Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Πιθανές εφαρμογές σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την ΕΛ.ΑΣ- νανοτεχνολογία ψηφιακού αστυνομικού

Πιθανές εφαρμογές σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την ΕΛ.ΑΣ- νανοτεχνολογία ψηφιακού αστυνομικού
Το bloko.gr συνεχίζει και σήμερα την παρουσίαση τμημάτων της μεταπτυχιακής εργασίας του αστυνομικού υποδιευθυντή Κώστα Φαβατά με θέμα "ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (S.O.F) ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ". Σήμερα παραθέτουμε το πρώτο μέρος του τέταρτου κεφαλαίου αναφορικά με τις "Πιθανές εφαρμογές τους από 
την Ελληνική Αστυνομία".

Στις Η.Π.Α οι SWAT teams αλλά και γενικότερα οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες διεξάγουν μάχες μικρών αποστάσεων ως δυνάμεις επαφής - Close Quarter Combats (CQB) - μπορούν να αξιοποιήσουν τεχνολογίες, οπλικά συστήματα, μεθοδολογίες κλπ, που αναπτύσσουν οι ένοπλες δυνάμεις για μικρές μονάδες επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλον (Small Units Operations  in urban terrain -SUO).
Επίσης, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για τις ψηφιακές μονάδες του μέλλοντος (digitized future forces) μπορούν να «μετουσιωθούν» σε συστήματα, τεχνολογίες και μεθοδολογίες για τις αστυνομικές δυνάμεις του μέλλοντος. Παρόμοιες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν αρχικώς στις ομάδες ειδικών αστυνομικών επιχειρήσεων (special operations police units) και αργότερα, τουλάχιστον ένα μέρος αυτών, θα περάσει στις ευρύτερες δυνάμεις επιβολής του νόμου (law enforcement forces).
Για παράδειγμα, οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανάπτυξης των digital soldiers of the future, όπως το “Land Warrior”, το “Objective Warrior” ή το ‘exotic’ “Future Warrior” πρόγραμμα  μπορούν να βρουν σημαντικές εφαρμογές στους αστυνομικούς του μέλλοντος, ίσως περισσότερες από ότι στους άντρες των ενόπλων δυνάμεων.
Το «πέρασμα» αυτό διευκολύνεται σημαντικά από το γεγονός ότι πολύ μεγάλο μέρος, ίσως το κύριο, των συστημάτων αυτών βασίζεται σε commercial of the shelf (COTS) technologies, οι οποίες μπορεί να αποκτηθούν από τον οποιοδήποτε.
Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα προγράμματα αυτά καθώς και διάφορα οπλικά συστήματα και τεχνολογίες, οι οποίες στο μέλλον μπορούν να βρουν σημαντικές δυνητικές εφαρμογές στις αστυνομικές δυνάμεις.



4.1.  Απαιτήσεις συστημάτων αστικού πολέμου

Μια μελέτη, διαρκείας έξι μηνών που διεξήχθει από την DARPA μελέτησε τα είδη των τεχνολογιών, τακτικών και γενικότερης μεθοδολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις αστικών περιοχών και κοστολόγησε την εφαρμογή τους.
Στα υποψήφια συστήματα που θα ήταν χρήσιμα για επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον (MOUT), περιλαμβάνονται αισθητήρες οι οποίοι θα μπορούν να «βλέπουν» πίσω από τοίχους και θα μπορούν να tag individuals ή οχήματα για στοχοποίηση (targeting), τρισδιάστατοι χάρτες, οι οποίοι θα δείχνουν τόσο υπόγειες δομές όσο και το εσωτερικό κτηρίων, συστήματα που θα εντοπίζουν και θα αδρανοποιούν νάρκες και παγίδες, βλήματα βαθιάς διείσδυσης για υπόγειους στόχους, μη φονικά όπλα, όπως ενεργειακά όπλα και χημικά.
Προηγούμενες προσπάθειες των Αμερικανών να ενισχύσουν τις ικανότητές τους να μάχονται σε πόλεις, επικεντρώνονταν σε βελτιώσεις των τακτικών μάχης.
Αντίθετα, αυτή η νέα προσπάθεια δίνει μεγάλη έμφαση στις πληροφορίες (intelligence), στην επιτήρηση και αναγνώριση και στην προσβολή ακριβείας από αποστάσεις (remote precision strike). Η νέα αυτή προσπάθεια δίνει έμφαση στην ανάπτυξη συστημάτων συλλογής πληροφοριών και ρομπότ διαφόρων διαμορφώσεων.
Mικρά UAV, που θα μπορούν να χώνονται μέσα στα κτήρια, να αιωρούνται και να πετάνε αθόρυβα, είναι πολύ σημαντικά για τις επιχειρήσεις στο μέλλον,

Επίσης και όπλα, όπως τουφέκια στρατιωτών, τα οποία θα μπορούν να πυροβολούν από γωνίες, με σκοπευμένα πυρά, χωρίς να χρειάζεται ο στρατιώτης να εκθέσει το κεφάλι του για να σημαδέψει.
Η DARPA δίνει επίσης έμφαση στην ανάπτυξη συστημάτων μοντελοποίησης και εξομοίωσης (modeling and simulation) για επιχειρήσεις σε αστικά περιβάλλοντα.
Για την ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού για τα συστήματα αυτά αλλά και για τη γενικότερη προσπάθεια για ανάπτυξη ειδικών συστημάτων και τακτικών για MOUT θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία από προηγούμενες επιχειρήσεις σε αστικά περιβάλλοντα, όπως το Στάλινγκραντ το 1943, η Μανίλα το 1945, η Βηρυτός το 1982, ή το Γκρόζνι το 1995.
Παρόμοια συστήματα χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις στο Ιράκ από την 4η Μεραρχία Πεζικού.


4.2.  Νανοτεχνολογία ψηφιακού αστυνομικού

Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων ψηφιοποίησης του αμερικανικού στρατεύματος ευελπιστούν ότι οι πρόοδοι στην νανοτεχνολογία θα επιτρέψουν σημαντική μείωση στο βάρος και τον όγκο των συσκευών που θα μεταφέρουν οι ψηφιακοί στρατιώτες στο χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 2020 – 2025, που θα έχουν ωριμάσει οι τεχνολογίες αυτές.

Η νανοτεχνολογία προβλέπει μηχανικές συσκευές σε επίπεδο κυττάρου ή μορίου (nano technology involves engineering at molecular level), έτσι ώστε να δημιουργηθούν υπερσμικρυμένα συστήματα αόρατα στο ανθρώπινα μάτι μεγάλης απόδοσης.

Ο στρατός και το MIT εγκαινίασαν από κοινού ένα νέο Ινστιτούτο για «Νανοτεχνολογίες Στρατιώτη» (Soldier Nanotechnology / ISN), μέσα στο 2003 για να προωθήσουν το πρόγραμμα Objective Force Warrior για την ανάπτυξη του Αμερικανού ψηφιακού στρατιώτη, το οποίο είναι η συνέχεια του σημερινού Land Warrior.
Οι νανοτεχνολογίες που θα αναπτυχθούν θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ελαφρών στολών με ενσωματωμένη θωράκιση υψηλής απόδοσης, εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, βιοχημική προστασία και ενεργό καμουφλάζ. Όλα αυτά σε ένα (all – in – one). O ναύαρχος (ε.α.) Arthur Cebrowski, επικεφαλής του Γραφείου για τη «Μεταμόρφωση» του Στρατεύματος (Office of Force Transformation) υποστήριξε ότι η απόδοση των Αμερικανών στρατιωτών στις πρόσφατες εκστρατείες περιοριζόταν από ογκώδεις στολές και εξοπλισμό.

Το πρόγραμμα του Objective Force Warrior επιδιώκει να μειώσει το βάρος και τον όγκο των συσκευών ενός στρατιώτη. Η εταιρεία General Dynamics’ Eagle Enterprise κέρδισε ένα συμβόλαιο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προβλέπει την καθοδήγηση της προσπάθειας για την ανάπτυξη μιας νέας ολοκληρωμένης συλλογής (integrated ensemble), η οποία θα ζυγίζει 22,6 κιλά, ή και λιγότερο για τους στρατιώτες του μέλλοντος και θα είναι έτοιμη για επιχειρησιακή χρήση το έτος 2010.
Η συλλογή αυτή (ensemble) περιλαμβάνει μια στολή με ενσωματωμένα (embedded) με ηλεκτρονικά συστήματα, ένα ενοποιημένο υπερσύστημα κράνους το οποίο αντικαθιστά περίπου 12 ξεχωριστά συστήματα και ένα «ρομποτικό μουλάρι» (robotic mule), δηλαδή ένα μη επανδρωμένο όχημα που θα κουβαλά βαριά αντικείμενα για λογαριασμό του στρατιώτη – αφέντη του.
Ωστόσο, η πραγματική επανάσταση στις τεχνολογίες του ψηφιακού στρατιώτη αναμένεται να προκύψει στο πλαίσιο του προγράμματος Future Warrior, όταν ελπίζεται να έχουν ωριμάσει οι νανοτεχνολογίες που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση συστημάτων ελαχίστου βάρους και όγκου στην στολή του στρατιώτη.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανάπτυξη των εξωτερικών ινών που αναφέρθησαν, τις οποίες μελετά το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ), που θα παίζουν τον ρόλο εξωτερικών μυών, κινούμενες από ηλεκτρικά ερεθίσματα (electric stimulus).
Αυτές οι τεχνητές «ίνες ενεργών μυών» (actuated muscle fibres), ή «εξωμύες» (exomuscles) μπορούν να λειτουργούν σε αρμονία με το μυικό σύστημα του στρατιώτη και θα μπορούν να αυξάνουν την αντοχή και τη δύναμη του στρατιώτη σε δραματικό βαθμό. Με άλλα λόγια, η στολή αυτή δεν θα είναι απλώς μια στολή αλλά ένα βιοκυβερνητικό σύστημα, το οποίο θα συνδυάζει ουσιαστικά ένα ρομποτικό σύστημα με τον άνθρωπο – στρατιώτη, δημιουργώντας ένα πολεμικό υβρίδιο ανθρώπου – μηχανής.
Επιπροσθέτως, ο στρατός οραματίζεται τη χρήση ενός «εξωσκελετού» (waist – down exoskeleton) που θα επιτρέπει στους στρατιώτες να μεταφέρουν και να χειρίζονται βαριά φορτία.
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναμένεται να προσφέρουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας νέου τύπου θωράκισης, που οι στρατιώτες θα φοράνε σαν «δεύτερο δέρμα» ή σαν ένα απλό ρούχο, αντί να διαθέτει πλάκες θωράκισης σε διάφορα μέρη του σώματος, τα οποία είναι βαριά και άβολα και οι στρατιώτες έχουν πολλές φορές την τάση να τα αφαιρούν ώστε να νοιώθουν άνετα.
Επιπροσθέτως, η νανοτεχνολογία μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία «δυναμικής θωράκισης» dynamic armour, δηλαδή υλικών που θα παραμένουν μαλακά και εύπλαστα (soft και flexible), έως ότου οι ενσωματωμένοι τους αισθητήρες εντοπίσουν τη λάμψη από έναν πυροβολισμό (muzzle flash), ή «κατανοήσουν» την πρόσκρουση του βλήματος πάνω τους, οπότε θα γίνονται σκληροί και άκαμπτοι για να απορροφήσουν την πρόσκρουση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα εμποδίζουν την κίνηση και την άνεση του στρατιώτη, δεδομένου ότι αυτός θα φορά ένα κανονικό ρούχο, το οποίο θα μετατρέπεται σε αντιβαλλιστικό θώρακα σε μηδενικό χρόνο αν έτσι απαιτηθεί. Ο Ned Thomas, καθηγητής του ΜΙΤ και διευθυντής του Institute of Soldier Nanotechnology, πήρε αυτήν την ιδέα από τους αερόσακους των αυτοκινήτων και αποκαλεί το σύστημα «αερόσακο για στρατιώτες».
Η ακαριαία μετάλλαξη του μαλακού ρούχου σε σκληρό θώρακα θα γίνεται με τη χρήση ενός υγρού που θα περιλαμβάνεται (inserted) σε μικροσκοπικά «κανάλια» των νημάτων (fabric) του. Το υγρό αυτό θα περιέχει μαγνητικά νανο-υλικά, τα οποία θα είναι αδρανή σε φυσιολογικές συνθήκες και θα ενεργοποιούνται από μαγνητικό πεδίο μετατρέποντας το υγρό σε συμπαγή θωράκιση.
Η ίδια στολή, χρησιμοποιώντας ταυτόσημα συστήματα μπορεί να διαθέτει ένα ενεργό - χαμελαιοντικό καμουφλάζ, το οποίο θα μιμείται το περιβάλλον (mimic the surroundings), ακόμη και καθώς ο στρατιώτης κινείται έτσι ώστε να γίνεται περίπου αόρατος.
Η έξυπνη στολή μπορεί επίσης να ενσωματώνει ένα σύστημα, που θα λειτουργεί πάλι με νανομηχανισμούς και το οποίο θα ελέγχει τα ζωτικά σημεία του στρατιώτη και θα μεταδίδει «πληροφορίες τραυμάτων» (injury information) σε μια ιατρική ομάδα.
Επίσης, οι νανοίνες (nanofibres), σε αρχική φάση, μπορούν να επιτρέψουν στον στρατό να μειώσει ογκώδεις, βαριές και άβολες στολές βιολογικής και χημικής προστασίας.
Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε δοκιμές επί του πεδίου διαφόρων σχεδιάσεων νέων στολών μάχης, πιο συμβατικών από τις φουτουριστικές που αναφέραμε.
Οι στρατιώτες των υπό ανάπτυξη ταξιαρχικών ταχείας αντίδρασης που θα βασίζονται στο τεθωρακισμένο Stryker (Stryker Brigades), πρέπει να αλλάξουν τις υπάρχοντες στολές τους μάχης, (Battledress Uniform / BDU), έτσι ώστε να διευκολυνθούν στις επιχειρήσεις τους, τόσο ως εποχούμενοι όσο και πεζοί.
Για παράδειγμα, η χρήση θώρακα (interceptor body armor) που πλέον είναι κάτι στάνταρ αδρανοποιεί τη χρήση από τις τσέπες από το χιτώνιο και κατά συνέπεια τις καθιστά περιττές.
Τα εργαστήρια του αμερικανικού στρατού στο Νάτικ της Μασσαχουσέτης (Natick Soldier Systems Center), βοηθούν στη σχεδίαση των νέων στολών.
Επίσης, ο αυστραλιανός στρατός προσπαθεί να ευθυγραμμίσει τις προσπάθειες για την ψηφιοποίηση των στρατιωτών του, που εξελίσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Wundurra με το πρόγραμμα Land Warrior των Αμερικανών και να αποκτήσει τεχνογνωσία από τους Αμερικανούς. Η συνεργασία αυτή στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων, αναμένεται να βελτιώσει τη δυνατότητα του αυστραλιανού στρατού να λειτουργεί από κοινού με τους Αμερικανούς στο μέλλον και ελπίζεται να προσφέρει εργασίες και εισαγωγή τεχνογνωσίας στην αυστραλιανή βιομηχανία.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ένα διευθυντικό στέλεχος του προγράμματος του Wundurra τοποθετήθηκε στο Γραφείο του προγράμματος Land Warrior στο Fort Belvoir, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Για τον Αυστραλό στρατιώτη του μέλλοντος ο Οργανισμός Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Defense Science and Technology Organisation / DSTO), αναπτύσσει ένα νέο όπλο το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό AUG της αυστριακής Steyer.
Επίσης, οι Αυστραλοί προωθούν τη δικτύωση των στρατιωτών τους με ρομποτικές πλατφόρμες, οι οποίες θα παρέχουν εικόνα στις οθόνες στα κράνη των στρατιωτών.
Στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Αυστραλού στρατιώτη, δίνεται μεγάλη έμφαση στην εργονομία, στην ανάπτυξη συστημάτων που θα αυξάνουν τα χαρακτηριστικό του stealth και θα τον βοηθούν να εντοπίζει απειλές ακόμη και σε μεγάλη απόσταση, να μεταφέρει φορτίο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση και να ισοκατανέμει το βάρος και τον όγκο του φόρτου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου