Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Τεχνολογία: Τα Windows 10 Παρακολουθούν τους Χρήστες τους


Πριν από λίγες ημέρες, τη Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 το Electronic Frontier Foundatation (Οργανισμός Ηλεκτρονικού Μετώπου), ένας οργανισμός για τη προστασία προσωπικών δεδομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ψηφιακό κόσμο, έκανε μία επίσημη ανακοίνωση μαζί με νομική του θέση ενάντια στις παραβιάσεις που έκανε η εταιρία Microsoft στο λειτουργικό σύστημα Windows 10. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τόσο το τι ανακάλυψε το EFF μέσα από αναφορές πολιτών και εταιριών όσο και το πως μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση προσωπικών δεδομένων που αποστέλλονται στη Microsoft (αυτό συμπεριλαμβάνει καταγραφές ήχου από το μικρόφωνο, βίντεο από τη κάμερα, σελίδες που επισκέπτεται ο κάθε χρήστης, κ.α.).
Πηγή: TechNewsToday.com
Πηγή: TechNewsToday.com

Αρχικά, μπορείτε να διαβάσετε και μόνοι σας την επίσημη ανακοίνωση του EFF που έχει τίτλο «With Windows 10, Microsoft Blatantly Disregards User Choice and Privacy: A Deep Dive» (Με τα Windows 10, η Microsoft Ανεπαίσχυντα Αγνοεί τις Επιλογές του Χρήστη και την Ιδιωτικότητα του: Μία Βαθιά Βουτιά) ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.

Πηγή: EFF.org
Πηγή: EFF.org

Όπως διαβάζουμε, από το τέλος του 2008 η Microsoft ήθελε να προωθήσει το νέο της λειτουργικό σύστημα, το Windows 10. Αρχικά προσέφερε στους χρήστες δωρεάν αναβάθμιση το οποίο όμως δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στη συνέχεια ξεκίνησε μία προπαγάνδα για το πως το νέο λειτουργικό σύστημα θα έλυνε πολλά σοβαρά προβλήματα τα οποία αρκετές φορές δεν ήταν καν υπαρκτά προβλήματα. Βλέποντας την αρνητική στάση των χρηστών της στην αναβάθμιση μετά από αυτό ακολούθησε μία παράνομη οδό, τη παραβίαση των επιλογών που έχουν κάνει οι χρήστες της.

Πηγή: VoiceOfPeopleToday.com
Πηγή: VoiceOfPeopleToday.com

Αρχικά, εγκατέστησε κρυφά μία εφαρμογή στη γραμμή εκκίνησης η οποία ενημέρωνε το χρήστη για την αναβάθμιση σε Windows 10 ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν κάποιοι ειδικοί στο χώρο βρήκαν τρόπο να αφαιρέσουν αυτή τη παράνομα εγκατεστημένη εφαρμογή, η Microsoft την άλλαξε και την επανεγκατέστησε σε άλλο σημείο. Δηλαδή ότι θα έκανε ένας ιός αν το δούμε σε πρακτικό επίπεδο. Στο τέλος, η εταιρία Microsoft είχε φτάσει σε σημείο να εγκαθιστά την εφαρμογή αυτή ακόμα και κρυμμένη μέσα σε σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας.

Πηγή: 3FaretTech.com
Πηγή: 3FaretTech.com

Η επιθετική στάση της Microsoft συνεχίστηκε προτείνοντας την εγκατάσταση του λειτουργικό συστήματος Windows 10 ως προτεινόμενη ενημέρωση λογισμικού και μετέπειτα, ενημέρωση ασφαλείας, κάτι που είναι ψέμα και στις δύο περιπτώσεις σύμφωνα με τους κανόνες χρήσης των Windows. Μάλιστα, έφτασε σε σημείο να θεωρεί ότι αν κάποιος πατήσει το εικονίδιο X για να κλείσει το παράθυρο σημαίνει ότι αποδέχεται την εγκατάσταση των Windows 10. Ωστόσο, ακόμα και για όσους δε το έκαναν αυτό, η Microsoft μυστικά κατέβαζε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα Windows 10 στον υπολογιστή τους και το προετοίμαζε για εγκατάσταση. Αυτό έβαλε σε κίνδυνο και μία ομάδα προστασίας ζώων στη Κεντρική Αφρική. Η ομάδα είχε πολύ αργό (και ακριβό) δορυφορικό ίντερνετ για ώρα ανάγκης ενώ βρίσκονταν σε αποστολή παρατήρησης άγριων ζώων στην Αφρική. Κατά τη διάρκεια μίας πορείας τους οι υπολογιστές τους άρχισαν να κάνουν αναβάθμιση μόνοι τους και λόγω της ταχύτητας του δορυφορικού ίντερνετ πήρε ώρες. Για εκείνο το διάστημα δεν είχαν κανένα μέσο επικοινωνίας ή πλοήγησης καθώς οι χάρτες τους και οι συντεταγμένες ήταν στους υπολογιστές τους.

Πηγή: TourismUpdate.co.za
Πηγή: TourismUpdate.co.za

Πέρα από τη παραβίαση της επιλογής των χρηστών, τα Windows 10 έκαναν και κάθετη παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών τους. Η αναβάθμιση στο Windows 10 συμπεριλαμβάνει την ενεργοποίηση του προγράμματος Cortanaπου θεωρητικά βοηθάει την εταιρία στο να παρέχει στοχευμένες διαφημίσεις, καλύτερη αναγνώριση φωνής και προσώπων, κτλ. Ωστόσο, χωρίς να ερωτηθούν ποτέ οι χρήστες, στο Windows 10 το Cortana αποστέλλει δεδομένα όπως καταγραφές ήχων από το μικρόφωνο, καταγραφές εικόνας και βίντεο από τις κάμερες, όλες τις σελίδες που επισκέπτεται ο κάθε χρήστης και για πόση ώρα τις χρησιμοποιεί, τι εφαρμογές έχει εγκατεστημένες και πότε τις χρησιμοποιεί, όλες τις επαφές του, αντίγραφα από τις συσκευές που συνδέει στον υπολογιστή του, κτλ. Ευτυχώς, χάρη στο EFF μπορούμε πλέον να απενεργοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες παρακολούθησης.

Πηγή: EnGadget.com
Πηγή: EnGadget.com

Αν πάτε στη γραμμή εκκίνησης και πληκτρολογήσετε «privacy settings» (για τα Αγγλικά) ή «προστασία προσωπικών» (για τα Ελληνικά), θα δείτε μία μεγάλη λίστα από επιλογές αριστερά. Η κάθε επιλογή αντιστοιχεί σε μία ενότητα δεδομένων που αποστέλλονται στη Microsoft. Επιλέξτε μία προς μία τις ενότητες αυτές και απενεργοποιήστε ότι δε θεωρείτε ότι χρειάζεται να αποστέλλεται στη Microsoft.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ως απάντηση σε αυτές τις αποκαλύψεις η Microsoft δήλωσε ότι όλα τα δεδομένα που συλλέγει τα μετατρέπει ώστε να μη συνδέονται άμεσα με τις πραγματικές ταυτότητες των χρηστών και τα χρησιμοποιεί για βελτίωση των προϊόντων της. Ωστόσο, δεν εξήγησε πως μπορεί να μετατρέψει φωτογραφίες, βίντεο και ήχους ώστε να μη συσχετίζονται με τη πραγματική ταυτότητα του χρήστη. Η επίσημη δήλωση της εταιρίας σχετικά με τη κρυφή καταγραφή ήχων, εικόνων και βίντεο από συσκευές που τρέχουν Windows 10 είναι ότι γίνεται για να βελτιώσει τη δυνατότητα αναγνώρισης λέξεων και φωνής και για την αντίστοιχη αναγνώριση αντικειμένων και προσώπων σε βίντεο και φωτογραφίες. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

Πηγή: Windows.WonderHowtTo.com
Πηγή: Windows.WonderHowtTo.com

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

NSA: Συσκευή GENESIS

Έχουμε κάνει αναλύσεις για πολλές συσκευές της NSA που διέρρευσαν το Δεκέμβριο του 2013 από τον κύριο Τζέικομπ Άπελμπαουμ. Εδώ θα δούμε τη συσκευή GENESIS (Γένεσις) που περιγράφεται ως κρυμμένος πομποδέκτης υποκλοπής σημάτων ή Covert SIGINT Tranceiver στα Αγγλικά. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα συσκευή που εμφανισιακά θυμίζει ένα απλό κινητό τηλέφωνο αλλά είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Επίσης, θα δούμε κατά πόσο μπορεί σήμερα ένας οποιοσδήποτε πολίτης να κατασκευάσει κάτι παρόμοιο.


Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περιγράψουμε το GENESIS από το να παραθέσουμε τη περιγραφή που δίνει το TAO (Tailoder Access Operations, Επιχειρήσεις Προσαρμοσμένης Πρόσβασης) της NSA (National Security Agency, Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) στο κατάλογο του τμήματος ANT (Advanced Network Technology, Προχωρημένες Τεχνολογίες Δικτύου) της υπηρεσίας. Το έγγραφο είναι από τις 27 Ιανουαρίου του 2009 και μεταφρασμένο στα Ελληνικά μπορείτε να το διαβάσετε ακριβώς εδώ.


ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ//ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

GENESIS
Κρυμμένος Πομποδέκτης Υποκλοπής Σημάτων


Είναι μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας του εμπορίου που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει ένα Λογισμικό Επεξεργασίας Ραδιοσημάτων (SDR) και έχει επιπρόσθετη μνήμη συστήματος. Το εγκατεστημένο λογισμικό SDR επιτρέπει σε έναν εξειδικευμένο χρήστη να κάνει μυστικά αναλύσεις δικτύων, καταγραφή φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, ή εκτέλεση εντοπισμού συσκευής σε επικίνδυνες περιοχές.

GENESIS
GENESIS

Τα συστήματα GENESIS είναι σχεδιασμένα για υποστήριξη μυστικών επιχειρήσεων σε εχθρικά περιβάλλοντα. Ένας εξειδικευμένος χρήστης μπορεί να αναλύσει το τοπικό περιβάλλον με το εργαλείο ανάλυσης φάσματος, να επιλέξει το φάσμα που ενδιαφέρεται να καταγράψει, και να κατεβάσει τις πληροφορίες αυτού του φάσματος μέσω της ενσωματωμένης θύρας Ethernet σε ένα φορητό υπολογιστή. Το σύστημα GENESIS μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί, σε συνεργασία με έναν ενεργό ανακριτή σήματος, ως εργαλείο ψαρέματος κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων Εντοπισμού/Επιβεβαίωσης/Εξουδετέρωσης σε μη συμβατικά περιβάλλοντα.

Δυνατότητες:
  • Κρυμμένο SDR με μενού από τη συσκευή κινητής τηλεφωνίας
  • Ικανότητα Ανάλυσης Φάσματος
  • Ικανότητα Εντοπισμού/Επιβεβαίωσης/Εξουδετέρωσης
  • Ενσωματωμένη θύρα Ethernet
  • Θύρα Προσάρτησης Εξωτερικής Κεραίας
  • Εσωτερική μνήμη 16GB
  • Πολλαπλές Ενσωματωμένες Κεραίες
Μελλοντικές Βελτιώσεις:
  • Χρήση συσκευών τεχνολογίας 3G
  • Επιπρόσθετες Συσκευές Κινητής Τηλεφωνίας
  • Αύξηση της Μνήμης
  • Επιπρόσθετες Ικανότητες για Εντοπισμό/Επιβεβαίωση/Εξουδετέρωση
  • Δυνατότητα Ενεργής Ανάκρισης Σημάτων
Κατάσταση: Η σημερινή πλατφόρμα GENESIS είναι διαθέσιμη. Νέες πλατφόρμες διαθέσιμες όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη τους.
Κόστος Μονάδας: $15000

Αρμόδιος: ████, S32242, ████, ████@nsa.ic.gov

ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ//ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ


Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε τι είναι οι επιχειρήσεις Fix/Find/Finish (Εντοπισμός/Επιβεβαίωση/Εξουδετέρωση) καθώς κάποιοι ίσως να μη το γνωρίζουν. Είναι μία κατηγορία μυστικών επιχειρήσεων που εκτελούνται κατά κανόνα από τη CIA σε όλο το κόσμο και αποτελούνται από τρία στάδια. Πρώτα την εύρεση του στόχου, εν συνεχεία η αναγνώριση και επιβεβαίωση του, και τέλος την εξουδετέρωση του. Η συσκευή GENESIS μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αυτό και θα δούμε αμέσως το πως.

Πηγή: LoftRenovation.com
Πηγή: LoftRenovation.com

Πρακτικά, το λογισμικό SDR που έχει εγκατεστημένο σε συνδυασμό με την μεγάλη μνήμη και τις πολλαπλές κεραίες κάνει τη συσκευή ένα κρυμμένο αναλυτική ραδιοσυχνοτήτων. Αν για παράδειγμα ο πράκτορας γνωρίζει ότι στη περιοχή βρίσκεται ένας στόχος (στάδιο Find), μπορεί να κάνει ανάλυση φάσματος και να υποκλέψει το φάσμα ραδιοσημάτων που περιλαμβάνει τις επικοινωνίες του στόχου. Στη συνέχεια θα αναλύσει τις καταγραφές/υποκλοπές σε έναν φορητό υπολογιστή και ίσως έτσι να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του στόχου, δηλαδή το στάδιο Fix. Μετά από αυτό απομένει το τελευταίο στάδιο της εξουδετέρωσης (Finish).

Πηγή: daserste.ndr.de
Πηγή: daserste.ndr.de

Διαβάζουμε επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεργασία με έναν ενεργό ανακριτή σημάτων και ότι το 2009 εργάζονταν ώστε να ενσωματώσουν έναν τέτοιο ανακριτή στη συσκευή. Μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι πλέον σίγουρα θα το έχουν επιτύχει αυτό. Ο ενεργός ανακριτής σημάτων πρακτικά αναγκάζει τις συσκευές που στοχεύει να του «απαντήσουν» με κάποιο αναμενόμενο σήμα. Έτσι, αν ένας ανακριτής σημάτων βρίσκεται στη περιοχή, το σύστημα GENESIS μπορεί να καταγράψει όλες τις «απαντήσεις» και η εν συνεχεία ανάλυση τους ίσως φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μία επιχείρηση Find/Fix/Finish. Τέλος, διαβάζουμε ότι το μενού χρήσης του είναι κρυμμένο μέσα στο βασικό μενού της συσκευής ώστε να μη μπορεί κάποιος μη εξειδικευμένος χρήστης να το δει ακόμα και αν έχει στη κατοχή του τη συσκευή με το σύστημα GENESIS. Αναμφισβήτητα, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα υλοποίηση που έχει χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές επιχειρήσεις (αλλιώς από τους κανονισμούς του TAO υποχρεούνται να το αναφέρουν στη σελίδα του καταλόγου) και, μάλλον, φέρνει αποτελέσματα. Αλλά πόσο εύκολο είναι σήμερα ένας απλός πολίτης να κατασκευάσει μία αντίστοιχη συσκευή με πολύ μικρότερο κόστος; Αυτό θα το δούμε τώρα αμέσως.

Πηγή: WashingtonPost.com
Πηγή: WashingtonPost.com

Με τα σημερινά δεδομένα, η εγκατάσταση ενός SDR σε μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας δεν είναι κάτι αδύνατο. Για παράδειγμα, το GNU Radio, το πιο γνωστό SDR ανοικτού κώδικα έχει ακόμα και μία έκδοση ειδικά για συσκευές Android, το GNU Radio on Android. Οπότε, σε μία απλούστερη μορφή, ακόμα και απλοί πολίτες μπορούν να υλοποιήσουν πλέον τη δική τους συσκευή GENESIS. Βέβαια, κάποιοι το έκαναν ήδη, μία παρέα προγραμματιστών έφτιαξε το ελεύθερο πρόγραμμα ανοικτού κώδικα OsmocomBB το οποίο είναι μία πλήρης υλοποίηση για επικοινωνία ολόκληρου του φάσματος GSM στο οποίο λειτουργούν οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Στο επόμενο βίντεο βλέπετε μία συσκευή Motorola C123 με εγκατεστημένο το λογισμικό OsmocomBB και λογισμικό RSSI. Στην οθόνη της συσκευής κινητής τηλεφωνίας βλέπετε αρχικά το φάσμα και την ένταση σήματος που έχει ορίσει ο χρήστης, στη συνέχεια την ανάλυση φάσματος σε γραφική μορφή και μετά ξανά την επιλογή φάσματος και έντασης.
δειτε   < https://youtu.be/QNZUC9xqSkE >



Αυτό το άρθρο ελπίζουμε να σας δίνει ακόμα ένα κίνητρο (μαζί με τα δεκάδες άλλα που έχουμε δημοσιεύσει) για τους λόγους για τους οποίους σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιτρέπονται τα κινητά κοντά σε ευαίσθητες περιοχές. Για παράδειγμα, στα κεντρικά της Βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της GCHQ, απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα σε ακτίνα 50 μιλίων, όπως είχαμε δημοσιεύσει άλλωστε στο άρθρο μας «Ασφάλεια Κινητών Τηλεφώνων (GCHQ)». Αναλογιστείτε λίγο, 50 μίλια, δηλαδή πάνω από 80 χιλιόμετρα και σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρουν για να το κάνουν αυτό. Άλλωστε είναι και μέσα στους πέντε συμμάχους άρα γνωρίζουν όλα τα εργαλεία υποκλοπών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας εκτός από τα δικά τους.

Ένας Ψυχολόγος Εξηγεί τι Οδηγεί Κάποιον να Κάνει μια Τρομοκρατική Επίθεση



Το βράδυ της Δευτέρας, ένας άντρας οπλισμένος με μαχαίρι και τσεκούρι επιτέθηκε και τραυμάτισε επιβάτες ενός τρένου που έφτανε στην πόλη Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας αποκάλυψε ότι ο 17χρονος δράστης φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και αμέσως δήλωσε την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο θύτης έλαβε οποιεσδήποτε οδηγίες από την οργάνωση. Παρόλα αυτά, δημοσιεύτηκε ένα βίντεο το οποίο θεωρείται ότι το έστειλε ο 17χρονος στο ΙΚ πριν την επίθεση.
Ο Gerd Reimann είναι ψυχολόγος, οποίος κάνει συμβουλευτική σε επιζώντες και πενθούντες τρομοκρατικών επιθέσεων -όπως αυτοί της Νίκαιας και του Βίρτσμπουργκ. Επικοινώνησα μαζί του να μάθω περισσότερα για το τι κινητοποιεί έναν «lone wolf» να επιτεθεί στους επιβάτες ενός τρένου με ένα τσεκούρι και ένα μαχαίρι.

VICE: Τι οδηγεί έναν άνθρωπο στο να πάθει αμόκ;Gerd Reimann: Υπάρχει μια πληθώρα λόγων. Όταν πρόκειται για δολοφονίες με θρησκευτικά κίνητρα, υποθέτουμε ότι έχουν να κάνουν με ένα σύστημα αξιών ασύμβατο με το Δυτικό μοντέλο. Αυτά τα άτομα βλέπουν την κοινωνία μας -την πολυπολιτισμικότητα, τη δημοκρατία και την ελευθερία- ως τον εχθρό. Αυτό, σε συνδυασμό με την ιδέα ότι ο θάνατος δεν είναι το τελευταίο στάδιο αλλά αντιθέτως η αρχή μιας μετά θάνατον ζωή γεμάτη απολαύσεις. Δε φοβούνται την τιμωρία και πιστεύουν ότι η αληθινή ζωή ξεκινά μετά το θάνατο.
Έπειτα, αυτοί είναι άνθρωποι των οποίων η δολοφονική μανία εκκινεί και από ψυχική ασθένεια. Συχνά εμπνέονται από φαντασιώσεις παντοδυναμίας. Οι πάσχοντες συγκεκριμένων ασθενειών πιστεύουν ότι κυβερνούν τον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι δικαίωμά τους να αποφασίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει -και απλά το εκτελούν.
Αυτό το είδος ψυχικής ασθένειας μπορεί να πυροδοτείται από συγκεκριμένες εμπειρίες;Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις στη ζωή που τους γεμίζουν με οργή και απόγνωση. Αν δε βλέπεις καμία διέξοδο, προσπαθείς να βρεις χώρο μέσα σου για όλο αυτό το θυμό και την απόγνωση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνεις προσπαθώντας. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που οι προσδοκίες τους δεν είναι ρεαλιστικές. Και όταν η κοινωνία αποτυγχάνει να ικανοποιήσει αυτές τους τις προσδοκίες, προσπαθούν να καταστρέψουν καθετί που βλέπουν ως εμπόδιο.


Οι οργανωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις εμπνέουν κι άλλους να τους μιμηθούν;Υπάρχουν σίγουρα κατά συρροή δολοφόνοι που διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα και φυσικά καμιά φορά εμπνέουν μιμητές-δολοφόνους. Σκεφτείτε το Werther effect, το οποίο περιγράφει πώς αυτοκτονίες που δημοσιεύονται οδηγούν σε μιμητές-αυτόχειρες. Οι άνθρωποι που δεν τους δίνουν σημασία και που είναι εσωστρεφείς και ανασφαλείς βλέπουν ότι οι δράστες τέτοιων επιθέσεων τραβούν την προσοχή των media παγκοσμίως. Σκέφτονται, λοιπόν, «Η ζωή μου είναι τόσο θλιβερή και καταθλιπτική. Θέλω να κάνω ό,τι έκαναν κι οι άλλοι για να με προσέξουν».
Πιστεύετε ότι το Ισλαμικό Κράτος επικροτεί τις επιθέσεις τύπου "lone wolf" ακόμα κι αν δεν οργανώνονται απαραίτητα από αυτό;Το ΙΚ χειραγωγεί τις μικρότερες και τις μεγαλύτερες πηγές δυσαρέσκειας που επηρεάζουν ιδιαίτερα τους νέους. Υπόσχονται σε περιθωριοποιημένους νέους μια άνετη ζωή χωρίς προβλήματα, αρκεί να αφιερωθούν σε μια μεγαλύτερη ιδέα.
Μετά θα πουν, «Εμείς το οργανώσαμε και τώρα που εσύ το έφερες εις πέρας, είσαι ένας από εμάς». Οπότε, φυσικά κι άλλοι θα το ακούσουν και θα κάνουν το ίδιο. Ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με την πεποίθηση ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή κάτι όμορφου.

πηγη vice