Σάββατο 24 Μαΐου 2014

«Πιο έντονη από ποτέ η ανάγκη για προστασία της ιδιωτικής ζωής»ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Η ανάγκη για προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι πιο έντονη σήμερα από ποτέ, με δεδομένο ότι ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας όπου, σχεδόν σε όλες μας τις καθημερινές δραστηριότητες, δίνουμε προσωπικά μας δεδομένα σε άλλους ή γινόμαστε αποδέκτες πληροφοριών, τονίζει σε μήνυμα του για την Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως έχει οριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης η 28η Ιανουαρίου, ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γιάννος Δανιηλίδης.

Σημειώνει παράλληλα ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να παρασχεθεί πιο αποτελεσματική προστασία σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι νεαροί και ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου.

Στο μήνυμα του ο Επίτροπος σημειώνει πως, ενώ το 2011 υπεβλήθησαν στο Γραφείο του 558 παράπονα για παραβίαση της Νομοθεσίας περί Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το 2012 υπεβλήθησαν 349 και το 2013 381 παράπονα, που σημαίνει, όπως αναφέρει, ότι «δεν έχουμε αυξητική τάση για παράπονα όπως το 2011».

Ο κ. Δανιηλίδης υπενθυμίζει ότι στις 23 Νοεμβρίου 2001 η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας θέσπισε τον Νόμο 138(Ι)/2001 στα πλαίσια εναρμόνισης με το κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα με την Οδηγία 95/46 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι στην Κύπρο, το αρμόδιο όργανο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και πως ένας από τους κύριους στόχους του Γραφείου του Επιτρόπου είναι η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού τόσο σε θέματα γενικής φύσεως όσο και σε τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαπιστώνει πως, καθώς φέτος συμπληρώνονται 13 χρόνια εφαρμογής της Νομοθεσίας περί Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου), «μέρα με την ημέρα γίνεται πιο κατανοητή στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξία και η σημασία της νομοθεσίας αυτής».

«Πρώτιστα», υποδεικνύει, «κατανοείται πόσο προστατεύεται η προσωπική και ιδιωτική ζωή κάθε πολίτη της Δημοκρατίας που βρίσκεται στη ζωή, αλλά επίσης κατανοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να επικαλείται οποιοσδήποτε τον Νόμο περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για κάλυψη οποιασδήποτε παρανομίας».

Διαβεβαιώνει, τέλος, πως το Γραφείο του θα συνεχίσει το έργο του που είναι η μεγαλύτερη κατοχύρωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, όχι μόνο με τα «όπλα» που του δίνει η νομοθεσία, αλλά και την αναγκαία και συνειδητή συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν την προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι «ο βασικός προστάτης των προσωπικών μας δεδομένων δεν είναι ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά ο ίδιος ο εαυτός μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου