Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η εγχωρια τρομοκρατία μέσα από τα μάτια της αντιτρομοκρατικής: Μαρξιστές και Λενιστές vs Νετσαγεφικών


H έκθεση για τη μορφή της εγχώριας τρομοκρατίας  δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά παρά μόνο με μια συγκριτική αναγωγή της ιδεολογικής θέσης κι έκφρασης των μελών της 17Ν και του ΕΛΑ που υπήρξαν οι βασικοί "πρεσβευτές" μεταπολιτευτικά του ένοπλου αντάρτικου πόλης, με τα  μέλη των οργανώσεων της νεοτρομοκρατίας. Τους διαδόχους τους δηλαδή, αν και υπάρχει μεταξύ τους ένα αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα. Τους ενώνει όμως ο αυτοσκοπός της επαναστατικής επιδίωξης. 

Πέρα του αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το κείμενο και τα συμπεράσματα του στελέχους της αντιτρομοκρατικής, που εκπονήθηκαν υπό την επίβλεψη της κ. Μαίρης Μπόση, δεδομένο πρώτο είναι ότι απηχούν την αντίληψη της ... σημερινής γενιάς της αντιτρομοκρατικής για τις πρώην και νυν γενιές των θιασωτών της ένοπλης πάλης και δεδομένο δεύτερο παραμένει το γεγονός ότι αυτή καθαυτή η άποψη της αντιτρομοκρατικής για την εικόνα κυρίως της νεοτρομοκρατίας, "διατυπώνεται" δημόσια για πρώτη φορά μέσα από την έκθεση που δημοσιοποιεί το bloko.gr.

Ακολουθεί το κείμενο με τη σύγκριση του χθες με το σήμερα.

Η σημερινή νεοαναρχική τρομοκρατία και η σχέση της με παλαιότερες μαρξιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. συγκριτική εξέλιξη.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις που αναμφισβήτητα κυριάρχησαν στην ελληνική «τρομοκρατική σκηνή» είναι ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας και η Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη. Εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα το 1975 και πραγματοποίησαν συνολικά εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον προσώπων, κυβερνητικών κτιρίων και κρατικών οχημάτων.

Σκοπός τους ήταν η αφύπνιση του προλεταριάτου και η υποκίνησή του σε επανάσταση που θα έφερνε το σοσιαλισμό. Ήθελαν να αλλάξουν την ελληνική κοινωνία, να καταστρέψουν το καπιταλιστικό σύστημα και να οικοδομήσουν μια νέα κοινωνία βασισμένη στις αρχές του σοσιαλισμού. Η ιδεολογία τους, ένα κράμα μαρξισμού-λενινισμού με στοιχεία τροτσκισμού31, απείχε πολύ από τις αναρχικές θεωρήσεις των σύγχρονων αναρχικών τρομοκρατικών οργανώσεων, που έχουν ένα νιχιλιστικό/ μηδενιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο βασισμένο κυρίως στις θέσεις του Νετσάγιεφ και του Στίρνερ.

Προκειμένου να γίνει ξεκάθαρη η ιδεολογική διαφορά μεταξύ των παλαιότερων ακροαριστερών τρομοκρατικών οργανώσεων και των σύγχρονων αναρχικών μηδενιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μια σύγκριση των ιδεολογικών υποβάθρων των κυριότερων τρομοκρατικών οργανώσεων και ειδικότερα, σύγκριση μεταξύ των οργανώσεων Ε.Λ.Α. και 17Ν από τη μια και των οργανώσεων Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς και Σέχτα Επαναστατών από την άλλη.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιγαρίδα, κατηγορούμενο ως μέλος του Ε.Λ.Α. που ανέλαβε την ευθύνη συμμετοχής του στην οργάνωση, ο Ε.Λ.Α. ήταν μια κομμουνιστική οργάνωση που έθεσε στον εαυτό του το καθήκον να συμβάλει στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας32. Ως οργάνωση απέρριψε κατηγορηματικά τη θεωρία των σταδίων ως επαναστατική στρατηγική και τακτική και δήλωσε ότι θα καταστρέψει το καπιταλιστικό σύστημα, καταλαμβάνοντας την εξουσία το ένοπλο λαϊκό και επαναστατικό κίνημα που δημιουργείται και στηρίζεται στις εκμεταλλευόμενες και καταπιεζόμενες κοινωνικές τάξεις που ζητάνε μια ριζική κοινωνική αλλαγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου