Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τρεις πρόσφατες αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες αθώους ανθρώπους. Και οι τρεις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου του 2016 και είχαν παρόμοια μέθοδο εκτέλεσης.


Πηγή: LATimes.com
Πηγή: LATimes.com

Με τη μετάβαση προς το τέλος της θητείας του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, κύριος Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα προσπαθεί να παρουσιάσει μία ενωτική, φιλειρηνική εικόνα. Μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειές του σε αυτό είναι η μείωση των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν αφήνοντας ελάχιστες δυνάμεις που αποτελούνται κυρίως από ειδικές δυνάμεις για τη διενέργεια μικρής κλίμακας επιχειρήσεων. Χάρη σε αυτό, πολλές τρομοκρατικές και επαναστατικές οργανώσεις αναγεννιούνται και ανακαταλαμβάνουν περιοχές που είχαν ήδη απελευθερωθεί στο παρελθόν.

Πηγή: BusinessInsider.com
Πηγή: BusinessInsider.com

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 20 Ιουνίου του 2016 ένα μικρό λεωφορείο, αυτό που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία μετά την επίθεση, ξεκίνησε από το κέντρο της Καμπούλ προς τη Πρεσβεία του Καναδά στο Αφγανιστάν που βρίσκεται επίσης στη Καμπούλ. Το λεωφορείο μετέφερε μία ομάδα φρουρών ασφαλείας από το Νεπάλ που προσέφεραν ως υπηρεσίας ασφαλείας στη Πρεσβεία του Καναδά στο Αφγανιστάν.

Πηγή: News.NationalPost.com
Πηγή: News.NationalPost.com

Μέσα στη κίνηση της Καμπούλ, ένας πεζός αντάρτης πλησίασε το όχημα και πυροδότησε το εκρηκτικό γιλέκο που φορούσε οδηγώντας στο θάνατο 14 φρουρούς από το Νεπάλ. Λίγες ώρες αργότερα, κυκλοφόρησε η φήμη ότι η επίθεση έγινε από αντάρτες Ταλιμπάν. Ωστόσο, η τρομοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έκανε επίσημη δήλωση με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση.

Πηγή: CBC.ca
Πηγή: CBC.ca

Για την ακρίβεια, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι ο μαχητής τους Ερφανουλάχ Αχμέντ ήταν ο βομβιστικής αυτοκτονίας που δολοφόνησε τους 14 φρουρούς από το Νεπάλ. Φυσικά, η επίθεση καταδικάστηκε από το Πρωθυπουργό του Καναδά, τον Δήμαρχο της Καμπούλ, τον Υπουργό Εξωτερικών του Νεπάλ, και άλλους αξιωματούχους. Δυστυχώς όμως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν έκανε καμία αναφορά στο περιστατικό, όπως και στα επόμενα δύο από την ίδια ημέρα, καθώς προωθεί τη μείωση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Πηγή: Whitehouse.gov
Πηγή: Whitehouse.gov

Λίγο αργότερα, το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Ιουνίου του 2016, στα Βορειοανατολικά της Καμπούλ, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες αγορές της πόλης, στην αγορά Μπαντακσάν, έγινε μία δεύτερη τρομοκρατική επίθεση. Οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ασύρματης πυροδότησης (RCIED) μέσα στο ντεπόζιτο μίας μοτοσυκλέτας μικρού κυβισμού η οποία βρίσκονταν σταθμευμένη κοντά σε πολυσύχναστο σημείο της αγοράς. Οι τρομοκράτες πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό οδηγώντας στο θάνατο 10 Αφγανούς πολίτες και τραυματίζοντας σοβαρά πάνω από 40. Την ευθύνη για αυτή την επίθεση ανέλαβαν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν στη Καμπούλ αργότερα την ίδια ημέρα.

Πηγή: FoxNews.com
Πηγή: FoxNews.com

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι αντάρτες Ταλιμπάν έκαναν ακόμα μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, αυτή τη φορά στοχευμένα. Ένας αντάρτης των Ταλιμπάν έφερε ένα κρυμμένο εκρηκτικό γιλέκο και πλησίασε ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Καμπούλ καθώς έβγαινε από το γραφείο του μαζί με τους τρεις ένοπλους φρουρούς του. Προτού προλάβουν να αντιδράσουν ο αντάρτης πυροδότησε το εκρηκτικό του γιλέκο σκοτώνοντας ακαριαία τον πολιτικό και την ομάδα ασφαλείας του.

Πηγή: ChannelNewsAsia.com
Πηγή: ChannelNewsAsia.com

Δυστυχώς, όσο οι δυνάμεις απομακρύνονται από το Αφγανιστάν τόσο βλέπουμε όλα να επανέρχονται στη προηγούμενη κατάσταση τους. Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να καταλάβουν τις πόλεις με τη βία και να αυτοανακηρυχθούν ηγέτες θέτοντας τις πόλεις υπό ένα μείγμα από θεοκρατικό Ισλαμικό νόμο και κατοχή. Από την άλλη, παρότι από τις 11 Ιανουαρίου του 2015 οι Ταλιμπάν ορκίστηκαν δημοσίως πίστη στο σκοπό της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τους τελευταίους μήνες βλέπουμε έντονες διαμάχες μεταξύ των δύο ομάδων. Από τη μία έχουμε το Ισλαμικό Κράτος που κατηγορεί τους Ταλιμπάν ότι συνεργάζονται με τις Πακιστανικές αρχές και μυστικές υπηρεσίες ξένων κρατών, και από την άλλη έχουμε τη συμμαχία της Αλ-Κάιντα με τους Ταλιμπάν που δηλώνει ότι το Ισλαμικό Κράτος κάνει «προσωπικό ιερό πόλεμο» για προώθηση των προσωπικών τους στόχων. Ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα ήταν η πρόσφατη ανοικτή επιστολή των Ταλιμπάν με την έγκριση της Αλ-Κάιντα προς τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, τον Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι που τον βλέπετε και παρακάτω, αν και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τα μούτρα του. Οι Ταλιμπάν έκαναν αυτή την ανοικτή επιστολή τη Πέμπτη 16 Ιουνίου του 2016 όπου ανέφεραν «έχετε ανοίξει ένα δικό σας παράλληλο μέτωπο ιερού πολέμου» και παρακάτω, «πρέπει να υπερασπιστούμε όσα έχουμε καταφέρει».

Πηγή: BBC.com
Πηγή: BBC.com

Πριν από λίγες μέρες, μέσω του εκπροσώπου τύπου της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτους, δηλαδή του, επίσης γνωστού, Αμπου Μοχάμεντ αλ-Αντνανι είδαμε τη ξεκάθαρη εχθρική στάση των δύο παρατάξεων. Στη απάντηση του ο Αμπου Μοχάμεντ αλ-Αντνανι κατηγορούσε τους Ταλιμπάν και την Αλ-Κάιντα ως εγκληματίες κατά του Ισλάμ και χαρακτηριστικά έκανε την εξής δήλωση προς τους υποστηρικτές του: «Μη δείχνετε κανένα έλεος ή συμπόνια σε αυτούς που δε μετανόησαν και δεν ενώθηκαν με το Χαλιφάτο». Βλέπετε τον Αμπου Μοχάμεντ αλ-Αντνανι εδώ.

Πηγή: Heavy.com
Πηγή: Heavy.com

Σίγουρα το παραπάνω είναι και αποτέλεσμα και Δυτικών ειδικών επιχειρήσεων καταπολέμησης των ανταρτών καθώς είναι τυπική διαδικασία σύμφωνα με τα εγχειρίδια της CIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου