Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΕΟ, ΑΝΕΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ


Επιστημονικός Σύμβουλος Ασφαλείας

ΕΚΕΟ Security Consultants: Protecting Lives and Assets in Greece, Cyprus and the Balkans!
Δρ.Θεόδωρος Λιόλιος
Ο Αν.Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Διευθυντής (τ. ΦΕ&Ε) της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος είναι επικεφαλής μιας εξαιρετικής ομάδας επιστημόνων και παρέχει πλέον υπηρεσίες επ’ αμοιβή (παρ.2β, παρ.2δ αρ.13 του ν.3187/2003) ως Επιστημονικός Σύμβουλος Ασφαλείας  (Security Consultant). Τα χρήματα της προσωπικής αμοιβής του (που δεν επιβαρύνουν ουσιαστικά τον ενδιαφερόμενο φορέα βλ παρακάτω) εισπράττονται μέσω του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (αρ.27 του ν.3187/2003) από τα οποία ποσοστό 15% αποδίδεται στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για τις διάφορες ανάγκες της (παρ.3 αρ.13 του ν.3187/2003). Εκδίδεται τριπλότυπη απόδειξη (μία για τον πολίτη και μία για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας). Οι επιστημονικές υπηρεσίες παρέχονται είτε στο γραφείο του (εκτός της Σχολής Ευελπίδων), είτε μέσω διαδικτύου (αν αυτό είναι εφικτό), είτε στο χώρο του ενδιαφερόμενου. Ειδικότερα:
Ο Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος και η ομάδα του προσφέρουν Υπηρεσίες Επιστημονικού Συμβούλου Ασφαλείας (Security Consultant) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα (ενδιαφερόμενος φορέας) της ημεδαπής και αλλοδαπής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια. Στους ενδιαφερόμενους φορείς περιλαμβάνονται: Φυσικά Πρόσωπα, Δημόσιες Υπηρεσίες, Επιχειρήσεις, Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις, Αεροδρόμια, Ξενοδοχεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Εργοστάσια, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ. Ο Επιστημονικός Σύμβουλος Ασφαλείας (και η ομάδα του)δεν παρέχει τις υπηρεσίες του ν.3707/2008 αλλά εκπροσωπεί επιστημονικά τον ενδιαφερόμενο φορέα (που επιθυμεί υπηρεσίες ασφαλείας) ενώπιον των εταιριών security (ΙΕΠΥΑΙδιωτική Εταιρία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας). Η αμοιβή του Καθηγητή Δρ. Θεόδωρου Λιόλιου ως Επιστημονικού Συμβούλου Ασφαλείας ουσιαστικά δεν επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο φορέα (αν και καταβάλλεται από αυτόν) διότι αφαιρείται από την αμοιβή που λαμβάνει η ΙΕΠΥΑ για την παροχή των υπηρεσιών στον ενδιαφερόμενο φορέα.
Ο Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος (και η ομάδα του) αφού αναλάβει (του ανατεθούν) καθήκοντα Επιστημονικού Συμβούλου Ασφαλείας ενός ενδιαφερόμενου φορέα επιτελεί το εξής επιστημονικό έργο προς όφελος της ασφάλειας και των συμφερόντων του ενδιαφερόμενου φορέα:
Α) Εκπονεί επιστημονική έρευνα (στα πλαίσια των καθηκόντων του ως Αν.Καθηγητής ΣΣΕ – παρ.β, αρ.12., ν.3187/2003) για όλα τα θέματα ασφαλείας που αφορούν τον ενδιαφερόμενο φορέα και καταθέτει το σχετικό (απόρρητο) πόρισμα της επιστημονικής έρευνας στον φορέα.
Β) Μετά από αυστηρή αξιολόγηση επιλέγει την καλύτερη και πιο αξιόπιστη εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (ΙΕΠΥΑ) που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του ενδιαφερόμενου φορέα με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Εισηγείται στον ενδιαφερόμενο φορέα την ανάθεση του σχετικού έργου στην επιλεγμένη εταιρία (ΙΕΠΥΑ) υπό αυστηρούς κανόνες που δεσμεύουν την ΙΕΠΥΑ και διασφαλίζουν τα συμφέροντα του ενδιαφερόμενου φορέα. Επιβλέπει, ελέγχει και αξιολογεί συνεχώς με αυστηρά κριτήρια και επιστημονικές μεθόδους τις υπηρεσίες της ΙΕΠΥΑ προς τον ενδιαφερόμενο φορέα και παρέχει επιστημονικές συμβουλές στον ενδιαφερόμενο φορέα σχετικά με τις υπηρεσίες αυτές.
Γ) Αξιολογεί τις εταιρίες όσον αφορά τη νομιμότητα της φύσης τους, την εκπαίδευση των στελεχών τους και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στον ενδιαφερόμενο φορέα, ενημερώνει και συμβουλεύει τον ενδιαφερόμενο φορέα ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα και να δίνονται οι δέουσες εντολές στην ΙΕΠΥΑ
Δ) Ελέγχει τις τιμές και τις δαπάνες της εταιρίας ασφαλείας ώστε να είναι οι καλύτερες και οι χαμηλότερες για τον ενδιαφερόμενο φορέα και αποτρέπει την αισχροκέρδεια εις βάρος του. Όλες οι αμοιβές και δαπάνες των εταιριών αυτών ελέγχονται, αξιολογούνται και μόνο αν πάρουν την έγκριση του Επιστημονικού Συμβούλου Ασφαλείας καταβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο φορέα στην εταιρία security (ΙΕΠΥΑ). Στην περίπτωση που τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που δέχθηκαν τις υπηρεσίες αυτές ασφαλείας της ΙΕΠΥΑ δεν ικανοποιούνται (για τεκμηριωμένους λόγους) διεκδικεί δια της νομικής οδού από τις εταιρίες ασφαλείας την επιστροφή των χρημάτων, ενδεχομένως και την καταβολή αποζημίωσης για κάθε πιθανή βλάβη του ενδιαφερόμενου φορέα.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΘΟΥΣ

Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΙΤΕ ΑΝ ΔΡΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΆΤΗΣΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ & ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ "ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ" .ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΕΣ ΕΝΤΑΣΗ  ΠΑΘΟΣ & ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΟΠΑΔΙΚΟΥ ΟΧΛΟΥ ΤΟΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ & ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ  ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ . ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΛΈΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ . ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΣΑ & ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΠΛΗΘΟΥΣ .   

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

"ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ" ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ & ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ "ΧΡΗΣΗΣ"
ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ & ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΌΤΗΤΑ & ΟΧΙ ΣΕ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΌ 


Η Νομοθεσία για το δικαίωμα στην άμυνα 

Άρθρο 22 - Άμυνα
1.Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας.
2.Άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει το άτομο για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.
3.Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από το βαθμό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις.

Άρθρο 23 - Υπέρβαση της άμυνας
Όποιος υπερβαίνει τα όρια της άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή και, αν έγινε από αμέλεια, σύμφωνα με τις διατάξεις τις σχετικές με αυτήν. Μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν ενέργησε με αυτόν τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση.
Τώρα την περίπτωση της αυτοδικία την έχουμε όταν εμείς προκαλέσουμε την συμπλοκή εκ των υστέρων ακόμη και όταν έχουμε δίκιο (π.χ κάποιος έκλεψε το πορτοφόλι του παππού μας, ξέρουμε ποιος είναι και πάμε και τον βρίσκουμε και χρησιμοποιούμε βία επάνω του. Προσοχή όμως, αν ήμαστε παρόντες την ώρα που το γεγονός συμβαίνει έχουμε δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον παππού μας και να αποτρέψουμε την κλοπή). Επίσης έχουμε και την περίπτωση όπου προκαλούμε την επίθεση (γνωρίζοντας την ανωτερότητα μας στην μάχη), για την οποία ο νόμος πάλι είναι σαφής. 

Άρθρο 24 - Υπαίτια κατάσταση άμυνας
Δεν απαλλάσσεται από την ποινή που ορίζει ο νόμος όποιος με πρόθεση προκάλεσε την επίθεση άλλου για να διαπράξει εναντίον του αξιόποινη πράξη με το πρόσχημα της άμυνας.


10 Bασικές Συμβουλές... 

1. ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΟΥ
Οι περισσότερες συγκρούσεις, λεκτικές ή σωματικές, συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι, λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης κυρίως, προσπαθούν να επιβεβαιωθούν μέσα από τις καθημερινές συγκρούσεις και τα παιχνίδια κυριαρχίας που παίζουν με τους γύρω τους. Η ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση θα σε βοηθήσει να κυριαρχήσεις σε επίπεδο προσωπικοτήτων και να κατορθώσεις να ελέγξεις καλύτερα την εξέλιξη του συμβάντος.

2. ΜΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΟΥ
Αξιολόγησε τί μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο για σένα και απόφυγε το (π.χ ακριβά ρούχα και κοσμήματα, επίδειξη οικονομικής άνεσης, προκλητικό ντύσιμο και πέρασμα από σκοτεινά μέρη σε προχωρημένες ώρες χωρίς να συνοδεύεσαι ή φλερτ με αγνώστους σε ύποπτα και επικίνδυνα μέρη ή λεκτική αντιπαράθεση με κομπλεξικούς ανθρώπους μπροστά σε "κοινό" που παρακολουθεί κ.λ.π). 

3. ΜΗ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ακόμη και αν νοιώθεις σιγουριά σε σχέση με τον εαυτό σου ή με τον συνοδό σου ή με την παρέα σου προσπάθησε να ακολουθείς τις δύο πρώτες συμβουλές. Ακόμη και ένα οπλισμένο με μαχαίρι παιδί μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά.

4. ΜΑΘΕ ΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ
Αν τώρα συνειδητοποιήσεις πως η μάχη είναι αναπόφευκτη (βρίσκεσαι μπροστά σε έναν επίδοξο βιαστή ή κλέφτη) τότε σκέψου πως το καλύτερο επίπεδο πολεμικής τακτικής είναι να ματαιώσεις τα σχέδια του αντιπάλου και μετά να του επιτεθείς εσύ. "Ο προσεκτικός πολεμιστής παίρνει θέση τέτοια που να κάνει την ήττα αδύνατη και μετά δεν παραβλέπει την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί." (ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ: H τέχνη του πολέμου)

5. ΑΝΑΠΤΥΞΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ ΣΟΥ
Μόνο τότε θα είσαι σε θέση να εφαρμόσεις την οποιαδήποτε συμβουλή και γνώση. Αν δεν έχεις αρμονία μέσα σου, τότε δεν μπορεί να ελπίζεις πως μπορείς να αποτελέσεις μια αξιόμαχη μονάδα ή να συνεργαστείς σωστά με αυτούς που σε συνοδεύουν. 

6. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
Μη παραμείνεις σε καμία περίπτωση σε θέση επικίνδυνη και απομονωμένη. Τρέξε και εφάρμοσε κάποιο κόλπο για να βρεθείς κοντά σε σημείο που μπορείς να έχεις βοήθεια. Και μόνο αυτό αν συμβεί, μια δυνατή φωνή που θα ζητάει βοήθεια θα αποτρέψει ίσως την συμπλοκή. Αν συνειδητοποιήσεις πως δεν μπορείς να ξεφύγεις πια και θα πρέπει να εμπλακείς οπωσδήποτε σε σωματική βία τότε:

7. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
Ο αντίπαλος σου μπορεί να αποδειχθεί πως τελικά ήταν ένα θρασύδειλο ανθρωπάκι ή ο "δράκος" για τον οποίο άκουγες εχθές στις ειδήσεις και εσύ το επόμενο θύμα του.

8. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΩΣ ΟΠΛΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΠΟΡΕΙΣ
Ίσως τα κλειδιά του αυτοκινήτου κατάλληλα τοποθετημένα στο χέρι σου, ένα στυλό, μία πέτρα, ένα ξύλο. Ποτέ δεν ξέρεις αν ο αντίπαλος σου είναι οπλισμένος με μαχαίρι και τί προθέσεις έχει. Για ένα να είσαι σίγουρη, ότι στον δρόμο δεν υπάρχει το αθλητικό πνεύμα του "ευ αγωνίζεσθε".

9. ΑΝ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΜΕ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΜΠΕΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

10. ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΜΟΝΟ ΑΠΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ
Καταρχάς θα πούμε πως πρέπει να χρησιμοποιήσεις χτυπήματα ισχυρά σε ασθενή σημεία του αντιπάλου (όπως ο λαιμός, τα μάτια, τα αυτιά, ο διάφραγμα, τα γεννητικά όργανα). Αυτά τα χτυπήματα θα δοθούν με την χρήση απλών και αυτοματοποιημένων τεχνικών. Στην διαδικασία της μάθησης οιασδήποτε κινητικής δεξιότητας υπάρχουν τέσσερα στάδια: μαθαίνω, γνωρίζω, τελειοποιώ, αυτοματοποιώ. Για να φτάσει κανείς στο στάδιο της αυτοματοποίησης μιας τεχνικής χρειάζεται πάρα πολλές επαναλήψεις μιας τεχνικής που έχει τελειοποιήσει, όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες.


Μερικές βασικές οδηγίες:

• Περπατάμε με αυτοπεποίθηση

• Κοιτάμε τον αντίπαλο σταθερά στα μάτια

• Αντιδρούμε ψύχραιμα και δεν δείχνουμε το φόβο μας

• Δεν πετάμε αντικείμενα άσκοπα, παρά μόνο σκόνες ή σπρέι - αν υπάρχουν - στα μάτια

• Δεν φωνάζουμε υστερικά, αλλά βγάζουμε μια κραυγή από μέσα μας, με αποφασιστικότητα και θυμό ή φωνάζουμε φωτιά και όχι βοήθεια

• Αμυνόμαστε με σκοπό να ελευθερωθούμε και να φύγουμε

• Χτυπάμε γρήγορα και δυνατά και μόνο στα ευάλωτα σημεία

• Σε περίπτωση επίθεσης μέσα στο σπίτι: α) Να είστε προς την πόρτα ή κοντά σε μπαλκόνι ή παράθυρο για να φωνάξετε για βοήθεια, β) Να έχετε πρόχειρο κάποιο μέσο άμυνας ώστε να χτυπήσετε και να φύγετε

• Σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν αντιληφθείτε έγκαιρα το δράστη, πατήστε τον δυνατά στο πόδι ή ρίξτε του κλωτσιά στο καλάμι, μη φωνάζετε υστερικά, αλλά γελοιοποιήστε τον.

• Σε περίπτωση λεκτικής (χυδαίας) επίθεσης στο δρόμο ή οπουδήποτε αλλού, δεν βρίζουμε ποτέ αλλά απαντάμε με χιούμορ

• Δεν μπαίνουμε στο παιχνίδι των ερωτήσεων κι απαντήσεων σε περίπτωση πειράγματος, αλλά αν θέλουμε να τον σταματήσουμε, δηλώνουμε με κοφτές φράσεις ότι ενοχλεί και παραβιάζει τον προσωπικό μας χώρο, πάντοτε κοιτώντας τον άλλο σταθερά στα μάτια

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ... !!!

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙΚΙΑΚΗ ΠΥΡΚΑΙΑ


Μπορεί να το γνωρίζετε ήδη, αλλά είναι πάντα χρήσιμο.
 
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΟ video...!

ΙΣΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔYΝΑΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΒΡΕΓΜΕΝΟ ΠΑΝΙ !

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ video ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟ-ΠΥΡΚΑΪΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ !
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ video.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΟΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΕΧΝΗΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΪΑ.

Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ, ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΟΝΤΑΡΙ ΜΗΚΟΥΣ 3,00m ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΝΕΡΟ 1,5lit ΧΥΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ.
ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΔΙ, ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΜΜΕΝΟΥ ΣΚΕΥΟΥΣ, ΑΤΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ.
Η ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΙ ΤΟ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΛΑΔΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΕΥΟΣ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΠΥΡΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ ΣΕ ΥΨΟΣ 11 m ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ, Η ΠΥΡΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΚΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ. 
ΕΠΙΣΗΣ :
ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΖΑΧΑΡΗ ή ΑΛΕΥΡΙ ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΛΑΔΙ. ΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΥΟ ΡΑΒΔΩΝ ΔΥΝΑΜΙΤΗ!

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


 Συμβουλές για την αποφυγή κλοπών σε καταστήματα
(α) Για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και υπαλλήλους:
• Αν αντιληφθείτε ότι κάποιος κλέβει εμπορεύματα, μην επιχειρήσετε να τον συλλάβετε. Αντιμετωπίστε την κατάσταση κατά την έξοδό του και ήρεμα ρωτήστε τον αν θέλει να πληρώσει τα εμπορεύματα που πήρε. Αν αρνείται να συνεργαστεί καλέστε την αστυνομία.
• Μην επιτρέπετε σε κανένα πελάτη, κατά την είσοδο του στο δοκιμαστήριο, να έχει μαζί του και άλλα αντικείμενα εκτός από το υπό δοκιμή εμπόρευμα, ούτε και περισσότερα από ένα είδος για προβάρισμα κάθε φορά.
• Τοποθετείστε στρογγυλούς καθρέπτες ακριβώς πάνω από τον πάγκο του μαγαζιού. Εμποδίζουν και ανιχνεύουν τους κλέφτες εμπορευμάτων. Για μεγαλύτερα καταστήματα μπορεί να τοποθετηθεί και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
• Εγκαταστήστε αντικλεπτικό σύστημα συναγερμού, τόσο στο κατάστημά σας όσο και πάνω στα ρούχα ή άλλα εμπορεύματα.
(β) Για τους καταναλωτές:
• Κατά την είσοδό σας στα δοκιμαστήρια ρούχων, έχετε την τσάντα μαζί σας. Μην αφήνετε την τσάντα σας ή άλλα προσωπικά αντικείμενα στο έδαφος ή σε κάποιο μέρος του 30
καταστήματος, σε μη εμφανές σημείο, όπου δεν θα έχετε οπτική επαφή.
7. Συμβουλές για τη χρήση πιστωτικών καρτών
• Αν κάνετε αγορές με πιστωτικές κάρτες, καλό είναι να έχετε μία ευκρινή φωτοτυπία αυτών των καρτών, καθώς και τον αριθμό τηλεφώνου του πιστωτικού ιδρύματος που τις έχει εκδώσει, για την περίπτωση κλοπής ή απώλειας. Συγκεντρώστε τις παρακάτω πληροφορίες για κάθε κάρτα που έχετε: α) το όνομα της κάρτας β) τον αριθμό του πιστωτικού λογαριασμού γ) τον τηλεφωνικό αριθμό στον οποίο μπορείτε να αναφέρετε απώλεια ή κλοπή καρτών.
• Μη δίνετε ποτέ και σε κανέναν οποιοδήποτε στοιχείο για τις τραπεζικές σας κάρτες και ιδίως τον κωδικό σας (ΡΙΝ).
• Περαιτέρω υποχρεώσεις των κατόχων πιστωτικών καρτών: α) Διαβάζετε προσεκτικά πριν υπογράψετε όλες τις αποδείξεις πληρωμής που παίρνετε όταν χρησιμοποιείτε την κάρτα σας. β) Φυλάξτε τις αποδείξεις από τις αγορές που κάνετε και συγκρίνετέ τες με τις χρεώσεις που υπάρχουν στον λογαριασμό σας. γ) Κρατήστε τις αποδείξεις των αγορών σας μέχρι να τις πληρώσετε. δ) Μην αφήνετε εκτεθειμένες τις κάρτες σας στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο κ.α. ε) Μην κρατάτε τις πιστωτικές σας κάρτες στο πορτοφόλι μαζί με μετρητά και άλλα σημαντικά έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης κ.λπ.). Έτσι δεν κινδυνεύετε να τα χάσετε όλα μαζί, αλλά ούτε και να δώσετε τη δυνατότητα σε άλλους να τα χρησιμοποιήσουν για αγορές εμπορευμάτων κ.λπ.
31
• Εάν αγοράζετε κάτι με την πιστωτική σας κάρτα, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε το αντίγραφο της απόδειξης, ακόμα και στην περίπτωση που η συναλλαγή ακυρώνεται. Αυτό θα εμποδίσει κάποιον άλλον να αποκτήσει τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας.
• Φωτοτυπείστε την εμπρόσθια και οπίσθια πλευρά των πιστωτικών καρτών και τοποθετήστε τα φωτοαντίγραφα σε ασφαλές μέρος. Εάν κλαπούν οι πιστωτικές σας κάρτες, θα έχετε ένα φωτοαντίγραφο αυτών ως σημείο αναφοράς όταν θα χρειασθεί να ακυρώσετε τις κάρτες και να καταθέσετε τη μήνυση στην αστυνομία.
• Μην αποδέχεστε υψηλό πιστωτικό όριο ή αύξηση ορίου που δεν χρειάζεστε για κάρτες που χρησιμοποιείτε σε συναλλαγές σας μέσω τηλεφώνου ή Η/Υ.
• Ειδοποιήστε, αμέσως, την τράπεζα αν κλάπηκαν το βιβλιάριο καταθέσεών σας ή οι πιστωτικές σας κάρτες. Ελέγχετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα και ειδικά μετά από μετακινήσεις αν έχετε όλες τις τραπεζικές σας κάρτες κ.λπ.
8. Συμβουλές για τη χρήση μηχανημάτων ΑΤΜ
• Χρησιμοποιήστε ένα Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης Μετρητών (ΑΤΜ) το οποίο είναι σε εμφανή και επαρκώς φωτισμένη τοποθεσία.
32
• Κοιτάξτε προσεκτικά γύρω σας και ελέγξτε μήπως υπάρχει κάποιος που δεν φαίνεται να είναι εκεί για τραπεζικές εργασίες.
• Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κρυφή κάμερα καταγραφής στο Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης Χρημάτων ή και στον περιβάλλοντα χώρο.
• Έχετε την κάρτα έτοιμη στο χέρι σας. Μην την ψάχνετε στην τσάντα σας μπροστά στο μηχάνημα ανάληψης.
• Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας (ΡΙΝ) τοποθετείστε τον εαυτό σας με τέτοιο τρόπο που οι άλλοι να μην βλέπουν το πληκτρολόγιο.
• Μην μετράτε τα χρήματά σας μπροστά στο μηχάνημα. Τοποθετείστε τα αμέσως σε ασφαλές μέρος, καλύτερα επάνω σας, και μπείτε στο αυτοκίνητό σας ή πηγαίνετε στον προορισμό σας. Εάν είναι αναγκαίο να τα μετρήσετε, πάρτε τις αναγκαίες προφυλάξεις.
• Εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος σας παρακολουθεί ή η παρουσία του σας δημιουργεί υποψίες, φύγετε και πηγαίνετε σε κάποιο άλλο μηχάνημα.
• Εάν το ΑΤΜ βρίσκεται σε κλειστό χώρο στον προθάλαμο κάποιας τράπεζας, περιμένετε να κλείσει η πόρτα προτού χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα και, πάντως, αποφεύγετε να μπαίνετε ή να είστε στον κλειστό χώρο μαζί με άλλα άτομα.
• Μην αφήνετε οποιανδήποτε να δει τον κωδικό σας (PIN).
33
• Παίρνετε πάντα την απόδειξή σας και κρατάτε την μαζί σας για κάθε ενδεχόμενο.
• Μην ζητάτε βοήθεια από αγνώστους για το πώς να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα. Ζητήστε τη βοήθεια των υπάλληλων της τράπεζας.
• Κρατάτε τις κάρτες σας ξεχωριστά από τα χρήματα σας.
• Μη χρησιμοποιείτε για τον κωδικό της κάρτας (ΡΙΝ) τα αρχικά σας, την ημερομηνία γέννησης ή τον αριθμό τηλεφώνου σας.
• Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, όταν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμένη.
Μην δίνετε τον κωδικό της κάρτας (ΡΙΝ) από το τηλέφωνο ή από τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.
• Μην αναγράφετε τον κωδικό σας (ΡΙΝ) επάνω στην κάρτα. Απομνημονεύστε τον.
• Όταν χρησιμοποιείτε ένα ΑΤΜ κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μία χαμηλής κυκλοφορίας περιοχή προσπαθήστε να έχετε κάποιον παρέα.
34
• Ελέγχετε την κίνηση του λογαριασμού σας ανά τακτά διαστήματα με βάση ένα πρόσφατο απόκομμα τελευταίων κινήσεων του ΑΤΜ ή και την ενημέρωση που σας στέλνει η τράπεζά σας κάθε μήνα.
Σε περίπτωση κλοπής της κάρτας σας
• Ειδοποιήστε την αστυνομία.
• Ειδοποιήστε την τράπεζα και ακυρώστε την κάρτα.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Χρήση των Πολεμικών Τεχνών στην προσωποφύλαξη, τις αστυνομικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η χρήση των άοπλων πολεμικών τεχνών θεωρούνται ως εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σωστό χρόνο και τόπο και βρίσκεται μέσα στον κορμό της διεκπεραίωσης επιχειρήσεων ασφαλείας. Οι επιχειρήσεις ειδικών κατευθύνσεων θεωρούνται πολυπαραγοντικές, δηλαδή αποτελούνται πάντα από πολλά επίπεδα, τμήματα και συνιστώσες. Άρα, αναλύοντας τις οδούς δράσης, πρέπει να αντιμετωπίζουμε εποπτικά το όλο θέμα για να εξάγουμε τα πλέον ακριβή συμπεράσματα.

Οι άοπλες πολεμικές τέχνες, συστήματα κ.λπ., θεωρούνται ως εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σωστό χρόνο και τόπο, ως τμήματα, κρίκοι της μάχης. Απαιτείται δηλαδή το σωστό timing κατά την εξέλιξη μιας επιχείρησης, μικρής ή μεγάλης κλίμακας.

Ας αναφέρω ορισμένες πολύ απλές κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου η καλή γνώση μιας πρακτικής πολεμικής τέχνης είναι όχι μόνον απαραίτητη, αλλά κυριολεκτικά η μοναδική ενδεικνυόμενη λύση από νομικής και ανθρωπιστικής άποψης, αλλά και τακτικής στο σύνολό της:

• Όλες οι περιπτώσεις όπου άοπλος εισβολέας προσπαθεί να διασπάσει την περίμετρο ασφαλείας φυσικού προσώπου ή χώρου - στόχου. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται όλες οι συνοδείες καλλιτεχνών, γνωστών αθλητών καθώς και πολιτικών προσώπων, στο μεγαλύτερο μέρος της παρουσίας τους σε συναθροίσεις κοινού.

• Όλες οι περιπτώσεις όπου η δράση αστυνομικών μονάδων και ειδικών ομάδων ασφαλείας κατευθύνεται στην πρόληψη, την καταστολή και σε συλλήψεις παραβατών του νόμου, που δεν υπερβαίνουν τα δεδομένα όρια ασφαλείας της ζωής άλλων πολιτών!!!

Στον τομέα των υπηρεσιών ασφαλείας, η διαχείριση του κοινού απαιτεί τεράστια προσοχή προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι η σωματική επαφή είναι πάρα πολύ συχνή, υπάγεται στα πλαίσια της αυτοάμυνας και αν πράττεται από εκπαιδευμένο προσωπικό, καταλήγει χρήσιμη και εφαρμόσιμη, αποκλείοντας χρήση ανωτέρας βίας, δηλαδή χρήση όπλων από όλες τις πλευρές.

Γενικά, κατά την εξέλιξη μιας επιχείρησης ασφαλείας, υπάρχει μία πρωταρχική έννοια η οποία επιβάλλεται να τηρείται σχολαστικά: Η έννοια της διαβάθμισης της δράσης. Αυτό σημαίνει ότι ο εμπλεκόμενος επαγγελματίας κατόπιν εντολής ή μετά απο προσωπική του πρωτοβουλία, κλιμακώνει τη δράση, ξεκινώντας όμως από το χαμηλότερο επίπεδο που απαιτείται, ώστε να παραχθεί αποτέλεσμα και να αντιμετωπισθεί επιτυχώς μία απειλή.

Το περιβάλλον μεταφράζεται σε ένα σύνολο αλληλεπιδραστικών παραγόντων, ζωντανών όντων και μη. Εξετάζεται συνολικά αλλά και αναλυτικά. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, το περιβάλλον υπαγορεύει τις τακτικές κινήσεις των εμπλεκόμενων επαγγελματιών. Οι βασικοί παράγοντες είναι:

• Η διάταξη του χώρου

• Η ύπαρξη πολιτών

• Το είδος και το επίπεδο της επικινδυνότητας των αντιπάλων

Τα παραπάνω βοηθούν, εμποδίζουν, προσδιορίζουν ή ακόμα και εγκλωβίζουν οδούς αντιδράσεων. Η βοήθεια των άοπλων πολεμικών τεχνών είναι ανεκτίμητη επειδή καλύπτουν τον αναγκαίο και μόνο βαθμό αντίδρασης και άρα ικανοποιούν τις ανάγκες που προκύπτουν. Ειδικότερα στο θέμα της διάταξης του χώρου, έχουν διευθετηθεί άπειρα επεισόδια λόγω συγκεκριμένης μορφής του πεδίου μάχης, μόνο με την χρήση άοπλης σωματικής επαφής. Ακριβώς λόγω αιφνιδιασμού, στενότητας χώρου κ.λπ.

Θεωρώ αναγκαίο να τονίσω ότι για τον τομέα που αναφέρω στο παρόν άρθρο, οι άοπλες πολεμικές τέχνες εκλαμβάνονται στρατηγικά ως συμπληρώνουσες το όλο οπλοστάσιο των εμπλεκόμενων, δηλαδή συνεπικουρούν. Αν και πολλές φορές από αποδεδειγμένα περιστατικά η άοπλη τεχνική παρέμβαση παράγει τελικές λύσεις, εντούτοις ο σχεδιασμός, η εκπαίδευση και η μελέτη των τακτικών δεν απομονώνουν την άοπλη ή την ένοπλη μάχη, αλλά τις θεωρούν αλληλένδετες στο μέτρο της πρακτικής δυναμικής. Σε καμία περίπτωση η άοπλη πολεμική τέχνη δεν υποκαθιστά την τακτική χρήση όπλων και, αντιστοίχως, η ένοπλη μάχη δεν αντανακλά όλο το εύρος του πεδίου και των κλιμακώσεων της σύγκρουσης και μάχης. Στον εκπαιδευτικό τομέα πρέπει να υπάρχει περαιτέρω ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της χρήσης των ασκήσεων ροής και προσομοίωσης, που αφορούν σε χρήση όπλων και αντιστοίχως της άοπλης μάχης. Ενώ σε κάθε πρόγραμμα μονάδων και ομάδων το συνολικό εκπαιδευτικό εγχείρημα περιέχει όπως προείπα μικτές τεχνικές (άοπλες και ένοπλες), η ειδική παιδεία των εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων είναι ικανή για το διαχωρισμό των επιμέρους δυνατοτήτων.

Σε τελική ανάλυση, η εμπειρία, η εκπαίδευση, η στρατιωτική και αστυνομική επιστήμη καθώς και οι συναφείς κλάδοι( bodyguarding, special operations κ.λπ.) καθορίζουν επαρκώς κατά την εκπαιδευτική διαδικασία τα όρια της ένοπλης και άοπλης μάχης. Θα πρέπει να αναφέρω βεβαίως την ύπαρξη διαφόρων συστημάτων αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών, τα οποία κατά την εκδοχή τους περιέχουν ύλη για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσεων, ένοπλων περιστάσεων κ.λπ.

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι σε αρκετά μέρη του πλανήτη μας, αρκετές μονάδες ενσωμάτωσαν τμήματα αυτών των πολεμικών τεχνών και αρκετές μονάδες τα χρησιμοποιούν επιχειρησιακά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι διάφορες

μονάδες έχοντας τη δικαιοδοσία, χρησιμοποίησαν εκπαιδευτές που ανήκαν στο μόνιμο προσωπικό τους και αντιπροσώπευαν τα πιο απίθανα στιλ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχοντας την υποχρέωση να διαθέσουν τα πλούσια κονδύλια των υπηρεσιών τους, προσέτρεξαν σε διάφορα στιλ - καλά, κακά, παραδοσιακά, εξωτικά κ.λπ. Τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κριθεί η αξία ενός συστήματος ή μίας τέχνης από την ευρύτητα της διάδοσής της, αφού το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας της οφείλεται σε καλό marketing ή συγκυρίες. Αν και το τελευταίο βεβαίως δεν καθίσταται απόλυτος κανόνας.

Συνοπτικά, η διεθνής εμπειρία έχει καταστήσει σαφή τη μέγιστη χρησιμότητα των άοπλων πολεμικών τεχνών σε κάθε είδους αστυνομική ή στρατιωτική επιχείρηση, με το απαραίτητο μέτρο και ποιότητα. Τελειώνοντας, θα υπενθυμίσω την ποικιλότητα των θεάτρων επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο. Έτσι και στην Ελλάδα, όπου η χρήση των νόμιμα φερόμενων όπλων από οποιονδήποτε (ακόμα και από τα πλέον εντεταλμένα όργανα της πολιτείας), συνεπάγεται σοβαρές νομικές συνέπειες και επομένως είναι το λιγότερο άτοπη η μονομερής σχολή σκέψης της χρήσης όπλων στον κυρίως όγκο των επιχειρήσεων ασφαλείας. Η σωστή ποσοτική κατανομή των διευθετήσεων καταστάσεων high risk - υψηλής επικινδυνότητας δηλαδή - σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, είναι πρωταρχική.

Η τεχνητή επιλογή «αποκλειστικής χρήσης όπλων» ή αντιθέτως η υποκατάσταση της δύναμης πυρός με τεχνικές χαμηλότερης δύναμης, δηλαδή άοπλες πολεμικές

τέχνες, είναι το λιγότερο δείγμα μη επαγγελματισμού και απειρίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ας μου επιτραπεί να αναφέρω ότι την πρώτη σχολή σε παρόμοια θέματα την ολοκλήρωσα το 1988 (στη Ν. Αφρική ) και ακολούθησαν δεκάδες πολύ μακροχρόνιες εκπαιδεύσεις έως και σήμερα, πολλών Οργανισμών, διαφορετικών κρατών και εκπαιδευτικών κατεύθυνσης. Ποτέ και πουθενά δεν διδάσκεται μονομερής αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων αποκλειστικά με χρήση όπλων

ή αποκλειστικά με άοπλες πολεμικές τέχνες. Ακόμα και σε ειδικές στρατιωτικές - αστυνομικές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχα επί χρόνια σε διαφορετικές χώρες (ανάλογα περιβάλλοντα), η χρήση άοπλων πολεμικών τεχνών θεωρούνταν και θεωρείται ως ΕΡΓΑΛΕΙΟ.

Ο κάθε τομέας λειτουργεί στο μέτρο της δυναμικής πρακτικής του και μόνο. Η απομόνωση των σχετικών δυνατοτήτων της μιας ή της άλλης πλευράς, τελικά αποδυναμώνει τη συνολική τεχνική δυνατότητα των προσώπων που δρουν σε επιχειρήσεις ασφαλείας.

Η χρήση των άοπλων πολεμικών τεχνών βρίσκεται ανέκαθεν μέσα στον κορμό της διεκπεραίωσης εργασιών - αποστολών ασφαλείας. Στις μέρες μας, η γενικότερη προοπτική των πραγμάτων και η υπερβολικά επιταχυμένη πρόοδος στα τακτικά συστήματα ασφαλείας καθώς και οι ακολουθούσες στρατηγικές, ενσωματώνουν όλο και πιο πολύ - και κυρίως με τον ικανοποιητικότερο τρόπο - τις άοπλες πολεμικές τέχνες, τακτικές και μεθόδους, με απολύτως θετικά αποτελέσματα.

Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΛΕΤΖΑΚΟY 

Σύστημα επιτήρησης της Dahua για οχήματα, καταγράφει μία ηρωική στιγμή


Ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο ατύχημα με τραγική όμως κατάληξη ήταν η αφορμή προκειμένου να δοκιμαστεί στην πράξη η λειτουργία του συστήματος επιτήρησης και καταγραφής video για οχήματα, που έχει αναπτύξει η DAHUA.
Ιδιαίτερα έντονη προβολή παγκοσμίως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, έλαβε ένα τραγικό δυστύχημα που συνέβη στην πόλη Hangzhou στη βόρεια Κίνα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ήρωα – για πολλούς - οδηγό λεωφορείου την ώρα της δουλειάς του.
Η παράμετρος που αφορά στην ασφάλεια σε αυτό το ατυχές περιστατικό, έγκειται στο γεγονός ότι το όλο το συμβάν καταγράφηκε από το mobile σύστημα επιτήρησης Video της εταιρείας DAHUA και έτσι η κοινή γνώμη είχε τη δυνατότητα να έχει εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια του ατυχήματος, σε ένα video clip διάρκειας 1' 16''.

Το περιστατικό
Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουνίου ο Wu Bin οδηγός λεωφορείου στην προαναφερόμενη πόλη της Βόρειας Κίνας, έκανε ένα από τα συνήθη δρομολόγιά του. Την ώρα που κινούνταν σε μια μεγάλη και πολυσύχναστη λεωφόρο, συνέβη ένα πολύ σπάνιο περιστατικό, μιας και ένα αιωρούμενο μεταλλικό αντικείμενο - το οποίο ξέφυγε από φορτηγό που κινούνταν στην αντίθετη λωρίδα του δρόμου - χτύπησε με μεγάλη σφοδρότητα στο παρμπρίζ του λεωφορείου, το οποίο διαπέρασε, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον άτυχο οδηγό στα χέρια και στη κοιλιά του.
Παρά τον τεράστιο πόνο που του προκάλεσε το χτύπημα του μεταλλικού αντικειμένου και το σοκ που υπέστη, ο οδηγός διατήρησε την ψυχραιμία του και λειτούργησε ακαριαία, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα τη ζωή των 24 επιβατών του λεωφορείου. Συγκεκριμένα, κατάφερε να διεκπεραιώσει άμεσα μια σειρά από ενέργειες που θα έπρεπε να κάνει ένας επαγγελματίας οδηγός, όπως να επιβραδύνει το μεγάλο όχημα, να ανάψει τα προειδοποιητικά φώτα (alarm), να τραβήξει το χειρόφρενο και να συμβουλεύσει τους επιβάτες να μείνουν ψύχραιμοι περιμένοντας βοήθεια.
Ευτυχώς, στο σύνολό τους οι επιβάτες του λεωφορείου βγήκαν αλώβητοι από αυτό το «ατύχημα που συνέβη από το πουθενά». Δυστυχώς όμως δεν συνέβη το ίδιο και για τον άτυχο οδηγό που κατάφερε και έσωσε τη ζωή 24 επιβατών, όντας βαριά τραυματισμένος. Ο τραυματισμός του ήταν ιδιαίτερα σοβαρός και 4 ημέρες μετά το ατύχημα δεν άντεξε και πέθανε από ρήξη του ήπατος
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι φαινομενικά φυσιολογικές ενέργειες του Wu Bin αμέσως μετά το ατύχημα, έγιναν ενώ ο οδηγός βρισκόταν σε κατάσταση ακραίου πόνου που του προκάλεσε το «ιπτάμενο» μεταλλικό αντικείμενο με βάρος 160 kg, με ταχύτητα περίπου 150 μιλίων την ώρα! Μάλιστα, την ώρα της εγχείρησης οι γιατροί εξεπλάγησαν με το γεγονός ότι το ήπαρ του, πραγματικά είχε διαμελιστεί. Πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα έμπειρο οδηγό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ιδιαίτερα προσεκτικό, αφού δεν είχε εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα έπειτα από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα!
Η τεχνολογική λύση επιτήρησης οχήματος της DAHUA
Το ατυχές αυτό περιστατικό όπως προαναφέρθηκε έχει και μια άλλη διάσταση, μιας και οι ηρωικές προσπάθειες του οδηγού να σώσει σε πρώτη φάση τους επιβάτες του λεωφορείου καταγράφηκαν από το σύστημα επιτήρησης και καταγραφής για οχήματα, της DAHUA, που η εταιρεία έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει στα λεωφορεία του Οργανισμού Μεταφορών που ανήκε και το συγκεκριμένο λεωφορείο.
Η τοπολογία του συστήματος φαίνεται στην εικόνα 1.
Όπως διακρίνουμε από την τοπολογία του συστήματος, η ενσωματωμένη μονάδα GPS επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό της εκάστοτε θέσης των οχημάτων, έτσι ώστε το προσωπικό στην αίθουσα ελέγχου να μπορεί να ελέγχει τα διάφορα περιστατικά που μπορεί να λαμβάνουν χώρα σε ένα όχημα. Έτσι, ανά πάσα στιγμή που γίνεται ένα συμβάν, το προσωπικό ασφαλείας θα μπορεί να ανταποκρίνεται ταχύτητα, γνωρίζοντας φυσικά τη θέση του οχήματος, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπων που επιβαίνουν στο εκάστοτε όχημα.
Ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται το όχημα, υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης τόσο σε WiFi δίκτυα όσο και σε 3G, ενώ αν το σήμα ασθενήσει στην πρώτη περίπτωση, η εναλλαγή γίνεται αυτόματα ώστε να μη διακοπεί η επικοινωνία με τον κεντρικό σταθμό. Από την άλλη, το σύστημα επιτήρησης διαθέτει κονέκτορα RJ45 ώστε να συνδέεται ενσύρματα μέσω θύρας Ethernet (10M/100M) και η μετάδοση του βίντεο να γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα.
Επιπλέον, η DAHUA παρέχει σημαντική υποστήριξη μέσω λογισμικού. Συγκεκριμένα, το DAHUA DSS (Digital Surveillance System) επιτυγχάνει εύκολη διαχείριση των μεγάλων και κρίσιμων εφαρμογών, με άμεση πρόσβαση και ανθρωποκεντρική λειτουργία προκειμένου να αναπτυχθεί μία πλατφόρμα ασφάλειας, συμβάλλοντας στο "Road Safety Project".
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.dahuasecurity.com/English. 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ « ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ» | Dec 22, 2011 |


Ι. ΓENIKA
Α. Ιστορικό
Η πειρατεία, ως διεθνές έγκλημα με τη σύγχρονη μορφή του, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια σε κάποιες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη όπου εμφανίζεται αυξημένη διέλευση εμπορικών πλοίων και ταυτοχρόνως έλλειψη αποτελεσματικών προληπτικών και κατασταλτικών δράσεων από πλευράς των κατά περίπτωση παράκτιων Κρατών.
Από το έτος 2007 και ιδιαίτερα μετά το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2008, το φαινόμενο της θαλάσσιας πειρατείας έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κόλπου του Άντεν (Κέρας της Αφρικής). Αποτέλεσμα του τρόπου δράσης των πειρατών αποτελεί η διεύρυνση της περιοχής των επιθέσεων, οι οποίες σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα καλύπτουν πλέον σχεδόν όλη τη γεωγραφική περιοχή του βόρειου και του κεντρικού Ινδικού Ωκεανού.
Κατά το έτος 2010 οι πειρατικές επιθέσεις εναντίον πλοίων κάθε σημαίας στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή ανήλθαν σε 210, ενώ το συνολικό κέρδος για τους 1500 περίπου πειρατές που δρουν στην περιοχή υπολογίζεται, κατά μέσο όρο, σε 150 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α.
Το «ανθρώπινο» κόστος της πειρατείας, το έτος 2010 ήταν 4185 ναυτικοί που υπέστησαν ένοπλη επίθεση, 1090 κρατήθηκαν αιχμάλωτοι και 516 χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες.
Όσον αφορά τα πλοία υπό ελληνική σημαία, από το 2008 μέχρι σήμερα, σε συνολικά 15 επιθέσεις, μόνο 2 είχαν ως αποτέλεσμα την κατάληψή από τους πειρατές και στη συνέχεια την καταβολή λύτρων για την απελευθέρωσή τους, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής ή τραυματισμός Έλληνα ναυτικού ή άλλου επιβαίνοντα σε αυτά.
Β. Νομικό πλαίσιο
Η ελληνική νομοθεσία αντιμετωπίζει το ζήτημα της πειρατείας και της ποινικής δίωξης των πειρατών. Ειδικότερα :
1. Στο ν.2321/1995 που κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS, άρθρα 101 και 110 παρ.1-στην τελευταία διάταξη προβλέπεται το δικαίωμα πολεμικών ή αντίστοιχων πλοίων οιασδήποτε χώρας για επιβίβαση σε εμπορικό πλοίο άλλου Κράτους, στο οποίο έχει εκδηλωθεί πειρατεία).


2. Στο άρθρο 215 του ν.δ. 187/1973 (Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου), προβλέπεται η ποινική δίωξη κατά των πειρατών.
3. Στα άρθρα 7 και 8 του Ποινικού Κώδικα, ορίζεται η παγκόσμια δικαιοδοσία των Ελληνικών Ποινικών Δικαστηρίων για τέλεση, μεταξύ άλλων και του εγκλήματος της πειρατείας.
4. Στο άρθρο 2 του ν. 3922/2011 (σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής), ορίζεται ως αρμοδιότητα του Σώματος η αντιμετώπιση της πειρατείας στο χώρο ευθύνης του.

Όσον αφορά το θέμα της επιβίβασης ενόπλων τμημάτων στα υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοία για την παροχή προστασίας, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σχετική νομοθεσία. Επίσης, αναφορικά με την ύπαρξη όπλων στα πλοία και τη μεταφορά τους σε αυτά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της εθνικής μας νομοθεσίας (ν. 2168/1993) και η κατ΄ εφαρμογή αυτής εκδοθείσα Υ.Α. 3312.1/01/94/20.07.1994, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται σε ελληνικά πλοία να φέρουν μέχρι τέσσερα (4) περίστροφα ή πιστόλιαγια την προστασία του πληρώματος, τα οποία χρησιμοποιούνται κατόπιν αδείας του πλοιάρχου, σε περιπτώσεις ανάγκης και για όσο διαρκεί αυτή.
Η διεθνής κοινότητα δεν έχει θεσμοθετήσει ιδιαίτερο νομικό πλαίσιο για την κάλυψη των σύνθετων και περίπλοκων ποινικών και αστικών θεμάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πειρατείας. Κατά συνέπεια, η δράση κατά της πειρατείας εδράζει νομικά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Σε επίπεδο τρίτων Κρατών παρουσιάζεται μια εικόνα προσαρμογής στα νέα δεδομένα προς αντιμετώπιση της κλιμάκωσης των πειρατικών επιθέσεων στον Κόλπο του Άντεν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας σημαντικός αριθμός χωρών (Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο) έχει θεσπίσει ή δρομολογήσει τη θέσπιση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την επιβίβαση ενόπλων στα υπό σημαία τους πλοία.
Γ. Αντιμετώπιση
Σε διεθνές επίπεδο, τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όσο και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (Ι.Μ.Ο.), η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Η.Π.Α. και άλλα Κράτη, έχουν αναπτύξει πλαίσιο δράσης για το σύγχρονο φαινόμενο της πειρατείας. Συγκεκριμένα, με τα ψηφίσματα 107 και 1816 παρέχεται η δυνατότητα παρέμβασης ακόμα και στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας, για παροχή βοήθειας σε πλοίο που απειλείται ή έχει υποστεί πειρατεία ή μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
Σε επίπεδο ΙΜΟ, έχει επισημανθεί ότι αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του κράτους της σημαίας του πλοίου να κρίνει τον κατάλληλο τρόπος για την αντιμετώπιση των περιστατικών πειρατείας και ένοπλης ληστείας και πρωτίστως παροτρύνονται οι κυβερνήσεις και οι παράγοντες της ναυτιλιακής βιομηχανίας να εφαρμόζουν τις Βέλτιστες Πρακτικές Διαχείρισης (Best 3 Management Practices-BMPs).
Ωστόσο, δεδομένης της καταγραφόμενης σημαντικής κλιμάκωσης των πειρατικών επιθέσεων και της αύξησης των περιπτώσεων που διάφορες χώρες επιτρέπουν την επιβίβαση ενόπλων στα εμπορικά πλοία που φέρουν τη σημαία τους και διαπλέουν την περιοχή, εκπονήθηκαν και υιοθετήθηκαν οδηγίες μη υποχρεωτικού χαρακτήρα για τους πλοιοκτήτες και τις κυβερνήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην επιβίβαση ένοπλου προσωπικού φύλαξης στα πλοία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) ανταποκρίθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης του σύγχρονου πειρατικού φαινομένου με τη σύσταση της ναυτικής επιχείρησης «ΑΤΑΛΑΝΤΑ», στην οποία τα Κράτη-Μέλη συμμετέχουν δια της αποστολής πολεμικών πλοίων στην περιοχή για προστασία των εμπορικών τους πλοίων αρχικά, αλλά και συνδρομή σε πλοία άλλης σημαίας. Η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση με την περιοδική αποστολή πολεμικού πλοίου.
Η χώρα μας, ως κοινά αναγνωρισμένη ηγέτιδα ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως, έχει υποστηρίξει σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, κάθε πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, του ΙΜΟ και της Ε.Ε. αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον της και τη σημασία που αποδίδει για μια αποτελεσματική πολιτική στο θέμα της καταπολέμησης και εξάλειψης της πειρατείας, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται, με γνώμονα το σεβασμό πάντοτε στις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε., του ΙΜΟ και της Ε.Ε., για το θέμα της αυτοάμυνας των πληρωμάτων ή της επιβίβασης ενόπλων (ιδιωτών φρουρών ή στρατιωτικών αγημάτων) στα εμπορικά πλοία για την προστασία πλοίου και πληρώματος η Ελλάδα έχει, κατ’ αρχήν, υποστηρίξει την εφαρμογή των συνιστώμενων Βέλτιστων Πρακτικών Διαχείρισης (Best Management Practices, ΒΜΡ) του ΙΜΟ.
ΙΙ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου λαμβάνει υπόψη την κλιμακούμενη αύξηση, σε ένταση και αριθμό, των πειρατικών επιθέσεων κυρίως στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου του Άντεν ενώ δεν παραβλέπεται η ανάγκη αποφυγής τυχόν διαρροών από το εθνικό νηολόγιο εξαιτίας υστέρησης της ελληνικής νομοθεσίας έναντι της αντίστοιχης νομοθεσίας ή των εφαρμοζόμενων πρακτικών εκ μέρους άλλων ναυτιλιακών κρατών,όσον αφορά την προστασία απέναντι στην πειρατεία.
Ειδικότερα, με το παρόν σχέδιο νόμου ρυθμίζεται η παροχή υπηρεσιών ασφάλειας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία υπό ελληνική σημαία. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνονται κανόνες δικαίου και συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει θέματα συναφή με τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία επιβίβασης και δράσης ενόπλων ιδιωτών σε υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοία προς άμυνα για την

προστασία των επιβαινόντων, του πλοίου και του φορτίου αυτού από επιθέσεις που συνιστούν πειρατεία. Παράλληλα με το παρόν σχέδιο νόμου, όπως είναι αντίστοιχα αναγκαίο, ρυθμίζονται και οι προϋποθέσεις και υποχρεώσεις σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατή η παραμονή ή ο διάπλους εμπορικών πλοίων υπό σημαία τρίτων κρατών, που έχουν λάβει ανάλογα μέτρα και επιτρέπουν την επιβίβαση σε αυτά ενόπλων φρουρών, από την ελληνική επικράτεια.
Σαφώς, η ναυτιλία αποτελεί θύμα των απαραδέκτων σύγχρονων φαινομένων πειρατείας που, όπως προαναφέρθηκε, ήδη λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις ως προς την ένταση και τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους, χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να αποτελέσει το μέσον για την αναγκαία πλήρη και οριστική εξάλειψή τους. Κατ’ αναλογία, το παρόν σχέδιο νόμου δεν αποτελεί την απάντηση της Ελλάδας στα φαινόμενα αυτά αλλά, αντανακλά την καταστατική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας για προστασία πρωτίστως των πληρωμάτων των ελληνικών εμπορικών πλοίων κατά τον διάπλου από θαλάσσιες περιοχές υψηλού πειρατικού κινδύνου. Ταυτόχρονα, η Χώρα μας θα συνεχίσει να υποστηρίζει μέσα στο πλαίσιο της συγκροτημένης διεθνούς κοινότητας τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για ασφαλείς θάλασσες.
ΙΙI. ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ – ΚΑΤ’ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
Στο άρθρο 1 κατ’ αρχήν προσδιορίζεται ο σκοπός του νόμου, που είναι η παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς προς άμυνα για την προστασία των επιβαινόντων εμπορικού πλοίου, του ιδίου του πλοίου και του φορτίου αυτού από επιθέσεις που συνιστούν πειρατεία. Για τον ορισμό της έννοιας πειρατεία ισχύουν οι αντίστοιχες διατάξεις της νομοθεσίας και ειδικότερα τα άρθρα 101, 102 και 103 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (ν. 2321/1995 «Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους ΧΙ της Σύμβασης», Α΄ 136) και το άρθρο 215 του ν.δ. 187/73 περί Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (Α΄ 261). Η παροχή των υπηρεσιών αυτών συνδέεται με την έκδοση άδειας από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3922/2011) η αντιμετώπιση περιστατικών πειρατείας εντάσσεται στην αποστολή του Σώματος αυτού. Τέλος, στο ίδιο άρθρο σαφώς και εμπράκτως αναγνωρίζεται η σημασία και η σπουδαιότητα εφαρμογής των συνιστώμενων Πρακτικών Βέλτιστης Διαχείρισης, χωρίς να ανατρέπεται η μη υποχρεωτική φύση του περιεχομένου αυτών.
Με το άρθρο 2 καθορίζονται τα περί έκδοσης, χρόνου ισχύος, ανανέωσης, ανάκλησης, αναστολής της άδειας που αφορά στην παροχή των υπηρεσιών που ρυθμίζει ο νόμος. Προβλέπεται η καταβολή τέλους υπέρ του ειδικού 5

φορέα της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων, για την υποστήριξη του έργου του φορέα αυτού που σχετίζεται άμεσα με την εξασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά το κόστος του τέλους λειτουργεί συνολικά προς όφελος της εμπορικής ναυτιλίας και όλων των εμπλεκομένων με τη δραστηριοποίησή της και ιδιαιτέρως των πλοιοκτητών και των ναυτικών. Η έκδοση της άδειας συνδέεται πέραν από την αίτηση του πλοιοκτήτη ή του διαχειριστή του πλοίου και με ανάλυση του εκτιμώμενου κινδύνου, που διαμορφώνεται αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις του πλοίαρχου του πλοίου, προκειμένου να σταθμίζονται παράγοντες όπως κατασκευαστικά στοιχεία του πλοίου, κατηγορία του μεταφερόμενου φορτίου σε σχέση με την πιθανότητα χρήσης πυροβόλων όπλων κτλ. Η πρόβλεψη για έκδοση της άδειας και στην αγγλική γλώσσα συνδέεται με την ομοίως προβλεπόμενη ανάγκη επίδειξής της και σε αλλοδαπές αρχές. Η παροχή της δυνατότητας ανάκλησης ή αναστολής της ισχύος άδειας που έχει εκδοθεί με Απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (παρ. 4), αντανακλά τη δυναμική του φαινομένου της πειρατείας και τη σκοπιμότητα έγκαιρης και αποτελεσματικής προσαρμογής προς συναφείς εξελίξεις. Καθορίζονται γενικές προϋποθέσεις που αφορούν τους ένοπλους ιδιώτες φρουρούς προς εξασφάλιση του αποδεκτού επιπέδου για την παροχή των υπόψη ιδιαίτερων και σημαντικών, εξ’ απόψεως ανταπόκρισης σε νομικές υποχρεώσεις, υπηρεσιών στον εξειδικευμένο χώρο που αποτελεί το εμπορικό πλοίο. Η πρόβλεψη για σύναψη σύμβασης μεταξύ πλοιοκτήτη ή διαχειριστή πλοίου με εταιρεία η οποία είναι εγκαταστημένη και λειτουργεί νομίμως σε κράτος και διαθέτει αναγνωρισμένη πιστοποίηση ποιότητας (ISO) για την παροχή των υπηρεσιών αυτών παραπέμπει στην ανάληψη εκ μέρους του πλοιοκτήτη ή του διαχειριστή του πλοίου του κόστους παροχής των υπηρεσιών αυτών και παρέχει τη δυνατότητα όπως, μέσω της σύμβασης αυτής, καθορισθούν θέματα αστικής ευθύνης ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει υψηλά πρότυπα υπηρεσιών και διαδικασιών. Παράλληλα και προς εξασφάλιση εθνικού ενδιαφέροντος συμφερόντων, εφόσον απαιτηθεί, προβλέπεται η δυνατότητα με κοινή Απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών και Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, να αποκλείεται η έκδοση άδειας για εταιρείες που είναι εγκαταστημένες και λειτουργούν σε συγκεκριμένα κράτη, που θα ορίζονται στην Απόφαση αυτή.
Ομοίως και για τους ίδιους λόγους που αφορούν τη δυναμική του θέματος, αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών που ρυθμίζει ό νόμος και την έκδοση της άδειας προβλέπεται να ρυθμίζονται με την Απόφαση της παραγράφου 6, στην οποία αναφέρονται, όχι εξαντλητικά, σημεία και στοιχεία που θα αφορά η Απόφαση αυτή. Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των ιδιωτών ενόπλων φρουρών σε κάθε πλοίο θα προσδιορίζεται στη βάση της ανάλυσης του εκτιμώμενου κινδύνου σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του πλοίου σε χώρους ενδιαίτησης και, κυρίως, διαθεσιμότητας σωστικών μέσων. Η πρόβλεψη να λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε ισχύουσες σχετικές οδηγίες και εκθέσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κατά την έκδοση της Απόφασης αυτής, αντανακλά εμπράκτως, πλέον της δυναμικής του θέματος και το σεβασμό στα διεθνή δρώμενα σε σχέση με το φαινόμενο της πειρατείας. Η παροχή της εξουσιοδότησης για την έκδοση των Αποφάσεων των παραγράφων 7 και 8

σχετίζεται με την ανάγκη ρύθμισης τεχνικών λεπτομερειών ασφάλειας καθώς και όρων και διαδικασιών για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς επί εμπορικών πλοίων, με έμφαση στη δυνατότητα άσκηση της δραστηριότητας αυτής από εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Με το άρθρο 3 ορίζεται ότι οι ένοπλοι ιδιώτες φρουροί δεν αποτελούν μέλη του πληρώματος του πλοίου, δηλαδή δεν έχουν σε αυτούς τους εργαζόμενους εφαρμογή οι διατάξεις περί ναυτικής εργασίας που διέπουν τους ναυτικούς – πληρώματα των πλοίων. Επίσης και χωρίς να παραβλέπεται ότι σκοπός του νόμου είναι η προστασία πρωτίστως των πληρωμάτων των ελληνικών εμπορικών πλοίων, με το άρθρο 3 παρέχεται δικαίωμα παλιννόστησης με δαπάνες του πλοιοκτήτη ή του διαχειριστή του πλοίου σε όσους ναυτικούς του πλοίου η διαμορφούμενη κατάσταση εμπνεύσει ανησυχίες. Συναφώς καθορίζεται και διαδικασία ενημέρωσης των ναυτικών αυτών προς άσκηση του δικαιώματός τους. Είναι αυτονόητο ότι οι υπό σύναψη σύμβασης ναυτολόγησης στο πλοίο ναυτικοί, θα ενημερώνονται περί της έκδοσης άδειας για παροχή υπηρεσιών και επιβίβασης στο πλοίο ενόπλων ιδιωτών φρουρών, πριν τη συνομολόγηση της σύμβασης και την αποστολή τους προς εργασία στο πλοίο.
Το άρθρο 4 καθορίζει σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο για την παροχή των ουσιωδών υπηρεσιών εκ μέρους των ιδιωτών ενόπλων φρουρών επί του πλοίου, με αναγνώριση στις εξουσίες του πλοιάρχου ως διοικητού του πλοίου, σύμφωνα με την αντίστοιχη εσωτερική νομοθεσία. Το σύνολο των οριζομένων στο άρθρο αυτό και ιδιαιτέρως η σύνδεση της παροχής των υπηρεσιών αυτών με κίνδυνο που απειλείται για τους επιβαίνοντες, το πλοίο ή το φοτίο, εφόσον αυτός είναι άμεσα επικείμενος και δεν μπορεί αλλιώς να αποτραπεί, σύμφωνα με διαδικασία που καθορίζεται στο Σχέδιο Ασφαλείας του πλοίου, καταδεικνύει την αναγκαία οργάνωση και επισημαίνει το σκοπό του νόμου για προστασία και άμυνα. Ιδιαίτερα η πρόβλεψη για απαγόρευση της χρήσης των όπλων και των πυρομαχικών αν δοθεί εντολή από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ή από άλλη ελληνική στρατιωτική αρχή ή αλλοδαπή στρατιωτική αρχή που δρα για την καταπολέμηση της πειρατείας ή αν ο πλοίαρχος δώσει προς τούτο εντολή, αντανακλά όπως και προηγούμενες ρυθμίσεις, τη δυναμική του θέματος χωρίς να εξαρτά την παροχή των προβλεπόμενων από το νόμο υπηρεσιών από την προηγούμενη ύπαρξη τέτοιων εντολών, πλην βέβαια της εντολής του πλοιάρχου. Επισημαίνεται ότι η προβλεπόμενη από το άρθρο αυτό εντολή του πλοιάρχου αποτελεί αναγκαίο μεν στοιχείο και δεν μπορεί να εκληφθεί ως δικαιολογία σε περίπτωση δράσης των ιδιωτών ενόπλων φρουρών κατά παράβαση του ισχύοντος σχετικού νομικού πλαισίου ακόμα και όταν υφίσταται η εντολή αυτή.
Τα άρθρα 5 και 6 ρυθμίζουν υποχρεώσεις πλοιάρχου ελληνικού πλοίου και πλοίου υπό ξένη σημαία εντός της ελληνικής επικράτειας, στα οποία επιβαίνουν ένοπλοι ιδιώτες φρουροί προς παροχή των υπηρεσιών που

ρυθμίζει ο νόμος, ενώ ανάλογες και οι αναγκαίες είναι οι ρυθμίσεις του άρθρου 7 για λόγους που σχετίζονται με την έννοια της αβλαβούς διέλευσης πλοίων, την τάξη και την εθνική ασφάλεια.
Το άρθρο 8 εισάγει τις αναγκαίες ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης από υπόχρεους των επί μέρους διατάξεων του νόμου, επιφυλασσομένης βέβαια της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης άλλων ουσιαστικών διατάξεων του ποινικού δικαίου, που σχετίζονται με τη χρήση όπλων και τα αποτελέσματα αυτής. Δεδομένου ότι πλοιοκτήτης, διαχειριστής πλοίου όπως και εταιρεία παροχής υπηρεσιών που προβλέπονται στο νόμο μπορεί να είναι νομικά πρόσωπα, το υποκείμενο για την επιβολή των ποινικών κυρώσεων φυσικό ή φυσικά πρόσωπα, θα ορίζονται στο πλαίσιο έκδοσης της Απόφασης της παραγράφου 6 του άρθρου 2.
Το άρθρο 9 σκοπεύει στη διευκρίνιση της εξειδίκευσης των διατάξεων του υπόψη νόμου σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής ασφάλειας και γραφεία ιδιωτικών ερευνών
Στο πλαίσιο των παραπάνω και κατόπιν αυτών, εισηγούμεθα την αποδοχή και ψήφιση του υποβαλλόμενου σχεδίου νόμου

http://www.opengov.gr/yptp/wp-content/uploads/downloads/2011/12/aitiologiki-ekthesi.pdf

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟΣ ΙΟΣ




ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ





Αγαπητοί Συνάδελφοι

Βάσει ενημέρωσης που λάβαμε πριν λίγο από την Εθνική Τράπεζα, σας
ενημερώνουμε ότι έχει εμφανιστεί εδώ και λίγες ημέρες στην Ελλάδα ένας νέος
επικίνδυνος ιός ο οποίος προσβάλλει με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο τα
προγράμματα πλοήγησης στο internet (web browsers π.χ.
Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome κ.τ.λ.) και ενεργοποιείται μόλις
ο χρήστης συνδεθεί σε site e-banking και αφού έχει κάνει log-on.

Ο ιός προσαρμόζεται αυτόματα στα εικαστικά χαρακτηριστικά του site της
εκάστοτε τράπεζας (μας ανέφεραν σίγουρα για ΕΤΕ και ALPHA BANK, ενδεχομένως
να υπάρχει παραλλαγή του ιού και για τα sites άλλων
τραπεζών) και ζητά από το χρήστη να δώσει τον ηλεκτρονικό κλειδάριθμό του,
για να κάνει δήθεν έναν επιπλέον έλεγχο ταυτοποίησης του χρήστη.
Στη συνέχεια ο ιός χρησιμοποιεί τον κλειδάριθμο και κάνει ανάληψη ποσού από
λογαριασμό εν αγνοία του χρήστη, είναι δε τόσο "ευφυής" που τη συγκεκριμένη
ανάληψη δεν την εμφανίζει εάν ο χρήστης ζητήσει ανάλυση κινήσεων ή υπόλοιπο
λογαριασμού.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ιού είναι τα εξής:

1.    Η εμφάνιση μηνύματος το οποίο έχει συντακτικές ή ορθογραφικές
ατέλειες (επειδή προέρχεται από αυτόματο μεταφραστικό πρόγραμμα από το
εξωτερικό) όπως στο συνημμένο παράδειγμα
2.    Το γεγονός ότι ο κλειδάριθμος ζητείται σε προγενέστερο στάδιο
από τη συναλλαγή ενώ συνήθως τα e-banking συστήματα ζητούν τον κλειδάριθμο
ακριβώς πριν τη διενέργεια συναλλαγής.

Παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν κάνετε συναλλαγές μέσω
e-banking και σε περίπτωση που διαπιστώσετε διαφορετική συμπεριφορά του site
της τράπεζας ή εμφανιστεί στην οθόνη σας μήνυμα όπως το συνημμένο να μην
δώσετε κανέναν κωδικό και να ενημερώσετε άμεσα τη Διεύθυνση Πληροφορικής.

Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πληροφοριακών
Συστημάτων της ΕΤΕ καθώς και με εξειδικευμένες Εταιρίες του χώρου ώστε να
λάβουμε όποιο τυχόν πρόσθετο μέτρο ασφαλείας χρειαστεί για το συγκεκριμένο
ιό.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

3 ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΛΟΠΗΣ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ

ΓΙΑ ΤΟ GPS

Ενας φίλος μου είπε πρόσφατα ότι κάποιο ζευγάρι βρήκε το αυτοκίνητό τους σπασμένο, ενώ βρίσκονταν σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου. Το αυτοκίνητό τους ήταν δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο παρκινγκ των φιλάθλων. Πράγματα που είχαν κλαπεί από το αυτοκίνητο - τηλεχειριστήριο πόρτας γκαράζ, κάποια χρήματα και ένα GPS, το οποίο είχαν αφήσει στο ταμπλό. Όταν τα θύματα πήγαν σπίτι, διεπίστωσαν ότι το σπίτι τους είχε λεηλατηθεί. Οι κλέφτες είχαν χρησιμοποιήσει το GPS για να τους καθοδηγήσει στο σπίτι. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το τηλεχειριστήριο του γκαράζ για να ανοίξουν την πόρτα του γκαράζ και να μπούν στο σπίτι. Οι κλέφτες γνώριζαν ότι οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν στο ποδοσφαιρικό αγώνα, ήξεραν
τι ώρα θα τελείωνε το παιχνίδι και ήξεραν σε πόσο χρόνο θα έπρεπε να «καθαρίσουν» το σπίτι και φαίνεται ότι είχαν φέρει ένα φορτηγό για να το αδειάσουν από το περιεχόμενό του.
Να προσέχετε εάν έχετε ένα GPS - Μην τοποθετείτε τη διεύθυνση του σπιτιού σας σε αυτό. Βάλτε ένα κοντινό σημείο (όπως ένα κατάστημα ή βενζινάδικο) ώστε να μπορείτε να βρείτε το δρόμο σας σπίτι, εάν χρειάζεται, αλλά κανένας άλλος δεν θα ξέρει που ζείτε, αν έχει κλέψει το GPS σας.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ

Είχαν κλέψει την τσάντα μιας κυρίας. Στην τσάντα της είχε το κινητό της, την πιστωτική της κάρτα, το πορτοφόλι της... κλπ, 20 λεπτά αργότερα όταν κάλεσε τον σύζυγο της από ένα τηλέφωνο να του πει τι είχε συμβεί, ο σύζυγός της της είπε «έλαβα από σένα ένα sms που μου ζητούσες τον αριθμό PIN μας και σου το έστειλα πριν από λίγο».
Όταν επικοινώνησαν με την τράπεζα, ο υπάλληλος τους είπε οτι ένα σημαντικό ποσό είχε μόλις αναληφθεί. Ο κλέφτης είχε χρησιμοποιήσει το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο και με το όνομα «σύζυγος» από τη λίστα επαφών είχε στείλει sms και είχε στα χέρια του το pin. Μέσα σε 20 λεπτά είχε τραβήξει τα χρήματα από το λογαριασμό τους.
Συμπέρασμα: Μην αποκαλύπτετε τη σχέση ανάμεσα σε εσάς και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην λίστα επαφών σας στο κινητό. Αποφύγετε τη χρήση ονομάτων όπως : σπίτι, αγάπη, μπούμπης, ζουζούνι, γλυκος-ιά μου, μπαμπάς, μαμά, κλπ.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΤΕ καλώντας πίσω, όταν σας ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες μέσα από γραπτά μηνύματα.
Επίσης, όταν δέχεστε κείμενο sms από φίλους ή την οικογένειά σας για να τους συναντήσετε κάπου, καλέστε για να επιβεβαιώσετε ότι το μήνυμα ήρθε από αυτούς. Αν δεν μπορείτε να τους βρείτε, να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την αποκάλυψη πληροφοριών όπως που βρίσκεστε, σε πόση ώρα φθάνετε, αν είστε σε ταξίδι κλπ σε απαντήσεις sms προς την
«οικογένεια και φίλους».


ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
ΜΕ ΕΓΓΡAΦΟ ΣΤΟ ΠΊΣΩ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ!!!

Γυρνάτε στο αυτοκίνητο σας μετά από ψώνια και περπατάτε στο χώρο στάθμευσης. Ξεκλειδώνετε το αυτοκίνητό σας και μπαίνετε μέσα. Ανάβετε τη μηχανή και βάζετε όπισθεν. Όταν εξετάζετε τον καθρέφτη παρατηρείτε ένα κομμάτι χαρτί που
υπάρχει στη μέση του πίσω παραθύρου ΣΤΕΡΕΩΜΕΝΟ Ή ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ. Έτσι, ξεκλειδώνετε τις πόρτες σας, και βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας για να αφαιρέσετε εκείνο το έγγραφο που εμποδίζει την οπτική σας. Oταν φθάνετε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας, εμφανίζεται από το πουθενά ο κλέφτης που ορμά, μπαίνει στο αυτοκίνητό σας, το παίρνει και φεύγει!!!
Φυσικά το πορτοφόλι σας είναι ακόμα στο αυτοκίνητο. Τώρα ο κλέφτης έχει το αυτοκίνητό σας, τη διεύθυνση κατοικίας σας, τα χρήματά σας, & τα κλειδιά σας. Το σπίτι σας & η ταυτότητά σας είναι στα χέρια του!!!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΛΟΠΗΣ!!!
Εάν δείτε ένα κομμάτι χαρτί στο πίσω παράθυρό σας, οδηγήστε μακριά και μετά αφαιρέστε το έγγραφο.

Διαβιβάστε το e-mail αυτό στους φίλους και την οικογένεια σας.......

ΠΑΓΙΔΕΣ!!!

  S.O.S. από ΟΤΕ

    Από : O.T.E
    Δ/ΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ,
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΙΝΗΣ
    ΤΗΛ. 210 - 6117476 begin_of_the_skype_highlighting 210-6117476
   

   
ΠΡΟΣΟΧΗ!


Αν τηλεφωνήσει στο κινητό σας κάποιος που θα σας πει ότι είναι
τεχνικός εταιρείας, ότι κάνουν έλεγχο στο τηλέφωνό σας και ότι θα πρέπει να πατήσετε #90 ή 09# ή οποιονδήποτε άλλο αριθμό :

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΙΘΜΟ .

Πρόκειται για κάποια εταιρεία-απάτη που χρησιμοποιεί κάποια
συσκευή, η οποία μόλις επιλέξετε τους παραπάνω αριθμούς, μπορεί να
μπει στην κάρτα SIM και παίρνουν τηλέφωνα με δική σας χρέωση .

Επίσης, αν σας στείλουν μήνυμα από μια εταιρία με αριθμό 54300 ,
μην το ανοίξετε, γιατί σας θεωρούν αυτόματα πελάτη και σας στέλνουν καθημερινά μηνύματα που τα χρεώνουν με 1,6 Εuro το καθένα!

Προωθήστε το μήνυμα σε όσους περισσότερους μπορείτε
ΠΡΟΣΟΧΗ  !!!

Αν κάποιος σας καλέσει στο κινητό από +375602605281,+37127913091
ή οποιοδήποτε αριθμό ξεκινώντας με τον αριθμό 375, ή 371.
Κάνοντας ένα ''κουδούνισμα' & μετα το κλείνουν, αφήνοντας ετσι  μια αναπάντητη κλήση 'η μήνυμα.
Αν καλέσετε μετα  ένα από αυτούς τους αριθμούς που σας άφησαν αναπάντητη κλήση
θα χρεωθείτε  $ 15 - $ 30 & μπορούν να αντιγράψουν τη λίστα επαφών σας σε 3 sec.
Αν έχετε στο τηλέφωνό σας τραπεζικά ή τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, μπορούν  να  τα αντιγράψουν  πάρα πολύ εύκολα.
375 είναι ο κωδικός από τη Λευκορωσία και το Αφγανιστάν .
371 είναι ο κωδικός για τη Λετονία ...

Μην απαντήσετε ή καλέσετε πίσω.

ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ  &  ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ αυτό με τους φίλους και την οικογένειά σας.