Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

εκτίμηση κινδύνου


Τι είναι η εκτίμηση κινδύνου ?

Η εκτίμηση κινδύνου δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσεκτική εξέταση & καταγραφή του τι θα μπορούσε να βλάψει τους εργαζόμενους και τους τρίτους στο χώρο εργασίας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί ή/και να προταθούν νέα μέτρα και παρεμβάσεις για την αποφυγή των ενδογενών κινδύνων κάθε δραστηριότητας.

¿     Σύμφωνα με το αρ. 8 του ΠΔ 17/96 κάθε εργοδότης οφείλει να έχει στη διάθεσή του μια γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
¿     Ο εργοδότης επίσης είναι νομικά υπεύθυνος για τον έλεγχο της πληρότητας και ορθότητας της εκτίμησης. Αυτό αποδεικνύεται και από την σύμφωνη γνώμη του και υπογραφή του μαζί με αυτές του Τεχνικού Ασφάλειας και του Γιατρού εργασίας στο τέλος της έκθεσης.
¿     Η εκτίμηση αυτή γίνεται από τον Τεχνικό Ασφάλειας και το Γιατρό εργασίας ή τις ΕΞΥΠΠ, ή από τον ίδιο τον εργοδότη αν έχει αναλάβει τα καθήκοντα στην επιχείρησή του.
¿     Στους ανωτέρω ο εργοδότης οφείλει να παρέχει κάθε βοήθεια σε μέσα και προσωπικό για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού.
¿     Οι εργαζόμενοι ή οι εκπρόσωποί τους  συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία σύνταξης της εκτίμησης κινδύνου.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

n      Κίνδυνος γενικά σχετίζεται με το επικείμενο κακό ή την πιθανή δυσάρεστη έκβαση ενός συμβάντος. Συχνά νοείται ως η πιθανότητα, χαμηλή ή υψηλή να βλαφτεί κάποιος από μια πηγή κινδύνου καθώς και η πιθανή έκταση της βλάβης αυτής.
n      Πηγή κινδύνου καλείται η εγγενής ιδιότητα ή ικανότητα κάποιου στοιχείου (υλικών εργασίας, εξοπλισμού, μεθόδων και προτύπων εργασίας ) που ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη
n      Επαγγελματικό κίνδυνο εννοούμε τον κίνδυνο για την υγεία και των ασφάλεια των εργαζομένων ο οποίος προέρχεται από την επαγγελματική έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες ή/και συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος και σχετίζεται άμεσα με την πιθανότητα ή συχνότητα έκθεσης των εργαζομένων σε κάποια πηγή κινδύνου που βρίσκεται στον εργασιακό χώρο
            Θεμελιώδεις αρχές για την πρόληψη κινδύνων κατά σειρά                 προτεραιότητας είναι :
    1. Η πλήρης απαλοιφή των κινδύνων
    2. Η αντικατάσταση του επικίνδυνο από ακίνδυνο ή λιγότερο επικίνδυνο
    3. Η καταπολέμηση των κινδύνων στην πηγή τους
    4. Η λήψη μέτρων ομαδικής προστασίας και έπονται τα ΜΑΠ
    5. Η προσαρμογή της εργασίας στον άνθρωπο
    6. Η επιδίωξη συνεχούς βελτίωσης του επιπέδου προστασίας
    7. Συνεχής εκπαίδευση & ενημέρωση των εργαζομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου