Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Η βιομηχανία της ανισότητας: γιατί ο κόσμος εχει εμμονή με την ιδιωτική ασφάλεια



Τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου υπάρχουν περισσότεροι ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλείας από τους δημόσιους αστυνομικούς, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Guardian.
Περισσότεροι από 40 χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, του Καναδά, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου- έχουν προσλάβει περισσότερους εργαζομένους για να προστατεύσουν συγκεκριμένους ανθρώπους, χώρους και πράγματα από τους αστυνομικούς με εντολή να προστατεύσουν το ευρύ κοινό, σύμφωνα με τα στοιχεία . Στη Βρετανία απασχολούνταν 232.000 ιδιωτικοί φρουροί το 2015, σε σύγκριση με 151.000 αστυνομικούς.
Η παγκόσμια αγορά υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει την ιδιωτική φρουρά, την επιτήρηση και τις ένοπλες συγκοινωνίες, αξίζει σήμερα περίπου 180 δισεκατομμύρια δολάρια (140 δισ. Λίρες στερλίνες) και προβλέπεται να αυξηθεί στα 240 δισ. Δολάρια μέχρι το 2020 . Αυτό υπερτερεί κατά πολύ του συνολικού προϋπολογισμού της διεθνούς βοήθειας για τον τερματισμό της παγκόσμιας φτώχειας ( 140 δισ. Δολάρια ετησίως) και των ΑΕΠ περισσότερων από 100 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και του Μαρόκου.
Σε όλο τον κόσμο, οι ιδιωτικοί φρουροί περιπολούν τα εμπορικά κέντρα, τις  ελίτ απαγορευμένες κοινότητες και κάποιες δημόσιες οδούς . Φορούν συχνά στολές που μοιάζουν με αστυνομικά ρούχα και σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι ιδιωτικοί φρουροί φέρουν και όπλα.
Από το Ελ Σαλβαδόρ στο Βιετνάμ , οι ιδιωτικοί φρουροί περιορίζουν την πρόσβαση σε περιφραγμένους ελίτ κατοικημένους χώρους  που κόβονται από τις πόλεις γύρω τους. Στην εμπορική πρωτεύουσα του Μυανμάρ, το Yangon, οι φρουροί και οι ανιχνευτές μετάλλων μπλοκάρουν τις εισόδους σε πολυτελή ξενοδοχεία που σφύζουν από την ακραία φτώχεια που τους περιβάλλει .Στα πλούσια προάστια της Νότιας Αφρικής - όπου το 2015, σχεδόν 500.000 φύλακες ασφαλείας αριθμούσαν περίπου το διπλάσιο του συνολικού συνόλου της αστυνομίας και του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας .Συνολικά, οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι ιδιωτικής ασφάλειας παγκοσμίως - περισσότεροι από το συνολικό αριθμό ατόμων που ζουν στη Χιλή ή στις Κάτω Χώρες. Αυτή η "καθημερινή" ιδιωτική ασφάλεια έχει γίνει "τόσο διαδεδομένη ώστε σχεδόν δεν τη βλέπετε. το θεωρείτε δεδομένο ", δήλωσε η Rita Abrahamsen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. «Σταματάς να το παρατηρείς - υπάρχουν παντού φρουροί».
Στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, ο καθηγητής Deborah Avant δήλωσε ότι η ιδιωτική βιομηχανία ασφάλειας είχε περάσει από συμβάσεις κατά τη διάρκεια των πολέμων που διεξήχθησαν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όταν "στρατοπέδευσε προσωπικό στρατό για να κάνει πολλά πράγματα".
Στη συνέχεια, ανέφερε, οι εταιρείες "άρχισαν να κοιτάζουν αλλού ... στην ιδιωτική ασφάλεια στην εγχώρια αγορά αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό και για τον ιδιωτικό τομέα. για τις εταιρείες ".
Η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα ήταν επίσης μέρος της ιστορίας, είπε. "Έχετε έναν τόνο περισσότερους [χρήματα] από όσους βρίσκονται γύρω σας, έτσι θέλετε να το προστατεύσετε. Η απόκτηση [ασφάλειας] από τον ιδιωτικό τομέα είναι ένας προφανής τρόπος για να το κάνετε ».
Στοχεύοντας το 1%Συμβολίζοντας τον πλούτο
Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας στον κόσμο, η G4S, διαθέτει πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της , που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, ανέφερε έσοδα ύψους £ 6,8 δισ. Το 2016 και κέρδη £ 454 εκατ. Μεταξύ 2015-16, τα έσοδά της στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 12% - και τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Αφρική κατά περίπου 7%.
Οι φρουροί έχουν συχνά θέσεις μπροστά από τα κτίρια όπου μπορεί να δουν ασυνήθιστη δραστηριότητα - μπορούν επίσης να συλλέξουν πληροφορίες
Η παγκόσμια αγορά ιδιωτικής ασφάλειας - συμπεριλαμβανομένων των φρουρών αλλά και της παρακολούθησης συναγερμού, των τεθωρακισμένων μεταφορών και άλλων υπηρεσιών για τους εμπορικούς, κυβερνητικούς και οικιακούς αγοραστές - αναμένεται να αυξηθεί στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης έρευνας αγοράς του ομίλου Freedonia , ποιες εταιρείες όπως η G4S βασίζονται στις δικές τους εκθέσεις.Αλλά οι πραγματικοί αριθμοί θα μπορούσαν να είναι ακόμα υψηλότεροι. υπάρχουν λίγες επικαιροποιημένες και συγκρίσιμες στατιστικές σε διεθνές επίπεδο και μικρή ανοικτή και ανεξάρτητη παρακολούθηση και τήρηση αρχείων. Τα δεδομένα της βιομηχανίας εξαλείφουν επίσης ανεπίσημες και μη επιτραπέζιες εργασίες ασφαλείας.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Freedonia, πρόκειται για μια παγκόσμια επιχείρηση που αυξάνεται σχεδόν στο 6% ετησίως - ταχύτερα από την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της - και φαίνεται να επεκτείνεται ταχύτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην Ασία, με τις μεγάλες αγορές της Κίνας και της Ινδίας.Τον Ιανουάριο του 2017, η Freedonia σημείωσε ότι υπάρχει μια «διαδεδομένη αντίληψη ότι το έγκλημα αυξάνεται», γεγονός που συμβάλλει στην προώθηση του ενδιαφέροντος για τις υπηρεσίες ασφαλείας «ακόμη και όταν τα ποσοστά εγκληματικότητας που αναφέρθηκαν πέφτουν σε μεγάλο αριθμό χωρών».

Πρόσθεσε: "Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι σωματοφύλακες και άλλες υπηρεσίες ασφάλειας κατοικιών θεωρούνται σύμβολα του πλούτου, παρέχοντας τόσο προστασία όσο και κοινωνικό καθεστώς ... Η ζήτηση για φρουρούς είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόσληψη φρουρών είναι πιο προσιτή από επενδύοντας σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την τεχνολογία λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας. "
Στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, "υπήρξε ελάχιστη προσπάθεια ρύθμισης του τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας", δήλωσε ο Abrahamsen. "Νομίζω ότι επειδή προσέφερε απασχόληση, το κράτος και οι κυβερνήσεις ήταν πολύ χαρούμενοι που το επέτρεψαν".
Ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ουγκάντα ​​και της Σιέρα Λεόνε, διευκόλυναν επίσης την εξαγωγή εργατικού δυναμικού ιδιωτικής ασφάλειας στο εξωτερικό, ανέφερε - υποστηρίζοντας ενεργά την πρόσληψη πολιτών για την εργασία τους στο εξωτερικό.
Αλλά δεν είναι μόνο η ελίτ που αγοράζουν ασφάλεια. Για παράδειγμα, στην Κένυα, ο Abrahamsen δήλωσε: «Βλέπεις ότι αναπτύσσεται σε περιοχές χαμηλής και μεσαίας τάξης. Οι άνθρωποι θα πουν ότι όσο πιο γρήγορα μπορούν, θα επενδύσουν σε ιδιωτική ασφάλεια. "

Κανονισμοί εξόδου
Η εξωτερική ανάθεση της κυβέρνησης δεν είναι το μόνο πράγμα που οδηγεί την ιδιωτική ασφάλεια. Αυτές τις μέρες, στην πραγματικότητα, τα κράτη δεν είναι καν οι κύριοι πελάτες. Σύμφωνα με την Catherine Piana, γενική διευθύντρια της CoESS, περίπου το 70% των πελατών της βιομηχανίας στην Ευρώπη είναι άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις - όχι δημόσιες αρχές.
"Υπάρχει τώρα ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, ανάλογα με το ποιος είσαι", δήλωσε η Piana, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο των απειλών από την τρομοκρατία, οι φρουροί "συχνά έχουν θέσεις μπροστά από κτίρια όπου μπορούν να δουν ασυνήθιστες δραστηριότητες και να τα αναφέρετε, οπότε υπάρχει και η δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες. " 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανική Ένωση Βιομηχανίας Ασφαλείας υποδεικνύει ότι η βιομηχανία ιδιωτικής ασφάλειας αξίζει περισσότερο από £ 6 δισ . Το 2015 . Οι πελάτες συμπεριλαμβάνουν τοπικές κοινότητες: οι κάτοικοι μιας πόλης του Essex έχουν προσληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι έχουν ασχοληθεί με την ιδιωτική ασφάλεια για να περιπολούν τους δημόσιους δρόμους το βράδυ μετά το κλείσιμο ενός τοπικού αστυνομικού τμήματος.Άλλες εταιρείες στοχεύουν σε περισσότερους ελίτ πελατεία: η τοπική υπηρεσία συνδρομής με βάση το Bobby εξυπηρετεί τους πλούσιους στις πιο εξελιγμένες περιοχές του Λονδίνου. Σύμφωνα με έναν από τους ιδρυτές, ένας πρώην αστυνομικός : "Είναι σαν να αγοράζουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας ... η έννοια των ανθρώπων που πληρώνουν για κάτι πάνω από αυτό που παρέχει το κράτος - αυτό δεν είναι διαφορετικό".
Αυτό το μήνα, ο Τζέρεμι Κορμπίν υποσχέθηκε ότι εάν ο Εργατικός κερδίσει τις επικείμενες εκλογές, θα προσθέσει περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς στις τοπικές δυνάμεις . Ο γραμματέας της σκιώδους αρχής, Diane Abbott , δήλωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο, καθώς "πολύ λίγοι από εμάς ζούμε σε κατοικημένες κοινότητες με ιδιωτική ασφάλειά τους" και ότι «οι απλοί άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο από το έγκλημα».
Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας στοχεύουν ρητά στο πλουσιότερο 1% με υπηρεσίες όπως η αντίδραση σε κρίσεις για τα εξαιρετικά πλούσια πακέτα "προσωπικής προστασίας" και την ασφάλεια για τα mega-yachts.
"Σε σωστά στελεχωμένα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, ο σωματοφύλακας είναι η νέα νταντά", δήλωσε το αμερικανικό περιοδικό Town & Country το 2016, υποδηλώνοντας ότι "ο φόβος της τρομοκρατίας, ένα ασταθές πολιτικό κλίμα και μια διαδεδομένη αίσθηση ότι η δημιουργία πλούτου μερικών έρχονται εις βάρος των πολλών που έχουν κάνει την παράνοια τον κανόνα ».
Στο Λονδίνο, η εταιρεία Westminster Security προσφέρει "πλήρη ασφάλεια και διαχείριση του τρόπου ζωής για άτομα, οικογένειες και επιχειρήσεις υψηλής καθαρότητας", που διαφημίζουν ότι οι υπάλληλοί τους έχουν αστυνομία και στρατιωτικό υπόβαθρο.
Η αμερικανική εταιρεία Pinkerton δηλώνει ότι έχει 170 χρόνια εμπειρίας από "εξειδικευμένους πράκτορες" που προστατεύουν τους "Διευθυντές της Fortune 100 και τους εργαζόμενους, διάσημους διασκεδαστές, αθλητές, άτομα υψηλής αξίας, βασιλικές οικογένειες και διπλωμάτες".

Ενίσχυση της ανισότητας
Η παγκόσμια δήλωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνει ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια του ατόμου» και ότι «κανείς δεν πρέπει να στερηθεί αυθαίρετα την περιουσία του». Οι κυβερνήσεις καλούνται να εργαστούν προοδευτικά προς την υλοποίηση αυτών των δικαιωμάτων.Αλλά όταν η ιδιωτική ασφάλεια επιτρέπει στους πλούσιους ή ακόμα και στη μεσαία τάξη να παρακάμψουν το κράτος, αυτό μπορεί να εντείνει τις ανισότητες μιας χώρας. Όσον αφορά την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλειας στη Λατινική Αμερική, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ προειδοποίησε: «Το φαινόμενο αυτό αυξάνει περαιτέρω την ανισότητα, καθώς οι κοινωνικές ομάδες έχουν διαφορετικές ικανότητες για την αντιμετώπιση του εγκλήματος».Το 2014, οι οικονομολόγοι Samuel Bowles και Arjun Jayadev δημοσίευσαν έρευνα που διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ απασχολούσαν « τόσους πολλούς ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας ως καθηγητές γυμνασίου ».
Σύμφωνα με τις στατιστικές του Τμήματος Εργασίας , υπάρχουν περισσότεροι από 1.1 εκατομμύρια ιδιωτικοί φύλακες στις ΗΠΑ - σε σύγκριση με περίπου 660.000 αστυνομικούς και αξιωματικούς του σερίφους .
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Ασφαλείας (CoESS) δήλωσε ότι υπήρχαν 232.000 ιδιωτικοί φύλακες το 2015. Αυτό αντιπαραβάλλει επίσης τον αριθμό των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (περίπου 250.000) και υπερβαίνει κατά πολύ τα επίπεδα αστυνομίας της Βρετανίας: τον Μάρτιο του 2016 ήταν συνολικά 151.000 αστυνομικοί που λειτουργούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιρουμένων των αξιωματικών υποστήριξης της αστυνομίας, των ειδικών αστυνομικών και του προσωπικού υποστήριξης κ.λπ.).
Η ανάπτυξη της βιομηχανίας ιδιωτικής ασφάλειας αντικατοπτρίζει την κατανομή των κοινοτικών ομολόγων που συνοδεύεται από αυξανόμενη ανισότητα
Οι Bowles και Jayadev διαπίστωσαν επίσης ότι οι περισσότερες άνισες πόλεις και κράτη στις ΗΠΑ είχαν υψηλότερα επίπεδα "φρουράς" - έναν ευρύ όρο που περιλαμβάνει την ιδιωτική ασφάλεια καθώς και την αστυνομία, τους δικαστικούς επιμελητές, τους υπαλλήλους των φυλακών, την ασφάλεια των μεταφορών και άλλα συναφή επαγγέλματα. Το πρότυπο διεξήχθη επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερες άνισες χώρες που έχουν καταβάλει περισσότερους από τους εργαζόμενους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους και τα πράγματα.
Η ανάπτυξη της βιομηχανίας ιδιωτικής ασφάλειας μπορεί να αντικατοπτρίζει την «κατανομή εμπιστοσύνης και κοινοτικών ομολόγων» που συνοδεύεται από αυξανόμενη ανισότητα, δήλωσε ο Jayadev - προσθέτοντας ότι ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από το πώς, παρά τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση για την κοινωνία στο σύνολό της, φαίνεται ότι είναι περισσότερο αναπτυσσόμενη βιομηχανία στις ΗΠΑ.
Μιλώντας στον Guardian από το Μπανγκαλόρ, όπου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Azim Premji, ο Jayadev παρατήρησε ότι η Ινδία γνώρισε μια ευρεία "απόσχιση των πλουσίων από την υπόλοιπη οικονομία".
Πολλοί άνθρωποι, όπως είπε, «βασίζονται ήδη σε ιδιωτικές υπηρεσίες σε κάθε πτυχή της ζωής τους» για να παρέχουν «όλα τα πράγματα που το κράτος θα μπορούσε [διαφορετικά] ... συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η βιομηχανία ιδιωτικής ασφάλειας απασχολεί έως και επτά εκατομμύρια ανθρώπους στην Ινδία , πολύ περισσότερο από την αστυνομία, με περίπου 1,7 εκατομμύρια αξιωματικούς το 2013 .
Τα διεθνή δεδομένα σχετικά με τη βιομηχανία είναι αποσπασματικά - αλλά το 2011, η έρευνα για τα φορητά όπλα με έδρα τη Γενεύη τεκμηρίωσε περίπου 19,5 εκατομμύρια φύλακες ασφαλείας σε 70 χώρες.
Η έκθεσή της δήλωσε: "Όπως και άλλες εμπορικές υπηρεσίες, όλοι εκείνοι που είναι ικανοί και πρόθυμοι να πληρώσουν θα επωφεληθούν από αυτό. Η δυναμική αυτή κινδυνεύει να επιδεινώσει τις ανισότητες μεταξύ των πλουσίων - προστατευμένων από όλο και πιο εξελιγμένα συστήματα - και των φτωχότερων, οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί να στραφούν σε άτυπα και μερικές φορές παράνομα μέσα για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους ».
Ο Guardian ενημέρωσε αυτό το σύνολο δεδομένων για το 2011 σε 81 χώρες, χρησιμοποιώντας πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, όπου είναι δυνατόν, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που δημοσιεύονται από το CoESS, τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, το Κέντρο της Γενεύης για τον Δημοκρατικό Έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες ομάδες όπως ενημερώνει τις εκτιμήσεις του πληθυσμού των Ηνωμένων
Για τα 81 κράτη για τα οποία υπήρχαν εκτιμήσεις, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας φαίνεται να ξεπερνούν τις αστυνομικές δυνάμεις σε 44 χώρες - με συνολικό πληθυσμό περίπου 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων - ή περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου ποσού των 7,5 δισεκατομμυρίων. 
Δείκτης ανισότητας: Πού είναι οι πιο άνισες χώρες του κόσμου;
Το 2011, η έρευνα για τα μικρά όπλα προειδοποίησε ότι η ταχεία ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο "υπερέβη τους μηχανισμούς ρύθμισης και εποπτείας".
Επί του παρόντος υπάρχει ένας διεθνής κώδικας δεοντολογίας για τους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών - αλλά είναι εθελοντική και οι επικριτές λένε ότι ο κλάδος αυτός χρειάζεται περισσότερο από την αυτορρύθμιση.
Στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, η Avant συντονίζει τον ιδιωτικό παρατηρητή ασφαλείας , ο οποίος συλλέγει δεδομένα σχετικά με συμβάντα από τη δεκαετία του 1990, όπου ιδιωτικοί φρουροί στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες, ταραχές, απεργίες ή συγκρούσεις σε θανάτους ή τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της "καθημερινής" εργασίας.
Και στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές για τις εξωτερικές υποθέσεις και τις επιτροπές άμυνας ζήτησαν νέους κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ για τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας και την απαγόρευση αυτών των επιχειρήσεων που εκτελούν στρατιωτικές μάχες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει επί των προτάσεων κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου στο Στρασβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου