Πριν από λίγες ημέρες διέρρευσε μία παρουσίαση απενημέρωσης από το Πυροσβεστικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (Fire Department, New York – FDNY) που αναλύει και μελετάει τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι από μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Η μελέτη έγινε από το Κέντρο Τρομοκρατίας και Ετοιμότητας Καταστροφών
του FDNY και μέχρι να διαρρεύσει ήταν διαθέσιμο μόνο σε Σώματα Ασφαλείας
των ΗΠΑ. Αυτή τη παρουσίαση θα δούμε ολόκληρη εδώ.
Η πρώτη διαφάνεια της παρουσίασης κάνει ένα σύντομο απολογισμό των επιθέσεων της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι της Γαλλίας. Λέει ότι ήταν μία συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα σε επτά περιοχές ταυτόχρονα αλλά με τρία βασικά σημεία-στόχους. Πρώτα το Σταντ ντε Φρανς, καφετέριες και δρόμους κοντά στο θέατρο και τρίτον, το θέατρο Μπατακλάν. Έκαναν χρήση φορητών όπλων και εκρηκτικών με τελικό απολογισμό 130 νεκρούς και πάνω από 350 τραυματίες.
Παρατηρώντας την επίθεση στο εθνικό στάδιο της Γαλλίας, στο Σταντ ντε Φρανς δηλαδή, το FDNY παρατήρησε τα εξής. Πιθανόν να είχε τεράστιες απώλειες αλλά απέτυχε η επίθεση που είχε αποτέλεσμα μόνο ένα νεκρό πέραν του βομβιστική αυτοκτονίας. Η στρατηγική τους ήταν να οδηγήσουν τους πανικόβλητους θεατές προς τον βομβιστή αυτοκτονίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του περιστατικού, στις 21:20 τοπική ώρα ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται γιατί προσπάθησε να μπει στο στάδιο αλλά ο φρουρός τον εντόπισε έγκαιρα. Δέκα λεπτά αργότερα, στις 21:30 τοπική ώρα, ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί το εκρηκτικό γιλέκο του σε μία άλλη πύλη του σταδίου. Στις 21:53 ένας τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί το εκρηκτικό γιλέκο του μακριά από το στάδιο, στην αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο βομβιστή αυτοκτονίας.
Παραμένοντας σε αυτό το μέρος της τρομοκρατικής επίθεσης, διαβάζουμε ότι μία καταστροφική τρομοκρατική επίθεση αποτράπηκε χάρη στην ενέργεια των αστυνομικών αρχών να κρατήσουν τους θεατές εντός του σταδίου. Το πρώτο πρόβλημα ήταν ότι στο στάδιο βρίσκονταν ο Γάλλος Πρόεδρος κύριος Φρανσουά Ολάντ. Η ασφάλεια επέλεξε να συνεχίσει το παιχνίδι και να κρατήσει τους θεατές μέσα στο στάδιο. Πριν το ημίχρονο η ασφάλεια είχε ασφαλίσει όλη τη περίμετρο του σταδίου χωρίς να γίνει αντιληπτή και είχε απαγορεύσει την έξοδο του κόσμου από αυτό. Αυτό είχε γίνει πριν τη πυροδότηση του τρίτου βομβιστή αυτοκτονίας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι τρομοκράτες δεν κατάφεραν τους στόχους τους που ήταν η δολοφονία θεατών και η τεράστια κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στη συνέχεια έχουμε τις επιθέσεις στις καφετέριες που βρίσκονταν στο δρόμο προς το θέατρο Μπατακλάν. Εκεί οι τρομοκράτες είχαν στρατηγική τη δημιουργία χάους και πανικού ανάμεσα από τα δύο βασικά τους χτυπήματα, το στάδιο και το θέατρο. Στις 21:25 ένοπλοι τρομοκράτες μπαίνουν σε δύο εστιατόρια που βρίσκονται απέναντι και σκοτώνουν με αυτόματα τυφέκια 15 ανθρώπους. Στις 21:32 στον ίδιο δρόμο πυροβολούν με τα ίδια όπλα προς καφετέρια σκοτώνοντας ακόμα 5 ανθρώπους. Στις 21:36 εισβάλουν σε κοντινό μπαρ σκοτώνοντας με αυτόματα όπλα 19 ακόμα ανθρώπους. Στις 21:40 ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί το εκρηκτικό γιλέκο του σε καφετέρια χωρίς καμία όμως απώλεια. Τέλος, την ίδια στιγμή, στις 21:40, οι ένοπλοι τρομοκράτες φτάνουν στην είσοδο του θεάτρου Μπατακλάν.
Στις 21:40 λοιπόν, τρεις ένοπλοι που φοράνε ζώνες γεμάτες με εκρηκτικά εισβάλουν στο θέατρο όπου γίνονταν μία ροκ συναυλία και ανοίγουν πυρ προς τους θεατές. Όσοι επιζούν και δε διαφεύγουν πιάνονται όμηροι από τους τρομοκράτες και ξεκινάει μία επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων διάρκειας 3 ωρών. Στις 00:20 οι ειδικές δυνάμεις της Γαλλικής αστυνομίας εισβάλουν στο θέατρο και σκοτώνουν τον έναν από τους τρεις τρομοκράτες αλλά οι άλλοι δύο προλαβαίνουν και πυροδοτούν τις εκρηκτικές ζώνες τους. Το αποτέλεσμα ήταν 89 νεκροί στο θέατρο Μπατακλάν.
Τα πέντε πράγματα που είναι σημαντικά για μελλοντικές επιθέσεις είναι ότι ήταν πολύπλοκη επίθεση, δεν ήθελαν ομήρους καθώς θα τους σκότωναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, χρησιμοποιούσαν τα εκρηκτικά γιλέκα ως εναλλακτική λύση, πιθανός ρόλος φωτιάς και καπνού στην επίθεση, απαιτείται συντονισμένη επέμβαση από διασώστες.
Πάμε να δούμε επιμέρους τα παραπάνω. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στη Δύση συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις τέτοιας κλίμακας. Οι επιθέσεις ήταν συντονισμένες για το μέγιστο αριθμό νεκρών και τρόμου. Τέτοιες επιθέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πολλές ομάδες τρομοκρατών, σε πολλά διαφορετικά σημεία και οι επιθέσεις συντονίζονται ώστε να μην υπάρχουν αρκετές δυνάμεις ασφαλείας για να επέμβουν σε όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν ταυτόχρονα. Επίσης, ήταν υβριδικές επιθέσεις, δηλαδή έκαναν συνδυαστική χρήση αυτόματων όπλων, εκρηκτικών, βομβιστών αυτοκτονίας, φωτιάς, κτλ. μαζί με πολλές διαφορετικές τακτικές μάχης.
Η επίθεση ήταν ένα αντίγραφο της επίθεσης της Μουμπάι για την οποία ήδη έχουμε κάνει αντίστοιχη ανάλυση στο άρθρο μας «DHS: Τακτικές Μικρών Ομάδων». Η διαφάνεια μας δίνει ένα πίνακα με κάποια χαρακτηριστικά προς σύγκριση ανάμεσα στην επίθεση της Ινδίας από το 2008 και τη πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι από το Νοέμβριο του 2015.
Σχετικά με το επόμενο θέμα, του ομήρους στο θέατρο Μπατακλάν, ήταν όπως αναφέρει η διαφάνεια ήταν λάθος επιλογή λέξεων των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς ποτέ δεν υπήρξαν όμηροι. Ο ορισμός του ομήρου είναι ένα άτομο που κρατείται από κάποιον που απαιτεί συγκεκριμένα πράγματα να γίνουν προτού ελευθερώσει αυτό το άτομο. Τα ΜΜΕ διέδιδαν ότι υπήρχαν 60-100 όμηροι αλλά στη πραγματικότητα ήταν καταδικασμένοι κρατούμενοι με μόνη πιθανότητα επιβίωσης τη διαφυγή ή τη διάσωση. Ποτέ δεν υπήρξαν αιτήματα από τους τρομοκράτες και οι κρατούμενοι χρησιμοποιούνταν απλώς για να επιμηκύνουν οι τρομοκράτες τη κάλυψη τους από τα ΜΜΕ καθώς από την αρχή είχαν στόχο να τους εκτελέσουν.
Σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα τους καταδικασμένους κρατούμενους και τους ομήρους. Η παρουσίαση συγκρίνει σε ένα πίνακα διαφορών αυτά τα προβλήματα έχοντας αριστερά δύο περιπτώσεις ομηρίας, η πρώτη από το θέατρο της Μόσχας το 2002 και η δεύτερη από σχολείο του Μπεσλάν το 2004 με την επίθεση στο Παρίσι και νωρίτερα, το 2008 στη Μουμπάι της Ινδίας. Βλέπετε μεταφρασμένο στα Ελληνικά τον πίνακα αυτό εδώ.
Όλοι οι επιτιθέμενοι έφεραν εκρηκτικά γιλέκα ή εκρηκτικές ζώνες ώστε να μετατραπούν σε βομβιστές αυτοκτονίας όταν αποτύχουν στο βασικό τους στόχο. Ώστε να γίνουν πιο θανατηφόροι στόχευαν να βρίσκονται σε εξόδους ή να χτυπάνε τις ομάδες διάσωσης που κατεύθαναν. Στο στάδιο πήγαιναν στοχευμένα για τις πύλες του σταδίου ενώ προσπαθούσαν να κάνουν το κόσμο να εξέλθει από το στάδιο και στο θέατρο Μπατακλάν πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά τους όταν ήταν κοντά τους οι ομάδες διάσωσης.
Στο εθνικό στάδιο της Γαλλίας, το σχέδιο ήταν ο πρώτος βομβιστής να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του μέσα στο στάδιο ενώ ο δεύτερος περίμενε στη πύλη για να πυροδοτήσει τα δικά του όταν θα έβγαινε έξω ο πανικόβλητος κόσμος. Η διαφορά του χρόνου από τη πυροδότηση του πρώτου με του δεύτερου ήταν 10 λεπτά ενώ με του τρίτου 23 λεπτά. Εικάζεται ότι αυτό ήταν σκόπιμο ώστε ο πρώτος να χτυπήσει το κόσμο που βγαίνει από το στάδιο ενώ ο τρίτος βρίσκονταν σε εκείνο το σημείο για να χτυπήσει τις ομάδες διάσωσης που θα έφταναν από εκεί. Αντίστοιχο περιστατικό είχε παρατηρηθεί σε βομβιστική επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ιράκ το 2010. Στο τέλος του αγώνα οι επιτιθέμενοι οδήγησαν ένα φορτηγό με εκρηκτικά μέσα στο γήπεδο και το πυροδότησαν, αρκετά λεπτά αργότερα δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους ανάμεσα από το πλήθος που έφευγε από το στάδιο. Η Αλ-Κάιντα του Ιράκ που σήμερα είναι μέρος του Ισλαμικού Κράτους είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.
Στο θέατρο Μπατακλάν τώρα, οι δύο βομβιστές πυροδότησαν τα εκρηκτικά γιλέκα τους χωρίς μάχη με το που είδαν την ομάδα διάσωσης της αστυνομίας να μπαίνει στο κτίριο. Αντίστοιχο περιστατικό ήταν η υπόθεση του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004. Τότε Ισλαμιστές Τσετσένοι είχαν πιάσει ομήρους τα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου και τα είχαν τοποθετήσει σε μία μεγάλη αίθουσα που ήταν γεμάτη εκρηκτικά. Με το που πήγε να επέμβει η αστυνομία πυροδότησαν τα εκρηκτικά τα οποία προκάλεσαν και πυρκαγιά και εν συνεχεία κατάρρευση από την οποία πάνω από 150 όμηροι πέθαναν.
Αν οι επιτιθέμενοι είχαν χρησιμοποιήσει φωτιές και καπνό όπως στην επίθεση της Μουμπάι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Η επίθεση του θεάτρου Μπατακλάν ίσως να είχε κοστίσει τις ζωές σε πολύ περισσότερο κόσμο που βρίσκονταν κρυμμένος και παγιδευμένος στο κτίριο. Για το Πυροσβεστικό Σώμα σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτελέσει ευαίσθητες στο χρόνο αποστολές διάσωσης από τη θερμή ζώνη για διάσωση θυμάτων και παροχή πρώτων βοηθειών. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να εκτελούνται και επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Το 2013 στο πολυκατάστημα Westgate στη Κένυα της Αφρικής ένοπλος τρομοκράτης επιτέθηκε σκοτώνοντας δεκάδες και παίρνοντας ομήρους. Κατά τη τελική μάχη, η αντεπίθεση του στρατού οδήγησε σε πυρκαγιά που παγίδευσε στο εσωτερικό της τους ομήρους.
Η επέμβαση των ομάδων διάσωσης ήταν συντονισμένη και γρήγορη και αυτό εικάζεται ότι ήταν αποτέλεσμα των σχεδίων που ήδη υπήρχαν για τέτοιες περιπτώσεις και των πολλών διακλαδικών ασκήσεων άμεσης επέμβασης. Όλες οι Γαλλικές ομάδες διάσωσης εφαρμόζουν εδώ και χρόνια το Λευκό Σχέδιο το οποίο όταν ενεργοποιείται όλα τα νοσοκομεία της περιοχής αλλάζουν αμέσως δραστηριότητες. Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, εν υπηρεσία και σε άδεια, καλείται για έκτακτη ανάγκη, υπάρχει σύστημα συντονισμού ανάμεσα σε όλα τα νοσοκομεία και έτσι τα νοσοκομεία είχαν άμεσα επαρκείς πόρους. Στη Γαλλία όλα τα Σώματα Ασφαλείας και οι ομάδες διάσωσης έκαναν πολλές ασκήσεις για αντιμετώπιση περιστατικών ένοπλων επιθέσεων σε συνδυασμό με τα νοσοκομεία. Η τελευταία άσκηση που είχαν κάνει ήταν την ίδια ημέρα το πρωί. Όλες οι ασκήσεις υπέθεταν επιθέσεις σε πολλαπλά σημεία της πόλης και οι ομάδες δεν πήγαιναν με όλη τη δύναμη στο πρώτο περιστατικό αλλά κρατούσαν εφεδρικές δυνάμεις για τα επόμενα χτυπήματα.
Η πρόσφατη ιστορία έδειξε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ με την επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Ένοπλος ξεκίνησε την επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο σκοτώνοντας 14 ανθρώπους σε Χριστουγεννιάτικη εορτή. Έφερε αυτόματα όπλα και εκρηκτικά που όμως δε χρησιμοποίησε. Όλοι οι επιτιθέμενοι σε αυτή την επίθεση ήταν εξτρεμιστές Ισλαμιστές αλλά δεν ήταν επίθεση αυτοκτονίας καθώς προσπάθησαν να φύγουν από τη περιοχή του εγκλήματος. Ωστόσο, οι ομάδες διάσωσης ήταν αντιμέτωπες με πολλά θύματα ταυτόχρονα.
Όπως σε όλες τις παρουσιάσεις, στο τέλος υπάρχουν πληροφορίες από το Κέντρο Τρομοκρατίας και Ετοιμότητας Καταστροφών του Πυροσβεστικού Τμήματος της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ το οποίο έκανε αυτή τη μελέτη για ενημέρωση των στελεχών της καθώς και άλλων Σωμάτων Ασφαλείας.
Η πρώτη διαφάνεια της παρουσίασης κάνει ένα σύντομο απολογισμό των επιθέσεων της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι της Γαλλίας. Λέει ότι ήταν μία συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα σε επτά περιοχές ταυτόχρονα αλλά με τρία βασικά σημεία-στόχους. Πρώτα το Σταντ ντε Φρανς, καφετέριες και δρόμους κοντά στο θέατρο και τρίτον, το θέατρο Μπατακλάν. Έκαναν χρήση φορητών όπλων και εκρηκτικών με τελικό απολογισμό 130 νεκρούς και πάνω από 350 τραυματίες.
Παρατηρώντας την επίθεση στο εθνικό στάδιο της Γαλλίας, στο Σταντ ντε Φρανς δηλαδή, το FDNY παρατήρησε τα εξής. Πιθανόν να είχε τεράστιες απώλειες αλλά απέτυχε η επίθεση που είχε αποτέλεσμα μόνο ένα νεκρό πέραν του βομβιστική αυτοκτονίας. Η στρατηγική τους ήταν να οδηγήσουν τους πανικόβλητους θεατές προς τον βομβιστή αυτοκτονίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του περιστατικού, στις 21:20 τοπική ώρα ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται γιατί προσπάθησε να μπει στο στάδιο αλλά ο φρουρός τον εντόπισε έγκαιρα. Δέκα λεπτά αργότερα, στις 21:30 τοπική ώρα, ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί το εκρηκτικό γιλέκο του σε μία άλλη πύλη του σταδίου. Στις 21:53 ένας τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί το εκρηκτικό γιλέκο του μακριά από το στάδιο, στην αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο βομβιστή αυτοκτονίας.
Παραμένοντας σε αυτό το μέρος της τρομοκρατικής επίθεσης, διαβάζουμε ότι μία καταστροφική τρομοκρατική επίθεση αποτράπηκε χάρη στην ενέργεια των αστυνομικών αρχών να κρατήσουν τους θεατές εντός του σταδίου. Το πρώτο πρόβλημα ήταν ότι στο στάδιο βρίσκονταν ο Γάλλος Πρόεδρος κύριος Φρανσουά Ολάντ. Η ασφάλεια επέλεξε να συνεχίσει το παιχνίδι και να κρατήσει τους θεατές μέσα στο στάδιο. Πριν το ημίχρονο η ασφάλεια είχε ασφαλίσει όλη τη περίμετρο του σταδίου χωρίς να γίνει αντιληπτή και είχε απαγορεύσει την έξοδο του κόσμου από αυτό. Αυτό είχε γίνει πριν τη πυροδότηση του τρίτου βομβιστή αυτοκτονίας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι τρομοκράτες δεν κατάφεραν τους στόχους τους που ήταν η δολοφονία θεατών και η τεράστια κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στη συνέχεια έχουμε τις επιθέσεις στις καφετέριες που βρίσκονταν στο δρόμο προς το θέατρο Μπατακλάν. Εκεί οι τρομοκράτες είχαν στρατηγική τη δημιουργία χάους και πανικού ανάμεσα από τα δύο βασικά τους χτυπήματα, το στάδιο και το θέατρο. Στις 21:25 ένοπλοι τρομοκράτες μπαίνουν σε δύο εστιατόρια που βρίσκονται απέναντι και σκοτώνουν με αυτόματα τυφέκια 15 ανθρώπους. Στις 21:32 στον ίδιο δρόμο πυροβολούν με τα ίδια όπλα προς καφετέρια σκοτώνοντας ακόμα 5 ανθρώπους. Στις 21:36 εισβάλουν σε κοντινό μπαρ σκοτώνοντας με αυτόματα όπλα 19 ακόμα ανθρώπους. Στις 21:40 ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί το εκρηκτικό γιλέκο του σε καφετέρια χωρίς καμία όμως απώλεια. Τέλος, την ίδια στιγμή, στις 21:40, οι ένοπλοι τρομοκράτες φτάνουν στην είσοδο του θεάτρου Μπατακλάν.
Στις 21:40 λοιπόν, τρεις ένοπλοι που φοράνε ζώνες γεμάτες με εκρηκτικά εισβάλουν στο θέατρο όπου γίνονταν μία ροκ συναυλία και ανοίγουν πυρ προς τους θεατές. Όσοι επιζούν και δε διαφεύγουν πιάνονται όμηροι από τους τρομοκράτες και ξεκινάει μία επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων διάρκειας 3 ωρών. Στις 00:20 οι ειδικές δυνάμεις της Γαλλικής αστυνομίας εισβάλουν στο θέατρο και σκοτώνουν τον έναν από τους τρεις τρομοκράτες αλλά οι άλλοι δύο προλαβαίνουν και πυροδοτούν τις εκρηκτικές ζώνες τους. Το αποτέλεσμα ήταν 89 νεκροί στο θέατρο Μπατακλάν.
Τα πέντε πράγματα που είναι σημαντικά για μελλοντικές επιθέσεις είναι ότι ήταν πολύπλοκη επίθεση, δεν ήθελαν ομήρους καθώς θα τους σκότωναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, χρησιμοποιούσαν τα εκρηκτικά γιλέκα ως εναλλακτική λύση, πιθανός ρόλος φωτιάς και καπνού στην επίθεση, απαιτείται συντονισμένη επέμβαση από διασώστες.
Πάμε να δούμε επιμέρους τα παραπάνω. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στη Δύση συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις τέτοιας κλίμακας. Οι επιθέσεις ήταν συντονισμένες για το μέγιστο αριθμό νεκρών και τρόμου. Τέτοιες επιθέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πολλές ομάδες τρομοκρατών, σε πολλά διαφορετικά σημεία και οι επιθέσεις συντονίζονται ώστε να μην υπάρχουν αρκετές δυνάμεις ασφαλείας για να επέμβουν σε όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν ταυτόχρονα. Επίσης, ήταν υβριδικές επιθέσεις, δηλαδή έκαναν συνδυαστική χρήση αυτόματων όπλων, εκρηκτικών, βομβιστών αυτοκτονίας, φωτιάς, κτλ. μαζί με πολλές διαφορετικές τακτικές μάχης.
Η επίθεση ήταν ένα αντίγραφο της επίθεσης της Μουμπάι για την οποία ήδη έχουμε κάνει αντίστοιχη ανάλυση στο άρθρο μας «DHS: Τακτικές Μικρών Ομάδων». Η διαφάνεια μας δίνει ένα πίνακα με κάποια χαρακτηριστικά προς σύγκριση ανάμεσα στην επίθεση της Ινδίας από το 2008 και τη πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι από το Νοέμβριο του 2015.
Μουμπάι 2008 | Παρίσι 2015 |
Επιλογή στόχου: Αρχικά εμπορικό με κόσμο, επιθέσεις σε δρόμους, τελικό στάδιο σε χώρο συνάθροισης | Επιλογή στόχου: Στάδιο, δρόμοι, τελικό στάδιο σε χώρο συνάθροισης |
Φενταγίν/Τρομοκράτες αυτοκτονίας: 10 σε μικρές ομάδες που ενώθηκαν για το τελικό στάδιο | Φενταγίν/Τρομοκράτες αυτοκτονίας: 8 σε μικρές ομάδες που ενώθηκαν μετά |
Καταδικασμένοι όμηροι: Εβραϊκό κέντρο και ξενοδοχεία | Καταδικασμένοι όμηροι: Μπατακλάν |
Φωτιά & καπνός ως όπλο: Εμπρησμός ξενοδοχείου Taj | Δε χρησιμοποιήθηκε φωτιά και καπνός ως όπλο |
Σχετικά με το επόμενο θέμα, του ομήρους στο θέατρο Μπατακλάν, ήταν όπως αναφέρει η διαφάνεια ήταν λάθος επιλογή λέξεων των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς ποτέ δεν υπήρξαν όμηροι. Ο ορισμός του ομήρου είναι ένα άτομο που κρατείται από κάποιον που απαιτεί συγκεκριμένα πράγματα να γίνουν προτού ελευθερώσει αυτό το άτομο. Τα ΜΜΕ διέδιδαν ότι υπήρχαν 60-100 όμηροι αλλά στη πραγματικότητα ήταν καταδικασμένοι κρατούμενοι με μόνη πιθανότητα επιβίωσης τη διαφυγή ή τη διάσωση. Ποτέ δεν υπήρξαν αιτήματα από τους τρομοκράτες και οι κρατούμενοι χρησιμοποιούνταν απλώς για να επιμηκύνουν οι τρομοκράτες τη κάλυψη τους από τα ΜΜΕ καθώς από την αρχή είχαν στόχο να τους εκτελέσουν.
Σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα τους καταδικασμένους κρατούμενους και τους ομήρους. Η παρουσίαση συγκρίνει σε ένα πίνακα διαφορών αυτά τα προβλήματα έχοντας αριστερά δύο περιπτώσεις ομηρίας, η πρώτη από το θέατρο της Μόσχας το 2002 και η δεύτερη από σχολείο του Μπεσλάν το 2004 με την επίθεση στο Παρίσι και νωρίτερα, το 2008 στη Μουμπάι της Ινδίας. Βλέπετε μεταφρασμένο στα Ελληνικά τον πίνακα αυτό εδώ.
Όμηροι κρατούνται με ξεκάθαρα αιτήματα | Κρατούμενοι κρατούνται με μόνο στόχο την εκτέλεση τους |
Ομάδες προσπαθούν να προκαλέσουν φόβο, ενώ τραβάνε τη προσοχή και προσπαθούν να βρουν λύση | Όλο και περισσότερες τέτοιες επιθέσεις από εξτρεμιστές |
Στόχος είναι η επιμήκυνση της κατάστασης, όχι αιτήματα | |
Λιγότερο γνωστός ρόλος λόγω των αυξανόμενων στόχων εξτρεμιστικών ομάδων | Πιο μεγάλης διάρκειας επιθέσεις = μεγαλύτερη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης |
Όλοι οι επιτιθέμενοι έφεραν εκρηκτικά γιλέκα ή εκρηκτικές ζώνες ώστε να μετατραπούν σε βομβιστές αυτοκτονίας όταν αποτύχουν στο βασικό τους στόχο. Ώστε να γίνουν πιο θανατηφόροι στόχευαν να βρίσκονται σε εξόδους ή να χτυπάνε τις ομάδες διάσωσης που κατεύθαναν. Στο στάδιο πήγαιναν στοχευμένα για τις πύλες του σταδίου ενώ προσπαθούσαν να κάνουν το κόσμο να εξέλθει από το στάδιο και στο θέατρο Μπατακλάν πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά τους όταν ήταν κοντά τους οι ομάδες διάσωσης.
Στο εθνικό στάδιο της Γαλλίας, το σχέδιο ήταν ο πρώτος βομβιστής να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του μέσα στο στάδιο ενώ ο δεύτερος περίμενε στη πύλη για να πυροδοτήσει τα δικά του όταν θα έβγαινε έξω ο πανικόβλητος κόσμος. Η διαφορά του χρόνου από τη πυροδότηση του πρώτου με του δεύτερου ήταν 10 λεπτά ενώ με του τρίτου 23 λεπτά. Εικάζεται ότι αυτό ήταν σκόπιμο ώστε ο πρώτος να χτυπήσει το κόσμο που βγαίνει από το στάδιο ενώ ο τρίτος βρίσκονταν σε εκείνο το σημείο για να χτυπήσει τις ομάδες διάσωσης που θα έφταναν από εκεί. Αντίστοιχο περιστατικό είχε παρατηρηθεί σε βομβιστική επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ιράκ το 2010. Στο τέλος του αγώνα οι επιτιθέμενοι οδήγησαν ένα φορτηγό με εκρηκτικά μέσα στο γήπεδο και το πυροδότησαν, αρκετά λεπτά αργότερα δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους ανάμεσα από το πλήθος που έφευγε από το στάδιο. Η Αλ-Κάιντα του Ιράκ που σήμερα είναι μέρος του Ισλαμικού Κράτους είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.
Στο θέατρο Μπατακλάν τώρα, οι δύο βομβιστές πυροδότησαν τα εκρηκτικά γιλέκα τους χωρίς μάχη με το που είδαν την ομάδα διάσωσης της αστυνομίας να μπαίνει στο κτίριο. Αντίστοιχο περιστατικό ήταν η υπόθεση του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004. Τότε Ισλαμιστές Τσετσένοι είχαν πιάσει ομήρους τα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου και τα είχαν τοποθετήσει σε μία μεγάλη αίθουσα που ήταν γεμάτη εκρηκτικά. Με το που πήγε να επέμβει η αστυνομία πυροδότησαν τα εκρηκτικά τα οποία προκάλεσαν και πυρκαγιά και εν συνεχεία κατάρρευση από την οποία πάνω από 150 όμηροι πέθαναν.
Αν οι επιτιθέμενοι είχαν χρησιμοποιήσει φωτιές και καπνό όπως στην επίθεση της Μουμπάι η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Η επίθεση του θεάτρου Μπατακλάν ίσως να είχε κοστίσει τις ζωές σε πολύ περισσότερο κόσμο που βρίσκονταν κρυμμένος και παγιδευμένος στο κτίριο. Για το Πυροσβεστικό Σώμα σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτελέσει ευαίσθητες στο χρόνο αποστολές διάσωσης από τη θερμή ζώνη για διάσωση θυμάτων και παροχή πρώτων βοηθειών. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να εκτελούνται και επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Το 2013 στο πολυκατάστημα Westgate στη Κένυα της Αφρικής ένοπλος τρομοκράτης επιτέθηκε σκοτώνοντας δεκάδες και παίρνοντας ομήρους. Κατά τη τελική μάχη, η αντεπίθεση του στρατού οδήγησε σε πυρκαγιά που παγίδευσε στο εσωτερικό της τους ομήρους.
Η επέμβαση των ομάδων διάσωσης ήταν συντονισμένη και γρήγορη και αυτό εικάζεται ότι ήταν αποτέλεσμα των σχεδίων που ήδη υπήρχαν για τέτοιες περιπτώσεις και των πολλών διακλαδικών ασκήσεων άμεσης επέμβασης. Όλες οι Γαλλικές ομάδες διάσωσης εφαρμόζουν εδώ και χρόνια το Λευκό Σχέδιο το οποίο όταν ενεργοποιείται όλα τα νοσοκομεία της περιοχής αλλάζουν αμέσως δραστηριότητες. Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, εν υπηρεσία και σε άδεια, καλείται για έκτακτη ανάγκη, υπάρχει σύστημα συντονισμού ανάμεσα σε όλα τα νοσοκομεία και έτσι τα νοσοκομεία είχαν άμεσα επαρκείς πόρους. Στη Γαλλία όλα τα Σώματα Ασφαλείας και οι ομάδες διάσωσης έκαναν πολλές ασκήσεις για αντιμετώπιση περιστατικών ένοπλων επιθέσεων σε συνδυασμό με τα νοσοκομεία. Η τελευταία άσκηση που είχαν κάνει ήταν την ίδια ημέρα το πρωί. Όλες οι ασκήσεις υπέθεταν επιθέσεις σε πολλαπλά σημεία της πόλης και οι ομάδες δεν πήγαιναν με όλη τη δύναμη στο πρώτο περιστατικό αλλά κρατούσαν εφεδρικές δυνάμεις για τα επόμενα χτυπήματα.
Η πρόσφατη ιστορία έδειξε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ με την επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια. Ένοπλος ξεκίνησε την επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο σκοτώνοντας 14 ανθρώπους σε Χριστουγεννιάτικη εορτή. Έφερε αυτόματα όπλα και εκρηκτικά που όμως δε χρησιμοποίησε. Όλοι οι επιτιθέμενοι σε αυτή την επίθεση ήταν εξτρεμιστές Ισλαμιστές αλλά δεν ήταν επίθεση αυτοκτονίας καθώς προσπάθησαν να φύγουν από τη περιοχή του εγκλήματος. Ωστόσο, οι ομάδες διάσωσης ήταν αντιμέτωπες με πολλά θύματα ταυτόχρονα.
Όπως σε όλες τις παρουσιάσεις, στο τέλος υπάρχουν πληροφορίες από το Κέντρο Τρομοκρατίας και Ετοιμότητας Καταστροφών του Πυροσβεστικού Τμήματος της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ το οποίο έκανε αυτή τη μελέτη για ενημέρωση των στελεχών της καθώς και άλλων Σωμάτων Ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου