Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Διδάγματα από την Επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο

Πρώτος στο περιστατικό: Διδάγματα ενός αστυνομικού από την επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο

Ο πρώτος αστυνομικός στο περιστατικό στην επίθεση του Σαν Μπερναρντίνο μοιράζεται τα σκληρά κερδισμένα μαθήματα από εκείνη τη τρομακτική ημέρα

18 Ιουλίου 2016
___________

Ο Υπαστυνόμος Α’ Μάικ Μέιντεν επιβλέπει το αρχείο, το κέντρο επικοινωνιών, και το Πρόγραμμα Εκπαιδεύσεως Αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος του Σαν Μπερναρντίνο αλλά ακόμα επιλέγει να φοράει τη στολή του κάθε ημέρα, παρότι η δουλειά του δε το επιβάλει. Όταν η κλήση για πυροβολισμούς που ακούστηκαν Περιφερειακό Κέντρο έφτασε δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο, συχνά άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μία απομονωμένη περιοχή κοντά στο κέντρο για παράνομη εξάσκηση στη σκοποβολή.

Αλλά στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 ήταν δύο τρομοκράτες εμπνευσμένοι από το Ισλαμικό Κράτος που εν ψυχρώ δολοφονούσαν 14 και τραυμάτιζαν 22 αθώους επισκέπτες της Χριστουγεννιάτικης εορτής του κέντρου.

Ο Μέιντεν ήταν ο πρώτος αστυνομικός στο περιστατικό και σε ένα πρόσφατο σεμινάριο με τίτλο «Θέματα σε Κρίσιμες Κλήσεις Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης» στη Μινεσότα, μοιράστηκε δημόσια για πρώτη φορά τις σκληρά κερδισμένες προτάσεις του έπειτα από αυτή τη τρομακτική ημέρα.


Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου από τις 2 Δεκεμβρίου 2015 οι αρχές κάνουν έρευνα σε περιοχή κοντά στο σημείο όπου η αστυνομία σταμάτησε ένα ύποπτο όχημα στο Σαν Μπερναρντίνο, οι νομοθέτες της Καλιφόρνια θέλουν να δουν αν υπάρχουν διδάγματα από το τρόπο αντίδρασης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη τρομοκρατική επίθεση του Σαν Μπερναρντίνο που σκότωσε 14 πέρσι. (Φωτογραφία από AP/Damian Dovarganes, Αρχείο)
Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου από τις 2 Δεκεμβρίου 2015 οι αρχές κάνουν έρευνα σε περιοχή κοντά στο σημείο όπου η αστυνομία σταμάτησε ένα ύποπτο όχημα στο Σαν Μπερναρντίνο, οι νομοθέτες της Καλιφόρνια θέλουν να δουν αν υπάρχουν διδάγματα από το τρόπο αντίδρασης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη τρομοκρατική επίθεση του Σαν Μπερναρντίνο που σκότωσε 14 πέρσι. (Φωτογραφία από AP/Damian Dovarganes, Αρχείο)

Ετοιμότητα
Οι συνεχείς εκπαίδευσεις από την Ομάδα SWAT του Σαν Μπερναρντίνο για αντιμετώπιση ένοπλων επιτιθέμενων ήταν προοδευτικά πιο έντονες. Ξεκινώντας μετά τη σφαγή του Κολουμπάιν η χρήση εκπαιδευτικών φυσιγγίων FX, φωτών εξομοίωσης εκρήξεων, χαμηλό φωτισμό και δυνατών θορύβων αύξανε την ετοιμότητα των αστυνομικών για το στρες που θα αντιμετώπιζαν εκείνη την ημέρα.

Κάνοντας Έναρξη
Σε μία μεγάλη περιοχή δικαιοδοσίας να έχεις τέσσερις αστυνομικούς στο περιστατικό άμεσα δεν ήταν πρόβλημα. Η αρχική ομάδα αντίδρασης αποτελούνταν από τον Μέιντεν, οπλισμένος με ένα πιστόλι, έναν ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών με ένα πιστόλι, έναν δικυκλιστή αστυνομικό με ένα πιστόλι και έναν αστυνομικό από περιπολικό με μία καραμπίνα.
  • Οι αστυνομικοί πρέπει να φέρουν τυφέκια περιπολίας και αλεξίσφαιρα ικανά να σταματήσουν σφαίρες από τυφέκια.
  • Σε δύο με τρία λεπτά είχαν γίνει 85 πυροβολισμοί από τυφέκιο, μερικοί εξ επαφής.
  • Ψυχολογικά προετοίμασε τον εαυτό σου για τους νεκρούς, όσους πεθαίνουν και τους τραυματίες.
  • Οι συναγερμοί είχαν ενεργοποιηθεί κάνοντας τη χρήση ακουστικών κρίσιμη για την επικοινωνία.
  • Το σύστημα καταιονισμού με νερό είχε ενεργοποιηθεί.
  • Υπήρχε καπνός από τα πυρά των τυφεκίων.
Ο Μέιντεν επαινεί τις προσπάθειες της ομάδας SWAT και της αφοσίωσης τους στην εκπαίδευση των αστυνομικών για το επίπεδο ετοιμότητας που είχαν εκείνη την ημέρα. Είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από τη τελευταία του εκπαίδευση για ένοπλες επιθέσεις αλλά δεν υπήρχε αμφιβολία για το τι πρέπει να κάνει και πως να το κάνει. Η ιδέα της εισόδου μεμονωμένου αστυνομικού είχε ριζωθεί από την εκπαίδευση της Αστυνομικής Ακαδημίας και τη τελευταία του εκπαίδευση ανανέωσης για ένοπλες επιθέσεις. Έτσι ακολούθησε την εκπαίδευση του και περίμενε να δημιουργηθεί μία ομάδα εφόδου τεσσάρων ατόμων.

Καθαρισμός και Έρευνα
Ο Μέιντεν και η ομάδα του θα μάθαιναν αργότερα ότι καθώς έφταναν στο περιστατικό οι δύο ύποπτοι έφευγαν μέσα σε ένα μαύρο SUV. Του είπαν ότι ένα άτομο είχε μείνει στο όχημα. Οι αυτόπτες μάρτυρες αναγνώριζαν τους ένοπλους ως δύο ή τρεις λευκούς ή Ισπανικής καταγωγής άντρες που φορούσαν μαύρες κουκούλες στις κλήσεις τους στο 911. Η έρευνα ξεκίνησε μέσα στο μεγάλο συνεδριακό κέντρο για αυτούς που πιστεύονταν ότι βρίσκονταν ακόμα μέσα.

  • Οι αστυνομικοί πρέπει να φέρουν κιμωλίες και να γνωρίζουν προκαθορισμένα σημάδια για πόρτες δωματίων που έχουν ελέγξει και δωματίων που δεν έλεγξαν λόγω χρόνου για την αποφυγή ελέγχου ήδη καθαρισμένων δωματίων.
  • Να είστε προετοιμασμένοι για θύματα που θα πετάγονται από τις κρυψώνες τους. Η ικανότητα ασφαλούς χειρισμού όπλων είναι κρίσιμη για την αποφυγή κατά λάθος πυροδότησης σε ένα κρίσιμο περιστατικό λόγω της υπερεγρήγορσης. Όταν καθάριζαν μία γυναικεία τουαλέτα, η μία τουαλέτα ήταν κλειδωμένη. Όταν διέρρηξαν τη πόρτα υπήρχαν 4 γυναίκες που ισορροπούσαν επάνω στη λεκάνη της τουαλέτας για να αποφύγουν να εκθέσουν τα πόδια τους κάτω από τη πόρτα. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από έναν μεγάλο αριθμό περιπτώσεων όπου αθώα θύματα έχουν πυροβοληθεί κατά λάθος λόγω του ακραίου στρες της κατάστασης.
  • Το συντομότερο δυνατό βρείτε τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις πόρτες. Η ομάδα του παρέκαμψε κλειδωμένες δρύινες πόρτες πιστεύοντας ότι ο επιτιθέμενος θα ήθελε να κινείται συνεχώς για να προκαλέσει όσο περισσότερες απώλειες γίνεται. Όταν κατέληξαν στη διάρρηξη τους, οι πόρτες ήταν τόσο ανθεκτικές, που κυριολεκτικά έσπασαν έναν πολιορκητικό κριό. Ένας αριθμός ανθρώπων ήταν κρυμμένος σε αυτά τα δωμάτια.
Όταν οι ομάδες SWAT του Αστυνομικού Τμήματος Σαν Μπερναρντίνο και των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της Πόλης του Σαν Μπερναρντίνο (που έκαναν εκπαίδευση αντίδρασης σε ένοπλες επιθέσεις μόλις 11 λεπτά μακριά εκείνη την ώρα) έφτασαν η εκκαθάριση και έρευνα των δωματίων παραδόθηκε σε αυτούς λόγω της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού τους.

Εκκένωση
Αστυνομικοί με ελάχιστη ιατρική εκπαίδευση είχαν δυσκολία να προσδιορίσουν το επίπεδο των τραυματισμών και των θυμάτων για να αποφασίσουν ποιος μπορεί να μετακινηθεί. Η άφιξη των νοσοκόμων των ομάδων SWAT επιτάχυνε τη διαλογή και εκκένωση.

Να Έχετε Φορεία
Οι τραυματίες σέρνονταν στους ορόφους, μερικοί μέσα από σπασμένα γυαλιά υπό τη βιασύνη μεταφοράς τους εκτός της επικίνδυνης ζώνης και τη μεταφορά τους σε χώρο παροχής της βοήθειας που χρειάζονταν. Μερικοί ρίχνονταν στο έδαφος. Όταν ομάδες εξοπλισμένες με φορεία έφτασαν η εκκένωση έγινε γρηγορότερα, πιο αποτελεσματικά χωρίς επιπρόσθετους τραυματισμούς στα θύματα.

Επικοινωνία
Ένα κεντρικό κανάλι επικοινωνίας για το περιστατικό είναι κρίσιμο ώστε πολλές υπηρεσίες να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όταν ένα κρίσιμο περιστατικό είναι σε εξέλιξη, η ενημέρωση από τους αστυνομικούς προς το κέντρο ότι «είναι καθ’οδόν» δε χρειάζεται και πλημμυρίζει το κανάλι με ανούσια μηνύματα.

Οι αυτοκληθέντες αστυνομικοί μπορεί να είναι κατάρα και/ή ευλογία. Γύρω στους 500 τοπικούς, του χωριού, της πολιτείας και ομοσπονδιακοί αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο. Ένοπλοι αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες και επίπεδα εκπαιδεύσεως έφταναν με θέληση να βοηθήσουν. Να είστε έτοιμοι να αναγνωρίζετε τις ικανότητες των αστυνομικών και να τους τοποθετείτε σε δουλειές που θα είναι προς όφελος της κατάστασης.

Εκείνη την ημέρα το κέντρο επικοινωνιών του Αστυνομικού Τμήματος Σαν Μπερναρντίνο ήταν επανδρωμένο με τους πιο έμπειρους υπαλλήλους. Ο Μέιντεν επαινεί την εμπειρία, επαγγελματισμό και ηρεμία τους για τη μεγάλη επιτυχία της ημέρας. Δε χειρίσθηκαν απλώς την επίθεση και τους πυροβολισμούς εκείνη την ημέρα αλλά επίσης χιλιάδες κλήσεις σχετικές και άσχετες με το περιστατικό.

Όταν ικανός αριθμός προσωπικού βρίσκεται στο κέντρο επικοινωνιών, τοποθετείστε ένα άτομο να ξαναελέγχει ως εφεδρικός τις πληροφορίες που εκπέμπει ο βασικός υπάλληλος του κέντρου επικοινωνιών. Ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών συλλέγονταν, χωρίζονταν ανάλογα τη προτεραιότητα, και εκπέμπονταν. Το να έχεις κάποιον να λειτουργεί ως ελεγκτής για να εξασφαλίζει ότι οι πληροφορίες ήταν όσο πιο ακριβείς γίνεται ήταν ζωτικής σημασίας για ξεκάθαρη επικοινωνία με πολλαπλές μονάδες που απαντούσαν στη κλήση για το περιστατικό των πυροβολισμών, στις αναφερόμενες θεάσεις των τρομοκρατών μετά τη διαφυγή τους από το σημείο και τη μεγάλης διάρκειας ένοπλη συμπλοκή ώρες αργότερα.

Διοικητήριο
Όταν το περιστατικό αναγνωρίστηκε ως τρομοκρατική ενέργεια οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ενεργοποιήθηκαν και έφεραν όλους τους πόρους τους για υποστήριξη της κατάστασης.

Διαφορετικές Περιοχές
Οι περιοχές που ορίζονται για τα μέσα ενημέρωσης, ιατρική περίθαλψη, μέλη οικογενειών και ανακρίσεως μαρτύρων (σε αυτή τη περίπτωση πάνω από 100) πρέπει να είναι μακριά η μία από την άλλη για προφανείς λόγους.

Η Ένοπλη Συμπλοκή Ώρες Αργότερα
Μόλις εντοπίσθηκαν, οι ύποπτοι σταμάτησαν να πυροβολούν έπειτα από μία σύντομη καταδίωξη, πιθανότατα γιατί είδαν μόνο ένα περιπολικό με αναμμένους φάρους πίσω τους. Ευτυχώς, υπήρχαν πολλά συμβατικά αστυνομικά οχήματα χωρίς φάρους πίσω τους. Ο άντρας οδηγός βγήκε από το όχημα και η γυναίκα, που είχε ανοίξει πυρ από το πίσω παράθυρο του οχήματος κατά τη καταδίωξη, έμεινε μέσα στο πίσω κάθισμα, πυροβολώντας χωρις να βλέπει από τη πίσω θέση.

Αυτοσχέδιοι Εκρηκτικοί Μηχανισμοί υπήρχαν στο όχημα, στη περιοχή της ένοπλης συμπλοκής, και τους πέταγαν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Η ένοπλη συμπλοκή είχε διάρκεια για έξι και μισό λεπτά. Και οι δύο επιτιθέμενοι φορούσαν γιλέκα με αλεξίσφαιρες πλάκες.

Ξέρεις ότι τα πράγματα είναι άσχημα όταν ο παρατηρητής από το ελικόπτερο της αστυνομίας λέει ότι θα αρχίσει να πυροβολεί.

Ένας αστυνομικός έκανε πλαγιολίσθηση πέραν των οχημάτων που είχαν κλείσει τη περιοχή υψηλού κινδύνου κοντά στο ύποπτο όχημα. Ο άντρας προσπάθησε να τον χτυπήσει με πλάγια πυρά και ο αστυνομικός τραυματίστηκε. Ένας ακόμα αστυνομικός, στην ομάδα διάσωσης τραυματισμένων αστυνομικών, τραυματίστηκε επίσης.

Εντυπωσιακή Αναλογία Επιβίωσης και Ανάρρωσης
Η κοντινή απόσταση δύο νοσοκομείων για τραύματα πρώτου επιπέδου επέτρεψε σε 18 από τους βαριά τραυματίες να μεταφερθούν σε λιγότερο από 15 λεπτά στην ιατρική περίθαλψη που χρειαζόταν. Όλοι επιβίωσαν.

Ο Μέιντεν τόνισε ότι χρειάζεται να προετοιμαστούμε, όχι μόνο για τη περίπτωση που αυτό θα ξανασυμβεί, αλλά για όταν θα ξανασυμβεί. Χρειάστηκε συνδυασμός από προσπάθειες πολλαπλών Σωμάτων Ασφαλείας και υπηρεσιών, πυροσβεστικών σωμάτων και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και της εκπαίδευσης τους για να κρατηθεί μία τραγωδία από το να γίνει χειρότερη από ότι ήδη ήταν.

Ένας μη εκραγέντας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός έμεινε πίσω στο σημείο και ήταν σχεδιασμένος να πυροδοτηθεί όταν οι ομάδες έκτακτης ανάγκης θα έφταναν για να σώσουν ζωές. Δε μπορούμε πάντα να ελπίζουμε στη τύχη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Ο Μέιντεν μοιράστηκε αυτές τις σκέψεις, «Παρότι η μάχη ενάντια στη τρομοκρατία γίνεται κυρίως από τις ομοσπονδιακές αστυνομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών, η απάντηση στις επιθέσεις σε Αμερικανικό έδαφος θα είναι η ευθύνη των μητροπολιτικών αστυνομικών δυνάμεων και ομάδων έκτακτης ανάγκης. Δε μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να γίνουμε αυτάρεσκοι ή να εφησυχάζουμε στη ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Τα μέλη των ομάδων έκτακτης ανάγκης σε όλο το έθνος πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζονται και να σημειώσουν τα διδάγματα από προηγούμενα τραγικά γεγονότα. Αυτό θα μας βοηθήσει όλους να ασφαλίσουμε καλύτερα τις ζωές αυτών που μας έχει ανατεθεί να προστατεύουμε».



Σχετικά με τον Συγγραφέα
Το Φεβρουάριο του 2014, ο Ντουέιν Γουλφ αποστρατεύτηκε από τη καριέρα του ως Λειτουργός Ειρήνης της Μινεσότα έπειτα από πάνω από 25 έτη υπηρεσίας (ξεκινώντας το 1988). Στη καριέρα του υπηρέτησε ως αστυνομικός περιπόλου, αρχιφύλακας, Ειδική Αστυνομική Ομάδα Αντίδρασης, Εκπαιδευτής Χρήσης Βίας και Όπλων, και πλέον εργάζεται στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρκερς Πρέιρι. Είναι εκπαιδευτής του Προγράμματος Επιβολής Νόμου στο Τεχνικό Κολέγιο της Αλεξάνδρειας, στην Αλεξάνδρεια της Μινεσότα. Ο Ντουέιν έχει πτυχίο Ποινικής Δικαιοσύνης από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μπεμίτζι, και μεταπτυχιακό στη Διαπαιδαγώγηση από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σάουθγουεστ. Ο Ντουέιν έχει στο παρελθόν δημοσιεύσει άρθρα στο Calibre Press και IALEFI και συμμετείχε στη Συμβουλευτική Επιτροπή για το βιβλίο του Αντισυνταγματάρχη Ντέιβ Γκρόσμαν, Στη Μάχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου