Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Σκύλοι και Ασφάλεια

Ο σκύλος είναι σίγουρα ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά δε συνεπάγεται ότι είναι και ο καλύτερος φύλακας. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε το θέμα της χρήσης σκύλων για ασφάλεια σε οικίες, τα πιο συχνά λάθη, τις καλύτερες πρακτικές και το τι πρέπει να προσέχουμε.
Πηγή: Napor.pl
Πηγή: Napor.pl

Παρότι σε όλους μας αρέσει να πιστεύουμε ότι το σκυλί μας είναι ένας κατάλληλος φύλακας, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι «επαγγελματίες» σκύλοι ασφαλείας σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας καταφέρνουν να γίνουν μόλις το 10-20% του συνόλου των σκύλων. Ο λόγος είναι ότι απαιτείται ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας και ψυχολογία που αρκετά σκυλιά δεν έχουν. Άρα, όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα τα σκυλιά είναι κατάλληλοι φύλακες, οι ειδικοί του χώρου διαφωνούν.

Πηγή: RealWorldSurvivor.com
Πηγή: RealWorldSurvivor.com

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι πολίτες χρησιμοποιούν σκύλους φύλακες είναι ως αποτρεπτικό παράγοντα για τους διαρρήκτες. Μάλιστα, πολλές φορές απλώς η ύπαρξη ενός μπολ σκύλου και μερικών πινακίδων χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό. Αυτό προσφέρει αποτροπή επιθέσεων από ένα μικρό ποσοστό εγκληματιών αλλά δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικό. Πιθανότατα λόγω της μεγαλύτερης εμπειρίας και εξειδίκευσης που αποκτούν οι εγκληματίες.

Πηγή: NetPages.co.za
Πηγή: NetPages.co.za

Ένας παρόμοιος λόγος χρήσης σκύλων ασφαλείας είναι η προειδοποίηση. Ένας υγιής σκύλος ακούει και μυρίζει πολύ καλύτερα από έναν άνθρωπο και αν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα μπορεί να ειδοποιήσει όταν κάποιος άγνωστος πλησιάζει. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η υγεία καθώς τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, γερνάνε και έχουν διάφορα προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα βαρηκοΐα, προβλήματα με τις φωνητικές χορδές τους, κ.α. Για να ειδοποιήσει έγκαιρα ένας σκύλος πρέπει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Επιπρόσθετα, πρέπει να έχει εκπαιδευτεί ώστε να ειδοποιεί μόνο σε περιπτώσεις που θεωρούνται απειλές, και όχι όταν ο ιδιοκτήτης επιστρέφει, για παράδειγμα, από τη δουλειά του. Στο θέμα της ειδοποίησης, αν στη γειτονιά σας υπάρχουν πολλά σκυλιά, θα πρέπει να τα λαμβάνετε και αυτά υπόψιν στο σχέδιο άμυνας σας ως μέσα ειδοποίησης. Αν μερικά σκυλιά που είναι δύο σπίτια παρακάτω αρχίζουν να γαβγίζουν τα ξημερώματα θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν έγκειται κάποια απειλή. Προσοχή όμως, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής συχνά εγκληματίες ενοχλούν για μεγάλα διαστήματα σκυλιά σε γειτονιές ώστε να τα κάνουν να γαβγίζουν συχνά. Έτσι, όταν αποφασίσουν να δράσουν οι κάτοικοι αγνοούν τις προειδοποιήσεις των σκύλων καθώς τις θεωρούν ανούσιες. Αν παρατηρείτε κάποια διαφορά στη συμπεριφορά των σκύλων στη γειτονιά σας, προσέξτε γιατί ίσως να υποδεικνύει προετοιμασία εγκληματικών ενεργειών.

Πηγή: GettyImages.co.uk
Πηγή: GettyImages.co.uk

Στο θέμα της αποτροπής εισόδου των εγκληματιών, δυστυχώς, τα περισσότερα σκυλιά δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά. Η πλειοψηφία των σκύλων έχουν συνηθίσει να γαβγίζουν αλλά όχι να επιτίθενται. Όπως μπορείτε και μόνοι σας να διαπιστώσετε απλώς και μόνο πλησιάζοντας ένα σκύλο που γαβγίζει, θα δείτε ότι σχεδόν πάντα οπισθοχωρεί. Σίγουρα θα συνεχίσει να γαβγίζει αλλά πολύ σπάνια θα επιτεθεί. Σε αυτό το σημείο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εγκληματίες δεν έχουν κάποιο ηθικό δισταγμό να δηλητηριάσουν ή να σκοτώσουν ένα σκύλο προτού εισβάλουν σε μία οικία. Οπότε, αν ένας σκύλος δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος στο να μη τρώει ότι του δίνουν τότε είναι πολύ εύκολο να ξεγελαστεί και να δηλητηριαστεί από έναν εγκληματία. Ωστόσο, ακόμα και αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, δεν είναι δύσκολο για έναν εγκληματία να δολοφονήσει ένα σκύλο από ασφαλή απόσταση.

Πηγή: Mirror.co.uk
Πηγή: Mirror.co.uk

Και αυτό μας οδηγεί στο πιο σημαντικό μέρος του άρθρου μας, την εκπαίδευση. Όπως αναφέραμε στην αρχή τα σκυλιά ασφαλείας που επιλέγονται από Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις είναι μόλις το 10-20% όλων των υποψήφιων σκύλων και ακολουθούν μία μακροχρόνια εκπαίδευση η οποία κοστίζει από $75.000 μέχρι και πάνω από $100.000. Αυτό δε γίνεται γιατί κάνουν ζωή πολυτελείας, αλλά γίνεται για τον ίδιο λόγο που και οι επαγγελματίες (άνθρωποι) στο χώρο της άμυνας και ασφάλειας εκπαιδεύονται. Δε μπορείς να περιμένεις από ένα σκύλο να κάνει κάτι αν δεν έχει εκπαιδευτεί εκτενώς σε αυτό το αντικείμενο. Πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία δε γίνεται. Η εκπαίδευση είναι δύσκολη, χρονοβόρα, απαιτητική και κάποια σκυλιά και ράτσες σκύλων δεν είναι κατάλληλα, ενώ άλλα είναι.

Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

Δεν είναι λογικό να έχουμε την απαίτηση από ένα σκύλο που απλώς κάθεται στην αυλή και περιστασιακά παίζει ένα-δύο παιχνίδια με τον ιδιοκτήτη του να αντιδράσει σαν πολεμικός σκύλος όταν του δοθεί η εντολή να επιτεθεί σε κάποιον. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για ένα σκύλο που εκπαιδεύτηκε ως φρουρός πριν από, π.χ. 4 χρόνια, και δεν έχει εξασκηθεί ποτέ ξανά μετά από αυτό. Ασφαλώς θα έχει καλύτερη αντίδραση από έναν σκύλο που δεν έχει εκπαιδευτεί καθόλου αλλά αποκλείεται να είναι όσο αποτελεσματικός ήταν αμέσως μετά την εκπαίδευση. Οι ικανότητες τους πρέπει να συντηρούνται.

Πηγή: BreedingBusiness.com
Πηγή: BreedingBusiness.com

Αν σκέφτεστε να βάλετε στο σχέδιο ασφαλείας και άμυνας της οικείας σας έναν σκύλο φύλακα, τότε να κάνετε πρώτα μία έρευνα αγοράς, για να δείτε αν σας συμφέρει και σας εξυπηρετεί και να μάθετε τις θυσίες που θα πρέπει να κάνετε. Ένας σκύλος είναι ένα νέο μέλος της οικογένειας σας που θα πρέπει να εκπαιδεύεται εντατικά, να εξασφαλίζετε ότι είναι πάντα υγιής, ευτυχισμένος και σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Η εκπαίδευση δεν είναι φυσικά μόνο για τον σκύλο, η εκπαίδευση είναι και για τον ιδιοκτήτη του ώστε να μάθει πως πρέπει να επικοινωνεί και να συμπεριφέρεται στο νέο μέλος της οικογένειας του που θα αναλάβει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, την ασφάλεια της οικίας του. Αν θέλετε ένα πραγματικό φύλακα σκύλο, αυτή είναι η διαδικασία και απαιτεί προσωπικό χρόνο, χρήμα και πολύ αφοσίωση.

Πηγή: RedwolfAirsoft.com
Πηγή: RedwolfAirsoft.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου