιστήρα
  • Γέρνουμε ελαφρώς το όπλο δεξιά ή αριστερά
  • Οπλίζουμε

Με το πρώτο βήμα είμαστε πλέον σίγουροι ότι ο γεμιστήρας έχει τοποθετηθεί σωστά στο όπλο. Το δεύτερο και τρίτο βήμα βοηθάνε το όπλο να αφαιρέσει (εφόσον υπάρχει) κάποια σφαίρα ή κάλυκα που δεν έχει μπει σωστά στη θαλάμη και ταυτόχρονα να το τροφοδοτήσει με μία νέα. Όλα τα παραπάνω σχηματικά μπορείτε να τα δείτε στη συνέχεια.

skopobolh_meros2_20

Όπως και στη προηγούμενη τακτική, έτσι και εδώ δε θα πρέπει ποτέ να κοιτάξουμε το όπλο αφήνοντας από τα μάτια μας τον στόχο. Πολλοί θεωρούν ότι σε κάθε εμπλοκή πρέπει αυτομάτως να εκτελούμε τα βήματα που μόλις περιγράψαμε και μόνο εφόσον το όπλο δεν επανέλθει έπειτα από δύο εκτελέσεις αυτών των βημάτων να θεωρήσουμε ότι έχει την πρώτη εμπλοκή που περιγράψαμε και να προχωρήσουμε στη πιο χρονοβόρα επίλυση του προβλήματος. Και εδώ όμως, απαιτείται μεγάλη και συνεπής εξάσκηση για την απόκτηση αυτής της ικανότητας.

skopobolh_meros2_21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου