Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Μπορεί το ρομπότ πραγματικά να αντικαταστήσει έναν φρουρό ασφαλείας;

Τo Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2013 σε μια  μελέτη για το μέλλον της απασχόλησης προέβλεψε ότι φύλακες έχουν ένα 84% πιθανότητες οι  θέσεις  εργασίας τους  να είναι αυτοματοποιημένες κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών . Αυτή η δυνατότητα - και η εξέλιξη της ρομποτικής τεχνολογίας - οδήγησε σε μια νέα γενιά  εταιρειών όπως η μηχανική Cobalt και Knightscope και η εκμίσθωση ρομπότ ασφαλείας: Συσκευές  που περιπολούν σε γραφεία, εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμότητας, ανίχνευση προσώπου και σαρωτές των σημάτων των εργαζομένων . Τα ρομπότ περιφέρονται αυτόνομα, ψάχνοντας για σημάδια δυσκολίας, όπως ένα μη αναγνωρισμένο άτομο που εισέρχεται στο κτίριο αργά το βράδυ.
Αλλά είναι αυτά πραγματικά αντικαταστάτες για τους ανθρώπους φρουρούς; Είναι αυτό πραγματικά  εκεί όπου η ασφάλεια πηγαίνει;
"Όταν πρόκειται για την επίλυση ενός προβλήματος, χρειάζεστε ακόμα πραγματικούς ανθρώπους", δήλωσε ο Deano Roberts, διευθυντής παγκόσμιων εγκαταστάσεων στο Slack, ο οποίος διαθέτει δύο ρομπότ Cobalt, το "Salt" και το "Peppa", που περιπολούν  ώρες . "
Ο Travis Deyle, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Cobalt, λέει ότι τα μηχανήματα είναι  προσαρμοσμένα για να πάρουν τα σήματα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως η παρουσία ενός υπαλλήλου ή ενός επισκέπτη κάπου δεν πρέπει να είναι.
Μέχρι στιγμής, τα ρομπότ στο Slack δεν έχουν απομακρύνει τη δουλειά κάποιου. Η εταιρεία εξακολουθεί να απασχολεί τρεις νυκτερινούς φρουρούς, Προς το παρόν, ο Ρόμπερτς λέει ότι τα bots αντικαθιστούν μερικά από τα πιο απλά  καθήκοντα όπως η σάρωση μιας πόρτας ή ο έλεγχος στις κονκάρδες, έτσι ώστε οι φύλακες να μπορούν να επικεντρωθούν στην παρέμβαση σε κρίσιμες καταστάσεις.
Όταν ένα από τα bots πρόσφατα ανίχνευσε έναν ύποπτο κλέφτη προσπαθώντας να κλέψει φορητούς υπολογιστές της εταιρείας αργά τη νύχτα, οι φύλακες  ήταν ακόμα  εμπλεκόμενοι σε άλλη δουλειά. Το bot ζήτησε ευγενικά από τον εισβολέα να εγκαταλείψει το κτίριο και ειδοποίησε αμέσως τους φρουρούς ασφαλείας, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την αστυνομία για να συλλάβουν  το άτομο.

Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι τα περισσότερα καθήκοντα ασφαλείας αυτοματοποιούνται αναπόφευκτα, αυτό οδηγεί σε κάποιες βασικές ερωτήσεις σχετικά με το σχεδιασμό: Μήπως ένα ρομπότ φύλακας ασφαλείας πρέπει πραγματικά να είναι σαν ένα πραγματικό "φύλακα;" Ή τα συστήματα ασφάλειας και παρακολούθησης και αισθητήρες να διανεμηθούν, απλώς ενσωματωμένα σε όλη τη μονάδα, συνδεδεμένα με κεντρικό λογισμικό και υπηρεσίες παρακολούθησης;"Η τοποθέτηση φωτογραφικών μηχανών θα σας προσφέρει περισσότερη κάλυψη και ίσως με  ένα μικρό μέρος  κόστους", δήλωσε ο Garrett Larsson, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ασφαλείας Rhombus, που εξοπλίζει γραφεία με κάμερες στα 250 δολάρια το καθένα - σε σύγκριση με τα ρομπότ ασφαλείας που μπορούν να κοστίζουν χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα. (Τα bots του Knightscope κάνουν  από περίπου 4.500 δολάρια έως και 8.000 δολάρια το μήνα και το Cobalt κοστίζει περίπου 6.000 δολάρια το μήνα, και οι δύο εταιρείες περιλαμβάνουν το λογισμικό και το προσωπικό υποστήριξης με αυτό το κόστος).
Ένα ψυχολογικό επιχείρημα για τα ρομπότ: Η απλή παρουσία τους - ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει ή να συγκρατήσει - θα μπορούσε να είναι πιο εκφοβιστικό για τους πιθανούς εισβολείς από μια κάμερα ασφαλείας.
"Οι κάμερες είναι σταθερές. Μπορεί να έχετε ρυθμίσει τις κάμερες για ζουμ, αλλά και ως  αυτόνομη κινητή μηχανή, έχει μια φυσική παρουσία περιαγωγής που μπορεί να λειτουργήσει ως αποτρεπτικό μέσο », δήλωσε ο John Santagate, ερευνητικός διευθυντής της ρομποτικής υπηρεσιών στην IDC. "Χρησιμοποιώ την αναλογία του αστυνομικού αυτοκινήτου που είναι σταθμευμένο στη γωνία. Ακόμη και όταν κανείς δεν είναι σε αυτό, οι άνθρωποι γύρω από το αυτοκίνητο προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους".
Με  1.1 εκατομμύρια άτομα που απασχολούνται στις ΗΠΑ ως φύλακες ασφαλείας, αυτά τα ρομπότ δεν έχουν σχεδιαστεί για να ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ  κατά ενός εισβολέα. Επίσης, δεν έχουν τη συναισθηματική απόχρωση, για παράδειγμα, να επιλύσουν ένα κλιμακωτό πρόβλημα . Και μερικά απλούστερα εφοδιαστικά εμπόδια: Δεν μπορούν ακόμα να ανέβουν σκάλες πχ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου