Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Στάση «Γουίβερ», Πολλά περισσότερα από μια θέση βολής...

Στάση «Γουίβερ», Πολλά περισσότερα από μια θέση βολής...


(3 ψήφοι)
Στάση «Γουίβερ», Πολλά περισσότερα από μια θέση βολής...
Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από το θάνατο του Jack Weaver τον Απρίλιο, αποφάσισα να γράψω για αυτόν τον «πιονερό» της οπλοτεχνικής αναφερόμενος στη στάση βολής που ο ίδιος ανακάλυψε, στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτό, αλλά και στο γιατί αυτή έτυχε τόσο ευρείας αποδοχής. Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η σύγκριση σε τακτικό επίπεδο της στάσης Γουίβερ με την ισοσκελή ή άλλη, αλλά η
αναφορά στον ριζοσπάστη νε-αρό βοηθό σερίφη και στη θρυλική πια στάση βολής του, καθώς και σε άγνωστες για το ευρύ κοινό λεπτομέρειες.
του Λάμπρου Δημητρέλου


 
Ο βοηθός Σερίφη Τζακ Γουίβερ επιδεικνύοντας τη στάση βολής που ο ίδιος εξέλιξε και τάραξε
τα νερά της αμερικανικής σκοπευτικής κοινότητας στα τέλη της δεκαετίας του 1950.


Ποιος ήταν όμως ο Τζακ Γουίβερ;
Ο Τζακ Γουίβερ γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1928 στο Σάουθ Γκέιτ της Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Εισήχθη με επιτυχία στο κολλέγιο του Γκλένντεϊλ όπου φοίτησε για πολύ λίγο καθώς η έλξη που του ασκούσαν τα όπλα και ο κόσμος της δράσης τον ώθησε να καταταγεί στον Αμερικανικό Στρατό το 1952. Η αγάπη του όμως για τη σύζυγό του τη Τζόι Μονιότ, καθώς και για τη γενέτειρά του την Καλιφόρνια, έμελλε να τερματίσει σχετικά νωρίς τη θητεία του και να τον οδηγήσει να γίνει βοηθός σερίφη στην κομητεία του Λος Άντζελες.

Τα κατορθώματα του βοηθού Σερίφη – σκοπευτή...
Εκεί, όντας αναπόσπαστο μέλος της ομάδας σκοποβολής του γραφείου σερίφη, μαζί με ονόματα όπως ο Ρέι Τσάπμαν (γνωστός για την ομώνυμη τεχνική χρήσης φακού με όπλο), κατάφεραν να κερδίσουν το εθνικό πρωτάθλημα σκοποβολής των Η.Π.Α. το 1955, έναν τίτλο που διατήρησαν για μία συνεχόμενη δεκαετία. Εκείνα τα χρόνια ως ο πιο απαιτητικός αγώνας σκοποβολής θεωρούνταν ο διαγωνισμός «Λίδερσλαπ» που διοργάνωνε ο πασίγνωστος έως σήμερα Αντισυνταγματάρχης Τζεφ Κούπερ. Σε αυτόν, οι σκοπευτές διαγωνίζονταν ανά δύο και νικητής ήταν αυτός που θα κατάφερνε να πυροβολήσει πρώτος δώδεκα μπαλόνια μεγέθους 18 ιντσών από απόσταση 21 ποδιών. Το 1956 ο Τζακ Γουίβερ αποφάσισε να λάβει μέρος στο τουρνουά «Λίδερσλαπ» και να αντιμετωπίσει φημισμένους σκοπευτές της εποχής.  Σημειώνεται ότι οι επικρατούσες τεχνικές πυροβολισμού εκείνα τα χρόνια ήταν οι μη σκοπευμένες βολές με το ένα χέρι και με το όπλο περίπου στο ύψος του ισχίου ή του στομαχιού, αρκετά όμοιες με αυτές των κάου μπόϊς της «άγριας» Δύσης. Ο Γουίβερ ξεκίνησε να διαγωνίζεται χρησιμοποιώντας τεχνικές «κατευθυνόμενων» βολών με διπλή λαβή του όπλου από το ύψος του στήθους, κάτι το οποίο δεν ήταν αποτελεσματικό. Μετά από πειραματισμούς τριών ετών, σταδιακά ανέβασε το όπλο στο ύψος των ματιών του και πλέον ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τεχνικές σκοπευμένης βολής. Αρχικά πολλοί αντιμετώπισαν με σαρκασμό τον νεαρό τότε βοηθό σερίφη όπου σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εξέλισσε μία τεχνική που του εξασφάλιζε γρήγορο τράβηγμα του όπλου από τη θήκη και φέρνοντάς το στο ύψος των ματιών πυροβολούσε με μεγάλη ακρίβεια, ταχύτητα και σταθερότητα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ο ίδιος είπε σε μεταγενέστερη συνέντευξή του: «Σύμφωνα με τις νόρμες εκείνης της εποχής, η στάση βολής που χρησιμοποιούσα φαινόταν πολύ ανόητη. Όλοι γελούσαν μαζί μου. Όμως λειτουργούσε...!»  Με αυτόν τον τρόπο ο Τζακ Γουίβερ κέρδιζε τον έναν μετά τον άλλον τους «φοβερούς» και ειρωνικούς απέναντί του αντιπάλους. Ο ίδιος όμως δεν είχε αντιληφθεί πως το 1959 δεν κέρδισε μόνο το Λίδερσλαπ, αλλά ανακάλυψε τον «τροχό» της σκοποβολής...
History and the Fighting Stance III: what Burroughs found photo
Φωτογραφία της εποχής από το πεδίο βολής της ακαδημίας του F.B.I. στο Κουάντικο της Βιρτζίνια των Η.Π.Α. Είναι γεγονός ότι πριν τον ενστερνισμό της στάσης Γουίβερ η εκπαίδευση, όχι μόνο των πρακτόρων του F.B.I. αλλά και όλων των Αστυνομικών στις Η.Π.Α., κυμαινόταν σε αυτά τα «πρωτόγονα» πλαίσια.


     Ο Τζακ Γουίβερ στο διαγωνισμό Λίδερσλαπ του 1959, τον οποίο τελικά κέρδισε την ίδια χρονιά. Αριστερά του διακρίνεται σκυμμένος
     να παρατηρεί ο Τζέφ Κούπερ. Προσέξτε τη διαφορά της τεχνικής του Γουίβερ σε σχέση με την «καουμπόικη» τεχνική του αντιπάλου του στο βάθος.



Η καίρια συμβολή του Αντισυνταγματάρχη Τζεφ Κούπερ
Ο Τζεφ Κούπερ όμως, όντας και ο ίδιος ριζοσπάστης αλλά και πολύ οξυδερκής και ανοιχτόμυαλος, ήταν σε θέση να αντιληφθεί τις προοπτικές που είχε η καινοτόμος τεχνική του νεαρού βοηθού σερίφη. Αυτός ήταν που ονόμασε την τεχνική αυτή ως «στάση Γουίβερ» και ο ίδιος ενθουσιασμένος τη δίδασκε πλέον με κάποιες τροποποιήσεις στους  εκπαιδευόμενούς του. Αργότερα χρησιμοποίησε πολλά σημεία της τεχνικής Γουίβερ στην εξέλιξη της δικής του «μοντέρνας τεχνικής», όπως ο ίδιος την ονόμαζε. Ποτέ όμως δεν παρέλειπε να επισημαίνει το ποιος ήταν ο εμπνευστής του.  Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω το μεγαλείο του Τζεφ Κούπερ, ο οποίος δεν «έκλεψε» την ιδέα του Τζακ Γουίβερ παρουσιάζοντάς την ως δική του, κάτι που θα μπορούσε εύκολα να κάνει λόγω του ότι θεωρούνταν αυθεντία σε σχέση με έναν άγνωστο βοηθό σερίφη όπως ο Γουίβερ. 

Το ενδιαφέρον του F.B.I.
Η επιρροή του Τζεφ Κούπερ ήταν μεγάλη στους κύκλους της στρατιωτικής και αστυνομικής εκπαίδευσης, αλλά και γενικότερα στο χώρο της σκοποβολής, των τακτικών επιβίωσης κλπ, καθώς ο ίδιος είχε ιδρύσει το αμερικανικό ινστιτούτο οπλοτεχνικής εκπαίδευσης, ήταν εκπαιδευτής σκοποβολής, ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων αυτής της θεματολογίας και αρθρογραφούσε τακτικά σε διάφορα περιοδικά, μεταξύ αυτών και στο γνωστό ως τις μέρες μας, «GUNS & AMMO». Η αποδοχή της στάσης Γουίβερ ήταν τόσο μεγάλη από αστυνομικούς, στρατιωτικούς και σκοπευτές ώστε προσέλκυσε το ενδιαφέρον ακόμα και του F.B.I. Έτσι, μετά από μία ευρεία και ενδελεχή έρευνα στις στάσεις βολής με όπλα χειρός, των ειδικών σε αυτά τα θέματα αναλυτών του F.B.I., ο οργανισμός αυτός υιοθέτησε το 1982 τη στάση Γουίβερ ως την επίσημη θέση βολής που θα διδάσκονταν οι πράκτορές του στην εκπαίδευσή τους. Στο πόρισμα της έρευνας αυτής η στάση βολής Γουίβερ χαρακτηρίζεται ως: «η πλέον αποτελεσματική στάση βολής επειδή προσφέρει ταχύτητα, ακρίβεια (ακόμα και στην πρώτη βολή) καθώς και αποτελεσματικότατη διαχείριση της ανάκρουσης του όπλου από τον σκοπευτή». Δεν θα ήταν υπερβολή η επισήμανση του ότι μία πρωτοπόρος υπηρεσία επιβολής νόμου όπως το F.B.I. δίνει δείγματα γραφής για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την εκπαίδευση του προσωπικού της ακόμα και από εκείνα τα χρόνια. Δεν ενστερνίστηκαν αβίαστα την τεχνική Γουίβερ, αλλά τη δοκίμασαν, την ανέλυσαν και την συνέκριναν, παραδίδοντας ένα πολύτιμο μάθημα, επίκαιρο όσο ποτέ, για τη σημασία της εκπαίδευσης και της χρήσης των όπλων.



Ο Γουίβερ πειραματίστηκε πολύ με διάφορες τεχνικές σκοπευμένης βολής προτού καταλήξει
στην πασίγνωστη πλέον τεχνική του. Οι δοκιμές του αυτές έγιναν αντικείμενο ειρωνικών σχολίων
από τους διάφορους «ειδικούς» της εποχής.



Το επιστέγασμα
Ο Γουίβερ ποτέ δεν έτυχε της φήμης ή της δόξας που ενδεχομένως του αναλογούσε, δεν έγραψε βιβλία, δεν εμφανίστηκε σε διάφορα διδακτικά βίντεο και δε διεκδίκησε τις δάφνες του αλάθητου «δασκάλου», όπως πολλοί έκαναν στο πέρασμα του χρόνου, των οποίων ο θησαυρός ίσως τελικά ήταν άνθρακας... Από μία άποψη αυτό είναι κρίμα, καθώς ίσως είχαμε πολλά ακόμα να μάθουμε από αυτόν. Κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της τεχνικής του, μπορεί να θεωρήσει ότι ήταν απλή τύχη η ανακάλυψή της και γενικότερα να πει «Πολύ κακό για το τίποτα. Δεν ανακάλυψε δα και τη φωτιά». Δε θα μπω στη διαδικασία να εξετάσω την τακτική ή μη, εφαρμογή της τεχνικής Γουίβερ. Θα ήταν επιεικώς άτοπο να κρίνω μια τεχνική της δεκαετίας του ΄50 με τα δεδομένα του 2014, άλλωστε έχουν χυθεί λίτρα μελανιού για αυτό το θέμα από ανθρώπους επαρκέστερους εμού. Θα παραθέσω όμως και θα κρίνω μια φράση που ο ίδιος έγραψε σε γράμμα του προς περιοδικό όπλων το 1994: «Οπότε η συμβουλή μου είναι η εξής: Εξασκηθείτε, πειραματιστείτε, πυροβολήστε στα πεδία βολής, μάθετε το όπλο σας, μάθετε τις τεχνικές, τις τακτικές που χρησιμοποιείτε και έχουν αποτέλεσμα. Μην περιμένετε να βρεθείτε σε μια ένοπλη αντιπαράθεση για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί και τι όχι». Το μεγάλο μάθημα λοιπόν του εμπνευστή της τόσο αμφιλεγόμενης  τεχνικής Γουίβερ είναι ακριβώς αυτό. Έξω από νόρμες και δογματισμούς είδε το δάσος και όχι το δέντρο. Παρά την επικριτική στάση των «επαϊόντων» δεν το έβαλε κάτω, σκέφτηκε, υποστήριξε την ιδέα του, αγωνίστηκε και τελικά τα κατάφερε. Σε πείσμα πολλών βρήκε τον τρόπο να εξελίξει μια τεχνική που εξασφάλιζε την επιτυχία στα πεδία βολής, αλλά ακόμα περισσότερο στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετώπιζαν οι Αστυνομικοί στο «πεζοδρόμιο». Η τεχνική του έγινε φάρος για αυτούς που ακολούθησαν, την παράλλαξαν, την εξέλιξαν και εμπνεύστηκαν από αυτή. Έτσι κι αλλιώς όλες οι ανακαλύψεις, μεγάλες και μικρές, που έκανε ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον πλανήτη, έγιναν με σκοπό να δώσουν λύση σε υπαρκτά προβλήματα.
Το τέλος της διαδρομής…
Ο Τζακ Γουίβερ έζησε με ταπεινότητα και έφυγε από τη ζωή, στο σπίτι του στο Κάρσον Σίτυ της Νεβάδα των Η.Π.Α., τον Απρίλιο του 2009 σε ηλικία 80 ετών. Ο μύθος του ζει ακόμα με το θέμα «Γουίβερ ή ισοσκελής στάση βολής» να αποτελεί ακόμη πεδίο αντιπαραθέσεων με επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές.
The Modern or Modified Isosceles Shooting Stance

ΠΗΓΕΣ:
- Wikipedia, the free encyclopedia
- Περιοδικό American Handgunner - άρθρο feature on Jack Weaver
- Handgun Shooting Positions: The Weaver Stance / www.firearmshistory.blogspot.com
- Death Of A Pistol Pioneer by J. Scott Rupp 

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

«Πιο έντονη από ποτέ η ανάγκη για προστασία της ιδιωτικής ζωής»ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Η ανάγκη για προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι πιο έντονη σήμερα από ποτέ, με δεδομένο ότι ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας όπου, σχεδόν σε όλες μας τις καθημερινές δραστηριότητες, δίνουμε προσωπικά μας δεδομένα σε άλλους ή γινόμαστε αποδέκτες πληροφοριών, τονίζει σε μήνυμα του για την Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως έχει οριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης η 28η Ιανουαρίου, ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γιάννος Δανιηλίδης.

Σημειώνει παράλληλα ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να παρασχεθεί πιο αποτελεσματική προστασία σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι νεαροί και ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου.

Στο μήνυμα του ο Επίτροπος σημειώνει πως, ενώ το 2011 υπεβλήθησαν στο Γραφείο του 558 παράπονα για παραβίαση της Νομοθεσίας περί Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το 2012 υπεβλήθησαν 349 και το 2013 381 παράπονα, που σημαίνει, όπως αναφέρει, ότι «δεν έχουμε αυξητική τάση για παράπονα όπως το 2011».

Ο κ. Δανιηλίδης υπενθυμίζει ότι στις 23 Νοεμβρίου 2001 η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας θέσπισε τον Νόμο 138(Ι)/2001 στα πλαίσια εναρμόνισης με το κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα με την Οδηγία 95/46 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι στην Κύπρο, το αρμόδιο όργανο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και πως ένας από τους κύριους στόχους του Γραφείου του Επιτρόπου είναι η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού τόσο σε θέματα γενικής φύσεως όσο και σε τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαπιστώνει πως, καθώς φέτος συμπληρώνονται 13 χρόνια εφαρμογής της Νομοθεσίας περί Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου), «μέρα με την ημέρα γίνεται πιο κατανοητή στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξία και η σημασία της νομοθεσίας αυτής».

«Πρώτιστα», υποδεικνύει, «κατανοείται πόσο προστατεύεται η προσωπική και ιδιωτική ζωή κάθε πολίτη της Δημοκρατίας που βρίσκεται στη ζωή, αλλά επίσης κατανοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να επικαλείται οποιοσδήποτε τον Νόμο περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για κάλυψη οποιασδήποτε παρανομίας».

Διαβεβαιώνει, τέλος, πως το Γραφείο του θα συνεχίσει το έργο του που είναι η μεγαλύτερη κατοχύρωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, όχι μόνο με τα «όπλα» που του δίνει η νομοθεσία, αλλά και την αναγκαία και συνειδητή συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν την προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι «ο βασικός προστάτης των προσωπικών μας δεδομένων δεν είναι ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά ο ίδιος ο εαυτός μας».

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Οταν οι πράκτορες ανοίγουν το στόμα τους

Οταν οι πράκτορες ανοίγουν το στόμα τους -Κρυφές ιστορίες για μυστικές υπηρεσίες, FBI και σκάνδαλα προέδρων [εικόνες]

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οταν οι πράκτορες ανοίγουν το στόμα τους -Κρυφές ιστορίες για μυστικές υπηρεσίες, FBI και σκάνδαλα προέδρων [εικόνες]
Ιστορίες κρυμμένες πίσω από τα μαύρα γυαλιά των σκληρών πρακτόρων των Η.Π.Α. οι οποίοι ετοιμοπόλεμοι και οπλισμένοι, βρίσκονται πίσω από την σκιά κάθε Αμερικανου Προέδρου προκειμένου να τον προστατεύσουν.
Τι γίνεται όμως όταν λυγίζουν και... ανοίγουν το στόμα τους σε εκατομμύρια ανθρώπους για να μοιραστούν  μερικές από
τις πιο κρυφές ιστορίες για τις ζωές των προέδρων;  
Δημιουργία των Μυστικών Υπηρεσιών από τον Αβραάμ Λίνκολν λίγο πριν την δολοφονία του
Κατόπιν ρητών εντολών ο Αβραάμ Λίνκολν δημιουργεί στις 14 Απριλίου 1865 το τμήμα Μυστικών Υπηρεσιών προκειμένου να ερευνώνται υποθέσεις για πλαστογραφία, οικονομικές απάτες αλλά και παραχαράξεις. Η ίδρυσή του έγινε την ίδια μέρα που δολοφονήθηκε, παρόλα αυτά χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 40 χρόνια και άλλους δύο θανάτους προέδρων, μέχρι το 1908, όταν και επίσημα οι Μυστικές Υπηρεσίες αφιερώθηκαν στην φύλαξη του εκάστοτε προέδρου.
Δημιουργία του FBI από τις Μυστικές Υπηρεσίες
Με διαταγή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, οι Μυστικές Υπηρεσίες χρειάστηκε να διεξάγουν έρευνα σε εθνικό επίπεδο που ξέφευγαν από την αντίστοιχη αρμοδιότητα των πολιτειακών αρχών. Προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί η Διαταγή του υπουργείου, ήταν ανάγκη να εγκαινιάσουν το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών το οποίο από Bureau of Investigation μετονομάστηκε αργότερα στο γνωστό σε όλους Federal Bureau of Investigation (FBI).
Στόμα ερμητικά κλειστό από τις Μυστικές Υπηρεσίες για τα ερωτικά σκάνδαλα των προέδρων
Πρώην πράκτορες του προέδρου Κένεντι είχαν παραδεχθεί πως υπήρχε «μυστικός κώδικας» σύμφωνα με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος συναντούσε τις ερωμένες τους χωρίς να γίνεται αντιληπτός από την Τζάκι. Η φρουρά, λοιπόν, έπρεπε να τον ενημερώνει για την επιστροφή της πρώην πρώτης κυρίας στον οίκο, έτσι ώστε να είναι προλάβει να τις ξεφορτωθεί. Αντίθετα, ο Λίντον Τζόνσον είχε κατηγορήσει τις Μυστικές Υπηρεσίες ότι δεν τον είχαν ενημερώσει για την επιστροφή της γυναίκας του, καθώς η ίδια τον τσάκωσε στα πράσα την στιγμή που ερωτοτροπούσε.
Ο Ρόναλντ Ρίγκαν μπορούσε μόνος του να προστατευτεί
Ηταν ο πρόεδρος που μπορούσε να προστατεύσει μόνος τον εαυτό του. Το παράξενο περιστατικό που διηγούνται οι πράκτορες αναφέρεται στην στιγμή που ο Ρίγκαν έβγαινε από το δωμάτιο του με ένα περίστροφο. Τότε η υπηρεσία του γεμάτη απορία ρώτησε τον λόγο που οπλοφορούσε... για να πάρει την αποστομωτική απάντηση «Σε περίπτωση που δεν ασκήσετε σωστά τα καθήκοντά σας, μπορώ να αναλάβω εγώ».  Ηταν οι ίδιοι που είχαν αποκαλύψει πως ο Ρίγκαν οπλοφορούσε ακόμα και στην πρώτη συνάντησή με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Ομοσπονδιακές έρευνες των Μυστικών Υπηρεσιών για υποθέσεις παραχάραξης
Πρωταρχικός ρόλος των Μυστικών Υπηρεσιών όπως ορίστηκε από τον Λίνκολν ήταν για έρευνες που αφορούσαν τις παραχαράξεις, ωστόσο ακόμη και σήμερα αποτελεί βασικό κομμάτι της εργασίας τους. Το έργο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτός από την προστασία του πλανητάρχη είναι πολύπλοκο, καθώς οι ομοσπονδιακές έρευνες αφορούν την ηλεκτρονική απάτη, το χακάρισμα αλλά και την παραχάραξη και τις οικονομικές απάτες.
 

iefimerida.gr
.

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΠΛΗΘΟΥΣ ? ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ & ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΆ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ .ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΜΦΑΝΗ & ΕΔΩ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ .Η ΟΜΑΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΊΣΤΗΚΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ,ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ 20ετιας ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΕΣΗ & ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ & ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΕΦΟΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ η ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΡΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ & ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ .


Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΕΛ.ΑΣ Sekurity.....! του Γιώργου Σίσκου

ΕΛ.ΑΣ Sekurity.....! του Γιώργου Σίσκου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
ΕΛ.ΑΣ Sekurity.....! του Γιώργου Σίσκου
Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στο σάιτ της Α.Σ.Π.Αστυνομικών Θεσσαλονίκης  στις 2 Μαΐου.
"Αγαπητοί συνάδερφοι/σες, χαίρεται.

Αναλαμβάνουμε φύλαξη σε οποιοδήποτε ιδιωτικό χώρο αμισθί και χωρίς να υπολογίζουμε το ανθρώπινο κόστος.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι η διαφήμιση μιας εταιρείας φύλαξης. Δυστυχώς όμως αποτελεί την τραγική πραγματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Αναφερόμαστε στις διαταγές τις
οποίες κληθήκαμε να εκτελέσουμε κατά τη διεξαγωγή του αγώνα τελικού κυπέλλου ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκού.

Αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα, κλήθηκαν να μεταβούν στο ΟΑΚΑ προκειμένου να λάβουν μέτρα τάξης στον παραπάνω αγώνα, χωρίς καμία μέριμνα για τους συναδέρφους που εκτέλεσαν υπηρεσία επί ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ (26) ΩΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ !!! Η έναρξη της υπηρεσίας ήταν 21.30' της 25-4-2014 και η λήξη 00.10' της 27-4-2014!

Ποιός άλλος εργαζόμενος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει εργασθεί επί 26 ώρες κάτω από αντιξοότατες συνθήκες χωρίς καμία διοικητική μέριμνα (νερό, σάντουιτς, ένας καφές κλπ) και μάλιστα σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία όπου έχει κληθεί να διαχειριστεί μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Μετά από τόσες ώρες εργασία, μια λάθος υπηρεσιακή ενέργεια ίσως να αποτελούσε το φυτίλι μιας ανεξέλεγκτης έκρηξης επεισοδίων.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιός ήταν ο ιθύνων νούς όλου αυτού του σχεδιασμού που περιείχε εγκληματική αδιαφορία για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και για τις συνθήκες υγιεινής του αστυνομικού προσωπικού.

Δυστυχώς οι αγκαλιές και τα φιλιά μεταξύ των προέδρων των δύο Ανώνυμων Ποδοσφαιρικών Εταιριών δε μας πείθουν ούτε απαλύνουν την ταλαιπωρία των συναδέλφων που εργάστηκαν τόσες ώρες. Ήταν σκόπιμη η μετακίνηση τόσων χιλιάδων οπαδών; Πόσο κόστισε η όλη μετακίνηση των αστυνομικών δυνάμεων στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη;

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που επιβάλλεται να απαντηθούν για να μην επαναληφθούν αυτές οι τραγικές καταστάσεις.


Αρχιφύλακας ΣΙΣΚΟΣ Γεώργιος
.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ερευνα: Ο ρόλος των security στα γήπεδα

Ερευνα: Ο ρόλος των security στα γήπεδα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ερευνα: Ο ρόλος των security στα γήπεδα
Την περασμένη Τετάρτη γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Οσοι βρέθηκαν στο Περιστέρι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του Ατρόμητου με τον Παναθηναϊκό, είδαν στο τέλος του ματς έναν σεκιουριτά να πηγαίνει με πολύ απειλητικές διαθέσεις προς έναν πιτσιρικά 12-13 ετών, επειδή ο τελευταίος πήγε
να ζητήσει τη φανέλα του Μπεργκ. Το αποτέλεσμα, λίγο πολύ γνωστό. Οπαδοί του Ατρόμητου μπήκαν μέσα, κυνήγησαν τον σεκιουριτά για να του ζητήσουν τα ρέστα και να προφυλάξουν το παιδί και ακολούθησαν επεισόδια με την Αστυνομία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασίλης Μοιρώτσος, Παύλος Κουστέρης

Δύο ή τρεις φορές (δεν χρειάζονται περισσότερες) να έχει βρεθεί κανείς στο συγκεκριμένο γήπεδο, μπορεί να καταλάβει ότι η είσοδος παιδιών έως 14-15 ετών με σκοπό να ζητήσουν φανέλες από τους ποδοσφαιριστές και γενικότερα να έρθουν κοντά με τα ινδάλματά τους, είναι must. Ποτέ δεν έχει προκληθεί το παραμικρό επεισόδιο, μέχρι φυσικά τον αγώνα της Τετάρτης.

Το rebuke.gr έψαξε το θέμα και ερεύνησε την υπόθεση τόσο με τον συγκεκριμένο σεκιουριτά, όσο και σε γενικότερο επίπεδο, με την δράση και τον ρόλο των συγκεκριμένων στα γήπεδα. Αλλωστε, δεν είναι και τόσο μακρινό το 2010, που στον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Αρη, άνθρωποι που έφεραν τα διακριτικά των σεκιούριτι άρχισαν να παίζουν ξύλο με οπαδούς του Αρη στο ταρτάν του ΟΑΚΑ.

Gr Genesis: «Δεν συνέβη το παραμικρό»

Το rebuke.gr είναι το μοναδικό Μέσο που επικοινώνησε με την εταιρεία security, την Gr Genesis, που έχει την ευθύνη όλων των αγώνων του Ατρόμητου και ζήτησε τη δική της θέση. Τι μας είπαν; Ότι φταίνε οι… δημοσιογράφοι και όχι ο υπάλληλος τους. «Δεν συνέβη το παραμικρό από τον εργαζόμενο που κατηγορούν όλα τα ΜΜΕ. Οι κατηγορίες οφείλονται στην κακή εικόνα που είχαν οι δημοσιογράφοι και στην ανάγκη τους να βρουν τον υπεύθυνο», ήταν η απάντηση του υπευθύνου της εταιρείας.

Βέβαια, την εικόνα που είχαν όλοι στο γήπεδο, πλην των «κακών» δημοσιογράφων, έχει και ο διαιτητής της αναμέτρησης, κ. Τριτσώνης που στην έκθεσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι«Στην προσπάθεια να απομακρυνθούν από τους security ένας από αυτούς έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο, με συνέπεια την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο 4-5 φιλάθλων της εγκαλουμένης από τη θύρα 7 Γ με σκοπό την προάσπιση των παιδιών από τους security». Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, για το λόγο αυτό, ο εργαζόμενος της εταιρείας δεν θα υποστεί καμία είδους κύρωση, αφού η μόνιμη ατάκα των υπευθύνων είναι ότι «ο εργαζόμενος δεν έκανε απολύτως τίποτα». Πράγμα που σημαίνει πως η δικαιολογία του υπευθύνου να τα ρίξει όλα στους δημοσιογράφους και να μην αναλάβει καμία ευθύνη για τον εργαζόμενό του που απείλησε να χτυπήσει ένα μικρό παιδί, δεν έχει ιδιαίτερη βάση.

Η θέση του Ατρόμητου

Επικοινωνήσαμε και με την πλευρά της ΠΑΕ Ατρόμητος προκειμένου να μάθουμε αν θα προχωρήσει σε διακοπή της συνεργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία, έπειτα από το συγκεκριμένο περιστατικό. Η απάντηση ήταν πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά μέσω συναντήσεων που θα προγραμματιστούν, θα εξασφαλίσει ότι ο συγκεκριμένος σεκιουριτάς δεν θα ξαναβρεθεί στο γήπεδο, πρωτίστως για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Παράλληλα, μας ενημέρωσαν πως και οι ίδιοι μίλησαν με τους υπευθύνους της Gr Genesis, οι οποίοι τους μετέφεραν ακριβώς αυτά που είπαν και σε εμάς. Ότι δεν συνέβη τίποτα σπουδαίο και το θέμα πήρε έκταση από τα ΜΜΕ.

«Επρεπε να χαθεί ένα δάχτυλο»

10345058_10152372685774089_1123375329_n

Το ερώτημα που κυριάρχησε στο γήπεδο του Περιστερίου ανάμεσα σε όλους όσοι βρέθηκαν και είδαν το περιστατικό, ήταν τι εκπαίδευση έχουν οι άνθρωποι που επιφορτίζονται με το βάρος της φύλαξης των αγώνων και τι εντολές παίρνουν σε περίπτωση που ο κόσμος μπει στο γήπεδο στο φινάλε του αγώνα. Ενας πρώην σεκιούριτι μίλησε στο rebuke.gr και μας εξήγησε πως το 2010, όταν μια συνάδελφός του έχασε το δάχτυλό της από δυναμιτάκι σε ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, αποφάσισαν πως θα πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι όσοι βρίσκονται στα γήπεδα γι’ αυτή τη δουλειά. Μέχρι τότε, προφανώς και η εκπαίδευση ήταν μηδαμινή.

«Όταν έχασε το δάχτυλό  της η κοπέλα το 2010 από το δυναμιτάκι, αποφάσισαν πως από την επόμενη σεζόν θα πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι. Βέβαια, τα σχέδια που έκαναν ήταν ανέφικτα, διότι ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, στο ΟΑΚΑ ήθελε 200 άτομα σεκιούριτι. Δεν μπορείς να τα βάλεις όλα αυτά τα άτομα να εκπαιδευτούν, γιατί τα χρήματα είναι πάρα πολλά. Μόνο με έκτακτο προσωπικό θα μπορούσε να γίνει», λέει στο rebuke.gr ο Γ.Α. και συνεχίζει.

«Τελικά είπαν ότι θα εκπαιδεύσουν έναν επόπτη ανά 50 φύλακες και τον Σεπτέμβρη η ΕΠΟ έφερε τρία άτομα από την εταιρεία που έχει την ευθύνη στο γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτ και οι οποίοι υπήρξαν εκπαιδευτές και στο Μουντιάλ. Το σεμινάριο λεγόταν Safety and Securityat Leagues Competition και κράτησε τρεις μέρες και τους είδαμε δύο φορές σε ξενοδοχείο και μία στο Καραϊσκάκη. Μας έδειξαν δύο πράγματα και γράψαμε κάτι αστείες εξετάσεις, στις οποίες δεν κόπηκε κανένας. Δεν μας είπαν τίποτα το ιδιαίτερο. Να είστε ευγενικοί και τέτοια, αλλά για την ασφάλεια δεν είπαν κάτι. Σου έλεγαν να ψάξεις για βόμβες πριν από το ματς, μόνο αυτό, αλλά κανείς δεν έψαχνε εδώ, γιατί οι εταιρείες πληρώνουν με την ώρα και σε καλούσαν λίγη ώρα πριν απ’ το ματς, οπότε δεν προλάβαινες. Τους είπαμε ότι δεν είχαμε κατάλληλες εγκαταστάσεις, ότι δεν υπάρχουν γκισέ, δεν δουλεύουν οι κάμερες και γύρισε και μας είπε η γυναίκα που είχε έρθει μαζί τους ότι αυτά δεν είναι θέματα που μπορούν να λύσουν εκείνοι. Με λίγα λόγια, η εκπαίδευση δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο και το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι δεν έχουμε εγκαταστάσεις στην Ελλάδα για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Τον ρωτήσαμε τι εντολές έχουν σε περίπτωση που μπαίνει κόσμος στο γήπεδο, όπως συνέβη στο Περιστέρι για να απαντήσει: «Οι εντολές από τους ανωτέρους μας είναι ότι δεν επεμβαίνουμε ποτέ, γιατί είναι η Αστυνομία για αυτή τη δουλειά. Μόνο στην περίπτωση που πάει κάποιος να μπει στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα, τότε πας να τον σταματήσεις. Προσέχεις να μην προκαλείς για να μην γίνει φασαρία, γιατί οι οπαδοί είναι προκατειλλημένοι πολλές φορές. Αν στο τέλος του αγώνα οι οπαδοί μπουν με άγριες διαθέσεις προς τους παίκτες, τότε προσπαθούμε να κάνουν έναν κλοιό γύροω τους για να τους πάμε στη φυσούνα. Δεν είχαμε ποτέ καμία συγκεκριμένη εντολή για τους φιλάθλους που θέλουν φανέλες. Αλλά, να σου πω την αλήθεια, όταν είσαι σε ένα γήπεδο καταλαβαίνεις από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αν υπάρχει ο κίνδυνος να μπουν μέσα για φασαρίες ή απλά για φανέλες οι φίλαθλοι στο τέλος του αγώνα. Πάντως εμείς δεν επιτρέπεται να κάνουμε τίποτα και να χτυπήσουμε κάποιον».

Λίγο πριν τελειώσουμε την κουβέντα μας, ο Γ.Α. μας είπε και κάτι πολύ σημαντικό. «Στην ουσία η εκπαίδευση ενός επόπτη για κάθε 50 άτομα δεν είχε νόημα. Αν σε ένα ντέρμπι χρειαζόσουν 200 σεκιούριτι, τότε θα έπρεπε να είχες και τέσσερις επόπτες. Κανείς δεν τσέκαρε αν υπήρχαν τέσσερις υπεύθυνοι και κανείς δεν τσέκαρε αν όντως ήταν 200».

10306936_10152372692809089_1920786115_n


απο το bloko.gr η δημοσιευση