Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Το οικονομικό κόστος της τρομοκρατίας στην Ευρώπη


Εκτός από τους τραυματισμούς που προκαλούν απώλεια ζωής και μερικές φορές μεταβάλλουν τη ζωή των θυμάτων, η τρομοκρατία οδηγεί σε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς οι επιχειρήσεις, οι πόλεις και τα έθνη χάνουν δισεκατομμύρια μετά τις επιθέσεις.Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η τρομοκρατία έχει μια μεγάλη αρνητική σχέση με την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Μεταξύ του 2004 και του 2016, τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ έχασαν περίπου € 180 δισ. Σε σχέση με το ΑΕΠ λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων.Η απειλή που συνιστά η τρομοκρατία στην Ευρώπη είναι πραγματική για τους πολίτες και τους κατοίκους της ΕΕ.Από το 2004, οι επιθέσεις στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Νίκαια και στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις σημαίνουν ότι το φαινόμενο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μυαλών των πολιτών και των πολιτικών.Οι αξιολογήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών και των αρχών επιβολής του νόμου σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δείχνουν ότι μια τρομοκρατική επίθεση είναι η πολύ πιθανή ή αναμένεται. Ως εκ τούτου, οι εθνικές κυβερνήσεις, οι πολιτικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν συνεχώς τις απαντήσεις σε αυτές τις αυξημένες απειλές.Εκτός από το προφανές συναισθηματικό τραύμα που προκαλείται από τρομοκρατικές επιθέσεις εξαιτίας των τραυματισμών και των θανάτων σε αμάχους, υπάρχουν διάφορες άλλες επιπτώσεις που προκύπτουν, από τις οικονομικές απώλειες των κρατών μελών έως τις έντονες ψυχολογικές επιπτώσεις στους πολίτες της ΕΕ που παρακολουθούν αυτές τις επιθέσεις. Παρά τη σπάνια φύση των τρομοκρατικών επιθέσεων, το εύρος των επιπτώσεων στους πολίτες της ΕΕ παραμένει σημαντικό.

Η μελέτη RAND Europe , που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διερεύνησε το κόστος που προκάλεσε η τρομοκρατία εντός της ΕΕ μεταξύ του 2004 και του 2016. Αυτό κάλυψε τους ακόλουθους τομείς:
1. Ο αντίκτυπος της τρομοκρατίας στην κατά κεφαλήν αύξηση του ΑΕΠ σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
2. Το ανθρώπινο και φυσικό κόστος της τρομοκρατίας, το οποίο επικεντρώθηκε στο κόστος των ανθρωποκτονιών, των τραυματισμών και των υλικών ζημιών μετά από τρομοκρατική επίθεση.
3. Οι ευρύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις της τρομοκρατίας, όπως η ικανοποίηση από την ζωή, η ευτυχία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των πληθυσμών των κρατών μελών της ΕΕ.

Η μελέτη χρησιμοποίησε τεχνικές οικονομετρικής μοντελοποίησης για να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις της τρομοκρατίας στην οικονομία εξετάζοντας τις επιπτώσεις στην κατά κεφαλήν αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της δωδεκαετίας μεταξύ 2004 και 2016.Το ανθρώπινο κόστος της τρομοκρατίας υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ειρήνης για το κόστος βίας , η οποία περιλαμβάνει τα έσχατα κέρδη από τη ζωή και το κόστος των ιατρικών θεραπειών από περιστατικά τρομοκρατίας.Οι ευρύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις της τρομοκρατίας διερευνήθηκαν μέσω της διερεύνησης των συσχετίσεων μεταξύ της τρομοκρατικής δραστηριότητας εντός μιας χώρας και των μέσων επιπέδων αυτοπεποίθησης της ικανοποίησης από την ζωή, της ευτυχίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των πληθυσμών των κρατών μελών της ΕΕ.

Ευρήματα

Η τρομοκρατία συνδέεται αρνητικά με την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν χάσει περίπου 180 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το ΑΕΠ λόγω τρομοκρατίας μεταξύ 2004 και 2016.
Το Ηνωμένο Βασίλειο (43,7 δισεκατομμύρια ευρώ) και η Γαλλία (43 δισεκατομμύρια ευρώ) ήταν τα έθνη που υπέστησαν τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες σε σχέση με το ΑΕΠ λόγω τρομοκρατίας. Αυτό ακολουθήθηκε στενά από την Ισπανία (40,8 δισ. Ευρώ) και στη συνέχεια από τη Γερμανία (περίπου 19,2 δισ. Ευρώ).
Η εκτεταμένη κάλυψη των τρομοκρατικών επιθέσεων μέσω των πολλαπλών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης οδήγησε σε μια εκθετική αύξηση των αυτόματων μαρτύρων τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εκείνοι που δεν εμπλέκονται άμεσα σε επιθέσεις μπορεί να επηρεαστούν ψυχολογικά.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις από την εμφάνιση τρομοκρατικών επιθέσεων μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών της ΕΕ. Για παράδειγμα, οι πολίτες της ΕΕ είναι πιθανό να καταναλώσουν περισσότερα και να εξοικονομήσουν λιγότερα, με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει μείωση των επιτοκίων εξοικονόμησης και επενδύσεων από τις εταιρείες.
Παρά τις οικονομικές απώλειες σε σχέση με το ΑΕΠ, οι καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών παρέμειναν σχετικά σταθερές σε ολόκληρη την ΕΕ και ορισμένες φορές αυξήθηκαν ακόμη και μετά την τρομοκρατική επίθεση. Δεν υπάρχει επίσης σημαντική μεταβολή στο μερίδιο των δημοσίων δαπανών από τα κράτη μέλη της ΕΕ σε σχέση με το ΑΕΠ τους υπό το πρίσμα της τρομοκρατίας.
Οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ μετά την τρομοκρατία τείνουν να είναι βραχύβιες και να ισχύουν μόνο εντός του έτους του τρομοκρατικού περιστατικού. Για παράδειγμα, ο τουριστικός τομέας, παρά την αρχική σημαντική οικονομική κρίση, φαίνεται να επανέρχεται στο φυσιολογικό εντός ενός έως τριών μηνών μετά από τρομοκρατική επίθεση.
Το κόστος ανθρωπίνων και υλικών κεφαλαίων της τρομοκρατίας στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε επιπλέον 5,6 δισ. Ευρώ μεταξύ του 2004 και του 2016. Αυτά περιλαμβάνουν το κόστος των ανθρωποκτονιών μέσω των απωλειών από την απώλεια χρόνου ζωής, των τραυματισμών λόγω του κόστους ιατρικής περίθαλψης και του κόστους υλικών ζημιών.
Οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και ευτυχίας από τον πληθυσμό της ΕΕ. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μειώνουν επίσης την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ στους συμπολίτες, τους εθνικούς πολιτικούς θεσμούς, το νομικό σύστημα και την αστυνομία.
Οι εκτιμήσεις κόστους που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι πιθανόν να υποεκτιμήσουν το συνολικό κόστος της τρομοκρατίας, καθώς ορισμένοι παράγοντες δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί λόγω έλλειψης δεδομένων. Επιπλέον, η μελέτη δεν συμπεριέλαβε αρκετές πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στα τέλη του 2016 και 2017 λόγω της έλλειψης στοιχείων σχετικά με το κόστος αυτή τη στιγμή.

Συστάσεις

Η πλειοψηφία των συστάσεων πολιτικής που περιγράφονται στην έκθεση προτείνει την εντατικοποίηση της χρήσης των υφιστάμενων μέτρων και αρμοδιοτήτων ή τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των αλλαγών και των μέτρων που έχουν ήδη προταθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις σε εξέλιξη. Αυτά περιλαμβάνουν:
Την καθιέρωση νέων μόνιμων μηχανισμών για την αναθεώρηση της εφαρμογής της αντιτρομοκρατικής πολιτικής στην ΕΕ •
Ενίσχυση της υπάρχουσας υποστήριξης για την έρευνα και ενίσχυση της παρακολούθησης στον τομέα της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης •
Την οικοδόμηση μεγαλύτερου συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ και την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τις αποτελεσματικότερες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ριζοσπαστικοποίηση •
Δημιουργία μεγαλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ και με την Europol και την Eurojust.
Υιοθέτηση και εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας της ΕΕ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
Επανεξέταση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ με σκοπό την ενημέρωση μιας απόφασης σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός συστήματος παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας της ΕΕ.
Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι ορισμένες από αυτές τις συστάσεις πολιτικής θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ.
πηγή: Το άρθρο αυτό αποτελεί μέρος της πλατφόρμας Γεωστρατηγικής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου