Η βαλλιστική είναι η επιστήμη που μελετάει την κίνηση, τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματα των βλημάτων. Εδώ δεν αναφέρομαι στους φίλους σου και σε εσένα, για εσάς η επιστήμη έχει σηκώσει προ πολλού τα χέρια και τα πόδια ψηλά. Μιλάμε για βλήματα όπως σφαίρες, σκάγια και μεγαλύτερα αντικείμενα. Η βαλλιστική είναι πολύ μεγαλό πεδίο έρευνας αλλά το κομμάτι της που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι η εγκληματολογική βαλλιστική. Με απλά λόγια “τι συμβαίνει όταν πυροβολώ με ένα όπλο“, “τι ακριβώς συμβαίνει όταν η σφαίρα χτυπάει τον στόχο” και “για ποιο γαμημένο λόγο η μαμά επέμενε τόσο πολύ να μαζεύω τους κάλυκες“. Μην περιμένεις φυσικά να σου συμπυκνώσω ολόκληρο πεδίο μελέτης σε ένα άρθρο, αφενός διότι είναι τεράστιο αφετέρου διότι βρίσκω τα όπλα τρομερά ψυχρά και άψυχα – έχω αδυναμία σε πιο…hands on καταστάσεις.
Η βαλλιστική λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους: από την μια αν γνωρίζεις τους νόμους που την διέπουν μπορείς να αναπτύξεις καλύτερα όπλα, από την άλλη μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα στον τόπο ενός εγκλήματος. Μπορείς να καταλάβεις από που πυροβολήθηκε κάποιος, με τι όπλο, τι σφαίρες χρησιμοποιούσε, την απόσταση από την οποία πυροβολήθηκε, όπως επίσης και να γνωρίζεις αν το όπλο που βρήκες έριξε την σφαίρα που σκότωσε το θύμα σου. Εσύ φυσικά τα γνωρίζεις, διότι εσύ πυροβόλησες αλλά πως τα ξέρει όλα αυτά ο τυπάς που θα στείλουν να βγάλει άκρη; Για να αρχίσεις να παίρνεις πρέφα τι παίζει, καιρός για λίγη ανατομία…όπλου και σφαίρας!
Χοντρικά ένα όπλο αποτελείται από τον γεμιστήρα που έχει τις σφαίρες, την θαλάμη στην οποία μπαίνει η σφαίρα, τον επικρουστήρα που χτυπάει και πυροδοτεί την σφαίρα και την κάννη από την οποία βγαίνει η σφαίρα. Μια σφαίρα αποτελείται από ένα “πυροκροτητή” (φαντάσου τον σαν φιτίλι), την προωθητική γόμωση που θα την κάνει να “βγάλει φτερά” σαν να έχει πιει Red Bull, το βλήμα που θα εκτοξευθεί και θα χωθεί στο θύμα σου και τον κάλυκα ο οποίος κρατάει τα παραπάνω στην θέση τους.
Κάτι που ίσως να μην ξέρεις είναι ότι η σφαίρα ουσιαστικά δεν πάει “ίσια μπροστά” αλλά ακολουθεί καμπύλη, δηλαδή διαγράφει παραβολική τροχιά. Αυτό επηρεάζει πρακτικά το πόσο μακριά μπορείς να ρίξεις με ένα όπλο και το πως αλλάζει το σημείο που πρέπει να σημαδέψεις να θες να πετύχεις κάποιον ανάλογα με την απόσταση του στόχου. Με βάση τα παραπάνω, θεωρητικά, μπορείς να πετύχεις έναν στόχο που βρίσκεται πίσω από έναν άλλον αν υπολογίσεις σωστά την απόσταση! Κάτι που επίσης ίσως να μην γνωρίζεις είναι πως αρκετά όπλα ρίχνουν την σφαίρα με ταχύτητες υπερηχητικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν η σφαίρα σπάσει το φράγμα του ήχου να δημιουργηθεί ένα μίνι “sonic boom“, το οποίο μαζί με τα αέρια που βγαίνουν από την κάννη αποτελούν τον χαρακτηριστικό ήχο του κάθε όπλου, πράγμα που προσπαθεί να καλύψει ένας σιγαστήρας. Το sonic boom αν και είναι ορατό, δεν το βλέπεις όπως θα το έβλεπες σε ένα υπερηχητικό αεροπλάνο διότι η σφαίρα είναι πολύ μικρότερη, ο ήχος του όμως παραμένει χαρακτηριστικός: ένα δυνατό,ξερό και απότομο “κράκ”.
Πολλά και ενδιαφέροντα που εξαρτώνται από την ταχύτητα,τον τύπο του βλήματος και το υλικό του στόχου. Μια σφαίρα μπορεί να προκαλέσει κατά κόρον δυο ειδών τραυμάτων: διατρητικά τραύματα όπου η σφαίρα διαπερνάει τον στόχο και τραύματα όπου δεν υπάρχει έξοδος της σφαίρας. Τα πρώτα προκαλούνται όταν η ταχύτητα της σφαίρας είναι μεγάλη και η σφαίρα είναι από μη-συμπιέσιμο υλικό ή έχει μυτερή άκρη. Τα δεύτερα συνήθως εμφανίζονται όταν η σφαίρα έχει πεπλατυσμένη ή κοίλο σχήμα και μικρότερη ταχύτητα. Μια ιδιαιτερότητα των διατρητικών τραυμάτων είναι πως συνήθως το τραύμα εισόδου (εκεί που μπαίνει η σφαίρα) είναι μικρότερο από το τραύμα εξόδου, με αποτέλεσμα το θύμα σου από μπροστά να έχει μια τρυπούλα τόση δα σαν από μολύβι ενώ από πίσω να τον έχεις αδειάσει στον τοίχο.
Το γιατί συμβαίνει αυτό θα απαντηθεί εύκολα αν δώσεις βάσει στο τι συμβαίνει όταν η σφαίρα βρει τον στόχο της. Μπορεί να φαντάζεσαι πως η σφαίρα δημιουργεί μια τρύπα ίδια με την διάμετρό της αλλά δεν είναι έτσι! Όταν μια σφαίρα χτυπάει κάτι δημιουργεί μια μόνιμη κοιλότητα που αναλόγως την ροπή της και το μέγεθός της μπορεί να είναι ίσης ή μεγαλύτερης διαμέτρου από την σφαίρα. Συμβαίνει όμως και κάτι πιο ενδιαφέρον: η σφαίρα δημιουργεί και μια προσωρινή κοιλότητα, έναν θύλακα αέρα γύρω της, ο οποίος ευθύνεται για την μεγαλύτερη ζημιά που προκαλεί μια σφαίρα όπως επίσης και για το μεγαλύτερο τραύμα εξόδου: αυτός ο θύλακας αέρα που δημιουργείται από την πίεση της σφαίρας είναι αυτός που θα αδειάσει τα έντερά σου στον τοίχο.
Πρόσεξες όμως και τον διαφορετικό τύπο των βλημάτων; Σφαίρες με πιο μυτερή άκρη (π.χ. full metal jacket) προκαλούν διατρητικά τραύματα και δημιουργούν σχετικά μικρούς θύλακες αέρος, ότι πρέπει δηλαδή για να τραυματίσεις κάποιον! Παρατήρησες όμως πως μερικές σφαίρες σχεδόν ανατίναζαν το τζελ; Αυτές είναι οι “hollow point“, οι σφαίρες “κοίλης αιχμής”. Αυτές έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: όταν μπαίνουν στον στόχο οι άκρη τους “ανοίγει” με αποτέλεσμα να αποκτάει μεγαλύτερη διάμετρο, να δημιουργεί τεράστιο θύλακα -άρα πολύ μεγάλη εσωτερική ζημιά- αλλά να έχει μικρότερη διεισδυτική ικανότητα. Αυτές οι σφαίρες μπορεί να μην διαπερνούν ένα καλό αλεξίσφαιρο γιλέκο, αλλά κάνουν τρελή ζημιά αν σε πετύχουν: έχουν φτιαχτεί με την λογική “take no prisoners”. Υπάρχουν άπειροι τύποι σφαίρας όπως οι dumdum που “ανοίγουν” υπερβολικά μέσα στον στόχο και γιαυτό έχουν απαγορευτεί όπως επίσης και σφαίρες επικαλυμμένες με Teflon. Αυτές οι τελευταίες διαπερνούν εύκολα τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και είναι γνωστές ως “μπατσοφονιάδες”. Τώρα που έρχονται Χριστούγεννα ,ζήτησε τες από τον Άγιο Βασίλη!
Now, that would be telling, wouldnt it? Τα πράγματα είναι απλά, η θεωρία σου λέει τι κοιτάει η σήμανση. Καταρχήν είπαμε για τον επικρουστήρα που χτυπάει την σφαίρα και τα αυλάκια της κάννης που της δίνουν ροπή: και τα δύο “σημαδεύουν” χαρακτηριστικά τον τόπο του εγκλήματος. Η σφαίρα πάνω αποκτάει “χαρακιές” από τα αυλάκια, οπότε αν βρουν το όπλο το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ρίξουν με αυτό δοκιμαστικά και να συγκρίνουν με μικροσκόπιο τις χαρακιές στις δυο σφαίρες. Αν είναι ίδιες τότε οι δυο σφαίρες βγήκαν από το ίδιο όπλο: εδώ δώσε βάση πως οι αυλακώσεις που αφήνει κάθε κάννη στη σφαίρα είναι μοναδικές! Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια : με κάθε βολή η αυλακώσεις της κάννης φθείρονται, με αποτέλεσμα ένα βαλλιστικό τεστ τέτοιου τύπου να δώσει λάθος αποτέλεσμα. Αυτό όμως που δεν δίνει λάθος αποτέλεσμα είναι ο κάλυκας : ο επικρουστήρας σημαδεύει και αυτός χαρακτηριστικά τον κάλυκα της σφαίρας και φθείρεται λιγότερο από την κάννη, γιαυτό και είναι πιο αξιόπιστος. Πέραν τούτο ο κάλυκας δίνει στεγνά το τι σφαίρα χρησιμοποίησες, γιαυτό επέμενε τόσο η μαμά σου να μην τους αφήνεις ποτέ πίσω στον τόπο του εγκλήματος.
Από το τραύμα που προκάλεσε μια σφαίρα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα ακόμα και αν μπορέσεις να αφαιρέσεις την σφαίρα από το θύμα! Παρουσία καμμένου δέρματος και πυρίτιδας στο τραύμα δείχνει πως ο πυροβολισμός έγινε εξ επαφής! Επίσης, στα διαμπερή τραύματα η γωνία εισόδου της σφαίρας και κατά συνέπεια από πού πυροβόλησες, μπορεί να βρεθεί εύκολα: το τραύμα εξόδου είναι μεγαλύτερο από αυτό της εισόδου. Στην περίπτωση που αφαιρέσεις την σφαίρα από το θύμα σου η εσωτερική ζημιά που του έχει προκαλέσει, μαρτυράει τον τύπο του βλήματος: εκτεταμένη ζημιά σημαίνει σφαίρα hollow point ή σφαίρα από εύπλαστο υλικό όπως ο μόλυβδος. Τέλος , η ανθρώπινη βλακεία είναι απέραντη: πιθανότατα το κίνητρό σου είναι πασιφανές για κάποιον εκπαιδευμένο της σήμανσης, χώρια που έχεις αφήσει μπόλικο DNA τριγύρω ώστε αν σε πιάσουν η ταυτοποίηση της παρουσίας σου στον χώρο να είναι παιχνιδάκι.
Καταλαβαίνεις τώρα γιατί προτιμώ μαχαίρια, σχοινιά και παράξενα δηλητήρια; Τελειώνοντας, ελπίζω να βάλεις μυαλό και να ξανασκεφτείς τις τεχνικές σου. Έχουμε γεμίσει από wannabe serial killers που το μόνο serial που θα γνωρίσουν είναι ο βιασμός στις φυλακές άπαξ και συλλαμβάνονται με την πρώτη εξάσκηση του hobby τους. Θέλω να βλέπω skillz λέμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου