Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ποιες είναι οι αιτίες που ένα όπλο εκρήγνυται κατά τον πυροβολισμό

Το κείμενο που ακολουθεί αναρτήθηκε στη σελίδα του policenet.gr στο facebook,


Πολλοί φίλοι σκοπευτές, αστυνομικοί και κυνηγοί, ρωτούν ποιες είναι οι αιτίες που ένα όπλο εκρήγνυται κατά τον πυροβολισμό.

Τις αιτίες αυτές μπορούμε να τις διαχωρίσουμε σε δύο είδη.

Πρώτον σε βλάβη του όπλου, όταν το κλείστρο δεν έχει κάνει πλήρη έμφραξη, οπότε μέρος του φυσιγγίου είναι εκτός θαλάμης (chamber).

Στην περίπτωση αυτή η βλάβη είναι στο σημείο του όπλου που δεν επιτρέπει την επίκρουση του επικρουστήρα όταν δεν υπάρχει πλήρης έμφραξη του κλείστρου.

Ο λόγος λοιπόν της εκρήξεως είναι ότι έχει διαφοροποιηθεί η απόσταση έμφραξης (head space) και το μέρος του φυσιγγίου που είναι εκτός θαλάμης εκρήγνυται, με αποτέλεσμα τα διαφυγόντα αέρια να προκαλέσουν ζημιές ( μεγάλες ή μικρές, αναλόγως της ποσότητας των αερίων) στο όπλο και στον χρήστη.

Δεύτερη και συνηθέστερη αιτία έκρηξης στο όπλο, είναι το φυσίγγιο.

Και εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις

α) όταν η γόμωση του φυσιγγίου είναι ισχυρότερη σε πιέσεις, από αυτές που δύναται να αντέξει το όπλο (over load) και

β) όταν η γόμωση του φυσιγγίου είναι ασθενής, λόγω μη κανονικής ποσότητας πυρίτιδος ή έλλειψης αυτής, ή κακής ποιότητας πυρίτιδας που αδυνατεί να εξάγει το βλήμα από την κάνη και αυτό μένει εντός αυτής. Στην περίπτωση αυτή εάν ο χρήστης του όπλου δεν αντιληφθεί το πρόβλημα, λόγω διαφορετικού ήχου ή μειωμένης ανάκρουσης και θεωρήσει ότι υπάρχει μία απλή εμπλοκή, εξάγει τον κάλυκα και ξαναγεμίζοντας πυροβολήσει, τότε η έκρηξη είναι πολύ μεγάλης ισχύος με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα.

Στην πρώτη αιτία της βλάβης του όπλου, μπορεί να προληφθεί, εάν γίνεται σωστή συντήρηση του όπλου και αν γίνεται τακτικός έλεγχος λειτουργίας του όπλου, κρατώντας το κλείστρο λίγο ανοικτό και βλέποντας αν το όπλο πυροδοτεί.

Στην δεύτερη αιτία και στην πρώτη περίπτωση, καλό είναι να χρησιμοποιούμε μόνο φυσίγγια γνωστών εταιριών, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άλλα και κυρίως αναγομωμένα από άγνωστο κατασκευαστή.

Στην δεύτερη περίπτωση, αν σε περίπτωση εμπλοκής του όπλου αντιληφθούμε μειωμένη ή μηδαμινή ανάκρουση ή πολύ χαμηλό ήχο, αδειάζουμε το όπλο από την γεμιστήρα και ακολούθως λύνοντας το όπλο ελέγχουμε την κάνη αν υπάρχει σφηνωμένο βλήμα εντός αυτής, οπότε το βγάζουμε.

Στο video που ακολουθεί βλέπετε περίπτωση εκρήξεως σε πιστόλι λόγω κακής γομώσεως.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου