Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Τρομοκράτες και Διαδίκτυο

Από τον Απρίλιο του 2014 ο κύριος Ρόμπερτ Χάνινγκαν εκτελεί καθήκοντα διευθυντή της Βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ (Government Communications Headquarters – Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών). Το Νοέμβριο του 2014 έκανε μία δημοσίευση στην εφημερίδα «Financial Times» με τίτλο «The web is a terrorist’s command-and-control network of choice», δηλαδή «Ο ιστός είναι το δίκτυο επιλογής των τρομοκρατών για διοίκηση-και-έλεγχο» που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτή την δημοσίευση θα παραθέσουμε και εμείς σήμερα εδώ. Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τον διευθυντή του GCHQ κύριο Ρόμπερτ Χάνινγκαν δεξιά και τα κεντρικά γραφεία του GCHQ στο Γκλούστερσαιρ της Μεγάλης Βρετανίας αριστερά.

tromokrates_diadiktyo_01

Μπορείτε να δείτε την αρχική δημοσίευση και στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Financial Times» ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο. Βέβαια, στην ηλεκτρονική έκδοση δημοσιεύτηκε αρκετούς μήνες αργότερα. Και παρακάτω ακολουθεί μία μεταφρασμένη στα Ελληνικά έκδοση της συγκεκριμένης δημοσίευσης που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

tromokrates_diadiktyo_02

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Εγγύς Ανατολής (ISIS) είναι η πρώτη τρομοκρατική οργάνωση της οποίας τα μέλη έχουν μεγαλώσει μέσα στο διαδίκτυο. Εκμεταλλεύονται τη δύναμη του ιστού για τη δημιουργία τζιχαντικών απειλών σε σχεδόν παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόκληση στις κυβερνήσεις και στις υπηρεσίες πληροφοριών είναι τεράστια – και μπορεί να γίνει μόνο με καλύτερη συνεργασία από εταιρίες τεχνολογίας.

Οι τρομοκράτες εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο. Αλλά η μέθοδος του ISIS είναι διαφορετική σε δύο σημαντικές περιοχές. Εκεί όπου η Αλ-Κάιντα και οι συνεργάτες της έβλεπαν το διαδίκτυο ως μέσο διάδοσης υλικού ανώνυμα ή χώρο συναντήσεων σε «σκοτεινά σημεία», το ISIS αγκάλιασε το διαδίκτυο ως ένα σημαντικό κανάλι επικοινωνίας για τη προώθηση της, εκφοβισμό του κόσμου, και τη στρατολόγηση νέων μελών.

Οι εξτρεμιστές του ISIS χρησιμοποιούν μηνύματα και κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter, το Facebook και το WhatsApp, και μία γλώσσα που είναι κατανοητή. Τα βίντεο που αναρτούν με τους ίδιους να επιτίθενται σε πόλεις, να πυροβολούν ή να πυροδοτούν εκρηκτικά έχουν ευσυνείδητα ποιότητα διαδικτυακών παιχνιδιών. Η χρήση των hashtags του World Cup και του Ebola για να περάσουν μηνύματα του ISIS σε πολλά κανάλια ειδήσεων, και η δυνατότητα τους να στέλνουν 40,000 μηνύματα στο Twitter κάθε ημέρα κατά την επίθεση στη Μοσούλη χωρίς να ενεργοποιούν αυτόματα συστήματα spam, αναπαριστά την ευκολία χρήσης που έχουν στα νέα μέσα. Δεν υπάρχει η ανάγκη για τους επόμενους τζιχαντιστές να αναζητήσουν απαγορευμένες ιστοσελίδες με μυστικούς κωδικούς πρόσβασης, μπορούν να συνδεθούν με άλλους νέους που αναρτήσουν τις περιπέτειες τους στη Συρία όπως θα έκαναν και οπουδήποτε αλλού.

Η ηγεσία του ISIS αντιλαμβάνεται τη δύναμη που τους προσφέρει αυτό με μία νέα γενιά. Τα παράξενα βίντεο των αποκεφαλισμών ήταν αξιοσημείωτα όχι απλώς για την ανηλεή βαρβαρότητα τους, που την έχουμε ξαναδεί από την Αλ-Κάιντα στο Ιράκ, αλλά από το τι έμαθε το ISIS από αυτή την εμπειρία. Αυτή τη φορά η «παραγωγή» ήταν υψηλής ποιότητας και τα βίντεο σταμάτησαν να δείχνουν καθαυτό τον αποκεφαλισμό. Αντιλήφθηκαν ότι τόσο πολύ γραφική βία μπορεί να είναι αντιπαραγωγική στο κοινό τους και ότι με την αυτό-λογοκρισία μπορούν να παραμείνουν στη σωστή πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βασισμένοι στη δυτική ελευθερία της έκφρασης.

Το ISIS διαφέρει επίσης από προηγούμενους στην ασφάλεια των επικοινωνιών του. Αυτό θέτει μία ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση στις υπηρεσίες όπως το GCHQ. Οι τρομοκράτες πάντα εφεύρισκαν τρόπους να κρύβουν τις επιχειρήσεις τους. Αλλά σήμερα η τεχνολογία κινητών τηλεφώνων και έξυπνων συσκευών έχει αυξήσει τις διαθέσιμες επιλογές εκθετικά. Τεχνικές κρυπτογράφησης μηνυμάτων ή ανώνυμων μηνυμάτων ήταν κάτι που διέθεταν μόνο οι πιο εξελιγμένοι εγκληματίες ή έθνη και σήμερα είναι δεδομένο. Αυτά συμπληρώνονται από ελεύθερα προγράμματα και εφαρμογές που βάζουν επιπρόσθετα επίπεδα ασφαλείας, πολλά από αυτά υπερήφανα διαφημίζονται ως «Εγκεκριμένα από τον Σνόουντεν». Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι νέοι ξένοι μαχητές έχουν μάθει και επωφεληθεί από τις διαρροές των τελευταίων δύο ετών.

Το GCHQ και οι αδερφές υπηρεσίες του, η MI5 και η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, δε μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις σε τέτοια κλίμακα χωρίς ευρύτερη υποστήριξη από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων Αμερικανικών εταιριών τεχνολογίας που κυριαρχούν στο διαδίκτυο. Καταλαβαίνω γιατί έχουν μία ανήσυχη σχέση με τις κυβερνήσεις. Φιλοδοξούν να είναι ουδέτεροι αγωγοί δεδομένων και να στέκονται εκτός των παραπάνω πολιτικών θεμάτων. Αλλά αυξανόμενα οι υπηρεσίες τους όχι απλά φιλοξενούν υλικό βίαιου εξτρεμισμού ή παιδικής εκμετάλλευσης, αλλά είναι δρόμοι για την διευκόλυνση εκτέλεσης εγκλημάτων και τρομοκρατίας. Όσο και αν δεν τους αρέσει, έχουν μετατραπεί τα δίκτυα διοίκησης-και-ελέγχου της επιλογής των τρομοκρατών και εγκληματιών, που βρίσκουν τις υπηρεσίες τους όσο μετασχηματιστικές όσο και οι υπόλοιποι από εμάς. Αν θέλουν να αντιμετωπίσουν τη πρόκληση, σημαίνει δημιουργία καλύτερων ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τη νόμιμη έρευνα από σώματα και υπηρεσίες ασφαλείας από ότι έχουμε τώρα.

Από τη πλευρά μας, οι υπηρεσίες πληροφοριών όπως το GCHQ πρέπει να μπουν στη δημόσια συζήτηση για τη μυστικότητα. Νομίζω πως έχουμε μία καλή ιστορία να πούμε. Πρέπει να δείξουμε πως είμαστε υπεύθυνοι για τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε για να προστατεύουμε τον κόσμο, όπως ακριβώς ο ιδιωτικός τομέας είναι συνεχώς υπό πίεση να παρουσιάζει πως φιλτράρει και πουλάει τα δεδομένα των πελατών του. Θα ήταν χαρά για το GCHQ να λάβει μέρος σε μία ώριμη δημόσια συζήτηση για τη μυστικότητα στη ψηφιακή εποχή. Αλλά η μυστικότητα δεν ήταν ποτέ απόλυτα σωστή και η δημόσια συζήτηση για αυτό δε θα πρέπει γίνει αιτία για καθυστέρηση επειγόντων και δύσκολων αποφάσεων.


Σε αυτούς από εμάς που έχουν να αντιμετωπίσουν τα καταθλιπτικά άκρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, μας φαίνεται πως μερικές εταιρίες τεχνολογίας βρίσκονται σε άρνηση της κακή χρήσης του διαδικτύου. Υποπτεύομαι ότι οι περισσότεροι καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου είναι μπροστά τους, έχουν ισχυρές βλέψεις για την ηθική των εταιριών, είτε είναι για φορολόγηση, προστασία των παιδιών ή μυστικότητα. Δε θέλουν τα μέσα που χρησιμοποιούν με τους φίλους και τις οικογένειες τους να διευκολύνουν δολοφονίες ή κακοποίηση παιδιών. Γνωρίζουν ότι το διαδίκτυο έχει μεγαλώσει πέρα από τις αξίες της δυτικής δημοκρατίας, όχι αντίστροφα. Νομίζω πως αυτοί οι πελάτες θα ήταν ευχαριστημένοι με μία καλύτερη, πιο βιώσιμη σχέση ανάμεσα στις υπηρεσίες και τις εταιρίες τεχνολογιών. Καθώς γιορτάζουμε το 25 έτος από την θεαματική δημιουργία του παγκόσμιου ιστού, πρέπει να συμφωνήσουμε ανάμεσα σε δημοκρατικές κυβερνήσεις και εταιρίες τεχνολογίας στο χώρο της προστασίας των πολιτών μας. Πρέπει να είναι μία συμφωνία με ρίζες στις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε. Αυτό σημαίνει να αντιμετωπίσουμε μερικές άβολες αλήθειες. Καλύτερα να το κάνουμε τώρα παρά ως επακόλουθο μεγαλύτερης βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου