Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

 ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

Οι περισσότεροι είναι άγαμοι (σε ποσοστό 75-80%), άρρενες (σε ποσοστό 80-85%), ηλικίας 22 μέχρι 24 ετών, που έχουν κάποια πανεπιστημιακή μόρφωση.
Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των τρομοκρατών της συγκεκριμένης έρευνας προέρχονταν από την μέση ή ακόμα και ανώτερη κοινωνική τάξη.
Χαρακτηριστικά του ‘επιτυχημένου’ τρομοκράτη: αφοσίωση, προσωπικό θάρρος, απουσία αισθημάτων οίκτου ή μεταμέλειας, σχετικά υψηλή νοημοσύνη,  επιτηδευσιμότητα, ένα καλό μορφωτικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο.
Νιώθουν αποξενωμένοι από την κοινωνία και αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως θύματα μιας αδικίας. Δεν θεωρούν τις πράξεις βίας τους ως εγκληματικές. Είναι άνθρωποι έξυπνοι, ικανοί και παίρνουν πρωτοβουλίες.
Οι τρομοκράτες είναι υγιείς και δυνατοί, αλλά γενικά μη διακριτοί σε εμφάνιση και τρόπους. Συνήθως είναι μετρίου αναστήματος. Τείνουν να μην έχουν ανώμαλη φυσιογνωμία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συγγενή ή επίκτητα, που θα διευκόλυναν την αναγνώρισή τους. Η ένδυση και η κόμμωσή τους δεν εγείρει υποψίες.


  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Δεν υπάρχει ένας μοναδικός τύπος τρομοκράτη. Δεν υπάρχουν ορατές διαφορές μεταξύ τρομοκρατών και μη όσον αφορά τα στοιχεία προσωπικότητας, που θα μπορούσαν να κινήσουν τις υποψίες των αρχών.
Ο τρομοκράτης δεν είναι ψυχοπαθολογικός ή ψυχικά ασθενής.
Η εξωτερική τους εμφάνιση δε διαφέρει από οποιουδήποτε άλλου ‘κανονικού’ ανθρώπου. Οι τρομοκράτες συνήθως βρίσκονται στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους, είναι υγιείς και δυνατοί. Οι αρχηγοί τωντρομοκρατικών ομάδων τείνουν να είναι μεγαλυτεροι σε ηλικία (30-60 ετών).
Το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των τρομοκρατών ποικίλει. Οι αρχηγοί των τρομοκρατικών οργανώσεων τείνουν να είναι αρκετά μορφωμένοι. Η νοημοσύνη του αρχηγού μιας τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να καθορίσει τη μακροβιότητα της οργάνωσης.

Οι θρησκευτικά κινητοποιημένοι τρομοκράτες είναι πιο επικίνδυνοι από τους πολιτικά κινητοποιημένους, μια και οι πρώτοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν και χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής προς επίτευξη των μεσσιανικών ή αποκαλυπτικών οραμάτων τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου