Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Πυρομαχικά: American Eagle Syntech

Πρόσφατα είδαμε αυτό το νέο περίεργο φυσίγγιο από τη μεγάλη αμερικανική εταιρία πυρομαχικών Federal Premium Ammunition. Είναι ένα νέο σχέδιο που η εταιρία αναφέρει ότι υπόσχεται πολλά και σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι ακριβώς είναι και τι προσφέρει καθώς και τις προσωπικές μας απόψεις.


Πηγή: ShootingIllustrated.com
Πηγή: ShootingIllustrated.com

Η εταιρία Federal είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις εταιρίες ποιοτικών πυρομαχικών για πολλά διαφορετικά διαμετρήματα ελαφρών όπλων. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία νέα σειρά στα πυρομαχικά της οικογενείας American Eagle. Είναι η σειρά Syntech που χρησιμοποιεί ένα πατενταρισμένο βλήμα και σήμερα είναι διαθέσιμη στα τρία πιο δημοφιλή διαμετρήματα ημιαυτόματων πιστολιών. Δηλαδή, σε 9mm Luger, σε .40 S&W, και σε .45 ACP. Τα βλέπετε και τα τρία στην επόμενη φωτογραφία.


Πηγή: AmericanRifleman.org
Πηγή: AmericanRifleman.org

Σίγουρα αυτό που τραβάει πρώτο τη προσοχή είναι το περίεργο κόκκινο βλήμα που θυμίζει περισσότερο κραγιόν παρά σφαίρα όπλου. Οπότε ας ξεκινήσουμε από αυτό καθώς είναι και το πιο έντονο χαρακτηριστικό πίσω από τη τεχνολογία Syntech. Το όνομα Syntech είναι από τις αγγλικές λέξεις Synthetic Technology (Συνθετική Τεχνολογία) και πρακτικά είναι μία επίστρωση στο βλήμα του φυσιγγίου. Η εταιρία Federal πήρε τα ήδη πολύ καλά βλήματα της σειράς American Eagle και τους πέρασε μία επίστρωση TSJ (Total Synthetic Jacket, Απόλυτη Συνθετική Επίστρωση) όπως την ονομάζει. Βλέπετε τη διατομή ενός βλήματος TSJ στην επόμενη φωτογραφία.


Πηγή: Range365.com
Πηγή: Range365.com

Αυτό που υποστηρίζει η εταιρία Federal είναι ότι το TSJ αποτρέπει επαφή του μετάλλου της κάννης με τη μεταλλική επιφάνεια του βλήματος το οποίο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον προκαλεί μικρότερη φθορά στη κάννη και δεύτερον, δεν αφήνει υπολείμματα χαλκού και μολύβδου στη κάννη διατηρώντας το όπλο πιο καθαρό. Μάλιστα η εταιρία Federal προσφέρει και στατιστικές μετρήσεις που δείχνουν ότι τα βλήματα TSJ μειώνουν την αύξηση θερμοκρασίας στη κάννη κατά 14% λόγω της μειωμένης τριβής. Φυσικά τα πυρομαχικά Syntech δεν έχουν μόνο αυτή τη βελτίωση. Έχουν και άλλες λιγότερο εμφανείς αλλαγές που θα δούμε αμέσως.


Πηγή: YouTube.com/channel/UCaaQXqz7sc_8AyRK1Jqa2Og
Πηγή: YouTube.com/channel/UCaaQXqz7sc_8AyRK1Jqa2Og

Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία της διατομής που δείξαμε παραπάνω, το TSJ αντικαθιστά την επίστρωση χαλκού (ή FMJ όπως είναι γνωστή στο χώρο) τελείως. Δηλαδή το βλήμα είναι από καθαρό μόλυβδο χωρίς τίποτα άλλο μέσα από το TSJ. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες μικροτραυματισμών από θραύσματα χαλκού που είναι αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα. Ο μόλυβδος είναι αρκετά μαλακός ώστε να διαλύεται όταν προσκρούει σε μία σκληρή επιφάνεια αλλά ο χαλκός απλώς σπάει σε μικρότερα κομμάτια. Συγκεκριμένα, τα βλήματα TSJ παράγουν 51% λιγότερα θραύσματα από τα συνηθισμένα FMJ (Full Metal Jacket, Πλήρης Μεταλλική Επίστρωση) χαλκού. Για αυτό το λόγο το συγκεκριμένο είδος πυρομαχικό στοχεύει κυρίως στο χώρο της σκοποβολής καθώς αυτό το πρόβλημα γίνεται πολύ έντονο με μεταλλικούς στόχους.


Πηγή: AmericanRifleman.org
Πηγή: AmericanRifleman.org

Ο κάλυκας του φυσιγγίου είναι από πιστοποιημένο χαλκό για αναγόμωση από την εταιρία Federal το οποίο σημαίνει ότι είναι ανθεκτικότερο από τα απλά μοντέλα. Η πυρίτιδα είναι επίσης ειδικής φόρμουλας για καθαρή καύση χωρίς μεγάλη παραγωγή καπνού και με ελάχιστα υπολείμματα. Κάτι που βοηθάει τόσο στο να κρατάει το όπλο καθαρό όσο και στον ευκολότερο καθαρισμό των καλύκων για αναγόμωση τους.


Πηγή: GunDigest.com
Πηγή: GunDigest.com

Το τελευταίο χαρακτηριστικό των φυσιγγίων Syntech της οικογενείας American Eagle είναι η χρήση του πατενταρισμένου καψυλίου πυροδότησης Catalyst της εταρίας Federal. Το καψύλιο αυτό δε περιλαμβάνει μόλυβδο και θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα καψύλια πυροδότησης. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεται ακόμα καλύτερη απόδοση που είναι πάντα σημαντική σε πυρομαχικά που στοχεύουν κυρίως στον αγωνιστικό χώρο.


Πηγή: AmericanRifleman.org
Πηγή: AmericanRifleman.org

Σύμφωνα με τον Ανώτερο Διευθυντή Παραγωγής της εταρίας Federal, τον κύριο Μάικ Χολμ, το πυρομαχικό Syntech προορίζεται για νέους στο χώρο της αγωνιστικής σκοποβολής καθώς προσφέρει μία πιο ευχάριστη και ασφαλή εμπειρία ενώ διατηρεί όλη την αξιοπιστία των απλών FMJ που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα. Είναι ένα πολύ αξιόπιστο πυρομαχικό που δε λερώνει το όπλο τόσο πολύ όσο τα FMJ, μειώνει τους μικροτραυματισμούς από θραύσματα και διατηρεί την ίδια απόδοση.


Πηγή: GunDigest.com
Πηγή: GunDigest.com

Η προσωπική μας εμπειρία είναι ακριβώς αυτή. Δηλαδή, κανένα πρόβλημα με εμπλοκές, ελάχιστα υπολείμματα στο όπλο και κάτι ενδιαφέρον που δεν αναφέρεται είναι ότι φαντάζει ότι έχει μικρότερη ανάκρουση. Παρότι τα βλήματα έχουν το ίδιο γέμισμα πυρίτιδας και το ίδιο τυπικό βάρος, δηλαδή 115 grain για το 9mm Luger, 165 grain για το .40 S&W, και 230 grain για το .45 ACP, η αίσθηση είναι ότι έχουν μικρότερη ανάκρουση. Θεωρούμε πολύ θετικό οι μεγάλες εταιρίες του χώρου να προσπαθούν να κάνουν τα όπλα πιο ευχάριστα και προσιτά σε περισσότερους ανθρώπους και τα πυρομαχικά American Eagle Syntech είναι σίγουρα μία καλή κίνηση προς αυτή τη κατεύθυνση.


Πηγή: YouTube.com/channel/UCE0hyXJkKD_JyEeoA0OrROw
Πηγή: YouTube.com/channel/UCE0hyXJkKD_JyEeoA0OrROw

ΠΗΓΗ  Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου