Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Τα Πέντε C στους Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς

Είτε έχετε ακολουθήσει κάποια στρατιωτική εκπαίδευση για αντιμετώπιση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (ΑΕΜ), είτε κάποια ιδιωτική, είναι σίγουρο ότι θα έχετε μάθει την αρχή των πέντε C. Μία αρχή που αφορά τα βήματα αντιμετώπισης ΑΕΜ μετά την ανακάλυψη του εφόσον δεν έχει πυροδοτηθεί. Αυτά τα βήματα θα δούμε και σε αυτό το άρθρο μας.



Πηγή: Funker530.com
Πηγή: Funker530.com

Σε πρακτικό επίπεδο, τα πέντε C δεν είναι τίποτα παραπάνω από οδηγίες για ταχύτερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού μη εκραγέντος ΑΕΜ. Αυτό μπορεί να είναι από εντοπισμό ΑΕΜ σε κάποια εμπόλεμη ζώνη μέχρι και εντοπισμό ΑΕΜ μέσα σε μία πόλη. Άρα, είναι σίγουρο χρήσιμο να γνωρίζουμε αυτές τις οδηγίες. Η αρχή των πέντε C σήμερα διδάσκεται σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της συμμαχίας ΝΑΤΟ για αντιμετώπιση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών ή C-IED (Counter-Improvised Explosive Device) όπως είναι ευρέως γνωστό. Όπως θα δείτε και μόνοι σας παρότι κάποια χαρακτηριστικά τους είναι σχεδιασμένα με καθαρά τις Ένοπλες Δυνάμεις κατά νου, μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν και εκτός.


Πηγή: Telegraph.co.uk
Πηγή: Telegraph.co.uk

Προφανώς, τα πέντε C αντιστοιχούν σε πέντε Αγγλικές λέξεις. Ακόμα και σε χώρες όπου τα Αγγλικά δεν είναι η εθνική γλώσσα τα πέντε C παραμένουν μία αρχή και διδάσκονται στα Αγγλικά. Οι λέξεις αυτές είναι οι εξής.
  • Confirm (Επιβεβαίωση)
  • Clear (Εκκένωση)
  • Cordon (Περίμετρος ασφαλείας)
  • Check (Παρατήρηση)
  • Control (Έλεγχος)
Οι πέντε αυτές λέξεις από μόνες τους δε λένε και πολλά. Ακολουθεί μία σύντομη επεξήγηση για το τι ακριβώς περιγράφει το κάθε ένα από τα πέντε C.



Πηγή: SlidePlayer.com/slide/4551482/
Πηγή: SlidePlayer.com/slide/4551482/

1. Confirm (Επιβεβαίωση)
Σε καμία απολύτως περίπτωση δε θα πρέπει κάποιος να πλησιάσει ή να ακουμπήσει τον ΑΕΜ. Από ασφαλή απόσταση θα πρέπει να γίνει εκτίμηση κατά πόσο είναι στη πραγματικότητα ΑΕΜ. Για παράδειγμα, εάν φαίνονται καλώδια, κεραίες, λεκέδες, κτλ. Εάν κάποιος θα πρέπει να πλησιάσει τότε θα πρέπει να γίνει όσο πιο προσεκτικά γίνεται με όσο δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη και μόνο εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως οποιαδήποτε στιγμή ο ΑΕΜ μπορεί να πυροδοτηθεί. Πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με εξειδικευμένη υπηρεσία. Κατά τα στρατιωτικά πρότυπα, γίνεται η επικοινωνία αναφοράς εννέα στοιχείων. Συγκεκριμένα, των παρακάτω εννέα στοιχείων:
  1. Ημερομηνία και ώρα εντοπισμού
  2. Στοιχεία της ομάδας ή ατόμου που κάνει την αναφορά και του σημείου που βρίσκεται
  3. Μέθοδος επικοινωνίας (ασύρματος/συχνότητα, τηλέφωνο/νούμερο, κτλ.)
  4. Τύπος πυρομαχικού (άγνωστο ΑΕΜ, χειροβομβίδα, κτλ.)
  5. Ίχνη βιολογικού, χημικού, ή πυρηνικού όπλου
  6. Ποιος ή τι απειλείται από τον ΑΕΜ
  7. Επιπτώσεις στην αποστολή της ομάδας
  8. Τι μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί
  9. Πόσο επείγον περιστατικό είναι
Φυσικά στη πολιτική ζωή πράγματα όπως επιπτώσεις στην αποστολή ή πόσο επείγον είναι δεν είναι απαραίτητα. Οι υπόλοιπες πληροφορίες όμως σίγουρα θα βοηθήσουν στη κατάλληλη προετοιμασία της ομάδας πυροτεχνουργών και οποιονδήποτε άλλων υπηρεσιών χρειαστεί να επέμβουν. Παρακάτω μπορείτε να δείτε πως είναι αυτές οι κάρτες αναφοράς εννέα στοιχείων για αντιμετώπιση ΑΕΜ στις Ένοπλες Δυνάμεις της συμμαχίας ΝΑΤΟ.


Πηγή: ArmynNavy.com
Πηγή: ArmynNavy.com

2. Clear (Εκκένωση)
Εκκενώστε αμέσως τη περιοχή τουλάχιστον τόσο ώστε να μην υπάρχει ορατή επαφή με τον ΑΕΜ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω πίνακα με ενδεικτικές αποστάσεις ασφαλείας αλλά ανάλογα την εκρηκτική ύλη αυτό ίσως να διαφέρει. Σε καμία περίπτωση μην επιτρέψετε σε κάποιον να παραμείνει εντός της περιοχής κινδύνου.


Πηγή: wwwapps.tc.gc.ca (επεξεργασμένη)
Πηγή: wwwapps.tc.gc.ca (επεξεργασμένη)

3. Cordon (Περίμετρος ασφαλείας)
Εγκαταστήστε περιμετρική άμυνα 360 μοιρών και μην επιτρέψετε σε κανέναν, άνθρωπο ή όχημα, να εισέλθει στη περιοχή κινδύνου πέρα από την ομάδα των πυροτεχνουργών ή άλλων υπηρεσιών που έχουν πάρει έγκριση από την ομάδα των πυροτεχνουργών να εισέλθουν στην επικίνδυνη ζώνη. Μπορείτε να τοποθετήσετε εμπόδια σε δρόμους για να διακοπεί η κίνηση και πρέπει να παρατηρείτε προσεκτικά τον κόσμο καθώς ίσως ο χειριστής του ΑΕΜ να βρίσκεται ανάμεσα τους. Εφόσον έχετε τη δικαιοδοσία, μία καλή πρακτική είναι να κάνετε ελέγχους ασφαλείας σε τυχαίους ανθρώπους ώστε να αποθαρρύνετε τον εχθρό από κάποια αιφνιδιαστική επίθεση.


Πηγή: Army.mil
Πηγή: Army.mil

4. Check (Παρατήρηση)
Παρατηρήστε στη γύρω περιοχή για δευτερεύον ΑΕΜ. Μία πολύ συνηθισμένη πρακτική στους σύγχρονους πολέμους είναι η χρήση ενός εύκολα ανιχνεύσιμου ΑΕΜ ως δόλωμα, και ενός δευτερεύον ως βασικό ΑΕΜ το οποίο πυροδοτείται όταν η ομάδα των πυροτεχνουργών δουλεύει στο πρώτο. Κάντε προσεκτικούς οπτικούς ελέγχους με την αρχή του 5/25 μέτρα. Δηλαδή, πρώτα ελέγχουμε πολύ προσεκτικά οτιδήποτε υπάρχει 5 μέτρα γύρω από τη περιοχή ενδιαφέροντος (κατά κανόνα τη περιοχή όπου βρισκόμαστε εμείς και τα οχήματα μας αρχικά). Και στη συνέχεια το ίδιο αλλά 25 μέτρα αυτή τη φορά. Όσο πιο πολλές περιοχές καλύψετε τόσο πιο ασφαλές θα είναι το σημείο.


Πηγή: PublicIntelligence.net
Πηγή: PublicIntelligence.net

5. Control (Έλεγχος)
Διατηρούμε τον έλεγχο της περιοχής μέχρι η ομάδα των πυροτεχνουργών να φτάσει στο σημείο. Προετοιμάζουμε το σημείο από όπου θα εισέλθουν για εύκολη πρόσβαση και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τους παρεμποδίσει. Την ίδια στιγμή, πρέπει να οργανώνετε και κάποιο σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση επίθεσης από τον εχθρό όσο αναμένετε τους πυροτεχνουργούς.


Πηγή: Alamy.com
Πηγή: Alamy.com

Ασφαλώς και τα πέντε C δεν έχουν εφαρμογή παντού και πάντα και δεν εξασφαλίζουν απόλυτη ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά όμως, είναι πέντε πολύ απλά βήματα στη μορφή οδηγιών που στατιστικά έχουν αποδειχθεί σωτήρια για χιλιάδες πολεμιστές αλλά και ιδιωτικές ομάδες ασφαλείας σε επικίνδυνες περιοχές. Για αυτό το λόγο θεωρούμε σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να γνωρίζουν αυτά τα απλά πέντε βήματα που μπορούν να σώσουν ζωές.


Πηγή: DSADetection.com
Πηγή: DSADetection.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου