Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Φορτηγάκι παρακολουθήσεων του FBI (1989)

Πριν από λίγες ημέρες, επωλήθη μέσω της ιστοσελίδας eBay ένα αυθεντικό φορτηγάκι παρακολουθήσεων με όλο τον εξοπλισμό του σε ιδιώτη για τη τιμή των $18700 έπειτα από 47 προσφορές κατά τη δημοπρασία. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον όχημα από τη δεκαετία του ’80 και σε αυτό το άρθρο θα δούμε ακριβώς αυτό το όχημα.


Πηγή: eBay.com

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κύριος Ginter Senfeldas από τη Βόρεια Καρολίνα έκανε μία έρευνα αγοράς για ένα επαγγελματικό φορτηγάκι. Τότε είδε μία κρατική δημοπρασία που είχε σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή αυτό το όχημα που άνηκε στο FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών). Τελικά, το αγόρασε και αργότερα το πούλησε μέσω eBay για $18700. Βλέπετε μία φωτογραφία από το εσωτερικό του παρακάτω.


Πηγή: eBay.com

Ο κύριος G. Senfeldas αναφέρει ότι αρχικά του έκανε εντύπωση ότι στο ντουλαπάκι βρήκε χειροπέδες, κυάλια, και διάφορες σημειώσεις. Αλλά όπως φαίνεται και από τη παραπάνω φωτογραφία, η πίσω πλευρά του οχήματος ήταν αρκετά πιο εντυπωσιακή. Η λίστα με το τι υπάρχει πέρα από τα σημειωματάρια μέσα σε αυτό το φορτηγάκι είναι τουλάχιστον αξιόλογη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τη τιμή στην οποία επωλήθη. Η λίστα από την επίσημη αγγελία ήταν εξής όσον αφορά το τι υπάρχει μέσα στο όχημα.

  • 2 οθόνες LCD
  • 2 συστήματα αναπαραγωγής DVD
  • Ραντάρ παρακολουθήσεων με εξωτερική κρυμμένη κεραία
  • Σύστημα ενδοεπικοινωνίας
  • Φιάλες προπανίου για θέρμανση
  • Χημική τουαλέτα
  • Σύστημα καταγραφής βίντεο
  • Σύστημα καταγραφής σε κασέτα
  • Ενισχυτές σημάτων
  • Ανεξάρτητο κλιματιστικό στο πίσω μέρος
  • Εξτρά κλειδαριές ασφαλείας σε όλες τις πόρτες
  • 3 επιπρόσθετες μπαταρίες (χρειάζονται αντικατάσταση)
  • Μετατροπέας για πρίζες 110V+
  • Δυνατότητα ελέγχου του κινητήρα από το πίσω μέρος (σβήσιμο/άναμμα)
  • Πολλά ακόμα αντικείμενα
  • Κρυμμένα εξωτερικά μικρόφωνα σε όλα τα φανάρια
Βλέπετε δεξιά στο επάνω μέρος το σύστημα ενδοεπικοινωνίας, αριστερά του το σύστημα ελέγχου του μετασχηματιστή ρεύματος με διακόπτες για τα φώτα, κάμερες, κτλ. Αριστερά του έχει το πίνακα υποδοχής ακουστικών και από κάτω τις δύο οθόνες παρακολούθησης. Κάτω δεξιά, δίπλα από τις οθόνες είναι οι μίκτες και η συσκευή σάρωσης ραδιοσημάτων.


Πηγή: eBay.com

Πρακτικά, το όχημα εξωτερικά είναι ένα συνηθισμένο Dodge Ram 350 του 1989 με μόλις 23597 μίλια. Όπως βλέπετε είχε σκούρες διαφάνειες στα τζάμια, ήταν καφέ χρώματος, και μέχρι σήμερα είχε μόνον έναν ιδιοκτήτη. Ο κινητήρας του είναι 5.9 λίτρων και το όχημα χρησιμοποιούνταν από το FBI για παρακολουθήσεις μέχρι και πριν από λίγα χρόνια.


Πηγή: eBay.com

Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης που το πούλησε μέσω eBay έχει όλους τους τίτλους και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το αγόρασε από το FBI, και πέραν από τον εξοπλισμό, μέσα θα βρει κανείς σημειωματάρια και στοιχεία από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του FBI που το χρησιμοποιούσε για παρακολουθήσεις.


Πηγή: eBay.com

Η περίεργη αυτή είδηση γρήγορα έφτασε μέχρι και στα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση από τη μεγάλη ομοσπονδιακή υπηρεσία. Σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον περιστατικό αλλά και μία καλή ευκαιρία να δούμε ένα πραγματικό φορτηγάκι παρακολουθήσεων του FBI, έστω και αν είναι αρκετά παλιό. Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε επάνω ένα μίκτη μικροφώνων Shure SCM 268, από κάτω ένα μίκτη εικόνας-ήχου Kramer VS-6EII 4×4, και από κάτω μία συσκευή σάρωσης και καταγραφής ραδιοσημάτων Uniden Bearcat BC-210XLT.


Πηγή: eBay.com

Από τις 22 Ιουλίου του 2017 μπορούμε να βρούμε και το βίντεο παρουσίασης του οχήματος προς πώληση που μας δείχνει μία πολύ καλή εικόνα του τι ακριβώς περιλαμβάνει. Μπορείτε να δείτε αυτό το βίντεο εδώ. Όπως βλέπετε είχε, πέραν των παραπάνω, κρυμμένες περιμετρικές κάμερες και μικρόφωνα, γεννήτρια, υποδοχή για περισκόπιο παρατήρησης, και πολλά ακόμη.


Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάποιο τεχνολογικά ανεπτυγμένο όχημα, αλλά δίνει μία ιδέα του πως ήταν τα οχήματα παρακολουθήσεων του FBI τη δεκαετία του ’80 και αρχές του ’90. Με δεδομένο ότι πουλήθηκε πρόσφατα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ήταν μέχρι και τουλάχιστον πριν μερικά χρόνια σε χρήση, είτε ως εκπαιδευτικό όχημα, είτε ως όχημα παρακολουθήσεων. Σίγουρα μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.



Πηγή: eBay.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου