Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Αντιτρομοκρατία: Κύκλος Ζωής Τρομοκρατικής Επίθεσης

Για να μπορέσει κάποιος να σταματήσει μία τρομοκρατική επίθεση πρέπει πρώτα να είναι ικανός να την κατανοήσει και να την αναλύσει. Ένα από τα κύρια στάδια αυτής της ανάλυσης είναι τα στάδια του κύκλου ζωής μίας τέτοιας επίθεσης. Έπειτα από αυτό το διαχωρισμό, μπορεί να επιλεχθεί το καταλληλότερο στάδιο για τον εντοπισμό ή/και αποτροπή της επίθεσης. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε αυτό τον κύκλο ζωής.


Πηγή: Tribune.com.pk
Πηγή: Tribune.com.pk

Υπάρχουν έξι διακριτά στάδια σε μία τρομοκρατική επίθεση και διδάσκονται σε κάθε επιχειρησιακή αντιτρομοκρατική εκπαίδευση σε όλο το κόσμο. Τα έξι αυτά στάδια τα βλέπετε στο παρακάτω κύκλο ζωής μίας τρομοκρατικής επίθεσης σχηματικά. Στη συνέχεια, θα τα αναλύσουμε όλα ένα προς ένα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Επιλογή Στόχου
Αυτό είναι το πιο πρώιμο στάδιο στο οποίο μπορεί να σταματήσει ή να αποτραπεί η επίθεση. Μετά την απόφαση από την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης ξεκινάει μία αρχική παρακολούθηση του στόχου, κάτι παρόμοιο με μία στρατιωτική επιχείρηση αναγνώρισης. Γίνεται κάποια βασική συλλογή πληροφοριών για το στόχο και τις υποδομές του για να παρθεί η τελική απόφαση αν ο στόχος είναι εφικτός ή όχι. Η αντιτρομοκρατική ενέργεια για την αποτροπή μίας επίθεσης σε αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει είτε μέσω στοιχείων από υπηρεσίες πληροφοριών που παρακολουθούν τους ύποπτους τρομοκράτες είτε από τον ίδιο το στόχο εφόσον διατηρεί καλές υποδομές παρακολούθησης και ενημερωμένο προσωπικό που μπορεί να εντοπίσει ύποπτες κινήσεις των υποψήφιων τρομοκρατών.

Σχεδιασμός
Σε αυτό το στάδιο γίνεται πρακτικά ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της επίθεσης. Δηλαδή, η επιλογή των τεχνικών, οπλισμού, τρομοκρατών που θα εκτελέσουν την επίθεση καθώς και πολύ εκτενής αναγνώριση και παρακολούθηση του στόχου όπως επίσης και μεγάλη δραστηριότητα σε συλλογή των απαραίτητων υλικοτεχνικών αντικειμένων για την επίθεση. Η αντιτρομοκρατική δράση σε αυτό το σημείο είναι πιο εύκολη από το προηγούμενο στάδιο καθώς η τρομοκρατική οργάνωση κάνει πολύ πιο φανερές συναλλαγές, συχνές εμφανίσεις στο στόχο, κτλ. Ωστόσο, ο εντοπισμός των τρομοκρατών βασίζεται πάλι στις υπηρεσίες πληροφοριών και στην επίγνωση της κατάστασης του στόχου μέσω κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού και υποδομών παρακολούθησης.

Προετοιμασία
Αυτό το σημείο είναι πλέον το στάδιο στο οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτραπεί η επίθεση. Είναι το στάδιο κατά το οποίο οι τρομοκράτες ετοιμάζουν τον οπλισμό, εκρηκτικούς μηχανισμούς, οχήματα, ρουχισμό, κτλ. και εν συνεχεία ξεκινούν για να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο της επίθεσης. Σε αυτό το σημείο παρότι πλέον οι διαθέσεις τους είναι αρκετά πιο εμφανείς, ακόμα και αν εντοπιστούν ίσως να μπορέσουν να κάνουν μία μικρότερης κλίμακας επίθεσης (πχ. να ανατιναχτούν σε άλλο σημείο ή να ξεκινήσουν την επίθεση νωρίτερα από ότι ήταν σχεδιασμένο). Από τη πλευρά της αντιτρομοκρατίας, αυτό το στάδιο θεωρείται κάτι σαν «χαμένο παιχνίδι», είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποτραπεί πλήρως η επίθεση.

Εκτέλεση Επίθεσης
Το στάδιο της εκτέλεσης της τρομοκρατικής επίθεσης είναι η εφαρμογή του σχεδιασμού που είχε γίνει νωρίτερα. Με τα χρόνια έχουμε δει άλλες φορές να πετυχαίνουν όπως ακριβώς είχαν σχεδιάσει και άλλες να υπάρχουν παραλλαγές, κυρίως λόγω αστοχίας υλικών ή προσπάθειας καταστολής τους λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα πριν την επίθεση. Και πάλι όμως, η πλήρης αποτροπή μίας επίθεσης κατά την εκτέλεση της είναι πολύ δύσκολη, αν και έχει συμβεί στο παρελθόν. Οι λόγοι είναι ίδιοι με τους λόγους που αναφέραμε στη προηγούμενη παράγραφο.

Διαφυγή
Σε τρομοκρατικές επιθέσεις που δεν είναι αυτοκτονίας υπάρχει και αυτό το στάδιο. Οι τρομοκράτες θα έχουν σχεδιάσει ένα συντονισμένο τρόπο διαφυγής ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους ξανά στο μέλλον στη τρομοκρατική οργάνωση στην οποία είναι μέλη. Αν συλληφθούν τότε θα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τον εντοπισμό και αποτροπή άλλων πιθανών επιθέσεων. Έτσι, σε αυτό το στάδιο εφόσον δεν έχουμε μία επίθεση αυτοκτονίας, όλες οι αρχές πρέπει να βάλουν σε εφαρμογή τις δυνάμεις τους για άμεσο εντοπισμό και σύλληψη των τρομοκρατών.

Εκμετάλλευση
Σε κάθε είδους τρομοκρατική επίθεση υπάρχει και το στάδιο της εκμετάλλευσης μετά την επίθεση, δηλαδή η προβολή της οργάνωσης και της ιδεολογίας της μέσω της βίαιης αυτής πράξης. Ο στόχος είναι η απόκτηση υποστήριξης από το κοινό και προβολή των ιδεών τους είτε για απόκτηση δύναμης είτε για δημιουργία τρόμου. Σε αυτό το στάδιο, η πιο σημαντική αντιτρομοκρατική δράση είναι η λογική και σε ήπιους τόνους ενημέρωση του κοινού για το τι ακριβώς συνέβη με κάθε λεπτομέρεια. Αυτό απαιτεί συνεργασία των ΜΜΕ και των κρατικών υπηρεσιών με στόχο την αποφυγή προβολής της τρομοκρατικής οργάνωσης και των στόχων της και τη μείωση του αισθήματος τρόμου στους πολίτες. Με αυτό το τρόπο, η αντιτρομοκρατική δράση αφαιρεί τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της επίθεσης από τη τρομοκρατική οργάνωση. Ο απώτερος στόχος είναι να την κάνει τόσο ανούσια που οι πολίτες δε θα ενδιαφέρονται να μάθουν το ιδεολογικό υπόβαθρο και τις θέσεις της οργάνωσης και δε θα υπάρχει κανένας φόβος. Δυστυχώς, παρότι στις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις βλέπουμε τις κρατικές υπηρεσίες να πράττουν σωστά, πολλά ΜΜΕ προκαλούν μεγαλύτερο πανικό από την ίδια την επίθεση. Ο στόχος των ΜΜΕ πρέπει να είναι αποκλειστικά η ωμή, χωρίς προσωπικά σχόλια, ενημέρωση σε τέτοια περιστατικά. Μην ξεχνάτε ότι ο στόχος της επίθεσης είναι να μεταφέρει την ιδεολογία και θέσεις μίας τρομοκρατικής οργάνωσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό γίνεται, αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Πηγή: RasmussenReports.com
Πηγή: RasmussenReports.com

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α καταλαβαίνουν αν κάποιος κουβαλάει όπλο




Υπάρχουν πάρα πολλά ενδεικτικά σημάδια ότι κάποιος έχει πάνω του ένα πυροβόλο όπλο και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ γνωρίζει πολλά από αυτά.
Γνωρίζοντας ότι οι σωματοφύλακες του προέδρου είναι ειδικοί στον τομέα αυτό, συνέταξαν έναν οδηγό όπου δίνουν στοιχεία για το καταλαβαίνουν αν κάποιος κουβαλάει όπλο και ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι πράκτορες είναι να καταλάβουν αν κάποιος είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.
Καθορίζοντας την «ισχυρή πλευρά», μπορούν στη συνέχεια να εξετάσουν πιο εύκολα αν το άτομο μεταφέρει ένα όπλο σε αυτή την πλευρά του σώματός του. Ο οδηγός λέει ότι η παρουσία των δαχτυλιδιών ή ρολογιών ή πώς ένα άτομο ανάβει τσιγάρο, είναι όλα ενδείξεις του ποια είναι η δυνατή πλευρά του.
Οι άνθρωποι που μεταφέρουν όπλα συχνά τα αγγίζουν περιοδικά και διακριτικά για να δημιουργούν μια «αίσθηση ασφαλείας» για να βεβαιωθούν ότι είναι ακόμα εκεί, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα.
Ο οδηγός αναφέρει ότι το 88% των ανθρώπων στις ΗΠΑ είναι δεξιόχειρες.
Προσέξτε για μη φυσιολογικές κινήσεις του σώματος
Όταν κάποιος μεταφέρει ένα όπλο - όταν δεν είναι σε θήκη - κατά πάσα πιθανότητα θα βεβαιωθεί ότι δεν κουνιέται. Για το εκπαιδευμένο μάτι, αυτό είναι ένα πολύ εύκολο πράγμα να εντοπιστεί.
Ο άκαμπτος βραχίονας είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι στην πλευρά του όπλου ή η τοποθέτηση του αγκώνα πάνω στο όπλο για να το κρατήσει ασφαλές. «Ενώ περπατάει ή τρέχει, θα παρατηρήσετε ένα μικρό ή άκαμπτο ψαλιδισμό στον διασκελισμό του ποδιού», σύμφωνα με τον οδηγό.
Οι ενδείξεις για την κατοχή ενός όπλου είναι ιδιαίτερα έντονες όταν κάθεται κάτω, ακουμπά ή προσπαθεί να μπει ή να βγει από ένα όχημα, καθώς τότε θα προσπαθήσει να βεβαιωθεί ότι το όπλο δεν θα φύγει από την θέση του. Οι κάτοχοι του όπλου θα προσπαθήσουν επίσης να «φτιάξουν» τα ρούχα τους για να βεβαιωθούν ότι καλύπτουν το όπλο.
Να είστε καχύποπτοι με όσους είναι ντυμένοι περίεργα και ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πλήθος
Οι παράξενες ενδυματολογικές επιλογές μπορεί να ένδειξη για κατοχή όπλου.
Ο οδηγός προειδοποιεί για χαλαρά ή φαρδιά ρούχα, τα οποία θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι κάποιος κρύβει ένα όπλο. Ακόμα, τα είδη ένδυσης πρέπει να ταιριάζουν και στην εποχή. Αν ένα άτομο φοράει φαρδύ σακάκι το καλοκαίρι, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι.
"Τα πυροβόλα όπλα έχουν βάρος", αναφέρει ακόμα ο οδηγός, έτσι οι πράκτορες θα πρέπει να ψάχνουν για βάρος στα ρούχα ή στις τσάντες.
ΠΗΓΗ: techinsider.io

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Σκύλοι και Ασφάλεια

Ο σκύλος είναι σίγουρα ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά δε συνεπάγεται ότι είναι και ο καλύτερος φύλακας. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε το θέμα της χρήσης σκύλων για ασφάλεια σε οικίες, τα πιο συχνά λάθη, τις καλύτερες πρακτικές και το τι πρέπει να προσέχουμε.
Πηγή: Napor.pl
Πηγή: Napor.pl

Παρότι σε όλους μας αρέσει να πιστεύουμε ότι το σκυλί μας είναι ένας κατάλληλος φύλακας, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι «επαγγελματίες» σκύλοι ασφαλείας σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας καταφέρνουν να γίνουν μόλις το 10-20% του συνόλου των σκύλων. Ο λόγος είναι ότι απαιτείται ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας και ψυχολογία που αρκετά σκυλιά δεν έχουν. Άρα, όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα τα σκυλιά είναι κατάλληλοι φύλακες, οι ειδικοί του χώρου διαφωνούν.

Πηγή: RealWorldSurvivor.com
Πηγή: RealWorldSurvivor.com

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι πολίτες χρησιμοποιούν σκύλους φύλακες είναι ως αποτρεπτικό παράγοντα για τους διαρρήκτες. Μάλιστα, πολλές φορές απλώς η ύπαρξη ενός μπολ σκύλου και μερικών πινακίδων χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό. Αυτό προσφέρει αποτροπή επιθέσεων από ένα μικρό ποσοστό εγκληματιών αλλά δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικό. Πιθανότατα λόγω της μεγαλύτερης εμπειρίας και εξειδίκευσης που αποκτούν οι εγκληματίες.

Πηγή: NetPages.co.za
Πηγή: NetPages.co.za

Ένας παρόμοιος λόγος χρήσης σκύλων ασφαλείας είναι η προειδοποίηση. Ένας υγιής σκύλος ακούει και μυρίζει πολύ καλύτερα από έναν άνθρωπο και αν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα μπορεί να ειδοποιήσει όταν κάποιος άγνωστος πλησιάζει. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η υγεία καθώς τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, γερνάνε και έχουν διάφορα προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα βαρηκοΐα, προβλήματα με τις φωνητικές χορδές τους, κ.α. Για να ειδοποιήσει έγκαιρα ένας σκύλος πρέπει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Επιπρόσθετα, πρέπει να έχει εκπαιδευτεί ώστε να ειδοποιεί μόνο σε περιπτώσεις που θεωρούνται απειλές, και όχι όταν ο ιδιοκτήτης επιστρέφει, για παράδειγμα, από τη δουλειά του. Στο θέμα της ειδοποίησης, αν στη γειτονιά σας υπάρχουν πολλά σκυλιά, θα πρέπει να τα λαμβάνετε και αυτά υπόψιν στο σχέδιο άμυνας σας ως μέσα ειδοποίησης. Αν μερικά σκυλιά που είναι δύο σπίτια παρακάτω αρχίζουν να γαβγίζουν τα ξημερώματα θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν έγκειται κάποια απειλή. Προσοχή όμως, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής συχνά εγκληματίες ενοχλούν για μεγάλα διαστήματα σκυλιά σε γειτονιές ώστε να τα κάνουν να γαβγίζουν συχνά. Έτσι, όταν αποφασίσουν να δράσουν οι κάτοικοι αγνοούν τις προειδοποιήσεις των σκύλων καθώς τις θεωρούν ανούσιες. Αν παρατηρείτε κάποια διαφορά στη συμπεριφορά των σκύλων στη γειτονιά σας, προσέξτε γιατί ίσως να υποδεικνύει προετοιμασία εγκληματικών ενεργειών.

Πηγή: GettyImages.co.uk
Πηγή: GettyImages.co.uk

Στο θέμα της αποτροπής εισόδου των εγκληματιών, δυστυχώς, τα περισσότερα σκυλιά δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά. Η πλειοψηφία των σκύλων έχουν συνηθίσει να γαβγίζουν αλλά όχι να επιτίθενται. Όπως μπορείτε και μόνοι σας να διαπιστώσετε απλώς και μόνο πλησιάζοντας ένα σκύλο που γαβγίζει, θα δείτε ότι σχεδόν πάντα οπισθοχωρεί. Σίγουρα θα συνεχίσει να γαβγίζει αλλά πολύ σπάνια θα επιτεθεί. Σε αυτό το σημείο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εγκληματίες δεν έχουν κάποιο ηθικό δισταγμό να δηλητηριάσουν ή να σκοτώσουν ένα σκύλο προτού εισβάλουν σε μία οικία. Οπότε, αν ένας σκύλος δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος στο να μη τρώει ότι του δίνουν τότε είναι πολύ εύκολο να ξεγελαστεί και να δηλητηριαστεί από έναν εγκληματία. Ωστόσο, ακόμα και αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, δεν είναι δύσκολο για έναν εγκληματία να δολοφονήσει ένα σκύλο από ασφαλή απόσταση.

Πηγή: Mirror.co.uk
Πηγή: Mirror.co.uk

Και αυτό μας οδηγεί στο πιο σημαντικό μέρος του άρθρου μας, την εκπαίδευση. Όπως αναφέραμε στην αρχή τα σκυλιά ασφαλείας που επιλέγονται από Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις είναι μόλις το 10-20% όλων των υποψήφιων σκύλων και ακολουθούν μία μακροχρόνια εκπαίδευση η οποία κοστίζει από $75.000 μέχρι και πάνω από $100.000. Αυτό δε γίνεται γιατί κάνουν ζωή πολυτελείας, αλλά γίνεται για τον ίδιο λόγο που και οι επαγγελματίες (άνθρωποι) στο χώρο της άμυνας και ασφάλειας εκπαιδεύονται. Δε μπορείς να περιμένεις από ένα σκύλο να κάνει κάτι αν δεν έχει εκπαιδευτεί εκτενώς σε αυτό το αντικείμενο. Πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία δε γίνεται. Η εκπαίδευση είναι δύσκολη, χρονοβόρα, απαιτητική και κάποια σκυλιά και ράτσες σκύλων δεν είναι κατάλληλα, ενώ άλλα είναι.

Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

Δεν είναι λογικό να έχουμε την απαίτηση από ένα σκύλο που απλώς κάθεται στην αυλή και περιστασιακά παίζει ένα-δύο παιχνίδια με τον ιδιοκτήτη του να αντιδράσει σαν πολεμικός σκύλος όταν του δοθεί η εντολή να επιτεθεί σε κάποιον. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για ένα σκύλο που εκπαιδεύτηκε ως φρουρός πριν από, π.χ. 4 χρόνια, και δεν έχει εξασκηθεί ποτέ ξανά μετά από αυτό. Ασφαλώς θα έχει καλύτερη αντίδραση από έναν σκύλο που δεν έχει εκπαιδευτεί καθόλου αλλά αποκλείεται να είναι όσο αποτελεσματικός ήταν αμέσως μετά την εκπαίδευση. Οι ικανότητες τους πρέπει να συντηρούνται.

Πηγή: BreedingBusiness.com
Πηγή: BreedingBusiness.com

Αν σκέφτεστε να βάλετε στο σχέδιο ασφαλείας και άμυνας της οικείας σας έναν σκύλο φύλακα, τότε να κάνετε πρώτα μία έρευνα αγοράς, για να δείτε αν σας συμφέρει και σας εξυπηρετεί και να μάθετε τις θυσίες που θα πρέπει να κάνετε. Ένας σκύλος είναι ένα νέο μέλος της οικογένειας σας που θα πρέπει να εκπαιδεύεται εντατικά, να εξασφαλίζετε ότι είναι πάντα υγιής, ευτυχισμένος και σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Η εκπαίδευση δεν είναι φυσικά μόνο για τον σκύλο, η εκπαίδευση είναι και για τον ιδιοκτήτη του ώστε να μάθει πως πρέπει να επικοινωνεί και να συμπεριφέρεται στο νέο μέλος της οικογένειας του που θα αναλάβει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, την ασφάλεια της οικίας του. Αν θέλετε ένα πραγματικό φύλακα σκύλο, αυτή είναι η διαδικασία και απαιτεί προσωπικό χρόνο, χρήμα και πολύ αφοσίωση.

Πηγή: RedwolfAirsoft.com
Πηγή: RedwolfAirsoft.com

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Αποτελούν αυτοάμυνα όλες οι πολεμικές τέχνες ;


Πολλοί έχουν την εντύπωση πως η εκμάθηση πολεμικών τεχνών συνιστά αυτόματα και αυτοάμυνα. Σύμφωνοι, ένας δάσκαλος Καράτε με δύο νταν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του. Μπορεί όμως να κάνει το ίδιο και ένας μαθητής πολεμικών τεχνών;
Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Παρότι το καράτε είναι μια εντυπωσιακή και χρηστική πολεμική τέχνη, στο δρόμο μετράει ποιός θα μείνει όρθιος. Αυτό δεν θα γίνει με υποκλίσεις και χειραψίες, ούτε χωρίς να βρωμίσεις τα χέρια σου. Η αυτοάμυνα που χρησιμοποείται για επίδειξη, δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση σε ρεαλιστικές συνθήκες.
Δυστυχώς όμως σε εποχές όπου η ανασφάλεια καλλιεργείται κατά κόρον, είτε γιατί «πουλάει», είττε για λόγους επιβίωσης, είτε για λόγους ρευστοποίησης. Για να μην παρεξηγηθούμε, πολλές πολεμικές τέχνες στις οποίες αναφερθήκαμε ή θα αναφερθούμε, αποτελούν ένα πρώτης τάξης μάθημα παιδείας, ευ αγωνίζεσθαι, φιλοσοφικού μονοπατιού, πειθαρχίας και αυτοέλεγχου. Αλλά δεν αποτελούν μέσο αυτοάμυνας.

Βασικό για να ξέρεις τι σημαίνει αυτοάμυνα, είναι ότι πρέπει να έχεις γνώσεις επίθεσης.

Νικητής στο δρόμο είναι αυτός που έμεινε όρθιος να διηγηθεί την ιστορία

Υπάρχουν τεχνικές για να μην σας επιτεθεί κάποιος με επιτυχία και υπάρχουν τεχνικές για να εξουδετερώσετε εσείς την απειλή με επιτυχία. Αυτά θεωρούνται και είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα στο Kick Boxing, στο Ninjutsu, στο Krav Maga και στο Kali από τις Φιλλιπίνες, μαθαίνετε από τις πρώτες μέρες να αμύνεστε έναντι πολλαπλών αντιπάλων.

Σε άλλα συστήματα και μαθήματα αυτοάμυνας ο εικονικός αντίπαλος κάθεται και τρώει το «ξύλο» του, χωρίς να αντιδρά μέχρι εσύ να ολοκληρώσεις την σειρά ασκήσεων σου με την ευχή ότι το σώμα σου θα θυμάται την ρουτίνα. Στον πραγματικό κόσμο κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Ο ένας ή οι δύο επιτιθέμενοι θα σε χτυπούν μέχρι να πέσεις κάτω (αν αυτός είναι ο στόχος) ή θα σε σκοτώσουν/μαχαιρώσουν/τραυματίσουν. Δεν θα περιμένουν να πει ο προπονητής FIGHT, ούτε θα υπάρξει διαιτητής να σας χωρίσει φωνάζοντας Βreak! Οπότε το 50-60% όσων έχεις μάθει για μια μάχη μεταξύ καρατέκα, αθλητών του Tang Su Do ή ταεκβοντόκα δεν υφίσταται (εξαιρείται το παραδοσιακό Tae Kwon Do που έχει εκμάθηση σε όπλα, άρα και αφοπλισμό), καθώς ο άλλος είναι ένας αλήτης με μαχαίρι που δεν δίνει δεκάρα αν θα ζήσεις ή θα πεθάνεις και έχεις άλλη τεχνική. Η άλλη τεχνική συνεπάγεται άλλες αποστάσεις και άλλο κινησιολόγιο από την μεριά του αμυνομένου.

Το σοκ της επίθεσης και πως ελαχιστοποιείται

Το πρώτο σοκ της επίθεσης είναι σημαντικό. Σχεδόν αξεπέραστο, γιατί μέχρι ο εγκέφαλος να συνειδητοποιήσει πως κινδυνεύεις άμεσα, έχεις φάει άλλα 4-5 χτυπήματα πιθανόν ικανά να σε τραυματίσουν βαρία. Αν έχει προηγηθεί λεκτική αντιπαράθεση τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί αν ο άλλος έχει μπει σε ρυθμό επίθεσης, αναγνωρίζεις τα σημάδια και έχει προλάβει το σώμα σου να μπει και αυτό. Αλλά μετά έρχεται ο φόβος. Ο φόβος είναι το πρώτο πράγμα που ένιωσε ο άνθρωπος όταν γεννήθηκε. Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, το σώμα μας μπαίνει σε συνθήκη fight or flight (μάχη ή φυγή) από την στιγμή που ο εγκέφαλος μας δίνει το σήμα του άμεσου κινδύνου. Αυτό έχει θετικά και αρνητικά.

Στα θετικά είναι ότι όλοι οι κύριοι μύες αιματώνονται ταχύτατα. Έτοιμοι για μάχη ή φυγή. Το ρεκόρ του Μπολτ έχει σπάσει με στοιχεία: όταν ένας πυροσβέστης στην Αμερική έτρεξε να σωθεί από επικείμενη έκρηξη σε δεξαμενή πετρελαίου τα 100 μέτρα σε περίπου 8 δευτερόλεπτα. Φυσικά δεν ήταν επίσημα χρονομετρημένο, ούτε αγώνας, αλλά καταδεικνύει την δύναμη του Ανθρώπου (ως οντότητα) για επιβίωση. Και υπάρχει σε βίντεο.

Επίσης αποδεικνύει την χρησιμότητα της πολύτιμης αδρεναλίνης. Χάρη στην αδρεναλίνη χέρια και πόδια αιματώνονται πολύ γρήγορα και είστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι το freezing ή πάγωμα. Σε αυτή την περίπτωση το θύμα δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό που του συμβαίνει και κουρνιάζει φοβισμένο δεχόμενο τα χτυπήματα. Έτσι χάνοντας και την επιλογή της μάχης και της φυγής είναι έρμαιο στις ορέξεις του συνήθως βάναυσου επιτιθέμενου. Το πάγωμα αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Αλλά όταν μπαίνεις σε mode μάχης ή φυγής έχουμε και άλλα συμπτώματα:

Το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα κλείνουν εντελώς.
«Χάνουμε» την υπόλοιπη (περιφερειακή) όρασή μας και επικεντρώνουμε στο πρόβλημα.
Όπως συμβαίνει και στις ταινίες, έτσι και στην πραγματικότητα η ακοή σχεδόν χάνεται.
Ανεχόμαστε μεγαλύτερα επίπεδα πόνου, χωρίς να παρουσιάσουμε σημαντικά προβλήματα.

Οι λεγόμενες ρεαλιστικές τεχνικές αυτοάμυνας που σε εκπαιδεύουν στην αναγνώριση πιθανής απειλής, έχουν το μεγάλο υπέρ, ότι από ένα σημείο και πέρα (καθαρά θέμα εμπειρίας) κάνεις μια συνεχή αποτίμηση κινδύνου σχεδόν αυτόματα. Με ένα πρώτο ή απλό σκανάρισμα είστε κατά 90% καλυμμένοι.

Νομικά μαθήματα

Είναι σημαντικό στις τεχνικές αυτοάμυνας να γίνονται κάποια νομικά μαθήματα. Ιδιαίτερα από την στιγμή που αυτός που θα μείνει όρθιος είναι αυτός που θα συλληφθεί από την αστυνομία. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αλήθεια: αυτός που επιτίθεται πρώτος είναι περισσότερο έτοιμος και καλύτερα ψυχολογικά προετοιμασμένος με αποτέλεσμα συνήθως να είναι αυτός που νικάει. Επίσης αυτός που έχει την συμπεριφορά τραμπούκου, συνήθως είναι ογκώδης τραμπούκος, οπότε δεν αρκεί μόνο η τεχνική και η εκπαίδευση για να τα βάλεις με ποιό ογκώδη αντίπαλο, αλλά και η γνώση ότι του έκανες τόση ζημιά, ώστε ακόμα και να κατηγορηθείς για επίθεση να μην αντιμετωπίσεις βαρύτερες κατηγορίες π.χ. βαριές σωματικές βλάβες.

Απλότητα και ωμότητα

Μια περίτεχνη και εντυπωσιακή κίνηση μπορεί να είναι καλή για τις κάμερες, αλλά δεν είναι πολύ ρεαλιστική απέναντι σε δύο εχθρούς. Ίσα-ίσα που θα χάσετε χρόνο. Λίγες πολεμικές τέχνες επικεντρώνουν στην ανατομία, ώστε να ξέρετε που θα επιτεθείτε. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κάποια άλλη, από τις πιο αποτελεσματικές είναι το Ju Jitsu, το Kung Fu και το Nijutsu. Από αυτοάμυνα το Krav Maga θεωρείται αρκετά ρεαλιστικό, καθώς πέρα από άμυνα απέναντι σε πολλαπλούς στόχους (από την πρώτη μέρα), διαθέτει και stress drills που προσομοιώνει κάποιες από τις αισθήσεις που περιγράψαμε στην παράγραφο για τον φόβο. Τα stress drills μπορούν να ανεβάσουν τον ρυθμό ετοιμότητάς σας και να σας βοηθήσουν να λειτουργείτε κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Όσο αφορά την ωμότητα η αλήθεια είναι πως η ζωή είναι ωμή και βίαιη. Στις πολεμικές τέχνες (εκτός από κάποια παραδοσιακά συστήματα με όπλα), μαθαίνεις το ένας εναντίον ενός. Αλλά όταν θα σου την «πέσουν» τρεις τι γίνεται; Στα μαθήματα αυτοάμυνας θα προσομοιώσετε κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο. Με κλειστά τα μάτια (προσομοίωση σκοταδιού), τριπλή επίθεση από πίσω, να σου επιτεθεί άνθρωπος 120 κιλών ενώ είσαι 70. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα;

Άρα το ζητούμενο είναι να αναπνέεις. Σε καμία πολεμική τέχνη δεν θα μάθεις πως να δαγκώνεις και που, πως να χτυπάς τα γεννητικά όργανα και να ρίχνεις κουτουλιές. Σε κάποιες όπως το ninjutsu θα μάθεις ανατομία και τεχνικές να χτυπάς τον άλλον σε σημεία που θα τον εξουδετερώσεις ή θα τον μπλοκάρεις χτυπώντας τον σε πολλά διαφορετικά σημεία, κερδίζοντας χρόνο για το τελικό χτύπημα εξουδετέρωσης. Στο Brazilian Ju Jitsu θα μάθεις λαβές και πνιξίματα, ανάμεσα στα άλλα.

Το σημαντικό στην επιβίωση είναι η οικονομία. Οικονομία κινήσεων και ενέργειας. Οπότε χρειάζεσαι και γνώσεις ανατομίας ή καλύτερα ανθρώπινης αδυναμίας. Σημαντικό είναι να ξέρεις πως στην επιβίωση δεν υπάρχει βρώμικο, ύπουλο, λάθος και unfair.

πηγή : wefit.gr