Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Η κύρια φιλοσοφία της μεταμφίεσης

Είναι εύλογο να αντιληφθούμε ότι όσο απλούστερη είναι η μεταμφίεση, τόσο αποτελεσματικότερη θα αποτιμηθεί. Ήδη γνωρίζουμε πώς όσο περισσότερο σας μελετάει το πρόσωπο που εσείς θα επιδιώξετε να εξαπατήσετε, ανάλογη θα είναι η ικανότητά του να σας αναγνωρίσει σε ύστερο χρόνο. Επίσης, είναι γεγονός ότι για όσο θα περνάει ο χρόνος θα του δίνεται η δυνατότητα να αποδομήσει την μεταμφίεσή σας. Η κύρια ιδέα γύρω από την μεταμφίεση αφορά την αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισής σας, ωστόσο μπορείτε να προσεγγίσετε από διαφορετικές οπτικές γωνίες το θέμα. Εάν πρόκειται για κάποιο χαρακτηριστικό που σας κάνει να ξεχωρίζετε σε σχέση με το πλήθος, τότε μπορείτε να εστιαστείτε στην κοινοτοπία.  Με άλλα λόγια, εάν ήδη δείχνετε πολύ ή λίγο κοινότοπος, τότε μπορείτε να λάβετε μία μεταμφίεση που να στηρίζεται σε ένα επίκτητο χαρακτηριστικό, ούτως ώστε να απαλλαχτείτε από αυτό οπόταν θελήσετε να επιστρέψετε στην πρότερη κοινότοπη σας εμφάνιση.

Αποδεικνύεται ότι η χρήση φυσικών μέσων όσον αφορά την μεταμφίεση είναι το προτιμότερο, διότι το μόνο που απαιτείται για αυτό το σκοπό είναι οτιδήποτε σας είναι εύκαιρο στην καθημερινότητα. Ένα εύστοχο παράδειγμα αφορά το άτομο που έχει καλλιεργήσει μουστάκι επί σειρά ετών. Αφενός του δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει την εμφάνισή του με ριζικό τρόπο, απλώς και μόνο ξυρίζοντάς το, και αφετέρου αυτό δύναται να το πράξει εν συντομία. Μολονότι να αφήσεις το μουστάκι να μεγαλώσει απαιτείται εύλογος χρόνος, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον κίνδυνο να ξεκολλήσει από το πρόσωπο ένα ψεύτικο μουστάκι. Απλώς και μόνον αλλάζοντας κόμη, ή ένδυση, αυτά μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε ορισμένες περιστάσεις, υπό τον όρο ότι θα γίνουν σωστά.

Άλλες απλές μεταμφιέσεις εδράζονται σε διάφορες τεχνικές μακιγιάζ και καμουφλάζ. Η χρήση τους μπορεί να αποβεί μειονέκτημα, και συνήθως προϋποθέτει την ύπαρξη συσκευών και προμηθειών, ωστόσο έχουν τη θέση τους. Πολλοί χρησιμοποιούν γυαλιά, και αυτοί τείνουν να είναι αναγνωρίσιμοι.  Η αλλαγή των φακών επαφής αποτελεί μία μέθοδο μεταμφίεσης.

Στα επόμενα κεφάλαια του παρόντος θα καλύψουμε όλο το φάσμα των τεχνικών μεταμφίεσης. Πολλές εξ αυτών είναι μηχανικές, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του τρόπου εκφοράς σας στα μάτια των υπολοίπων. Οφείλετε να είσαστε προετοιμασμένοι να διαδραματίσετε έναν αυτούσιο ρόλο, εάν ο απώτερος σκοπός της μεταμφίεσής σας είναι να στεφθεί με επιτυχία. Οι επαγγελματίες ηθοποιοί το κατανοούν ιδιαίτερα, και δαπανούν περισσότερο χρόνο μελετώντας τον ρόλο που πρόκειται να υποδυθούν παρά να μάθουν να απλώνουν το μακιγιάζ.

Η μεταμφίεση οφείλει να εναρμονιστεί με την εκάστοτε περίσταση, και ως εκ τούτου θα εστιαστούμε σε διαφορετικές περιστάσεις και θα εξετάσουμε τί είδους μεταμφιέσεις αρμόζουν σε αυτές.

Σε γενικές γραμμές, η ιδανική μεταμφίεση είναι αυτή που επιτυγχάνει το μέγιστο αποτέλεσμα με την χρήση του ελάχιστου δυνατού εξοπλισμού και απαιτούνται τα λιγότερα χρήματα, και η οποία δύναται να υιοθετηθεί και να αποβληθεί γρήγορα. Δυστυχώς, ελάχιστες μεταμφιέσεις απαντώνται βάσει αυτού του ορισμού. Το να ρισκάρετε σε κάθε περίπτωση θεωρείται λίαν απαραίτητο, όπως και να ζυγίσετε την αναγκαιότητα και το πότε επιβάλλεται να πάρετε το ρίσκο, αποτελούν τα δυσκολότερα κομμάτια του εγχειρήματος που συνιστά μία μεταμφίεση.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Sample John 'Methods of disguise' (1984), εκδ. 'Loompanics Unlimited'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου