Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Οικοτρομοκρατία: Μία Εισαγωγή


Με τον όρο 'Οικοτρομοκρατία' (Ecoterrorism) ορίζεται η βίαιη δράση εναντίον ατόμων και ενεργειών τους με γνώμονα το συμφέρον του πλανήτη. Οι Οικοτρομοκράτες πιστεύουν ότι η σωτηρία της Γης είναι αλληλένδετη της καταστροφής του πολιτισμού του υπάρχοντος, σύμφωνα με την οπτική των οποίων αυτός θεωρείται αποκρουστικός. Για τον λόγο ότι ο Βιβλικός Θεός έδωσε στον άνθρωπο την κυριαρχία πάνω στην φύση, όπως αναφέρεται στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου Γένεσις (''Σας δίδω επίσης κυριότητα επί όλων των θηρίων της γης, επί όλων των πτηνών του ουρανού και επί όλων των ερπετών, που σύρονται εις την γην· εις όλας αυτάς τας ζώσας υπάρξεις δίδω επίσης ως τροφήν το χλωρόν χόρτον της γης'', 1:30), η πλειονότητα των οικοτρομοκρατών εναντιώνονται στον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Τείνουν προς τον παγανισμό, ο οποίος αποτίει τον δέοντα σεβασμό και λατρεία προς την φύση. Ο Dave Foreman, ιδρυτής της οργάνωσης 'Earth First!' θεωρεί ότι ''οι άνθρωποι είναι μια αρρώστια, ένας καρκίνος της φύσεως''. Για τους Οικοτρομοκράτες, η Βιομηχανική Επανάσταση του 18ου αιώνος στάθηκε το σημείο καμπής προς την άβυσσο. Η νέα τεχνολογία από κοινού με την διεστραμμένη επιστήμη προίκισαν στους ανθρώπους μία ειδική ικανότητα ώστε να καταπιέζουν και να ενεργούν με ασύδοτο τρόπο απέναντι στους φυσικούς πόρους. Σύμφωνα με τους Οικοτρομοκράτες, ο σύγχρονος άνθρωπος, πέραν ότι πολλαπλασιάζει ανεξέλεγκτα το είδος του, λεηλατεί, δηλητηριάζει και μολύνει τον πλανήτη και τελικά θα αποικοδομήσει τον πλανήτη Γη μετατρέποντάς τον σε μια πολυσύχναστη παραγκούπολη. Σύμφωνα με το Κίνημα 'Βαθιά Οικολογία' ('Deep Ecology'), η ζωή για τον ανθρώπινο πληθυσμό θα ήταν βιώσιμη εάν αυτός ανήρχετο στα 100 εκατομμύρια. Διαμέσου συστήματος συστηματικού ελέγχου των γεννήσεων, αυτός ο αριθμός μπορεί να επιτευχθεί εντός του αιώνος. Είναι ενδιαφέρον ότι πριν από την ανάπτυξη της γεωργίας, ο πληθυσμός της Γης πιθανόν δεν ξεπερνούσε τα πέντε ή δέκα εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών (FBI) ορίζει την οικοτρομοκρατία ως "την χρήση ή την απειλή χρήσης βίας εγκληματικής φύσης εναντίον αθώων θυμάτων ή περιουσίας από μία περιβαλλοντική-υποεθνική ομάδα για περιβαλλοντικούς-πολιτικούς λόγους ή με στόχο ακροατήριο πέρα από τον στόχο, συχνά συμβολικής φύσης''. Το FBI απέδωσε στους οικοτρομοκράτες περί τα 200 εκατομμύρια δολάρια σε υλικές ζημιές μεταξύ των ετών 2003-2008. Η πλειονότητα των κρατών στις ΗΠΑ έχουν θεσπίσει νόμους με στόχο την επιβολή κυρώσεων στην οικοτρομοκρατία.

Η 'οικοτρομοκρατία' δεν επινοήθηκε παρά την δεκαετία του 1960. Η ιστορία της οικοτρομοκρατίας προηγείται του όρου. Παρόλο δεν αναφερόταν 'οικοτρομοκρατία' εκείνη την εποχή, στην ιστορία υπήρξαν περιστατικά ανθρώπων που χρησιμοποίησαν τρομοκρατικές πρακτικές για την προστασία ή την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο έλαβε χώρα κατά τον πόλεμο των 'Demoiselles', ή 'Πόλεμος των κοριτσιών-παρθένων'. Ο πόλεμος των 'Demoiselles' ήταν μια σειρά εξεγέρσεων αγροτών ως απάντηση στους νέους δασικούς κώδικες που εφήρμοσε η γαλλική κυβέρνηση το 1827. Τον Μαϊο του 1829, ομάδες αγροτών ανδρών ντυμένοι με γυναικεία ρούχα τρομοκρατούσαν δασοφύλακες και όσους έκαιγαν ξυλάνθρακες, οι οποίοι ένιωθαν ότι είχαν αρπάξει καταχρηστικά την γη για να την εκμεταλλευτούν. Οι εξεγέρσεις συνεχίστηκαν για τέσσερα χρόνια μέχρι τον Μάιο του 1832.

Αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται πράξη οικοτρομοκρατίας λόγω του γεγονότος ότι οι αγρότες χρησιμοποίησαν τακτικές παρόμοιες με τις σύγχρονες οικολογικές τρομοκρατικές ομάδες. Οι αγρότες του Ariege κάλυψαν την ταυτότητά τους και διέπραξαν τρομοκρατικές πράξεις. Στόχευαν συγκεκριμένα κυβερνητικούς αξιωματούχους που παραβίαζαν τα δικαιώματα του δάσους. Ωστόσο, αυτό το συμβάν θεωρείται προϊστορικό παρά πραγματική οικολογική τρομοκρατία λόγω του γεγονότος ότι οι αγρότες δεν ήταν περιβαλλοντιστές εκ πεποιθήσεως. Οι αγρότες δεσμεύτηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος επειδή ένιωθαν ότι είχαν το δίκιο με το μέρος τους, καθότι ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος και τρόπος ζωής για ολόκληρες γενιές.

Περιπτώσεις προ-οικοτρομοκρατίας μπορούν επίσης να βρεθούν στην εποχή της αποικιοκρατίας και της ακμής του ιμπεριαλισμού. Οι ιθαγενείς και οι αυτόχθονες άνθρωποι δεν είχαν την ίδια άποψη για την γη με την αντίληψη για την ιδιοκτησία που είχαν οι Ευρωπαίοι. Όταν οι Ευρωπαίοι αποίκισαν ξένα εδάφη πίστευαν ότι οι ιθαγενείς δεν χρησιμοποιούσαν την γη σωστά (οικονομικός εξορθολογισμός). Η γη ήταν κάτι που επρόκειτο να αξιοποιηθεί. Πολλές φορές οι ντόπιοι οδηγούνταν σε πόλεμο για να προστατεύσουν τη γη τους. Με παρόμοιο τρόπο οι σύγχρονοι περιβαλλοντιστές αγωνίζονται για να προστατεύσουν την γη από τις μεγάλες εταιρείες που στοχεύουν στην αποψίλωση της γης για την κατασκευή εργοστασίων. Χαρακτηριστική περίπτωση των Ευρωπαίων που παραβίαζαν τα δικαιώματα των ιθαγενών αποτελεί η αποικιακή διοίκηση της Αλγερίας. Όταν οι Γάλλοι αποίκισαν την Αλγερία, υφάρπαξαν την γη από τους ντόπιους επειδή πίστευαν ότι δεν την χρησιμοποιούσαν σωστά, με το πρόσχημα ότι ο νομαδικός τρόπος ζωής βλάπτει το περιβάλλον για να δικαιολογήσει τον σφετερισμό της γης. Οι ιθαγενείς της Αλγερίας ενεπλάκησαν σε μάχες για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη γη και τον τρόπο ζωής τους.

Η οικο-τρομοκρατία ορίζεται συχνά ως η χρήση βίας που πραγματοποιείται για την περαιτέρω αλλαγή της περιβαλλοντικής πολιτικής. Οι Οικοτρομοκράτες είναι πρόθυμοι να προκαλέσουν συναισθηματική και σωματική αγωνία στα θύματά τους, εάν πιστεύουν ότι αυτό θα προωθήσει τους περιβαλλοντικούς τους στόχους. Αυτή η πιο ριζοσπαστική εκδοχή της περιβαλλοντικής δράσεως είναι παράνομη, εν συγκρίσει προς τον πιο μέτριο πρόδρομο του οικολογικού ακτιβισμού που δεν είναι παράνομος και μπορεί να χαρακτηριστεί ως μορφή πολιτικής ανυπακοής και χρησιμοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες και άλλες αστικές ενέργειες για να επηρεάσουν την περιβαλλοντική αλλαγή. Η οικοτρομοκρατία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει σαμποτάζ στο όνομα του περιβάλλοντος, το οποίο είναι παράνομο, καθώς περιλαμβάνει εγκλήματα κατά της περιουσίας που θα μπορούσαν να προξενήσουν βλάβη στον άνθρωπο. Ο ορισμός του FBI για την τρομοκρατία περιλαμβάνει πράξεις βίας εναντίον περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες κάνουν τις περισσότερες πράξεις σαμποτάζ να εμπίπτουν στη σφαίρα της εσωτερικής τρομοκρατίας. Το σαμποτάζ περιλαμβάνει καταστροφή ή απειλή που αφορά την καταστροφή περιουσίας και σε αυτήν την περίπτωση είναι επίσης γνωστό ως 'Monkeywrenching' ή 'Ecotage'. Πολλές πράξεις σαμποτάζ συνεπάγονται την καταστροφή εξοπλισμού και μη επανδρωμένων εγκαταστάσεων με την μέθοδο του εμπρησμού.



Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου