Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

10 καθημερινές συνήθειες για ασφάλεια

 Το ιδιαίτερο πράγμα με τις συνήθειες είναι ακριβώς το ότι είναι συνήθειες, δηλαδή έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα δε χρειάζεται συνειδητή σκέψη για να τις ακολουθήσει κανείς. Κάπως έτσι, συλλέξαμε 10 συνήθειες μας που αποδεδειγμένα μας έχουν βοηθήσει στη καθημερινή ασφάλεια μας.


Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Οι παρακάτω 10 επιλογές δεν είναι οι μοναδικές μας συνήθειες και η σειρά τους δε παίζει κάποιο ρόλο. Είναι όμως 10 συνήθειες που αποδεδειγμένα μας έχουν βοηθήσει και είναι εύκολο να τις υιοθετήσει κανείς σε βαθμό που γίνονται μηχανικά, χωρίς δεύτερη σκέψη. Ας τις δούμε λοιπόν.


Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

1. Κοίταγμα δεξιά-αριστερά σε εισόδους/εξόδους
Σε κάθε είσοδο ή έξοδο, είτε αυτό είναι η οικεία σας, το αυτοκίνητο, το μετρό, το γραφείο σας, είτε οτιδήποτε άλλο, προτού κάνετε το βήμα να βγείτε έξω ή να μπείτε μέσα, ρίξτε μία γρήγορη ματιά δεξιά αριστερά. Είναι μία συνήθεια που δε κοστίζει τίποτα καθώς μιλάμε για μία κίνηση διάρκειας λιγότερης του ενός δευτερολέπτου η οποία όμως μπορεί να σας σώσει τη ζωή.


Πηγή: Panoramio.com
Πηγή: Panoramio.com

2. Έξοδοι κινδύνου
Μία επίσης πολύ χρήσιμη συνήθεια είναι η παρατήρηση των εξόδων κινδύνου. Είτε μιλάμε για αεροπλάνα, τραίνα (δηλαδή παράθυρα/πόρτες έκτακτης ανάγκης), είτε ακόμα και για ξενοδοχεία, εστιατόρια ή οτιδήποτε άλλο, όλα έχουν εξόδους κινδύνου. Σύμφωνα με το FAA (Federal Aviation Administration, Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας) οι περισσότεροι άνθρωποι σε αεροπορικά δυστυχήματα πεθαίνουν γιατί δεν βγήκαν έγκαιρα από το αεροσκάφος και έπαθαν ασφυξία. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προτάσεις ασφαλείας του DoD (Department of Defense, Υπουργείο Άμυνας), στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν σκάλες πυροσβεστικών οχημάτων που να φτάνουν πάνω από το τρίτο όροφο. Αυτοί είναι μόνο δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να είμαστε κοντά σε εξόδους κινδύνου. Με το που μπαίνουμε κάπου πρέπει να εντοπίζουμε που βρίσκονται και να βρίσκουμε τρόπο να είμαστε κοντά τους.


Πηγή: Bossip.wordpress.com
Πηγή: Bossip.wordpress.com

3. Θέση μέσα σε καταστήματα
Εξίσου καλή συνήθεια είναι να καθόμαστε με τη πλάτη στο τοίχο στα σημεία που έχουν τη μεγαλύτερη ορατότητα και τη μικρότερη έκθεση. Κατά κανόνα αυτές είναι οι θέσεις στο βάθος των καταστημάτων αλλά αυτό δεν είναι κανόνας. Πρέπει να έχουμε καθαρή ορατότητα της/των εισόδων του χώρου ώστε γρήγορα να αντιληφθούμε αν κάτι πάει στραβά. Εάν είστε δύο ή περισσότερα άτομα προτιμήστε να κάθεστε αντικριστά αντί ο ένας δίπλα από τον άλλο, με αυτό το τρόπο έχετε καλύτερη κάλυψη του χώρου. Όλα αυτά ισχύουν τόσο όταν καθόμαστε κάπου όσο και όταν απλά σταματάμε στην άκρη του δρόμου και μιλάμε στο κινητό ή σε κάποιον άνθρωπο. Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να κινούμαστε αλλά εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε προσπαθήστε να έχετε τη μέγιστη οπτική κάλυψη των εισόδων/εξόδων και άμεση πρόσβαση σε κάποια έξοδο κινδύνου. Στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι περισσότεροι που επιβίωσαν ήταν αυτοί που ήταν σε αυτές τις θέσεις και διέφυγαν από τις κουζίνες και τις πίσω πόρτες των καταστημάτων. Έχοντας το πλεονέκτημα του χρόνου λόγω της απόστασης και θέσης ο επιτιθέμενος χάνει το τακτικό πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.


Πηγή: ITSTactical.com
Πηγή: ITSTactical.com

4. Σενάρια επιθέσεων
Πολλές φορές στη καθημερινότητα μας το μυαλό μας τριγυρνάει σε τυχαίες σκέψεις, κατασκευάζει διάφορες ιστορίες, κτλ. Είναι καλό να συνηθίσουμε αυτές τις σκέψεις να τις κάνουμε για πιθανά σενάρια υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, είστε μέσα σε ένα λεωφορείο και οι σκέψεις σας χάνονται κάποια στιγμή. Από το να ταξιδεύουν σε διάφορα θέματα προσπαθήστε να σκεφτείτε τι θα κάνετε αν εκείνη τη στιγμή γίνονταν μία επίθεση. Κάντε το όσο πιο ζωντανά μπορείτε στο μυαλό σας. Για παράδειγμα, ένα όχημα εμβολίζει το λεωφορείο ή ένας ένοπλος αρχίζει να πυροβολεί από το απέναντι πεζοδρόμιο. Τι θα κάνατε; Ο εγκέφαλος μας δημιουργεί συνάψεις και εμπειρίες από όλες τις σκέψεις μας. Έτσι, με αυτό τον απλό τρόπο τον «εκπαιδεύουμε» χωρίς να κουνιόμαστε καν από τη θέση μας. Ασφαλώς, αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο δε θα είναι ακριβώς όπως το είχαμε φανταστεί-σχεδιάσει στο μυαλό μας. Αλλά από την άλλη πλευρά, ο εγκέφαλος αμέσως θα ανακαλέσει τις «εμπειρίες» που έχει δημιουργήσει και θα αντιδράσει μηχανικά σε ότι είχε σκεφτεί ότι πρέπει να κάνει. Μπορεί να μην είναι η ιδανική αντίδραση αλλά τουλάχιστον, είναι μία αντίδραση. Σε τέτοια περιστατικά είναι αδύνατο να κατασκευάσουμε ένα σχέδιο επί τόπου και γι’αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε αυτό που επιστημονικά ονομάζεται «αρνητικός πανικός» (δηλαδή, προσπαθούν να επεξεργαστούν πολλές πληροφορίες και να κατασκευάσουν ένα σχέδιο αντίδρασης τη τελευταία στιγμή οδηγώντας σε απόλυτο πάγωμα). Να θυμάστε, οποιαδήποτε αντίδραση είναι καλύτερη από καμία αντίδραση.


Πηγή: Blog.BlackRifleCoffee.com
Πηγή: Blog.BlackRifleCoffee.com

5. Έλεγχος ασφαλείας πριν τον ύπνο
Μία άλλη συνήθεια που μας έχει βοηθήσει πολλές φορές είναι ο έλεγχος ρουτίνας πριν τον ύπνο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει κάποια πράγματα που ίσως να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά μπορούν κυριολεκτικά να σας σώσουν τη ζωή. Για το σπίτι μπορεί να είναι πράγματα όπως, έλεγχος όλων των θυρών, έλεγχος του γκαζιού στη κουζίνα, έλεγχος του εξοπλισμού πρώτης ανάγκης στο κομοδίνο, κτλ. Κάθε, μα κάθε φορά, προτού πέσουμε για ύπνο κάνουμε αυτό τον έλεγχο ρουτίνας που ίσως να απαιτεί 2-5 λεπτά αλλά προσφέρει πολύ σημαντική ασφάλεια. Από τη παρατήρηση ότι κάποια πόρτα δεν είναι κλειδωμένη, ή ο φακός δεν έχει μπαταρία, ή ότι το γκάζι είχε μείνει ανοικτό σε ένα μάτι της κουζίνας, κτλ., αυτή η συνήθεια αποτρέπει να γίνουμε θύματα από μία τόσο ασήμαντη παράληψη μας. Είναι μία πολύ απλή και χρήσιμη συνήθεια και πρέπει να την προσαρμόζουμε και να την ακολουθούμε παντού. Στο σπίτι, σε ξενοδοχεία, σε κατασκηνώσεις, σε επιχειρησιακές ασκήσεις, σε εμπόλεμες ζώνες, κτλ.


Πηγή: HuffingtonPost.com
Πηγή: HuffingtonPost.com

6. Κίνηση σε πεζοδρόμια
Μία άλλη συνήθεια που έχουμε αποκτήσει με τα χρόνια είναι αυτή της κατεύθυνσης κατά τη μετακίνηση σε πεζοδρόμια με τα πόδια. Οι δεξιόχειρες αποτελούν από το 70% μέχρι το 95% (ανάλογα τη στατιστική έρευνα) του πληθυσμού σήμερα. Άρα όταν περπατάμε σε ένα πεζοδρόμιο θέλουμε τα άτομα που έρχονται προς τα εμάς να είναι με το κυρίαρχο χέρι τους μακριά από εμάς. Έτσι, σε περίπτωση που προσπαθήσουν να μας επιτεθούν θα έχουμε ένα μικρό τακτικό πλεονέκτημα καθώς θα χρειαστεί να μετατοπίσουν το σώμα τους. Μία παρόμοια καλή συνήθεια είναι να οριοθετείτε τον εαυτό σας έτσι στο πεζοδρόμιο ώστε να είστε από τη πλευρά που όσοι έρχονται προς τα εσάς έχουν απασχολημένο το χέρι τους. Δηλαδή, αν κάποιος κρατάει μία τσάντα ή οτιδήποτε άλλο, θέλετε να είστε από εκεί για να κερδίσετε χρόνο σε περίπτωση που σας επιτεθεί. Αυτή η συνήθεια προσφέρει σε βάθος χρόνου μία άλλη συνήθεια που σώζει ζωές, ότι ασυνείδητα παρατηρείτε τα χέρια όσων σας πλησιάζουν. Για τις κυρίες είναι εξίσου απαραίτητο να συνηθίσουν να βάζουν τη τσάντα τους από τη πλευρά που βρίσκεται μακριά από το δρόμο. Για παράδειγμα, αν περπατούσαμε και βλέπαμε το σκηνικό που φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία, θα πηγαίναμε αριστερά καθώς το χέρι του ατόμου είναι απασχολημένο με το σακίδιο και είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι από απειλές που έρχονται από το δρόμο όπως διερχόμενα αυτοκίνητα.


Πηγή: HuffingtonPost.com
Πηγή: HuffingtonPost.com

7. Προετοιμασία νέας διαδρομής
Οι περισσότεροι άνθρωποι κινούμαστε στις ίδιες περίπου περιοχές το μεγαλύτερο διάστημα. Μία συνήθεια που έχουμε για αυτό είναι πάντα όταν πηγαίνουμε σε μία νέα περιοχή να κάνουμε μία σύντομη περιήγηση στο σημείο με την υπηρεσία Google Maps, Street View ή Google Earth. Δε χρειάζεται να ξοδέψετε ώρες, λίγα λεπτά αρκούν. Δείτε τι χαρακτηριστικά σημεία υπάρχουν γύρω, τι καταστήματα, πιθανά σημεία όπως αδιέξοδα, κλειστοί δρόμοι, διασταυρώσεις, κτλ. Είναι κάτι που δε χρειάζεται πάνω από 10-20 λεπτά και μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Φυσικά αν πηγαίνετε κάπου για μεγάλο διάστημα καλό είναι να αγοράσετε και να μελετήσετε και κάποιο χάρτη της περιοχής. Ωστόσο, αν για παράδειγμα αύριο έχετε μία συνάντηση στη πόλη όπου ζείτε αλλά σε μία περιοχή όπου δεν έχετε ξαναπάει, τότε αυτή η συνήθεια μπορεί να σας σώσει τη ζωή.


Πηγή: Express.co.uk
Πηγή: Express.co.uk

8. Περπάτημα και γωνίες
Οι εγκληματίες βασίζονται σε τεράστιο βαθμό στον αιφνιδιασμό. Γι’αυτό συχνά επιτίθενται σε κλειστές γωνίες όπου ο πεζός δεν έχει καλή ορατότητα. Για αυτό το λόγο είναι καλή συνήθεια όταν περπατάμε να στρίβουμε στις γωνίες κάνοντας μεγάλη ακτίνα (ίσως θυμίζει το «CQB: Κόψιμο της Πίτας (τακτική)» σε κάποιους). Έτσι κερδίζουμε χρόνο λόγω της απόστασης και μπορούμε να δούμε τι υπάρχει προτού στρίψουμε πλήρως.


Πηγή: FunnyJunk.com
Πηγή: FunnyJunk.com

9. Παραπληροφόρηση
Με την εποχή της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις πληροφορίες που δίνουμε. Σίγουρα όλοι θέλουν να μοιραστούν που ήταν με την οικογένεια και τους φίλους τους αλλά πρέπει να έχουμε πάντα τη λογική του «ότι δημοσιεύω, το βλέπει όλος ο πλανήτης», ακόμα και αν οι ρυθμίσεις μας λένε διαφορετικά. Άρα, όταν πηγαίνετε κάπου μην αλλάζετε τις δημοσιεύσεις σας. Μπορείτε να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας 1-2 εβδομάδες αργότερα όταν θα είστε πίσω. Αντίστοιχα, μειώστε ή σταματήστε τελείως οποιεσδήποτε επικοινωνίες με μέσα κοινωνικής δικτύωσης από συσκευές κινητής τηλεφωνίας και περιορίστε τη χρήση μόνο σε ασφαλείς σταθερούς ή φορητούς υπολογιστές από δίκτυα που γνωρίζετε. Αυτές «έξυπνες» φορητές συσκευές (κινητά, τάμπλετ, κτλ.) στέλνουν αυτόματα το που βρίσκεστε, από που συνδέεστε, κτλ. Αποφύγετε τη χρήση τους πάση θυσία. Τέλος, μην βάζετε ετικέτες σε οτιδήποτε. Ακόμα και αν διαγράψετε αυτές τις φωτογραφίες στο μέλλον οι μηχανές αναγνώρισης προσώπων έχουν τα στοιχεία αντιστοιχίας προσώπου-ταυτότητας για αναγνώριση σε άλλες φωτογραφίες. Όπως με όλα τα βιομετρικά στοιχεία (ίριδα, αποτυπώματα, πρόσωπο, κτλ.) να θυμάστε, όταν κάποιος κλέψει το κωδικό πρόσβασης σας μπορείτε να τον αλλάξετε, όταν κάποιος κλέψει τα βιομετρικά αναγνωριστικά σας τι θα κάνετε; Σήμερα οι εγκληματίες χρησιμοποιούν τακτικές αναγνώρισης στόχων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλο και περισσότερο. Από κλέφτες μέχρι απαγωγείς, παιδεραστές, και κάθε είδους άλλος εγκληματίας χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα για συλλογή πληροφοριών για τους στόχους του.


Πηγή: Ogena.net
Πηγή: Ogena.net

10. Μην σαμποτάρετε τον εαυτό σας
Το 1984 το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης έκανε μία έρευνα όπου έδειχνε σε καταδικασμένους εγκληματίες βίντεο από δρόμους και τους ρώταγε σε ποιόν θα επιτίθονταν. Η έρευνα περιελάμβανε πάνω από 60 βίντεο και εκατοντάδες κρατούμενους. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Άτομα που φαίνονταν απασχολημένα, άτομα όπως παιδιά και ηλικιωμένους, κτλ. Δηλαδή, αυτό που θα λέγαμε εύκολους στόχους. Μην σαμποτάρετε τον εαυτό σας δείχνοντας ότι είστε εύκολος στόχος. Όταν βρίσκετε έξω να σαρώνετε συνεχώς το περιβάλλον για απειλές, να περπατάτε με αυτοπεποίθηση, ποτέ μη χρησιμοποιείτε ακουστικά ή κινητά τηλέφωνα στο δρόμο, κτλ. Είναι πολύ απλά πράγματα που μειώνουν δραστικά τις πιθανότητες να γίνετε θύμα μίας επίθεσης και ταυτόχρονα, αυξάνουν την επαγρύπνηση σας και κατ’επέκταση το χρόνο αντίδρασης σας σε ένα πιθανό περιστατικό. Φυσικά και αν σας καλέσει κάποιος θα απαντήσετε αλλά μπορείτε να απαντήσετε με κάτι όπως «θα σε πάρω σε λίγο γιατί είμαι στο δρόμο» εφόσον δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου.


Πηγή: ITSTactical.com
Πηγή: ITSTactical.com

Οι άνθρωποι είμαστε όντα της συνήθειας. Άρα ότι συνήθειες και αν έχετε σκεφτείτε εάν σας βοηθάνε ή όχι. Εάν δε σας βοηθάνε αλλάξτε τις, εάν σας βοηθάνε ενισχύστε τις. Σίγουρα, όπως κάθε άνθρωπος, έχουμε πολύ περισσότερες από δέκα συνήθειες αλλά θεωρούμε ότι αυτές οι δέκα είναι αρκετά χρήσιμες συνήθειες για όλους και αποδεδειγμένα μας έχουν βοηθήσει στη καθημερινότητα μας. Έτσι, ίσως να βοηθήσουν και άλλους. Αν έχετε κάποια αντίστοιχη συνήθεια και θέλετε να τη μοιραστείτε μαζί μας μπορείτε να μας τη γράψετε στα σχόλια παρακάτω.


Πηγή: PrimeAmmo.com
Πηγή: PrimeAmmo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου