Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Κρυμμένη Κεντρική Θήκη Πιστολιού

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία τεράστια άνοδο στη χρήση της λεγόμενης μεταφοράς appendix, δηλαδή στο μπροστινό μέρος της μέσης, ελαφρώς δεξιά ή αριστερά, όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία. Δυστυχώς πολλοί οπλοφόροι επιλέγουν τέτοιες θήκες γιατί είναι της «μόδας» και δε σκέφτονται τις επιπτώσεις. Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία σύντομη ανάλυση του θέματος ώστε να προσφέρουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων μίας τέτοιου τύπου θήκης.
Πηγή: LuckyGunner.com
Πηγή: LuckyGunner.com

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε απόλυτες δηλώσεις ότι είναι η καλύτερη ή η χειρότερη επιλογή. Απλώς θέλουμε να παρουσιάσουμε ότι έχουμε παρατηρήσει από προσωπική εμπειρία χρήσης αυτής της μεθόδου, αλλά και από μελέτη του θέματος από άλλους, ειδικούς και μη, του χώρου. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να επιλέξει μόνος του εάν είναι καλή ιδέα για τη περίπτωση του ή όχι. Η δομή του άρθρου μας θα είναι μία σύντομη επεξήγηση του τι είναι αυτός ο τρόπος μεταφοράς, τι μειονεκτήματα έχει, τι πλεονεκτήματα έχει, και ένας επίλογος με τη προσωπική μας άποψη. Ας ξεκινήσουμε.

Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

Πρακτικά οι θήκες αυτού του τύπου είναι εσωτερικές θήκες που ασφαλίζουν στη ζώνη και τοποθετούνται κοντά στο κέντρο της μέσης. Ανάλογα με το πόσα αξεσουάρ έχει κάποιος μπορεί να είναι ελαφρώς πιο δεξιά ή αριστερά. Η βασική ιδέα πίσω από αυτές τις θήκες είναι να προσφέρουν άνετη μεταφορά του όπλου και εύκολη απόκρυψη του. Κάτι το οποίο το επιτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό. Βλέπετε πως είναι μία τέτοια θήκη, που έχει μάλιστα και θήκη για εφεδρικό γεμιστήρα, καλύτερα στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: TucTite.co
Πηγή: TucTite.co

Το τράβηγμα από μία τέτοια θήκη διαφέρει ελαφρώς από ότι στις πλαϊνές ή πίσω θήκες. Αρχικά ο σκοπευτής με το βοηθητικό του χέρι, με τον αντίχειρα κατά κανόνα, σηκώνει το ρούχο κάλυψης όσο πιο ψηλά μπορεί για να ανοίξει το χώρο. Βλέπετε τις σχετικές φωτογραφίες παρακάτω.

Πηγή: ShootingUSA.com
Πηγή: ShootingUSA.com

Έπειτα είναι το σημείο κλειδί, ο σκοπευτής πιέζει τη λεκάνη του προς τα έξω/εμπρός ώστε η κάννη του όπλου μη σημαδεύει στα γεννητικά του όργανα. Μετά από αυτό πιάνει το πιστόλι με μία καλή λαβή, ακριβώς όπως θα έκανε και με οποιαδήποτε άλλη θήκη.

Πηγή: ShootingUSA.com
Πηγή: ShootingUSA.com

Τέλος προβάλλει το όπλο με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε από οποιαδήποτε άλλη θήκη. Όταν λύσει το πρόβλημα, ελέγχει για άλλες απειλές και επανατοποθετεί το όπλο στη θήκη. Δηλαδή πιέζει τη λεκάνη του προς τα εμπρός, κοιτάει τη θήκη για να βεβαιωθεί ότι δε υπάρχει κάτι μέσα (π.χ. ρούχο, σκουπίδια, κτλ.) που θα μπορούσε να προκαλέσει ακούσιο πυροβολισμό, και με την ησυχία του και χωρίς βιασύνη, επιστρέφει το όπλο στη θήκη του.

Πηγή: ShootingUSA.com
Πηγή: ShootingUSA.com

Τα παραπάνω είναι μία πολύ επιφανειακή σύντομη επεξήγηση του τρόπου χρήσης της θήκης αυτής. Τώρα θα δούμε τα μειονεκτήματα αυτού του τρόπου μεταφοράς. Το πρώτο είναι το αυτονόητο κατά τη γνώμη μας. Η θήκη αυτή παραβιάζει το κανόνα ασφαλείας που λέει ότι δε στρέφουμε ποτέ τη κάννη μας σε κάτι που δε θα θέλαμε να καταστρέψουμε. Το όπλο θα βρίσκεται για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στραμμένο είτε προς τις μηριαίες αρτηρίες, είτε προς τα γεννητικά όργανα. Μία ακούσια πυροδότηση μπορεί να έχει θανατηφόρα αποτελέσματα. Μπορείτε να κάνετε την άσκηση που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Άσκηση Ασφαλούς Χειρισμού Όπλου (Πειθαρχία Κάννης)» και να δείτε και μόνοι σας το αποτέλεσμα. Βλέπετε ένα παράδειγμα του αποτελέσματος στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Autreys.wordpress.com
Πηγή: Autreys.wordpress.com

Μία σύντομη μελέτη του θέματος φέρνει τραγικά αποτελέσματα. Σίγουρα κάποιος μπορεί με μία πλαϊνή θήκη να έχει ακούσια πυροδότηση, αλλά τόσο πίσω όσο και στο πλάι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Σίγουρα θα είναι μία επίπονη εμπειρία, αλλά δε θα σε σκοτώσει. Ένα αντίστοιχο λάθος με αυτή τη θήκη είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρο. Δείτε μία ανάλυση από ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό που έγινε στο πεδίο βολής Burro Canyon στις 7 Ιουνίου του 2015. Η ανάλυση αυτή χρησιμοποιείται σε επίσημες εκπαιδεύσεις ασφαλείας του NRA. Έχουμε μεταφράσει στα ελληνικά τα πεδία για να είναι πιο κατανοητή.

Πηγή: WeaponsMan.com (επξεργασμένη)
Πηγή: WeaponsMan.com (επξεργασμένη)

Θέλουμε να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το μειονέκτημα, οπότε θα συμπεριλάβουμε και κάτι που είχε δηλώσει δημοσίως πρόσφατα ο κύριος Λάρυ Βίκερς, ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Delta Force που πλέον εργάζεται ως εκπαιδευτής. Μέσω της σελίδας του στο Facebook είχε κάνει μία δημόσια δήλωση πριν από λίγο καιρό. Παρακάτω βλέπετε τη δήλωση του και ακόλουθει η απόδοση της στα ελληνικά για να είναι κατανοητή από όλους τους αναγνώστες μας.

Πηγή: Facebook.com/LarryVickers/
Πηγή: Facebook.com/LarryVickers/


«Προειδοποίηση για οποιονδήποτε θα παρακολουθήσει κάποια εκπαίδευση που θα διδάσκω εγώ – Απαγορεύω τη χρήση κεντρικών θηκών στις εκπαιδεύσεις μου

Γνωρίζω δύο εκπαιδευόμενους σε δύο διαφορετικές εκπαιδεύσεις από δύο διαφορετικούς εκπαιδευτές που αυτοπυροβολήθηκαν όταν έβαζαν τα όπλα τους στη θήκη – Δε θέλω το όνομα μου σε αυτή τη λίστα

Εάν κάποιος θέλει να οπλοφορεί με αυτό το τρόπο ας το κάνει αλλά μία ανοικτή εκπαίδευση με 15-20 διαφορετικά επίπεδα ικανοτήτων και πάνω από 100 τραβήγματα και επανατοποθετήσεις στη θήκη είναι ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί όταν προσθέτουμε στη λίστα και πιστόλια όπως τα Glock ή τα M&P

Αυτή η απαγόρευση ισχύει άμεσα – εάν σχεδιάζατε να παρακολουθήσετε μία εκπαίδευση στο άμεσο μέλλον και αυτό σας επηρεάζει και χρειάζεστε διαφορετική θήκη παρακαλώ στείλτε μου email από την ιστοσελίδα μου και θα σας τα κανονίσω όλα

Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη σας
»

Προχωρώντας στα λιγότερο σημαντικά μειονεκτήματα, έχουμε το ότι η μεταφορά αυτή δεν είναι για όλους. Εάν κάποιος έχει κοιλιά τότε όχι απλά είναι απαγορευτική, πρακτικά στρέφει απευθείας τη κάννη του όπλου σε ζωτικά όργανα και μεγάλες αρτηρίες. Άρα εάν έχετε μερικά κιλά παραπάνω τότε μη διαβάζετε παρακάτω, δεν είναι για εσάς αυτή η θήκη.

Πηγή: OutdoorHub.com
Πηγή: OutdoorHub.com

Ένα τελευταίο, αρκετά πιο ασήμαντο, μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να γίνει ενοχλητική εάν κάθεστε για μεγάλα διαστήματα αλλά αυτό εξαρτάται τόσο από το όπλο όσο και από τη θήκη αρά θα ήταν άδικο να το συμπεριλάβουμε ως πραγματικό μειονέκτημα. Και τώρα που ολοκληρώσαμε τα μειονεκτήματα, ας δούμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Πηγή: Americas1stFreedom.org
Πηγή: Americas1stFreedom.org

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της είναι ότι κρύβεται πολύ εύκολα και αποτελεσματικά απλά και μόνο εάν φοράτε κάτι επάνω από το παντελόνι ή σορτσάκι. Δεν υπάρχουν πολλές θήκες με τόσο αποτελεσματική απόκρυψη και ειδικά για τις κυρίες που συνήθως φοράνε πιο ανοικτά ρούχα είναι αναμφισβήτητα μία εξαιρετική επιλογή.

Πηγή: Instagram.com/pistolpackingprincess
Πηγή: Instagram.com/pistolpackingprincess

Ένα ακόμα θετικό της θήκης αυτής είναι ότι το όπλο βρίσκεται πιο κοντά στη φυσική στάση βολής και έτσι οι καλά εκπαιδευμένοι χειριστές έχουν ταχύτερους χρόνους στο τράβηγμα από αυτή τη θήκη συγκριτικά με τις πλαϊνές. Αυτό συνεπάγεται με πολύ εξάσκηση και εμπειρία αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά στην απόδοση.

Πηγή: GunsAndAmmo.com
Πηγή: GunsAndAmmo.com

Το τελευταίο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου μεταφοράς όπλου είναι ότι εφόσον ο οπλοφόρος δε βρίσκεται μπρούμυτα στο έδαφος έχει εύκολη πρόσβαση στο όπλο του. Καθώς είναι στο κέντρο του σώματος η πρόσβαση είναι εύκολη ακόμα και μέσα σε οχήματα, σε περιορισμένους χώρους, κτλ. Φυσικά εάν ο οπλοφόρος είναι μπρούμυτα δε θα έχει πρόσβαση στο όπλο αλλά σχεδόν σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα έχει.

Πηγή: M4Carbine.net
Πηγή: M4Carbine.net

Και τώρα είναι η ώρα για τη προσωπική μας άποψη. Εμείς δε θα προτείναμε ποτέ σε οποιονδήποτε να μεταφέρει όπλο με αυτό το τρόπο. Ο λόγος είναι αυτονόητος. Παραβιάζει με το χειρότερο τρόπο έναν από τους σημαντικότερους κανόνες ασφαλείας. Σκεφτείτε λίγο, θα θέλατε να έχετε κάποιον να σας σημαδεύει με ένα γεμάτο όπλο σε μία αρτηρία που μπορεί να σας σκοτώσει σε 30 δευτερόλεπτα; Εάν η απάντηση σας είναι όχι, τότε γιατί να το κάνετε μόνοι σας;

Πηγή: HellInAHandBasket.net
Πηγή: HellInAHandBasket.net

Κάτι που ισχύει για όλους του οπλοφόρους είναι ότι το πιθανότερο είναι να μη χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε το όπλο σας. Άρα γιατί να διακινδυνεύετε τη ζωή σας κάθε μέρα, μάλιστα αρκετές φορές την ημέρα, σημαδεύοντας τον εαυτό σας; Οπότε η άποψη μας είναι πολύ ξεκάθαρη και είναι κατά της χρήσης αυτού του τρόπου μεταφοράς. Ωστόσο, εάν παρ’ ελπίδα επιλέξετε αυτό το τρόπο μεταφοράς κάντε το με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται.

Πηγή: Imgrum.net
Πηγή: Imgrum.net

Δηλαδή ξεκινήστε αγοράζοντας ένα BlueGun και τη θήκη που θέλετε και κάνετε χιλιάδες επαναλήψεις τραβήγματος και επανατοποθέτησης του όπλου στη θήκη. Μετά από μερικές χιλιάδες επαναλήψεις κάντε το ίδιο με ένα όπλο τύπου airsoft. Και στις δύο περιπτώσεις, εάν πρόκειται να οπλοφορείτε, τότε να έχετε τη θήκη πάντα επάνω σας με οποιοδήποτε από τα παραπάνω όπλα. Μετά από τουλάχιστον ένα μήνα καθημερινής εξάσκησης ξεκινήστε με τη μεταφορά του όπλου σας χωρίς σφαίρα στη θαλάμη και με όσο το δυνατό περισσότερη εξάσκηση με πραγματικά πυρά μπορείτε σε σκοπευτήρια. Μετά, εφόσον θέλετε να βάλετε τον εαυτό σας σε αυτό τον κίνδυνο, ξεκινήστε να οπλοφορείτε κανονικά. Ένα μικρό επιπρόσθετο μέτρο ασφαλείας είναι να αλλάξετε το όπλο σας με κάποιο που έχει εξωτερικό μοχλό ασφαλείας ώστε να μειώσετε λίγο το ρίσκο αυτοκτονίας από ακούσια πυροδότηση. Τέλος, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε τέτοια θήκη, ποτέ, ποτέ, ποτέ μη βιάζεστε να επανατοποθετήσετε το όπλο. Κοιτάξτε τη θήκη, δείτε ότι δεν υπάρχει μέσα κάτι όπως κάποιο κομμάτι από ρούχο ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να πιέσει τη σκανδάλη όταν επιστρέφετε το όπλο στη θήκη. Σχεδόν όλα τα τραγικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί δεν είναι στο τράβηγμα αλλά στην επανατοποθέτηση. Έχετε κατά νου ότι, ναι, μπορεί να χρειαστεί να τραβήξεις γρήγορα το πιστόλι σου αλλά ποτέ δεν υπάρχει λόγος να το επιστρέψεις γρήγορα στη θήκη.

Πηγή: MadScienceDefense.com
Πηγή: MadScienceDefense.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου