Ερευνα: Ο ρόλος των security στα γήπεδα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Την περασμένη Τετάρτη γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Οσοι βρέθηκαν στο Περιστέρι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ατρόμητου με τον Παναθηναϊκό, είδαν στο τέλος του ματς έναν σεκιουριτά να πηγαίνει με πολύ απειλητικές διαθέσεις προς έναν πιτσιρικά 12-13 ετών, επειδή ο τελευταίος πήγε
να ζητήσει τη φανέλα του Μπεργκ. Το αποτέλεσμα, λίγο πολύ γνωστό. Οπαδοί του Ατρόμητου μπήκαν μέσα, κυνήγησαν τον σεκιουριτά για να του ζητήσουν τα ρέστα και να προφυλάξουν το παιδί και ακολούθησαν επεισόδια με την Αστυνομία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασίλης Μοιρώτσος, Παύλος Κουστέρης
Δύο ή τρεις φορές (δεν χρειάζονται περισσότερες) να έχει βρεθεί κανείς στο συγκεκριμένο γήπεδο, μπορεί να καταλάβει ότι η είσοδος παιδιών έως 14-15 ετών με σκοπό να ζητήσουν φανέλες από τους ποδοσφαιριστές και γενικότερα να έρθουν κοντά με τα ινδάλματά τους, είναι must. Ποτέ δεν έχει προκληθεί το παραμικρό επεισόδιο, μέχρι φυσικά τον αγώνα της Τετάρτης.
Το rebuke.gr έψαξε το θέμα και ερεύνησε την υπόθεση τόσο με τον συγκεκριμένο σεκιουριτά, όσο και σε γενικότερο επίπεδο, με την δράση και τον ρόλο των συγκεκριμένων στα γήπεδα. Αλλωστε, δεν είναι και τόσο μακρινό το 2010, που στον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Αρη, άνθρωποι που έφεραν τα διακριτικά των σεκιούριτι άρχισαν να παίζουν ξύλο με οπαδούς του Αρη στο ταρτάν του ΟΑΚΑ.
Gr Genesis: «Δεν συνέβη το παραμικρό»
Το rebuke.gr είναι το μοναδικό Μέσο που επικοινώνησε με την εταιρεία security, την Gr Genesis, που έχει την ευθύνη όλων των αγώνων του Ατρόμητου και ζήτησε τη δική της θέση. Τι μας είπαν; Ότι φταίνε οι… δημοσιογράφοι και όχι ο υπάλληλος τους. «Δεν συνέβη το παραμικρό από τον εργαζόμενο που κατηγορούν όλα τα ΜΜΕ. Οι κατηγορίες οφείλονται στην κακή εικόνα που είχαν οι δημοσιογράφοι και στην ανάγκη τους να βρουν τον υπεύθυνο», ήταν η απάντηση του υπευθύνου της εταιρείας.
Βέβαια, την εικόνα που είχαν όλοι στο γήπεδο, πλην των «κακών» δημοσιογράφων, έχει και ο διαιτητής της αναμέτρησης, κ. Τριτσώνης που στην έκθεσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι«Στην προσπάθεια να απομακρυνθούν από τους security ένας από αυτούς έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο, με συνέπεια την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο 4-5 φιλάθλων της εγκαλουμένης από τη θύρα 7 Γ με σκοπό την προάσπιση των παιδιών από τους security». Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, για το λόγο αυτό, ο εργαζόμενος της εταιρείας δεν θα υποστεί καμία είδους κύρωση, αφού η μόνιμη ατάκα των υπευθύνων είναι ότι «ο εργαζόμενος δεν έκανε απολύτως τίποτα». Πράγμα που σημαίνει πως η δικαιολογία του υπευθύνου να τα ρίξει όλα στους δημοσιογράφους και να μην αναλάβει καμία ευθύνη για τον εργαζόμενό του που απείλησε να χτυπήσει ένα μικρό παιδί, δεν έχει ιδιαίτερη βάση.
Η θέση του Ατρόμητου
Επικοινωνήσαμε και με την πλευρά της ΠΑΕ Ατρόμητος προκειμένου να μάθουμε αν θα προχωρήσει σε διακοπή της συνεργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία, έπειτα από το συγκεκριμένο περιστατικό. Η απάντηση ήταν πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά μέσω συναντήσεων που θα προγραμματιστούν, θα εξασφαλίσει ότι ο συγκεκριμένος σεκιουριτάς δεν θα ξαναβρεθεί στο γήπεδο, πρωτίστως για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Παράλληλα, μας ενημέρωσαν πως και οι ίδιοι μίλησαν με τους υπευθύνους της Gr Genesis, οι οποίοι τους μετέφεραν ακριβώς αυτά που είπαν και σε εμάς. Ότι δεν συνέβη τίποτα σπουδαίο και το θέμα πήρε έκταση από τα ΜΜΕ.
«Επρεπε να χαθεί ένα δάχτυλο»
Το ερώτημα που κυριάρχησε στο γήπεδο του Περιστερίου ανάμεσα σε όλους όσοι βρέθηκαν και είδαν το περιστατικό, ήταν τι εκπαίδευση έχουν οι άνθρωποι που επιφορτίζονται με το βάρος της φύλαξης των αγώνων και τι εντολές παίρνουν σε περίπτωση που ο κόσμος μπει στο γήπεδο στο φινάλε του αγώνα. Ενας πρώην σεκιούριτι μίλησε στο rebuke.gr και μας εξήγησε πως το 2010, όταν μια συνάδελφός του έχασε το δάχτυλό της από δυναμιτάκι σε ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, αποφάσισαν πως θα πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι όσοι βρίσκονται στα γήπεδα γι’ αυτή τη δουλειά. Μέχρι τότε, προφανώς και η εκπαίδευση ήταν μηδαμινή.
«Όταν έχασε το δάχτυλό της η κοπέλα το 2010 από το δυναμιτάκι, αποφάσισαν πως από την επόμενη σεζόν θα πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι. Βέβαια, τα σχέδια που έκαναν ήταν ανέφικτα, διότι ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, στο ΟΑΚΑ ήθελε 200 άτομα σεκιούριτι. Δεν μπορείς να τα βάλεις όλα αυτά τα άτομα να εκπαιδευτούν, γιατί τα χρήματα είναι πάρα πολλά. Μόνο με έκτακτο προσωπικό θα μπορούσε να γίνει», λέει στο rebuke.gr ο Γ.Α. και συνεχίζει.
«Τελικά είπαν ότι θα εκπαιδεύσουν έναν επόπτη ανά 50 φύλακες και τον Σεπτέμβρη η ΕΠΟ έφερε τρία άτομα από την εταιρεία που έχει την ευθύνη στο γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτ και οι οποίοι υπήρξαν εκπαιδευτές και στο Μουντιάλ. Το σεμινάριο λεγόταν Safety and Securityat Leagues Competition και κράτησε τρεις μέρες και τους είδαμε δύο φορές σε ξενοδοχείο και μία στο Καραϊσκάκη. Μας έδειξαν δύο πράγματα και γράψαμε κάτι αστείες εξετάσεις, στις οποίες δεν κόπηκε κανένας. Δεν μας είπαν τίποτα το ιδιαίτερο. Να είστε ευγενικοί και τέτοια, αλλά για την ασφάλεια δεν είπαν κάτι. Σου έλεγαν να ψάξεις για βόμβες πριν από το ματς, μόνο αυτό, αλλά κανείς δεν έψαχνε εδώ, γιατί οι εταιρείες πληρώνουν με την ώρα και σε καλούσαν λίγη ώρα πριν απ’ το ματς, οπότε δεν προλάβαινες. Τους είπαμε ότι δεν είχαμε κατάλληλες εγκαταστάσεις, ότι δεν υπάρχουν γκισέ, δεν δουλεύουν οι κάμερες και γύρισε και μας είπε η γυναίκα που είχε έρθει μαζί τους ότι αυτά δεν είναι θέματα που μπορούν να λύσουν εκείνοι. Με λίγα λόγια, η εκπαίδευση δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο και το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι δεν έχουμε εγκαταστάσεις στην Ελλάδα για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».
Τον ρωτήσαμε τι εντολές έχουν σε περίπτωση που μπαίνει κόσμος στο γήπεδο, όπως συνέβη στο Περιστέρι για να απαντήσει: «Οι εντολές από τους ανωτέρους μας είναι ότι δεν επεμβαίνουμε ποτέ, γιατί είναι η Αστυνομία για αυτή τη δουλειά. Μόνο στην περίπτωση που πάει κάποιος να μπει στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα, τότε πας να τον σταματήσεις. Προσέχεις να μην προκαλείς για να μην γίνει φασαρία, γιατί οι οπαδοί είναι προκατειλλημένοι πολλές φορές. Αν στο τέλος του αγώνα οι οπαδοί μπουν με άγριες διαθέσεις προς τους παίκτες, τότε προσπαθούμε να κάνουν έναν κλοιό γύροω τους για να τους πάμε στη φυσούνα. Δεν είχαμε ποτέ καμία συγκεκριμένη εντολή για τους φιλάθλους που θέλουν φανέλες. Αλλά, να σου πω την αλήθεια, όταν είσαι σε ένα γήπεδο καταλαβαίνεις από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αν υπάρχει ο κίνδυνος να μπουν μέσα για φασαρίες ή απλά για φανέλες οι φίλαθλοι στο τέλος του αγώνα. Πάντως εμείς δεν επιτρέπεται να κάνουμε τίποτα και να χτυπήσουμε κάποιον».
Λίγο πριν τελειώσουμε την κουβέντα μας, ο Γ.Α. μας είπε και κάτι πολύ σημαντικό. «Στην ουσία η εκπαίδευση ενός επόπτη για κάθε 50 άτομα δεν είχε νόημα. Αν σε ένα ντέρμπι χρειαζόσουν 200 σεκιούριτι, τότε θα έπρεπε να είχες και τέσσερις επόπτες. Κανείς δεν τσέκαρε αν υπήρχαν τέσσερις υπεύθυνοι και κανείς δεν τσέκαρε αν όντως ήταν 200».
απο το bloko.gr η δημοσιευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου