Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ SECURITY REPORT ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γεώργιος Κεραμιδάς, ιδρυτής της P.S.T. - Τεύχος 37

Το security coaching προσφέρει διάρκεια στην καριέρα μας

Το δικό του ξεχωριστό όραμα για τον τομέα ασφάλειας στον οποίο δραστηριοποιείται εδώ και είκοσι περίπου χρόνια, παρουσιάζει ο κ. Γεώργιος Κεραμιδάς. Μετά από μια πολύχρονη καριέρα ως επιχειρησιακός διευθυντής και σύμβουλος ασφαλείας επιχειρήσεων, ίδρυσε τη δική του εταιρεία εκπαιδεύσεων P.S.T. που εξειδικεύεται στην εκπαίδευση συνοδών ασφαλείας. Δηλώνει με ευθύτητα ότι δεν είναι σκοπός του το κέρδος και ότι με τη δουλειά του στοχεύει να δώσει υψηλή προτεραιότητα στην εξέλιξη των επαγγελματιών του κλάδου ασφαλείας. Εξηγεί γιατί δεν τον συγκινούν οι εντυπωσιασμοί και γιατί προσεγγίζει αλλιώς τα πράγματα, επιδιώκοντας να προβληματίζει και να αφυπνίζει τη δημιουργικότητα των εκπαιδευόμενών του.

Γράφει ο Δημήτρης Σταμούλης

Πόσα χρόνια δραστηριοποιήστε κ. Κεραμιδά στον τομέα της ασφάλειας;

Χωρίς να σας κουράσω με λεπτομέρειες, δραστηριοποιούμαι στον τομέα της ασφάλειας από το 1995.Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, ως επιχειρησιακός διευθυντής Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών και παράλληλα ως σύμβουλος ασφάλειας επιχειρήσεων. Τον Φεβρουάριο του 2014, ίδρυσα την εταιρεία εκπαιδεύσεων P.S.T, η οποία εξειδικεύεται στην εκπαίδευση συνοδών ασφαλείας.

Ιδρύοντας την P.S.T. και αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση εκπαίδευσης της εταιρείας, ποιους στόχους θέσατε;

Η P.S.T. έχει την δική της εκπαιδευτική φιλοσοφία, η οποία εξυπηρετεί το όραμά της. Έχουμε αρχίσει να χτίζουμε μια γέφυρα η οποία συνδέει το συνολικό μας όραμα με τους στόχους των εκπαιδευομένων. Αυτό το όραμα αποτελεί και την καύσιμη ύλη, που δίνει ώθηση σε κάθε μας προσπάθεια και τη δύναμη που προωθεί την πορεία μας. Στόχος μας είναι, μέσα από πρωτοποριακές εκπαιδεύσεις και καινοτόμα προγράμματα, να βοηθήσουμε όλους να διεκδικήσουν την καριέρα που τους αξίζει. Είμαστε υπεύθυνοι για τις γνώσεις που θα τους μεταδώσουμε, αλλά και για την μετέπειτα επαγγελματική τους εξέλιξη. Όλοι συμμετέχουν σε μια εκπαίδευση για να λάβουν τις σωστές γνώσεις και να μπορούν μέσω αυτών να εξελιχθούν στην εργασία τους. Κανένας δεν εκπαιδεύεται για χόμπι. Ξέρετε, ειδικά στο κομμάτι της εκπαίδευσης συνοδών ασφαλείας (V.I.P Protection), στο οποίο εξειδικευόμαστε, είναι πολύ εύκολο να εντυπωσιάσεις κάποιον. Εμείς δεν θέλουμε να τους εντυπωσιάσουμε. Μέσα από μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, τους προβληματίζουμε και τους αφυπνίζουμε την δημιουργικότητα.

Είναι πολύ σημαντική η λέξη όραμα. Δε θα έλεγα ότι επενδύουν πολλές εταιρείες εκπαιδεύσεων σε κάποιο πραγματικό όραμα…

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η P.S.T. δεν είναι επιχειρηματική κίνηση. Αν κάνεις κάτι με πρωταρχικό σκοπό το κέρδος, τότε δεν θα κάνεις καλή δουλειά. Οι χρηματικά προσανατολισμένες εταιρείες ζουν για ένα και μόνο σκοπό, το κέρδος! Εμείς δίνουμε υψηλή προτεραιότητα στην εξέλιξη των ατόμων και εισπράττουμε την μεγαλύτερη ευχαρίστηση, βλέποντάς τους να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει κάποιος, αν παρακολουθήσει την εκπαιδευτική πορεία της εταιρείας μας. Εστιάζουμε στον άνθρωπο. Η επιτυχημένη μου επαγγελματική πορεία θα είναι αποτυχία, αν δεν υπάρχουν διάδοχοι.

Γιατί χαρακτηρίζετε καινοτόμο το πρόγραμμα Security Coaching; Τι προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε όσους επιλέξουν να το παρακολουθήσουν;

Αν και θα ήταν εύλογο να προωθώ τις εκπαιδεύσεις εφόσον είναι πιο κερδοφόρες, δεν θα το κάνω. Όπως σας είπα και προηγουμένως, σκοπός μας δεν είναι το κέρδος. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι για να έχεις μια επιτυχημένη σταδιοδρομία, θα πρέπει να εκπαιδευτείς για να λάβεις τις απαραίτητες γνώσεις και παράλληλα να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου. Σαφώς, η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη, αλλά δεν είναι η αφετηρία. Το πρόγραμμα security coaching έρχεται να καλύψει αυτό το νευραλγικής σημασίας κενό. Αν δεν γνωρίζεις τα θετικά και τα αρνητικά του επαγγέλματος, τις παγίδες, τις εξόδους διαφυγής, τα απαραίτητα εργαλεία που θα σου δώσουν εξέλιξη και διάρκεια, αν δεν έχεις στόχους, αν δεν γνωρίζεις ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό, τότε προς τα πού κατευθύνεσαι; Επομένως, θα πρέπει όλοι, ανεξάρτητα από την επαγγελματική θέση στην οποία βρίσκονται, να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι δεδομένο ότι αν δεν έχεις δώσει απαντήσεις σε όλα τα προηγούμενα, κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσεις τη σκληρή πραγματικότητα.

Η προσέγγισή σας είναι πολύ σημαντική. Πώς το πρόγραμμα Security Coaching το καταφέρνει αυτό;

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή διόρθωση. Δεν είναι μόνο σημαντική, αλλά και απαραίτητη! Το πρόγραμμα Security Coaching αποτελείται από ένα ομαδικό σεμινάριο και μία ατομική συνεδρία. Δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον. Αυτό που χρειάζονται όλοι είναι ένα κλειδί που μέσα από ρεαλιστικές τεχνικές, θα τους ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη των στόχων τους. Η αφετηριακή μου παραδοχή είναι ότι όλοι έχουμε τεράστιες δημιουργικές ικανότητες εκ του γεγονότος και μόνο ότι είμαστε άνθρωποι. Το ζητούμενο είναι να τις αναπτύξουμε. Μέσα σε δύο συνεδρίες (ομαδική - ατομική), ξεκλειδώνω το δυναμικό που έχει ο κάθε άνθρωπος και τον καθοδηγώ (consulting), δείχνοντάς του τα σωστά βήματα για να επιτύχει τους επαγγελματικούς του στόχους. Ο κόσμος των επιχειρήσεων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Τους παίκτες και τους θεατές. Το security coaching δεν χρειάζεται παραπάνω από μια συνεδρία για να καταφέρει να σε μετατρέψει από θεατή σε παίκτη.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα αυτό;

Το security coaching απευθύνεται σε όλους. Διδάσκω το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το 2012 σε υψηλόβαθμα στελέχη ασφαλείας, βοηθώντας τους να καθοδηγήσουν τις συνοδευτικές και στατικές ομάδες ασφαλείας τους. Η αποτελεσματικότητα που τους δίνω μέσω του security coaching είναι το θεμέλιο για την επιτυχία. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα σε όλα τα σκαλοπάτια της εργασιακής πυραμίδας και ειδικά στο προσωπικό βάσης (security), αποφάσισα από τον Μάρτιο του 2014, να το παρέχω σε όλους για να τους βοηθήσω να εξελιχθούν και να δώσουν διάρκεια στην καριέρα τους. Η λέξη διάρκεια είναι πάρα πολύ σημαντική. Το σύνηθες είναι αυτοί που ασχολούνται στον κλάδο να μην έχουν διάρκεια. Αυτός είναι και ο λόγος, που συμμετέχουν πάρα πολλοί συνοδοί ασφαλείας αλλά και υπεύθυνοι ασφαλείας στα σεμινάρια. Δυσκολεύονται να ανεβούν σκαλοπάτι και παράλληλα όσοι έχουν χάσει την δουλειά τους, δυσκολεύονται να μπουν ξανά στην αρένα της εύρεσης εργασίας. Το security coaching βοηθάει να λυθεί το πρόβλημα, πριν αυτό εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι, ακόμα και αυτοί που αισθάνονται σίγουροι σε κάποια θέση, ότι η αλλαγή θα έρθει. Είναι αναπόφευκτη! Η εργασία αλλά και η ίδια η ζωή είναι τόσο απρόβλεπτες, ειδικά σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς της οικονομικής κρίσης.

Κλείνοντας, ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος;

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας έχει περάσει στο στάδιο της παραίτησης. Στόχος μου είναι, μέσα από το security coaching, να τους δείξω το σωστό μονοπάτι για μια επιτυχημένη καριέρα. Αυτοί, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να περπατήσουν.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείξατε ως προς την εταιρεία μου και γενικότερα για την ευαισθησία σας προς τον κλάδο μας. Εύχομαι η ήδη πετυχημένη πορεία του περιοδικού σας να έχει συνέχεια.

(Αναρτήθηκε στις 18/11/2014)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου