Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ορισμός και περιεχόμενο της ειδικότητας προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας



Ορισμός και περιεχόμενο της ειδικότητας προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας

O τομέας της ιδιωτικής ασφάλειας περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
•Διαφύλαξη της ζωής και προστασία της ιδιοκτησίας (υπό όλες τις μορφές της), έναντι:
 ατυχημάτων,κλοπών, επιθέσεων, δολιοφθορών, πυρκαγιών, εκρήξεων, ζημιών, καλύπτει δε όλες τις πλευρές της πρόληψης ζημιών.
• Ο πιο δόκιμος τίτλος που ανταποκρίνεται στην αγορά εργασίας και προτείνεται είναι «Ιδιωτικό Προσωπικό Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας».
Ειδικότητες:
1.  Προσωπικό Σταθερής Φύλαξης.
2.  Προσωπικό Εποχούμενης Φύλαξης.
3. Προσωπικό Ασφάλειας Χρηματαποστολών
4. Προσωπικό Κέντρων Λήψης Σημάτων

Ισχύον εθνικό νομοθετικό & θεσμικό πλαίσιο
Ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλειας στην Ελλάδα προβλέφθηκε με το άρθρο 19 του ν.1339/1983, το άρθρο 12 του ν.1481/1984 και το ν.2518/1997 «Προϋποθέσεις λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.
•Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση του θεσμού πραγματοποιείται με το ν.3707/08 «Ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και γραφείων ιδιωτικών ερευνών».
•Το άρθρο 2 του νόμου 3707/2008 θέτει ως προϋπόθεση για τις δραστηριότητες ιδιωτικής ασφάλειας να έχει εκδοθεί άδεια από τον προϊστάμενο του Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας ύστερα από γνώμη τριμελούς επιτροπής
Ν. 3707/2008:
«Οι διατάξεις των άρθρων 3, 4 παράγραφος 2, 5 και 6 εφαρμόζονται και για το προσωπικό οποιασδήποτε ιδιωτικής επιχείρησης στο οποίο ανατίθεται η φύλαξη και η προστασία των ιδίων αυτής χώρων, αγαθών και εγκαταστάσεων ή του προσωπικού τους, καθώς και για το διοικητικό προσωπικό των επιχειρήσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, στο οποίο ανατίθεται ο σχεδιασμός και η μέριμνα για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων αυτών. Η άσκηση των ανωτέρω δραστηριοτήτων δε θίγει τις αρμοδιότητες των κρατικών αρχών στους τομείς αυτούς.»

ΠΡΟΣΟΧΗ!
•Το προσωπικό των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας έχει δικαίωμα συλλήψεως του προσώπου που διαπράττει αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα κατά των φυλασσομένων προσώπων ή πραγμάτων, πάντοτε υπό τους όρους του νόμου, χωρίς να έχει δικαιώματα περισσότερα από εκείνα που προσιδιάζουν σε οποιονδήποτε άλλο πολίτη.

•Το δικαίωμα σωματικής έρευνας προς τους πολίτες.περιορίζεται αυστηρά σε συγκεκριμένους φυλασσόμενους χώρους όπως λιμένες και αερολιμένες, για τον έλεγχο αποσκευών, πληρωμάτων καθώς και για τον έλεγχο πρόσβασης στους άνω χώρους πάντα κατόπιν αδείας της λιμενικής ή αεροπορικής αρχής.
Άρθρο 4 του ν.3262/2004 : ο έλεγχος για λόγους ασφάλειας των προσερχόμενων φιλάθλων εν όψει αθλητικής εκδήλωσης στην αθλητική εγκατάσταση μπορεί να διενεργηθεί και με σωματική έρευνα από μέλος του προσωπικού ασφάλειας του ιδίου φύλου με το φίλαθλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου