Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Ασφάλιση Χώρου από τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ

Η U.S. Secret Service (Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ) έχει αποκλειστικά μία και μόνο αποστολή. Η αποστολή της είναι η προστασία του Προέδρου και Αντιπροέδρου των ΗΠΑ με όλα όσα συμπεριλαμβάνει αυτό. Χάρη σε αυτή τους την αποστολή έχουν μία εξαιρετική εξειδίκευση στην ασφάλιση χώρων και σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε το επίσημο πρωτόκολλο που ακολουθούν και που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όλους. Από την ασφάλιση της οικείας σας, μέχρι την οργάνωση σχεδίων ασφαλείας για μεγάλα γεγονότα.
Πηγή: FoxNews.com

Λόγω της φύσης του επαγγέλματος τους, οι άντρες της U.S. Secret Service πρέπει να έχουν ένα σύστημα αρκετά απλό και γενικευμένο ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε και αν βρεθεί ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χωρίς δραστικές αλλαγές. Βάση της τεράστιας εμπειρίας τους αλλά και αυτής της απαίτησης, κατασκεύασαν ένα πολύ απλό πρωτόκολλο αποτελούμενο από μόλις τρία επίπεδα όπως τα βλέπετε εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ο στόχος του πρωτοκόλλου είναι οι σχεδιαστές της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ να μπορούν αποτελεσματικά να ασφαλίζουν χώρους το ταχύτερο δυνατό και με το ελάχιστο δυνατό ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό έχει διπλό κέρδος. Πρώτον η υπηρεσία έχει λιγότερους αλλά πολύ καλύτερα εκπαιδευμένους επαγγελματίες, και δεύτερον μειώνεται η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους καθώς οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι μόνο για τις κρίσιμες αποφάσεις που δε μπορούν να αυτοματοποιηθούν.

Πηγή: DailySabah.com

Το πρωτόκολλο αυτό έχει τη δομή πυραμίδας όπως είδαμε παραπάνω. Πρακτικά, ξεκινάμε από τη βάση και ανεβαίνουμε προς τα επάνω. Ας δούμε ένα προς ένα τα επίπεδα με τη χρήση ενός απλού παραδείγματος ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό.

Πηγή: Stuff.co.nz

1. Έλεγχος
Το πρώτο στάδιο είναι η αναγνώριση του χώρου, ο έλεγχος των σημείων εισόδου και εξόδου. Αλλά ας το δούμε αυτό με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε το παρακάτω κλειστό χώρο.

Πηγή: Pinterest.com

Το πρώτο πράγμα είναι η υπηρεσία να κλείσει όλες τις εισόδους και εξόδους εκτός από αυτές που επιτρέπουν συγκεκριμένη διαδρομή. Αυτό μπορεί να το κάνει εύκολα με εμπόδια, ταινίες, ασφαλίζοντας τις πόρτες, κτλ. Ο στόχος είναι να υπάρχει μόνο μία πιθανή διαδρομή εισόδου και εξόδου. Βλέπετε παρακάτω ένα παράδειγμα από αυτό βάση του παραπάνω χώρου.

Πηγή: Pinterest.com (επεξεργασμένη)

Στον έλεγχο μετά προστίθενται μερικές ζώνες ασφαλείας. Ο στόχος τους είναι να φιλτράρουν ποιος περνάει στα πιο ευάλωτα σημεία που είναι δηλαδή πιο κοντά στην επικίνδυνη ζώνη. Βλέπετε για παράδειγμα μερικές τέτοιες ζώνες εδώ.

Πηγή: Pinterest.com (επεξεργασμένη)

Με βάση το παραπάνω διαχωρισμό, αντί να υπάρχουν δεκάδες σημεία ελέγχου υπάρχουν πολύ λιγότερα το οποίο κάνει όλη την επιχείρηση πιο απλή. Αντίστοιχα, αυτό σημαίνει μικρότερες πιθανότητες για λάθη, λιγότερες ανάγκες από προσωπικό και πολύ μικρότερο ρίσκο λόγω απροόπτου. Ο στόχος του ελέγχου είναι η αποτελεσματικότητα, ο διαχωρισμός του κινδύνου βάση προτεραίοτητας, και να κάνει ταχύτερο τον εντοπισμό και αντίδραση σε ένα περιστατικό. Με τα κίτρινα αστέρια δείχνουμε που θα υπάρχουν σημεία ελέγχου.

Πηγή: Pinterest.com (επεξεργασμένη)

1. Εντοπισμός
Όπως δείχνει και η πυραμίδα, ο αποτελεσματικός εντοπισμός βασίζεται στη καλή υλοποίηση του ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι στα επικίνδυνα σημεία υπάρχουν λίγα αλλά άρτια εκπαιδευμένα άτομα που παρακολουθούν για κάποιον που είτε παραβιάζει τα σημεία ελέγχου, είτε κάνει κάτι το μη επιτρεπτό. Εάν υποθέσουμε ότι ο μπλε κύκλος είναι το άτομο που είναι ευάλωτο, και με βάση τον έλεγχο που σχεδιάσαμε παραπάνω, θα βάζαμε εξειδικευμένους ειδικούς ασφαλείας στις παρακάτω θέσεις (τους παρουσιάζουμε ως μωβ ορθογώνια).

Πηγή: Pinterest.com (επεξεργασμένη)

3. Αντίδραση
Αυτό είναι το πιο οργανικό και αυτοματοποιημένο στάδιο εάν τα δύο προηγούμενα έχουν γίνει σωστά. Ο λόγος είναι ότι πρώτον η απειλή θα έρθει από συγκεκριμένη διαδρομή, δεύτερον οποιοσδήποτε παραβιάσει κάποιο σημείο ελέγχου αντιμετωπίζεται ως απειλή, και τρίτον τα ελάχιστα άτομα που είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό είναι άρτια εκπαιδευμένοι ειδικοί που δε χρειάζεται να παρατηρούν τα πάντα. Αρκεί να είναι προσεκτικοί για ένα πολύ μικρό τομέα της επικίνδυνης ζώνης. Εάν κάτι συμβεί αμέσως θα αντιμετωπιστεί με τις γνωστές τακτικές προστασίας ατόμων.

Πηγή: Twitter.com/secretservice

Με αυτή τη πυραμίδα η U.S. Secret Service έχει επιτύχει κάτι εντυπωσιακό. Με αυτή τη μέθοδο ένας χώρος που θα απαιτούσε χιλιάδες αστυνομικούς μπορεί να ασφαλιστεί με ελάχιστους, τις περισσότερες φορές λιγότερους από εκατό. Επίσης, όσοι βρίσκονται εκεί δεν κάνουν δουλείες ρουτίνας καθώς έχουν μία πολύ συγκεκριμένη αποστολή. Γνωρίζουν ότι όλοι πρέπει να ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδρομή (έλεγχος) και όποιος το παραβιάσει αμέσως εντοπίζεται και γίνεται η διαδικασία αντίδρασης βάση του τομέα στον οποίο έγινε η παραβίαση του ελέγχου. Αντίστοιχα, τα στελέχη συνεχώς παρατηρούν για απειλές και εκτελούν τις ενέργειες άμεσης αντίδρασης εάν γίνει κάτι αντιληπτό. Είναι ένα πολύ απλό πλαίσιο αλλά μέχρι σήμερα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου