Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Τεχνική Double Tap

Η τεχνική double tap (διπλό χτύπημα) είναι γνωστή στο χώρο της τακτικής σκοποβολής εδώ και αρκετές δεκαετίες και παραμένει από τις καλύτερες τεχνικές ένοπλης αυτοάμυνας. Έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τόσο τον τρόπο εκτέλεσης της τεχνικής όσο και την ιδιαίτερη ιστορία της.


Πηγή: MSC 3rd Class Andrew Ryan Smith, U.S. Department of Defense
Πηγή: MSC 3rd Class Andrew Ryan Smith, U.S. Department of Defense

Ίσως να θυμάστε τους δύο Βρετανούς αλεξιπτωτιστές William Ewart Fairbairn και Eric Anthony Sykes που το 1941 είχαν σχεδιάσει το ιστορικό στιλέτο της SAS για το οποίο μπορείτε να μάθετε πιο πολλά στο άρθρο μας «Στιλέτο SAS». Μαζί με αυτό είχαν δημιουργήσει και αρκετές ακόμα τεχνικές αλλά και όπλα για αυτοάμυνα. Ένα από τα πιο γνωστά ήταν η τεχνική βολής double tap για την οποία έχουμε τις πρώτες αναφορές από τους δύο αυτούς πρωτοπόρους από τη δεκαετία του 1930. Βλέπετε παρακάτω αριστερά τον Eric Anthony Sykes και δεξιά τον William Ewart Fairbairn, δύο από τους πατέρες των σύγχρονων τακτικών ένοπλης και άοπλης μάχης.


Πηγή: gotavapen.se
Πηγή: gotavapen.se

Το 1899 στη Συνθήκη της Χάγης ψηφίστηκε η Διακήρυξη ΙΙΙ που είχε τίτλο «Σχετικά με τη χρήση των σφαιρών που επεκτείνονται ή ισιώνουν εύκολα στο ανθρώπινο σώμα» και ουσιαστικά απαγορεύει τη χρήση βλημάτων που επεκτείνονται (τα γνωστά με τον Αγγλικό όρο hollow-point) κατά τη προσβολή του ανθρώπινου σώματος σε εμπόλεμες καταστάσεις. Μετά την υιοθέτηση αυτής της διακήρυξης στο διεθνές δίκαιο για εγκλήματα πολέμου εμφανίστηκαν οι σφαίρες FMJ (Full Metal Jacket – Πλήρης Μεταλλική Επικάλυψη). Οι σφαίρες FMJ έχουν ένα εσωτερικό από μαλακό μολύβι και ένα λεπτό εξωτερικό μεταλλικό περίβλημα, συνήθως από χαλκό, που δεν επιτρέπει μεγάλη επέκταση του μολύβδου κατά τη προσβολή του στόχου.


Πηγή: Ammo.com
Πηγή: Ammo.com

Η Διακήρυξη ΙΙΙ της Συνθήκης της Χάγης ισχύει ακόμα και αυτός είναι ο λόγος που τα στρατιωτικά τακτικά τμήματα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σφαίρες FMJ ή παρόμοιες. Από ανθρωπιστικής πλευράς αυτό ίσως να ήταν καλή απόφαση αλλά από αποτελεσματικότητα στις μάχες σίγουρα δεν ήταν. Πλέον οι στρατιώτες έπρεπε να έχουν πολύ καλύτερη σκόπευση καθώς το τραύμα από τις σφαίρες είναι σαφώς κατά πολύ μικρότερο. Οι William E. Fairbairn και Eric A. Sykes για να λύσουν αυτό το πρόβλημα και ενώ υπηρετούσαν στην αστυνομία της Σανγκάη στη Κίνα σκέφτηκαν μία τεχνική. Η λύση ήταν ότι η μόνη επιτρεπτή βολή προς τον εχθρό ήταν δύο γρήγορες βολές. Η πρώτη γίνονταν όπως πάντα αλλά η δεύτερη τη στιγμή που το όπλο ευθυγραμμίζονταν και πάλι με το στόχο χωρίς άψογη σκόπευση. Μπορείτε να δείτε στο επόμενο βίντεο πως μοιάζει αυτό στη πράξη.


Όπως λέει και ο εκπαιδευτής στο βίντεο πρακτικά είναι δύο βολές όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αυτή η τακτική αυξάνει τις πιθανότητες εξουδετέρωσης του εχθρού και μειώνει τις πιθανότητες αντεπίθεσης. Οι William Ewart Fairbairn και Eric Anthony Sykes συνέχισαν να χρησιμοποιούν αυτή τη τεχνική μέχρι την εποχή που η Μεγάλη Βρετανία τους μετέφερε στη Σκωτία ώστε να ιδρύσουν και διευθύνουν το σχολείο εκπαιδεύσεως της SOE (Special Operations Executive, Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων) τις αρχές του 1940. Από το 1944 μέχρι το 1945 οι William E. Fairbairn και Eric A. Sykes συμπεριέλαβαν αυτή τη τεχνική ένοπλης μάχης με το όνομα double tap (διπλό χτύπημα) στην εκπαίδευση του σχολείου της SOE. Η τεχνική double tap διδάσκεται και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από όλα τα τακτικά τμήματα. Στη συνέχεια βλέπετε μία φωτογραφία από το σχολείο εκπαίδευσης της SOE από τη δεκαετία του 1940.


Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Η τεχνική βολής double tap που βλέπουμε εδώ χρησιμοποιείται με όλα τα είδη φορητών όπλων και η αρχή της ήταν αρκετά απλή, πυροβολούμε προς το στόχο μέχρι να εξουδετερωθεί αλλά με ελάχιστο αριθμό βολών τις δύο βολές που απαιτεί το double tap. Αυτή η τεχνική όσο περνούσαν τα χρόνια γίνονταν όλο και πιο δημοφιλής και σήμερα είναι μέρος όλων των εκπαιδεύσεων σκοποβολής παγκοσμίως. Ακόμα και στην αγωνιστική πρακτική σκοποβολή χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα.


Πηγή: SteelChallenge.com
Πηγή: SteelChallenge.com

Το ότι σήμερα, 86 χρόνια μετά την επινόηση του double tap από τους William E. Fairbairn και Eric A. Sykes, χρησιμοποιείται αυτή η τεχνική βολής σε όλο το κόσμο τα λέει όλα. Ξεκίνησε ως μία απλή και πρακτική λύση της αδυναμίας των βλημάτων FMJ και σήμερα έχει πλέον καθιερωθεί σχεδόν ως τυπική διαδικασία βολής ακόμα και σε περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η χρήση βλημάτων κοίλου σχήματος (π.χ. για αυτοάμυνα σε αρκετές χώρες). Είναι μία εύκολη και απλή τεχνική που έχει σώσει πολλές ζωές και βασίζεται σε μία απλή αρχή, ρίχνεις τις δύο πρώτες βολές όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μετά, αν δεν έχει εξουδετερωθεί η απειλή συνεχίζεις να ρίχνεις μέχρι να εξουδετερωθεί. Η απλότητα αυτής της τεχνικής τη κάνει τόσο αποτελεσματική και εφαρμόσιμη σε πρακτικό επίπεδο.


Πηγή: Guy J. Sagi Photography, gsagi.wordpress.com
Πηγή: Guy J. Sagi Photography, gsagi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου