Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

"ΚΡΙΣΗ " ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ & ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ


Η κρίση είναι ένα σημαντικό και απρόβλεπτο γεγονός, που μπορεί να συμβεί σε έναν οργανισμό χωρίς προειδοποίηση οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Μπορεί να συμβεί σε κάθε οργανισμό, μικρό ή μεγάλο, δημόσιο ή ιδιωτικό. Αυτό φυσικά δεν είναι μια άσχημη είδηση όσο μια πραγματικότητα. Η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας θα οδηγήσει στη συνειδητοποίηση πως με σωστό σχεδιασμό μπορεί να υπάρξει και η θετική πλευρά μιας κρίσης.
Μια κατάσταση κρίσης αποτελείται πάντα από τα ίδια δομικά στοιχεία, το μέγεθος και η διάρκεια των οποίων συνθέτουν και προσδιορίζουν τη σοβαρότητα και τα αποτελέσματά της. Τα κύρια δομικά μέρη μιας κρίσης είναι:
  • Απειλή
  • Απώλεια ελέγχου
  • Έμμεσες και άμεσες συνέπειες
Κάθε κρίση χαρακτηρίζεται από 4 διαφορετικές και διακριτές φάσεις:
  1. Πρόδρομη φάση της κρίσης – οι οιωνοί
  2. Εκδήλωση της κρίσης – κορύφωση
  3. Στάδιο επιπτώσεων
  4. Στάδιο ύφεσης-επίλυσης
Διαχείριση Κρίσεων (Crisis Management) καλείται το σύνολο των προληπτικών, παρεμβατικών και συντονιστικών ενεργειών, οι οποίες πραγματοποιούνται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια ανεπιθύμητη κατάσταση, από μεμονωμένα άτομα ή συγκροτημένες ομάδες, και έχουν στόχο τη προσπάθεια άμβλυνσης των δυσμενών αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων της στον οργανισμό και το ευρύτερο περιβάλλον του.
Η Διαχείριση Κρίσεων είναι μια δυναμική και συνεχής διεργασία, η οποία αρχίζει πριν την εμφάνιση του ανεπιθύμητου γεγονότος και «τελειώνει» με εκ νέου προετοιμασία και αναθεώρηση των σχεδίων ώστε να αποφευχθεί η επανάληψή του.
Ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεων ενσωματώνει μια διεργασία βασισμένη σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες είναι:
  1. Πρόληψη
  2. Προετοιμασία
  3. Ανταπόκριση
  4. Ανάκαμψη
Η πρόβλεψη και αξιοποίηση μιας κρίσης είναι ευθύνη και προνόμιο όλων των εμπλεκομένων στη λειτουργία ενός οργανισμού. Η πρόβλεψη και οι ενέργειες που απαιτούνται για την αποσόβηση μιας κρίσης, είναι ισοδύναμες με τον τρόπο που αποφεύγουμε άλλα γεγονότα στη καθημερινή μας ζωή. Η γνώση μας δίνει το αποτέλεσμα της σωστής αντίδρασης και αντιμετώπισης των δυσκολιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου