Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Επίπεδα Αλεξίσφαιρων

Σε όλο το κόσμο από όσο γνωρίζουμε σήμερα χρησιμοποιούνται τα επίπεδα που ορίζονται από τα αντίστοιχα πρότυπα του NIJ (National Institute of Justice, Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης). Το NIJ έχει το πρότυπο 0101 που ορίζει το τι πρέπει να καλύπτει ένα αλεξίσφαιρο και πως θα δοκιμάζεται για να υπάγεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Το πρότυπο αυτό υπάρχει από το 1972 αλλά συχνά ανανεώνεται με την έκτη έκδοση του να είναι η πιο πρόσφατη, δηλαδή το πρότυπο NIJ 0101.06 που ανακοινώθηκε το 2008. Άρα, εάν ψάχνετε στην αγορά για αλεξίσφαιρα, προσέξτε το αλεξίσφαιρο που έχετε επιλέξει να είναι βάση κάποιου νέου προτύπου όπως το NIJ 0101.05 ή το NIJ 0101.06.

Πηγή: Prepared-Housewives.com
Πηγή: Prepared-Housewives.com

Σε πρακτικό επίπεδο οι διαφορές ανάμεσα από τις εκδόσεις του προτύπου διαφέρουν λίγο αλλά σε σημαντικά σημεία. Για παράδειγμα, τι συγκέντρωση έχουν οι βολές κατά τις δοκιμές, τι υλικά απαγορεύονται στα αλεξίσφαιρα, πως θα πραγματοποιούνται οι δοκιμές κάτω από διαφορετικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, κτλ.), ελάχιστος αριθμός δοκιμών, κτλ. Όσο πιο νέο είναι το πρότυπο, τόσο πιο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς για την απόδοση του καθώς τα δεδομένα είναι πιο αυστηρά και συγκεκριμένα. Σε αυτό το άρθρο ότι γράφουμε βασίζεται στο πιο πρόσφατο πρότυπο, στο NIJ 0101.06 που έχει τίτλο «Ballistic Resistance Standard» (Πρότυπο Βαλλιστικής Αντίστασης).

Πηγή: PPSS-Group.com
Πηγή: PPSS-Group.com

Τα επίπεδα προστασίας ή πιο σωστά επίπεδα απόδοσης όπως τα αναφέρει το NIJ έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τη προστασία από τραυματισμό διείσδυσης (δηλαδή να μην επιτρέψουν στη βολίδα να περάσει από μέσα τους) και τραυματισμούς πρόσκρουσης (δηλαδή να μην αλλοιωθεί τόσο πολύ η μορφή τους ώστε να μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο τραυματισμό από το χτύπημα). Όλα τα επίπεδα λειτουργούν σταδιακά, δηλαδή το επίπεδο ΙΙ καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του επιπέδου Ι και αντίστοιχα το επίπεδο ΙΙΙ καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις των Ι και ΙΙ.

Πηγή: ActiveResponseTraining.net (επεξεργασμένη)
Πηγή: ActiveResponseTraining.net (επεξεργασμένη)

Επίπεδο Ι (έχει καταργηθεί)
Αυτό το επίπεδο έχει καταργηθεί από τα πρότυπα NIJ και έτσι δε θα πρέπει ποτέ να αγοράσετε κάτι με αυτή την ένδειξη. Στα πρώτα πρότυπα NIJ το επίπεδο αυτό προσέφερε προστασία από βολίδες διαμετρήματος .22 LR LRN βάρους 40 grain και ταχύτητας 329 m/s καθώς και βολίδες διαμετρήματος .380 ACP FMJ RN βάρους 95 grain και ταχύτητας 322 m/s.

Πηγή: Store.Israeli-Weapons.com
Πηγή: Store.Israeli-Weapons.com

Επίπεδο ΙΙ-Α (ελάχιστο όριο μαλακής θωράκισης)
Όπως γράφουμε και παραπάνω σύμφωνα με το NIJ αυτό είναι το ελάχιστο αποδεκτό όριο για μαλακού τύπου θωράκιση, δηλαδή θωράκιση σε μορφή υφάσματος ή άλλου εύκαμπτου υλικού. Τα αλεξίσφαιρα αυτού του προτύπου προστατεύουν από όλα τα λεγόμενα «διαμετρήματα πιστολιών σκοπευτηρίου», για την ακρίβεια δοκιμάζονται με τα ακόλουθα:
  • 9×19mm Parabellum FMJ βάρους 124 grain και ταχύτητας 373 m/s ± 9.1 m/s
  • .40 S&W FMJ βάρους 180 grain και ταχύτητας 352 m/s ± 9.1 m/s
  • .45 ACP FMJ βάρους 230 grain και ταχύτητας 275 m/s ± 9.1 m/s
Πηγή: PoliceMag.com
Πηγή: PoliceMag.com

Επίπεδο ΙΙ
Εδώ έχουμε μία καλύτερη κάλυψη και για δύο πιο ισχυρά διαμετρήματα από το βασικό III-A που είδαμε παραπάνω. Συγκεκριμένα για τα παρακάτω.
  • 9mm +P FMJ βάρους 124 grain και ταχύτητας 398 m/s ± 9.1 m/s
  • .357 Magnum JSP βάρους 158 grain και ταχύτητας 436 m/s ± 9.1 m/s
Πηγή: PoliceMag.com
Πηγή: PoliceMag.com

Επίπεδο ΙΙΙ-Α
Το επίπεδο ΙΙΙ-Α προστατεύει από όλα τα γνωστά πυρομαχικά πιστολιών και περιστρόφων. Επίσης, είναι το τελευταίο επίπεδο στη κατηγορία μαλακής θωράκισης. Άρα, είναι και η καλύτερη επιλογή για όποιον ψάχνει ένα αλεξίσφαιρο μαλακού τύπου που να προστατεύει από τα περισσότερα διαμετρήματα πιστολιών και περιστρόφων. Για την ακρίβεια, επιπρόσθετα με όλα τα παραπάνω, τα αλεξίσφαιρα αυτού του επιπέδου δοκιμάζονται και με τα ακόλουθα διαμετρήματα.
  • .357 SIG βάρους 125 grain και ταχύτητας 448 m/s ± 9.1 m/s
  • .44 Magnum SJHP βάρους 240 grain και ταχύτητας 436 m/s
  • 10mm Auto FMJ βάρους 180 grain και ταχύτητας 310 m/s
  • 7H21 βάρους 147 grain και ταχύτητας 460 m/s
Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Επίπεδο ΙΙΙ (σκληρή θωράκιση)
Αυτές είναι οι λεγόμενες πλάκες θωράκισης ή βαλλιστικές πλάκες που είναι κατασκευασμένες είτε από συνθετικά, κεραμικά ή μεταλλικά υλικά. Το επίπεδο ΙΙΙ είναι το ελάχιστο επίπεδο για προστασία από διαμετρήματα τυφεκίων και οι δοκιμές γίνονται με τα παρακάτω (μαζί με όλα τα προηγούμενα).
  • 7.62×51mm NATO M80 βάρους 148 grain και ταχύτητας 847 m/s ± 9.1 m/s
  • 7.62×39mm FMJ βάρους 123 grain και ταχύτητας 738 m/s
  • .45-70 βάρους 305 grain και ταχύτητας 610 m/s
Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Επίπεδο ΙΙΙ+
Το NIJ δεν ορίζει τα πρότυπα για ΙΙΙ+ αλλά πρακτικά έτσι χαρακτηρίζονται τα αλεξίσφαιρα σκληρής θωράκισης που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του επιπέδου ΙΙΙ αλλά δεν φτάνουν στο επίπεδο IV. Σήμερα, τα περισσότερα ποιοτικά αλεξίσφαιρα σκληρής θωράκισης είναι ΙΙΙ+ καθώς μπορούν να προσφέρουν προστασία από πολύ ισχυρότερα και γρηγορότερα βλήματα από αυτά που περιγράφει το επίπεδο ΙΙΙ.

Πηγή: AR500.com
Πηγή: AR500.com

Επίπεδο IV
Αυτό είναι το τελευταίο επίπεδο σκληρής θωράκισης κατά το NIJ και δοκιμάζεται με όλα τα προηγούμενα διαμετρήματα μαζί με ένα ακόμα. Το τερατώδες διαμέτρημα .30-06 Springfield με διατρητικό βλήμα M2 βάρους 166 grain και ταχύτητας 878 m/s ± 9.1 m/s. Για να είναι καλύτερα κατανοητό, στη παρακάτω φωτογραφία αριστερά είναι ένα φυσίγγιο διαμετρήματος 5.56×45mm NATO (αυτό που χρησιμοποιούν τα περισσότερα τυφέκια μάχης), και δεξιά ένα φυσίγγιο διαμετρήματος .30-06 Springfield.

Πηγή: StephenKingBloopers.wikia.com
Πηγή: StephenKingBloopers.wikia.com

Να θυμίσουμε ότι κάθε επίπεδο καλύπτει όλες τις απαιτήσεις των προηγούμενων. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι βολίδες με μεγαλύτερο βάρος συνήθως δεν είναι πρόβλημα για τα αλεξίσφαιρα. Το πρόβλημα έρχεται από τις ελαφρύτερες βολίδες που ταξιδεύουν με μεγάλες ταχύτητες. Σκεφτείτε το σαν να θέλατε να κάνετε μία τρύπα στο χώμα. Εάν χτυπούσατε ένα κορμό στο έδαφος θα ήταν πολύ δύσκολο να τρυπήσει το έδαφος. Εάν όμως ρίξετε ένα βέλος με ένα τόξο είναι πάρα πολύ εύκολο να τρυπήσει το έδαφος.

Πηγή: EveryDayNoDaysOff.com
Πηγή: EveryDayNoDaysOff.com

Όπως είχαμε υποσχεθεί κατά την εισαγωγή, παρακάτω ακολουθεί ένας σύντομος πίνακας με το κάθε ένα από τα επίπεδα με κάποιες βασικές λεπτομέρειες. Δε συμπεριλάβαμε όλα τα στοιχεία καθώς ήδη τα περιγράψαμε εν συντομία παραπάνω.
ΕπίπεδοΠροστασίαΤύποςΣχόλιο
Ι.22 LR, .380 ACPΜαλακή θωράκισηΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ
ΙΙ-Α9×19mm Parabellum, .40 S&W, .45 ACPΜαλακή θωράκισηΕλάχιστο όριο
ΙΙ9mm +P, .357 MagnumΜαλακή θωράκιση
ΙΙΙ-Α.357 SIG, .44 Magnum, 10mm Auto, 7H21Μαλακή θωράκιση
ΙΙΙ7.62×51mm NATO, 7.62×39mm, .45-70Σκληρή θωράκισηΕλάχιστο όριο
ΙΙΙ+Περισσότερα σύγχρονα διαμετρήματα τυφεκίωνΣκληρή θωράκισηΕκτός προτύπου NIJ
IV.30-06 SpringfieldΣκληρή θωράκισηΠροστασία από διατρητικά βλήματα

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ο «αποκεφαλισμός» των τρομοκρατικών οργανώσεων


Ο «αποκεφαλισμός» των τρομοκρατικών οργανώσεων αποτελεί μια τακτική κατά την οποία το κράτος δολοφονεί ή φυλακίζει ηγέτες ή ηγετικά στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων (kill/capture the leader). Τρία κράτη μέχρι στιγμής χρησιμοποιούν αυτή την τακτική, οι Η.Π.Α., η Ρωσία και το Ισραήλ.
Η συγκεκριμένη ανάλυση προσπαθεί με τη χρήση του πίνακα διπλής εισόδου και λογιστικής παλινδρόμησης να αναλύσει την αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνικής. Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση συγκεκριμένων μεταβλητών και ιστορικών παραδειγμάτων θα αποδειχθεί η ύπαρξη συσχέτισης (θετική ή αρνητική) του θανάτου ή της φυλάκισης των ηγετών με την διάλυση τρομοκρατικών οργανώσεων (1980-2010).
Η επίδραση του «αποκεφαλισμού» των τρομοκρατικών οργανώσεων διαφέρει ανάλογα με τη δομή της εκάστοτε οργάνωσης. Αν υπάρχει ιεραρχική δομή ή ο ηγέτης είναι χαρισματικός, η σύλληψή του ενδέχεται να συμβάλλει στο τέλος ή στη μείωση της δραστηριότητας της τρομοκρατικής οργάνωσης – Περού, 1992 σύλληψη του Abimael Guzman[1]. Η κυβέρνηση του Περού ανάγκασε τον Abimael Guzman ενώπιον κάμερας και φυλακισμένος σε κλουβί, να ζητήσει από τους υποστηρικτές του να καταθέσουν τα όπλα τους. Αν και η οργάνωση δεν διαλύθηκε πλήρως, παρουσιάστηκε πτώση της εγκληματικότητας κατά 50%. Αυτό συμβαίνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις, διότι ο χαρισματικός ηγέτης αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους υποστηρικτές του. Επομένως, με την δολοφονία/σύλληψη του ηγέτη είναι πιθανό να σπάσει το ηθικό των υποστηρικτών μειώνοντας τη θέληση τους να συνεχίζουν να προσφεύγουν στη βία. Επίσης, σε αυτού του είδους τις οργανώσεις συνήθως ο ηγέτης και ο συντονιστής επιχειρήσεων ταυτίζονται, άρα η οργάνωση πλήγεται ως προς τις επιχειρησιακές της ικανότητες, ιδιαίτερα στο σχεδιασμό και στο συντονισμό τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Αντιθέτως, στις μη ιεραρχικά δομημένες τρομοκρατικές οργανώσεις η δολοφονία ή η σύλληψη του ηγέτη τους είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει αντίστροφα. Αυτό συμβαίνει διότι τέτοιου είδους οργανώσεις δεν είναι προσωποπαγείς και ενδέχεται είτε να υπάρχει ήδη επόμενος διάδοχος είτε ο ηγέτης να σκοτωθεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης και να γίνει μάρτυρας. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει ήδη διάδοχος, το κράτος θα βιώσει βραχυπρόθεσμη μείωση τρομοκρατικών επιθέσεων, διότι η τρομοκρατική οργάνωση θα υφίσταται εσωτερικές συγκρούσεις διαδοχής. Στη συνέχεια, ο νέος ηγέτης θα επιδιώξει να εδραιώσει τη θέση του και να αποδείξει την ηγετική του δεινότητα  αυξάνοντας την ένταση και την συχνότητα τρομοκρατικών επιθέσεων. Δηλαδή, η τακτική αποκεφαλισμού στις μη ιεραρχικά δομημένες τρομοκρατικές οργανώσεις έχει ως αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμη μείωση και μακροπρόθεσμη αύξηση σε σχέση με την αρχική κατάσταση.
Η σύλληψη ηγετών και όχι η δολοφονία τους έχει αποδειχτεί αποτελεσματικότερη ως προς το τέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ωστόσο εμπεριέχει κι αυτή κινδύνους, ειδικά όταν ο φυλακισμένος ηγέτης έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους υποστηρικτές του – Sheikh Omar Abd al-Rahman 1996 (γνωστός και ως «τυφλός Σεΐχης»), επικοινωνούσε, ριζοσπαστικοποιούσε υποστηρικτές και διοργάνωνε τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα από το κελί του[2].
Επιπροσθέτως, ενδέχεται η επιτυχής σύλληψη ηγετικών μορφών να επηρεαστεί από εξωτερικά γεγονότα και παράγοντες. Παράδειγμα αποτελεί η σύλληψη του Abdhullah Ocalan, ηγέτη του Κουρδικού Κόμματος (PKK), στην Τουρκία. Η σύλληψη του Ocalan το 1999[3], χαρακτηρίστηκε τρομερή επιτυχία από την τουρκική κυβέρνηση και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη δράση της οργάνωσης, ειδικά όταν ο Ocalan συμβούλευσε τους υποστηρικτές του να απέχουν από τη βία. Πιο συγκεκριμένα, τους επόμενους μήνες υπήρξε μεγάλη μείωση των επιθέσεων και για μερικά χρόνια υπήρχε κατάπαυση του πυρός. Το γεγονός όμως που υπήρξε η ευκαιρία αναδιοργάνωσης της οργάνωσης, ήταν η εισβολή στο Ιράκ το 2003 και η εκτόπιση από την εξουσία του Saddam Hussein. Η οργάνωση μπόρεσε και αναδιοργανώθηκε στα βόρεια τμήματα του Ιράκ και τον επόμενο χρόνο της εισβολής ξεκίνησε εκ νέου επιθέσεις.
Συμπεράσματα ανάλυσης
Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της δολοφονίας/σύλληψης των ηγετών και τη διάλυση ιεραρχικά δομημένων οργανώσεων. Δηλαδή, υπάρχουν αρκετές καταγεγραμμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες ιεραρχικά δομημένες τρομοκρατικές οργανώσεις διαλύθηκαν επειδή συνελήφθη ή σκοτώθηκε ο ηγέτης τους.
Ιεραρχικά δομημένες τρομοκρατικές οργανώσεις
Αντιθέτως, στις μη ιεραρχικά δομημένες τρομοκρατικές οργανώσεις όχι μόνο παρουσιάζεται αρνητική συσχετική μεταξύ της δολοφονίας/σύλληψης του ηγέτη με τη διάλυσή της, αλλά λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα. Δηλαδή, υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες τρομοκρατική οργάνωση διαλύθηκε λόγω της δολοφονίας/σύλληψης του ηγέτη τους. Οι στοχευμένες δολοφονίες προσέλκυσαν περισσότερους υποστηρικτές, παρά τους αποθάρρυναν. Επίσης, εν τέλει αυξήθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις ως προς την ένταση, την πιθανότητα και τον αντίκτυπο.
Όταν όμως εντάσσεται ο παράγοντας χρόνος τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται. Ανεξαρτήτως δομής και στόχων, όταν ο ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης συλληφθεί ή δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της δημιουργίας της οργάνωσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των οργανώσεων διαλύονται. Τα ποσοστά μειώνονται κατά 50% την πρώτη δεκαετία του κύκλου ζωής της οργάνωσης και μετά από είκοσι χρόνια αν δεν έχει ήδη διαλυθεί από άλλους παράγοντες (π.χ. επίτευξη στόχων) το ποσοστό να διαλυθεί η οργάνωση με την τακτική «αποκεφαλισμού» αγγίζει το 0.
Προτάσεις
Ένα κράτος για να αποφασίσει αν η τακτική του «αποκεφαλισμού» αποτελεί λύση προς υιοθέτηση οφείλει να εξετάσει ορισμένους παράγοντες. Αρχικά, τα διαθέσιμα μέσα του ίδιου του κράτους για την αντιμετώπιση και την καταστολή της βίας, τη μορφή και το χρόνο ύπαρξης της τρομοκρατικής οργάνωσης και το κοινό/υποστηρικτές της οργάνωσης.
Όσον αφορά την ίδια την οργάνωση το κράτος πρέπει να εστιάσει στη δομή, στους στόχους (εάν αποδέχονται ή απορρίπτουν το ήδη υπάρχον πολιτικό/διεθνές σύστημα ή/και εάν είναι εύκολα υλοποιήσιμοι) και στα πρόσωπα – κλειδιά της οργάνωσης. Ενδέχεται ένα πρόσωπο να συμβάλλει στη λειτουργία της τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά να μην αποτελεί ηγετικό στέλεχος. Τέτοιου είδους πρόσωπα αποτελούν οι υπεύθυνοι στρατολόγησης νέων μελών είτε σε θρησκευτικούς χώρους είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η διαδοχή. Το κράτος πριν προχωρήσει στην τακτική «αποκεφαλισμού» πρέπει να έχει μελετήσει τους πιθανούς διαδόχους, ώστε να αποτρέψει την διαδοχή από χειρότερο από τον ήδη υπάρχων ηγέτη και κληθεί να αντιμετωπίσει δεινότερη κατάσταση από την προϋπάρχουσα.
Επίσης, το κράτος πρέπει να προστατέψει το έδαφος του ή την περιφέρεια από γεγονότα ή παράγοντες, οι οποίοι ενδέχεται να πυροδοτήσουν την δημιουργία ή την επανενεργοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων (π.χ. εισβολή σε κράτος).
Τέλος, η τακτική αυτή είναι αποτελεσματική μόνο κατά τον πρώτο χρόνο της δημιουργίας της οργάνωσης. Επομένως, το κράτος, αν δεν δράσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι ανώφελο και κοστοβόρο να ακολουθήσει αυτή την τακτική. Αποτελεσματικό θα ήταν να στραφεί σε διαφορετικές μεθόδους όπως η καταστροφή ή ο περιορισμός των πηγών χρηματοδότησης της οργάνωσης ή μέσω της αποτροπής στρατολόγησης νέων μελών.
Της Ναταλίας Γρίβα Διεθνολόγος,