Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Σκοποβολή: Μάτι, κλισιοσκόπιο και στόχαστρο

Όλοι γνωρίζουν τη βασική αρχή της σκοποβολής με τα σκοπευτικά συστήματα δύο σημείων (δηλαδή με κλισιοσκόπιο και στόχαστρο), υπάρχουν όμως συγκεκριμένες λεπτομέρειες που κάνουν μεγάλη διαφορά και αυτό θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο μας. Ο στόχος μας είναι ο αναγνώστης να έχει καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σκοπευτικού συστήματος δύο σημείων.


Πηγή: ABCNews.com
Πηγή: ABCNews.com

Είτε μιλάμε για ένα πιστόλι είτε για ένα τυφέκιο ή καραμπίνα όταν έχουμε ένα σκοπευτικό σύστημα δύο σημείων υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις αρχές που ισχύουν σε όλα. Ο λόγος που ισχύουν είναι καθαρά η φυσιολογία και ο τρόπος λειτουργίας της ανθρώπινης όρασης. Κάτι που δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένες τεχνικές ή τακτικές σκόπευσης. Θα ξεκινήσουμε με παράδειγμα από ένα πιστόλι. Βλέπετε τα τρία σημεία ενδιαφέροντος στη παρακάτω επεξηγηματική φωτογραφία.


Πηγή: Blog.TheGunsAndGearStore.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: Blog.TheGunsAndGearStore.com (επεξεργασμένη)

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο από τα δεξιά προς τα αριστερά, το ανθρώπινο μάτι. Κάθε άνθρωπος θα έχει ένα κυρίαρχο μάτι, έχουμε περιγράψει το πως μπορείτε να βρείτε ποιο είναι το κυρίαρχο μάτι σας στο άρθρο μας «Σκοποβολή με Πιστόλι: Μέρος 1». Δυστυχώς, το ανθρώπινο μάτι μπορεί να εστιάζει μόνο σε ένα και μόνο σημείο κάθε στιγμή. Για αυτό το λόγο, όπως μας διδάσκει ο Navy SEAL κύριος Κρις Σάινογκ είναι πολύ σημαντικό να εξασκούμε τα μάτια μας στη ταχεία εστίαση. Έτσι ώστε να μπορούμε να αλλάζουμε σε χιλιοστά του δευτερολέπτου την εστίαση μας από το σκοπευτικό στην απειλή και ξανά πίσω. Παρότι δεν έχουμε παρουσιάσει ασκήσεις προπόνησης για ταχύτερη εστίαση του ματιού, έχουμε παρουσιάσει μία άσκηση εστίασης στο άρθρο μας «Σωστή σκόπευση με πιστόλι» που διδάσκει στον εγκέφαλο και στα μάτια μας τη σωστή εστίαση. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες και αδυναμίες του ματιού μας έρχεται ασφαλώς η ερώτηση «που πρέπει να εστιάζουμε τότε;» και η απάντηση, όπως διαβάσατε και στο άρθρο μας «Σωστή σκόπευση με πιστόλι», είναι στο στόχαστρο και πουθενά αλλού.


Πηγή: YouTube.com/channel/UCnDnGoTGcztNi2OCeOuSjTQ
Πηγή: YouTube.com/channel/UCnDnGoTGcztNi2OCeOuSjTQ

Το επόμενο αντικείμενο είναι το κλισιοσκόπιο, δηλαδή το πίσω μέρος του σκοπευτικού του όπλου. Το σημαντικό εδώ είναι το κλισιοσκόπιο να βρίσκεται αρκετά μακριά από το κυρίαρχο μάτι μας ώστε παρότι δεν εστιάζουμε σε αυτό να μην εξαφανίζεται. Βλέπετε ενδεικτικά παρακάτω αριστερά τι συμβαίνει όταν το κλισιοσκόπιο είναι πολύ κοντά στο μάτι μας και εστιάσουμε στο στόχαστρο (μπροστινό σκοπευτικό) όπως πρέπει και δεξιά το αντίθετο, δηλαδή τι βλέπουμε αν το κλισιοσκόπιο είναι μακριά από το μάτι μας και εστιάσουμε στο στόχαστρο όπως πρέπει.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα έαν το κλισιοσκόπιο βρίσκεται πολύ κοντά στο κυρίαρχο μάτι μας χάνεται σχεδόν από το οπτικό μας πεδίο. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των εργοστασιακών σκοπευτικών των τυφεκίων τύπου AR-15 και είναι και ο ίδιος λόγος που πολλοί αποκαλούν το κλισιοσκόπιο τους ghost ring (δαχτυλίδι φάντασμα). Ο λόγος είναι γιατί όταν εστιάζουμε σωστά στο στόχαστρο ενός τυφεκίου τύπου AR-15, το κλισιοσκόπιο εξαφανίζεται. Βλέπετε παρακάτω αριστερά τι βλέπουμε όταν δεν έχουμε εστιάσει στο στόχαστρο και δεξιά τι βλέπουμε όταν εστιάζουμε στο στόχαστρο από ένα τυφέκιο τύπου AR-15.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από την άλλη πλευρά, τα τυφέκια τύπου AK-47 από το 1947 έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα με μία απλή μετακίνηση του κλισιοσκόπιου πιο μπροστά. Βλέπετε ενδεικτικά το που βρίσκεται το κάθε ένα μέρος του σκοπευτικού συστήματος σε ένα τυφέκιο τύπου AK-47 στην επόμενη φωτογραφία.


Πηγή: BusinessInsider.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: BusinessInsider.com (επεξεργασμένη)

Με βάση τα παραπάνω θα αντιλαμβάνεστε εύκολα γιατί η καλή στάση βολής με πιστόλι απαιτεί να έχουμε το όπλο σηκωμένο στο ύψος των ματιών και μακριά από το σώμα μας όπως βλέπετε παρακάτω. Με αυτό το τρόπο τόσο το κλισιοσκόπιο όσο και το στόχαστρο είναι σε καλή απόσταση για να επιτρέπουν καλύτερη εστίαση και άρα μεγαλύτερη ευστοχία.


Πηγή: Reddit.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: Reddit.com (επεξεργασμένη)

Το τελευταίο μέρος που θα δούμε είναι το στόχαστρο, το σημείο της απόλυτης εστίασης μας. Πολλοί θεωρούν ότι η μακρύτερη κάννη τους κάνει πιο εύστοχους σκοπευτές όταν στη πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στο κλισιοσκόπιο και στο στόχαστρο που το κάνει αυτό. Η μεγαλύτερη απόσταση επιτρέπει καλύτερη εστίαση και επίσης μειώνει την απόκλιση. Δείτε ενδεικτικά τις παρακάτω δύο εικόνες που δείχνουν τη διαφορά από κακή εστίαση σε ένα πιστόλι (μικρή κάννη) και σε ένα τυφέκιο (μακριά κάννη). Η απόκλιση σκόπευσης και στις δύο περιπτώσεις είναι 5 μοίρες.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εκτός από αυτό, ακόμα και η παραμικρή απόκλιση σε όπλα με μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο κλισιοσκόπιο και το στόχαστρο είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη αλλά και παρατηρήσιμη. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μακριά όπλα με παρόμοια σκοπευτικά με πιστόλια είναι πιο εύστοχα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Άρα η κακή χρήση του στόχαστρου μπορεί να έχει δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο είναι να μη γίνεται σωστή ευθυγράμμιση του στόχαστρου και κλισιοσκόπιου κατά ύψος και το δεύτερο κατά διεύθυνση. Βλέπετε τα αποτελέσματα στις παρακάτω εικόνες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με οποιοδήποτε άλλο όπλο χρησιμοποιεί σκοπευτικό σύστημα δύο σημείων και από αυτό και μόνο θα πρέπει να είναι εύκολα ορατό γιατί όλη μας η συγκέντρωση κατά τη σκόπευση είναι στο στόχαστρο.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τα παραπάνω είναι πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με τεχνικές ή τακτικές χρήσης οπλισμού. Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η διαφορά τεχνικών και θεμελιωδών αρχών σκεφτείτε αυτό το παράδειγμα. Είτε βρίσκεστε κρεμασμένοι ανάποδα από ένα σχοινί και τραβάτε τη σκανδάλη με το μικρό σας δαχτυλάκι, είτε έχετε μία άψογη ισοσκελή επιθετική στάση με δύο χέρια και τέλεια λαβή, αν τηρείτε τα παραπάνω θα έχετε εξίσου εύστοχες βολές και στις δύο περιπτώσεις. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο τεχνικές είναι το με πόση ευκολία μπορούμε να εφαρμόζουμε και να επαναλαμβάνουμε με συνέπεια αυτές τις θεμελιώδεις αρχές σκόπευσης. Με απλά λόγια είναι πράγματα που δεν αλλάζουν γιατί είναι πρακτικά ο τρόπος λειτουργίας του σκοπευτικού συστήματος δύο σημείων και τρόπος λειτουργίας της ανθρώπινης όρασης που μπορεί να εστιάζει σε ένα μόνο σημείο κάθε φορά. Έτσι είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε και να τα εφαρμόζουμε άψογα σε όλες τις τεχνικές ή τακτικές βολών μας. Άλλωστε θα πρέπει να έχουμε πάντα στην άκρη του μυαλού μας ότι οι καλοί χειριστές όπλων δεν είναι αυτοί που κατάφεραν να «βγάλουν» μία τεχνική, αλλά αυτοί που την έχουν κάνει σωστά τόσες φορές ώστε τους είναι αδύνατο να τη κάνουν λάθος. Μόνο όταν έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο έχει νόημα να κοιτάμε για το επόμενο βήμα. Όποιος δεν είναι σε θέση να έχει άψογη σκόπευση με τις θεμελιώδεις αρχές που περιγράψαμε εδώ, πρέπει να δουλέψει επάνω σε αυτό προτού μεταβεί σε οτιδήποτε άλλο.


Πηγή: GettyImages.com
Πηγή: GettyImages.com

πηγη Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα 

1 σχόλιο: