Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Τα όπλα έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν επιθετικές σκέψεις?

.......Η μελέτη εξέτασε επίσης πώς το όπλο μπορεί να επηρεάσει την επιθετικότητα.


Από την αρχή της δεκαετίας του '60 οι ερευνητές προσπαθούσαν  να καταλάβουν εάν η πραγματική παρουσία ενός όπλου αυξάνει την επιθετικότητα . Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όχι μόνο η παρουσία όπλου μπορεί να αυξήσει τις επιθετικές σκέψεις, αλλά οι φωτογραφίες ατόμων που κατέχουν όπλο μπορούν να προκαλέσουν επιθετικές σκέψεις ανεξάρτητα από τις προθέσεις ή το ρόλο των υποκειμένων στην κοινωνία. Αυτό το ζήτημα μπορεί να οφείλεται στο φαινόμενο των όπλων.

Το Εφέ Όπλων

Πόσο ξέρεις για το αποτέλεσμα του όπλου; Μετά από μια μελέτη που διενήργησε ο  Leonard Berkowitz και ο Anthony LePage το 1967, ο Berkowitz δήλωσε: "Τα όπλα δεν επιτρέπουν μόνο τη βία, αλλά μπορούν και να την διεγείρουν, ενώ το δάχτυλο τραβά τη σκανδάλη, αλλά και  η σκανδάλη μπορεί επίσης να τραβήξει το δάκτυλο".

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν εξοργισμένοι  από ένα πρόσωπο που προσποιείται ότι είναι ένας άλλος συμμετέχων. Για το επόμενο μέρος του πειράματος, οι μισοί  συμμετέχοντες καθόταν σε ένα τραπέζι που είχε ένα κυνηγετικό όπλο και ένα περίστροφο σε αυτό, ή  και οι άλλοι στην κατάσταση ελέγχου, το τραπέζι είχε ρακέτες μπάντμιντον και τένις .

Μην  γνωρίζοντας το ρόλο των αντικειμένων στο τραπέζι, οι συμμετέχοντες στη συνέχεια κλήθηκαν να αποφασίσουν για το επίπεδο ηλεκτροπληξίας που θα έδιναν σε αυτόν  που τους είχε εξοργίσει και το ψεύτικο  ηλεκτρικοσοκ χρησιμοποιήθηκε  για τη μέτρηση της  επιθετικότητας . Οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε όπλα ήταν πολύ πιο επιθετικοί απ 'ό, τι οι άλλοι συμμετέχοντες που είδαν τα αθλητικά αντικείμενα. Αυτό είναι το φαινόμενο των όπλων.

Η Νέα Μελέτη

Προηγούμενες μελέτες με επίκεντρο τις επιπτώσεις των όπλων δέχτηκαν ευρέως ότι τα όπλα προκαλούν αυτόματα επιθετικές σκέψεις χωρίς να  αναγνωρίζουν το ρόλο των παραγόντων συμφόρησης στο φαινόμενο των όπλων. Αυτή η νέα έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου του Οχάιο, που πραγματοποιήθηκε από τον Brad J. Bushman του State University του Οχάιο, επικεντρώθηκε ακριβώς στην επίδραση των παραγόντων του περιβάλλοντος στο φαινόμενο αυτό.

Η μελέτη επικεντρώθηκε γύρω από το κατά πόσον ή όχι διαφορετικοί τύποι ανθρώπων που κρατούν ένα όπλο εξακολουθούν να εκκινούν επιθετικές σκέψεις ανεξάρτητα από τον αντιληπτό ρόλο του θέματος. Η μελέτη περιελάμβανε δύο ξεχωριστά πειράματα. Το πρώτο πείραμα είχε 470 συμμετέχοντες με ηλικίες ηλικίας 18-82 ετών . Τα θέματα περιελάμβαναν οκτώ φωτογραφίες με όπλα σε χάρτινους στόχους, με ανθρώπινες φιγούρες  τα οποία εντάσσονταν σε πέντε κατηγορίες, όπως: εγκληματίες που φέρουν όπλα, στρατιώτες στρατιωτικού εξοπλισμού με όπλα, αστυνομικούς με όπλα, αστυνομικούς σε απλά ρούχα και χωρίς όπλα αστυνομικούς που μεταφέρουν όπλα. 

Μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων, κοιτάζοντας τις φωτογραφίες, ζητήθηκε από τα υποκείμενα να ολοκληρώσουν με ένα   ερωτηματολόγιο 22 ενοτήτων  όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μετρήσουν τις αρνητικές σκέψεις.

Για το δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές έκαναν το ίδιο πράγμα, αλλά είχαν θέματα που εξετάζουν αθλητές  Ολυμπιακών αγώνων  που κρατούν όπλα που προορίζονται για μη ανθρώπινους στόχους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες είδαν κάποιον με όπλο, έγραψαν πιο επιθετικά λόγια σε σύγκριση με την προβολή αυτών των φωτογραφιών χωρίς όπλα και τους Ολυμπιονίκες 

Το γενικότερο σημείο της μελέτης ήταν να ρίξει περισσότερο φως στο φαινόμενο των όπλων και να επιδείξει ότι η χρήση του όπλου μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα. 

Πηγή  interestingengineering.com
Από τον  Donovan Alexander

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου