Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σύστημα επιτήρησης της Dahua για οχήματα, καταγράφει μία ηρωική στιγμή


Ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο ατύχημα με τραγική όμως κατάληξη ήταν η αφορμή προκειμένου να δοκιμαστεί στην πράξη η λειτουργία του συστήματος επιτήρησης και καταγραφής video για οχήματα, που έχει αναπτύξει η DAHUA.
Ιδιαίτερα έντονη προβολή παγκοσμίως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, έλαβε ένα τραγικό δυστύχημα που συνέβη στην πόλη Hangzhou στη βόρεια Κίνα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ήρωα – για πολλούς - οδηγό λεωφορείου την ώρα της δουλειάς του.
Η παράμετρος που αφορά στην ασφάλεια σε αυτό το ατυχές περιστατικό, έγκειται στο γεγονός ότι το όλο το συμβάν καταγράφηκε από το mobile σύστημα επιτήρησης Video της εταιρείας DAHUA και έτσι η κοινή γνώμη είχε τη δυνατότητα να έχει εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια του ατυχήματος, σε ένα video clip διάρκειας 1' 16''.

Το περιστατικό
Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουνίου ο Wu Bin οδηγός λεωφορείου στην προαναφερόμενη πόλη της Βόρειας Κίνας, έκανε ένα από τα συνήθη δρομολόγιά του. Την ώρα που κινούνταν σε μια μεγάλη και πολυσύχναστη λεωφόρο, συνέβη ένα πολύ σπάνιο περιστατικό, μιας και ένα αιωρούμενο μεταλλικό αντικείμενο - το οποίο ξέφυγε από φορτηγό που κινούνταν στην αντίθετη λωρίδα του δρόμου - χτύπησε με μεγάλη σφοδρότητα στο παρμπρίζ του λεωφορείου, το οποίο διαπέρασε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον άτυχο οδηγό στα χέρια και στη κοιλιά του.
Παρά τον τεράστιο πόνο που του προκάλεσε το χτύπημα του μεταλλικού αντικειμένου και το σοκ που υπέστη, ο οδηγός διατήρησε την ψυχραιμία του και λειτούργησε ακαριαία, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα τη ζωή των 24 επιβατών του λεωφορείου. Συγκεκριμένα, κατάφερε να διεκπεραιώσει άμεσα μια σειρά από ενέργειες που θα έπρεπε να κάνει ένας επαγγελματίας οδηγός, όπως να επιβραδύνει το μεγάλο όχημα, να ανάψει τα προειδοποιητικά φώτα (alarm), να τραβήξει το χειρόφρενο και να συμβουλεύσει τους επιβάτες να μείνουν ψύχραιμοι περιμένοντας βοήθεια.
Ευτυχώς, στο σύνολό τους οι επιβάτες του λεωφορείου βγήκαν αλώβητοι από αυτό το «ατύχημα που συνέβη από το πουθενά». Δυστυχώς όμως δεν συνέβη το ίδιο και για τον άτυχο οδηγό που κατάφερε και έσωσε τη ζωή 24 επιβατών, όντας βαριά τραυματισμένος. Ο τραυματισμός του ήταν ιδιαίτερα σοβαρός και 4 ημέρες μετά το ατύχημα δεν άντεξε και πέθανε από ρήξη του ήπατος
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι φαινομενικά φυσιολογικές ενέργειες του Wu Bin αμέσως μετά το ατύχημα, έγιναν ενώ ο οδηγός βρισκόταν σε κατάσταση ακραίου πόνου που του προκάλεσε το «ιπτάμενο» μεταλλικό αντικείμενο με βάρος 160 kg, με ταχύτητα περίπου 150 μιλίων την ώρα! Μάλιστα, την ώρα της εγχείρησης οι γιατροί εξεπλάγησαν με το γεγονός ότι το ήπαρ του, πραγματικά είχε διαμελιστεί. Πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα έμπειρο οδηγό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ιδιαίτερα προσεκτικό, αφού δεν είχε εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα έπειτα από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα!
Η τεχνολογική λύση επιτήρησης οχήματος της DAHUA
Το ατυχές αυτό περιστατικό όπως προαναφέρθηκε έχει και μια άλλη διάσταση, μιας και οι ηρωικές προσπάθειες του οδηγού να σώσει σε πρώτη φάση τους επιβάτες του λεωφορείου καταγράφηκαν από το σύστημα επιτήρησης και καταγραφής για οχήματα, της DAHUA, που η εταιρεία έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει στα λεωφορεία του Οργανισμού Μεταφορών που ανήκε και το συγκεκριμένο λεωφορείο.
Η τοπολογία του συστήματος φαίνεται στην εικόνα 1.
Όπως διακρίνουμε από την τοπολογία του συστήματος, η ενσωματωμένη μονάδα GPS επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό της εκάστοτε θέσης των οχημάτων, έτσι ώστε το προσωπικό στην αίθουσα ελέγχου να μπορεί να ελέγχει τα διάφορα περιστατικά που μπορεί να λαμβάνουν χώρα σε ένα όχημα. Έτσι, ανά πάσα στιγμή που γίνεται ένα συμβάν, το προσωπικό ασφαλείας θα μπορεί να ανταποκρίνεται ταχύτητα, γνωρίζοντας φυσικά τη θέση του οχήματος, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπων που επιβαίνουν στο εκάστοτε όχημα.
Ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται το όχημα, υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης τόσο σε WiFi δίκτυα όσο και σε 3G, ενώ αν το σήμα ασθενήσει στην πρώτη περίπτωση, η εναλλαγή γίνεται αυτόματα ώστε να μη διακοπεί η επικοινωνία με τον κεντρικό σταθμό. Από την άλλη, το σύστημα επιτήρησης διαθέτει κονέκτορα RJ45 ώστε να συνδέεται ενσύρματα μέσω θύρας Ethernet (10M/100M) και η μετάδοση του βίντεο να γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα.
Επιπλέον, η DAHUA παρέχει σημαντική υποστήριξη μέσω λογισμικού. Συγκεκριμένα, το DAHUA DSS (Digital Surveillance System) επιτυγχάνει εύκολη διαχείριση των μεγάλων και κρίσιμων εφαρμογών, με άμεση πρόσβαση και ανθρωποκεντρική λειτουργία προκειμένου να αναπτυχθεί μία πλατφόρμα ασφάλειας, συμβάλλοντας στο "Road Safety Project".
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.dahuasecurity.com/English. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου