Σάββατο 22 Μαΐου 2021

′′ Σόου σωματοφύλακες ′′ - τι διδάσκεται σήμερα από τους ειδικούς ατομικής προστασίας..

 ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ-ΕΡΕΥΝΑ απο την EBSA .

Αξίζει να προβληματιστουμε.......


′′ Σόου σωματοφύλακες ′′ - τι διδάσκεται σήμερα από τους ειδικούς ατομικής προστασίας..

Στις αρχές του 2021, αρκετοί κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ατομικής προστασίας, υπό την αιγίδα ενός διεθνούς οργανισμού, η EBSA (European Bodyguard and Security Alliance) διεξήγαγε ανεξάρτητη μελέτη για την εκπαίδευση μελλοντικών σωματοφυλάκων σε διάφορες σχολές και χώρες του κόσμου ...

Αρχικά, υπό όρους ανωνυμίας και μη αποκάλυψης εμπορικών μυστικών, περίπου 100 μαθητές που είχαν εκπαιδευτεί τα τελευταία χρόνια σε σχολεία και ινστιτούτα ατομικής προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και σε Αφρική και Νότια Αμερική πήραν συνέντευξη.

Η έρευνα αποτελείται από διάφορα αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνουν περίπου τα ακόλουθα:

- Πόσες μέρες κράτησε η εκπαίδευση σου;

- Ποια θέματα διδάχτηκες;

- Ποια αντικείμενα σου άρεσαν περισσότερο;

- Πόσα πλήρωσες για την εκπαίδευση;

- Είστε ικανοποιημένοι με την ολοκληρωμένη εκπαίδευση;

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, ελήφθησαν απαντήσεις και έγιναν κατά προσέγγιση συμπεράσματα, που έμοιαζαν κάπως έτσι •

- Πόσες μέρες κράτησε η εκπαίδευση σου; (από 3 ημέρες έως 14 ημέρες)

- Ποια θέματα διδάχτηκες; (Πυροβολισμοί, μάχη σώμα με σώμα, οδήγηση, πρώτες βοήθειες, υποστήριξη πεζών και προστασία πελατών, εκρηκτικές συσκευές, επικοινωνίες)

- Ποια αντικείμενα σου άρεσαν περισσότερο; (Πυροβολισμοί, μάχη σώμα με σώμα, οδήγηση αυτοκινήτου, εκρηκτικές συσκευές)

- Πόσα πλήρωσες για την εκπαίδευση; (από 1,500 έως 6,000 δολάρια / Ευρώ)

- Είστε ικανοποιημένοι με την ολοκληρωμένη εκπαίδευση;

- 35 % έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από την προπόνηση τους,

- Το 20 % δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την προπόνηση τους,

- 31 % εξέφρασε την άποψη ότι είχαν ξοδέψει τα λεφτά τους και ότι αυτά που άκουσαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δεν θα τους ήταν ποτέ χρήσιμα στη δουλειά τους,

- 14 % αρνήθηκε να συζητήσει τα αποτελέσματα της μάθησης

Ορισμένοι από τους μαθητές που ερευνήθηκαν, αρνήθηκαν την ανωνυμία τους και εξέφρασαν την επιθυμία να εκφράσουν δημόσια τη στάση τους στην εκπαίδευση στα σχολεία για ατομική προστασία, εδώ είναι μερικοί από αυτούς.

Kevin M Johnson (ΗΠΑ), - Πολλά μαθήματα (ειδικά εδώ στις Η.Π.Α) διαφημίζουν μόνο τεχνικές kung fu, στρατιωτική εκπαίδευση ειδικών επιχειρήσεων και οδήγηση stunt-man, παρέχοντας μικρές έως αόριστες οδηγίες για στρατηγική και logistics στην ασφάλεια και προστασία. Επίσης, όχι μόνο δεν διδάσκετε τα απαραίτητα για να πετύχετε ως ειδικός προστασίας, αλλά πληρώνετε και ένα αλώβητο χρηματικό ποσό για να παρακολουθήσετε μαθήματα 1-εβδομάδων έως 2 εβδομάδων. Αυτό ισχύει για το ρητό σε σχέση με το τελευταίο, ′′ Κάνε τη δέουσα επιμέλεια.." -.

Jozef Ringer (Λετονία). - Έκανα δύο τύπους μαθημάτων για σωματοφύλακες στην Ευρώπη, πρώτα έγινε ελαφρύ μάθημα - Η πρώτη εκπαίδευση ενός υπαλλήλου ατομικής προστασίας - όπου μας είπαν τρεις μέρες για το πώς να βρεις καλή δουλειά προσωπική προστασία για επώνυμους. Μετά πήγα να μελετήσω για ένα πιο σύνθετο και ακριβό μάθημα, όπου για 7 μέρες διδασκόμασταν να πυροβολούμε με πιστόλια και καραμπίνες από την οροφή του κτιρίου και από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου, να παλεύουμε με, ένα μαχαίρι και ένα ραβδί. Μια μέρα, ρώτησα τον εκπαιδευτή..- Γιατί να μάθω να σκοτώνω με μαχαίρι έναν άντρα στο πίσω μέρος του λαιμού, αν πρέπει να είμαι σωματοφύλακας; - απάντησε ότι πρόκειται για μια σχολή πραγματικής εκπαίδευσης και δεν είναι απαραίτητο να θέσω τέτοιες ερωτήσεις, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση του πιστοποιητικού μου μετά την εκπαίδευση. Πλήρωσα πολλά λεφτά για αυτά τα μαθήματα, αλλά ακόμα δεν κατάλαβα τι και γιατί με έμαθαν αυτοί οι άνθρωποι -.

Και πράγματι, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς, τι και πόσα να διδάξουμε μελλοντικούς σωματοφύλακες.

Ας στραφούμε στα επίσημα στοιχεία και γεγονότα. Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή η επίσημη θητεία, που νομιμοποιείται από το κράτος και την κυβέρνηση, ως BODYGUARD!

Υπάρχει κρατικός όρος (και μιλάμε τώρα για την κρατική δομή εκπαίδευσης) - ένας υπάλληλος ατομικής προστασίας, ένας δημόσιος υπάλληλος προστασίας, και λοιπά, σε κάθε κράτος, χρησιμοποιούνται τα ονόματα τους.

Περαιτέρω, σε αρκετές χώρες του κόσμου, υπάρχουν ειδικά κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που εκπαιδεύουν μελλοντικό προσωπικό ατομικής προστασίας για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των αρχηγών κρατών και μελών της κυβέρνησης. Υπάρχουν και εκπαιδευτικά ιδρύματα που εκπαιδεύουν εργαζόμενους στην κρατική προστασία των μαρτύρων.

Για παράδειγμα, στην Αμερική, για να γίνει πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας για την προστασία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και μελών του Κογκρέσου, ένας μαθητής πρέπει να περάσει ένα πολύ σκληρό τεστ εισόδου, ακολουθείται από μια εκτεταμένη εκπαιδευτική διαδικασία ειδικής εκπαίδευσης, η οποία διαρκεί 17 εβδομάδες στο ομοσπονδιακό κέντρο εκπαίδευσης της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. Μετά από αυτό, οι μαθητές μετακινούνται σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα - τον James J. Rowley Center, όπου, για αρκετές εβδομάδες, οι ψυχικές και σωματικές τους δυνατότητες εκπαιδεύονται για πιθανή εργασία στην ατομική προστασία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη Ρωσική Ομοσπονδία πρόκειται για την Ακαδημία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, στην οποία πραγματοποιείται εκπαίδευση σε διάφορα θέματα από 5 έως 6 έτη, μετά από την οποία ο φοιτητής λαμβάνει επίσημη θέση και ειδικό τίτλο - κρατική ασφάλεια

Πολύ μεγάλες και σκληρές συνθήκες εκπαίδευσης αναμένουν μελλοντικοί κυβερνητικοί σωματοφύλακες στην Κίνα, την Ιαπωνία και αρκετές άλλες χώρες, όπου η κυβέρνηση ξοδεύει πολλά χρήματα και πόρους για την εκπαίδευση της ατομικής προστασίας και ασφάλειας των κυβερνώντων της.

Οι βασικές απαιτήσεις που αναγνωρίζονται από τους κορυφαίους επαγγελματίες ατομικής προστασίας και εφαρμόζονται στον σύγχρονο σωματοφύλακα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, μοιάζουν κάπως έτσι και με αυτή τη σειρά.

- Αναλυτική και επιχειρησιακή εκπαίδευση

- Δεξιότητες σχεδιασμού και παρακολούθησης της κατάστασης

- Ψυχολογική, ηθική και ηθική εκπαίδευση

- Δεξιότητες πρώτων βοηθειών

- Γενική φυσική προετοιμασία

- Ειδικές δεξιότητες αυτοάμυνας

- Χειρισμός όπλων

- Δεξιότητες οδήγησης αυτοκινήτου

- Άλλες ειδικές δεξιότητες

Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ότι η αρχή της εκπαίδευσης ενός υπαλλήλου ατομικής προστασίας δεν είναι σε καμία περίπτωση χτυπηματα με ξυλά ή μαχαίρι ή κόλπα με αυτοκίνητο, αλλά, πρώτα απ ' όλα, η ικανότητα να σκέφτεται, να αναλύει και να σχεδιάζει.

Ας δούμε τώρα τον ιδιωτικό τομέα ατομικής προστασίας και ας προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε τι δεξιότητες και απαιτήσεις επιβάλλονται στην ιδιωτική αγορά για να εκπαιδεύσουμε σωματοφύλακες, πόσο ακριβός είναι, και το κυριότερο, πόσο υψηλή ποιότητα και επαγγελματική είναι.

Σχεδόν το 70 % των ιδιωτικών σχολείων ατομικής προστασίας δίνει έμφαση σε τέσσερα κύρια σημεία εκπαίδευσης - χειρισμός όπλων και πυροβολισμός, μάχη σώμα με σώμα, πρώτες βοήθειες και ειδική οδήγηση. Περαιτέρω, τα σχολεία αυτά προσφέρουν στους μαθητές τους οδηγίες όπως - προστασία από εκρηκτικές συσκευές, μέσα επικοινωνίας και ελέγχου των χώρων, συνοδεία πεζών του πελάτη. Λιγότερο συχνά, μερικά σχολεία διδάσκουν στους μαθητές τα βασικά της κρυπτογράφησης και της ασφάλειας πληροφοριών.

Αποδεικνύεται ότι οι δεξιότητες της επιχειρησιακής και τακτικής εργασίας και της αναλυτικής σκέψης, σχεδιασμός δραστηριοτήτων και αξιολόγηση της πιθανής απειλής και άλλων ειδικών γνώσεων, παραμένουν μόνο σε λιγότερο από 30 % των σχολείων.

Όσο για το κόστος εκπαίδευσης και μάρκετινγκ σχολών ατομικής προστασίας, τότε γίνεται πραγματικός ′′ πόλεμος ′′ για πιστοποιητικά και υποσχέσεις, για να γίνει πραγματικός επαγγελματίας σε κάθε φοιτητή σε 3-7 ημέρες. Αν και όπως ήδη γνωρίζουμε, για να γίνεις πραγματικός επαγγελματίας χρειάζεται να σπουδάσεις για τουλάχιστον αρκετά χρόνια.

Πολλά σχολεία και ινστιτούτα κυριολεκτικά ′′ δέλεαρ ′′ μαθητές με υποσχέσεις μελλοντικής απασχόλησης, αν και στην πράξη, καταλήγει σε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και βαθιές απογοητεύσεις από την πλευρά των μαθητών.

Πόσο ακριβό είναι να μάθεις σήμερα ατομική προστασία;

Σύμφωνα με το επίπεδο αγοράς του 2020-2021, φοιτητής που επιθυμεί να υποβληθεί σε εκπαίδευση με την απόκτηση πιστοποιητικού, ζωντανό πυροβολισμό και οδήγηση αυτοκινήτου θα χρειαστεί από 1800 έως 5000 δολάρια / ευρώ.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή του κόστους εκπαίδευσης του, επειδή πολλοί εργοδότες και πελάτες σήμερα δεν κοιτάζουν τις πραγματικές δεξιότητες ενός σωματοφύλακα, αλλά τον αξιολογούν με τον αριθμό των μαθημάτων και των πιστοποιητικών που έχει πάρει.

Εκτιμάται ότι στον πρώτο χρόνο της προπονητικής και εργασιακής του καριέρας, ένας αρχάριος σωματοφύλακας αναγκάζεται να ξοδεύει κατά μέσο όρο από 10,000 έως 20,000 δολάρια / ευρώ σε κάθε είδους πιστοποιητικά, εισακτέες και άδειες. Ταυτόχρονα λαμβάνει γνώση και δεξιότητες πολύ αμφιβόλου περιεχομένου και περιεχομένου.

Και παρόλα αυτά, πολλές σχολές ατομικής προστασίας παραμένουν ένα είδος όχι φθηνού ′′ Show of bodyguards ", παίρνοντας πολλά χρήματα για την εκπαίδευση και διαφημίζοντας τον εαυτό τους ως προοδευτικός και επαγγελματίας.

Δυστυχώς, ενώ τέτοια ′′ σχολεία θεάματος ′′ θα υπάρχουν στον κόσμο μας, θα υπάρχει ζήτηση για τέτοιους ′′ σωματοφύλακες ′′ που, σε επιδίωξη πιστοποιητικών και τον αριθμό των δαπανημένων φυσίγγων, δεν αντιλαμβάνονται καθόλου τι πραγματικά είναι, αυτό είναι ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικά δύσκολο επάγγελμα - BODYGUARD

ΕΒSΑ (c) 2021



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου