Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Επιθέσεις στις Βρυξέλλες (2016)

Χθες η Αμερικανική ιδιωτική εταιρία συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών Stratfor δημοσίευσε μία εξαιρετική σύντομη ανάλυση ενός θέματος που συνεχώς επισημαίνουμε στα άρθρα μας, της σπουδαιότητας εξουδετέρωσης στόχων υψηλής σημασίας και συγκεκριμένα, κατασκευαστές βομβών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η ανάλυση τους έχει τίτλο «Brussels Attacks: A Poor Plan Executed With Good Bombs» (Επιθέσεις Βρυξελλών: Ένα κακό σχέδιο εκτελεσμένο με καλές βόμβες)


Πηγή: TravelPulse.com
Πηγή: TravelPulse.com




Περίληψη
Οι λεπτομέρειες των επιθέσεων της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες ακόμα αναδύονται. Αλλά νέες πληροφορίες από πολλές πηγές δείχνουν ότι οι επιθέσεις ήταν μικρότερης κλίμακας από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί και πολλοί βιάστηκαν – το πιθανότερο λόγω της σύλληψης του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις 18 Μαρτίου, του ζωντανού μέλους του πυρήνα που εκτέλεσε τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ότι έλειπε από σχεδιασμό στις επιθέσεις, ισοσταθμίζονταν με τη ποιότητα των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν.

Ανάλυση
Ο οδηγός ταξί που πήγε τους επιτιθέμενους στο αεροδρόμιο έκανε δηλώσεις σύντομα μετά τις επιθέσεις. Οι πληροφορίες του υποδείκνυαν ότι οι επιτιθέμενοι αρχικά σκόπευαν να πυροδοτήσουν περισσότερους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ο οδηγός, οδήγησε τις αστυνομικές αρχές στην ανακάλυψη ένος τρίτου, μη εκραγέντα αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού παρόμοιου με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, είπε στις αστυνομικές αρχές ότι οι επιτιθέμενοι ήθελαν να μεταφέρουν πέντε βαλίτσες, αλλά μόνο τρεις χωρούσαν στο αυτοκίνητο.

Όπως συνέβη, μόνο δύο μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν στο αεροδρόμιο. Ο τρίτος βρέθηκε και αργότερα εξουδετερώθηκε από τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με αναφορές του ειδησεογραφικού δικτύου CBS, οι επιδρομές των αστυνομικών αρχών εντόπισαν δύο ακόμα μηχανισμούς που περιείχαν 13.6 κιλά από το αυτοσχέδιο εκρηκτικό τριυπεροξειδίου της τριακετόνης (TATP). Αυτοί οι μηχανισμοί είναι πιθανότατα αυτοί που δε χωρούσαν στο ταξί. Αν αυτοί οι μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί και πυροδοτηθεί, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά.

Επιπρόσθετα, οι αρχές ανέφεραν την ύπαρξη ενός τυφεκίου ΑΚ-47 δίπλα από τα απομεινάρια του σώματος ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας του αεροδρομίου. Αυτό επιβεβαιώνει αναφορές αυτόπτων μαρτύρων σχετικές με πυροβολισμούς, αμέσως πριν τις εκρήξεις στο τερματικό του αεροδρομίου. Ο συνδυασμός πυρών φορητών όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών μπορεί δραματικά να αυξήσει τη θνησιμότητα μίας επίθεσης, όπως έγινε και στο Παρίσι. Αλλά οι επιτιθέμενοι στις Βρυξέλλες ήταν προφανώς ανίκανοι να εκμεταλλευτούν πλήρως το συνδυασμό, το οποίο δείχνει ότι ο σχεδιασμός των επιθέσεων δεν ήταν ιδιαίτερα ραφιναρισμένος.

Από την άλλη πλευρά, η ανεπτυγμένη ικανότητα κατασκευής βομβών της οργάνωσης είναι ανησυχητική. Το TATP είναι εξαιρετικά δύσκολο υλικό. Είναι μία υπερβολικά ευαίσθητη ουσία, και η αντίδραση που απαιτείται για τη σύνθεση του μπορεί εύκολα να προκαλέσει μεγάλη φωτιά ή ακούσια έκρηξη. Για αυτό το λόγο, οι κατασκευαστές βομβών της Χαμάς έχουν δώσει το ψευδώνυμο «η μάνα του Σατανά» στο TATP. Επιπρόσθετα, το TATP έχει πολύ μικρό χρόνο αποθήκευσης και έχει τη τάση να αποσυντίθεται γρήγορα, μερικές φορές προκαλώντας άμεση ακούσια πυροδότηση καθώς αποσυντίθεται. Λόγο αυτού, σύνθεση μεγάλων ποσοτήτων αυτής της εκρηκτικής ύλης είναι μία πρόκληση.

Αυτός ο πυρήνας από τις Βρυξέλλες παρήγαγε δεκάδες κιλά από TATP που δείχνει ότι υπάρχει ένας έμπειρος κατασκευαστής βομβών. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνουν ότι ο κατασκευαστής βομβών του πυρήνα είναι ένας άντρας με το όνομα Ναζίμ Λαχράουι, ο οποίος λέγεται ότι κατασκεύασε τις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι. Αν ο Λαχράουι πράγματι ήταν ο κατασκευαστής βομβών και στις δύο επιθέσεις, έχει εξελίξει τις ικανότητες του τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Οι καλοί κατασκευαστές βομβών είναι πολύτιμα στοιχεία των τρομοκρατών, και η ανακάλυψη του Λαχράουι, ή οποιουδήποτε κατασκεύασε τις βόμβες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, προτού δημιουργήσει ένα νέο εργαστήριο κατασκευής περισσότερων βομβών είναι είναι απαραίτητη.

Στις επιδρομές τους, οι Βελγικές αρχές επίσης βρήκαν εκατοντάδες λίτρα από ακετόνη και υπεροξείδιο. Παρότι δεν έχουμε δει κάποια επιβεβαίωση ότι αυτά τα χημικά ήταν βιομηχανικής προέλευσης, δεδομένου των μεγάλων ποσοτήτων μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν ήταν με περιεκτικότητα λιανικής πώλησης. Εξάλλου, η αγορά εκατοντάδων λίτρων περιεκτικότητας λιανικής πώλησης υπεροξειδίου και ακετόνης θα ήταν απίθανη, όπως επίσης και η διαδικασία που απαιτείται για απόσταξη τους στα κατάλληλα επίπεδα περιεκτικότητας. Ο επίδοξος βομβιστής του μετρό της Νέας Υόρκης Ναζιμπουλάχ Ζάζι είχε δυσκολευτεί εξαιρετικά με αυτή τη διαδικασία.

Η μεγάλη ποσότητα χημικών-πρώτων υλών που βρέθηκε, συν του όγκου χημικών που απαιτούνται για τη σύνθεση του υπάρχοντος TATP, δείχνουν ότι ο πυρήνας έχει βρει κάποια πηγή που τους παρέχει τα απαιτούμενα χημικά σε βιομηχανικές ποσότητες. Η ανακάλυψη και εξουδετέρωση της πηγής θα είναι μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία έρευνας σε αυτή την υπόθεση.

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες ήταν η μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτος στη Δύση. Όχι μόνο αυτό, ήταν η πιο μεγάλη επιτυχημένη βομβιστική επίθεση τζιχανιστών από τις 7 Ιουλίου του 2005 που έγιναν οι βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου. Αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες του Ισλαμικού Κράτους να βελτιώσει τις τρομοκρατικές του ικανότητες και να επεκταθεί φέρνουν καρπούς. Πράγματι, το Ισλαμικό Κράτος εκπαίδευσε και τοποθέτησε γύρω στα 400 μέλη του στη Δύση, σύμφωνα με αναφορά του δικτύου Associated Press από τις 23 Μαρτίου. Οι επιθέσεις επίσης δείχνουν ότι κρυφοί πυρήνες είναι πιο ικανοί από μεμονωμένους επιτιθέμενους. Για τώρα, όμως, φαίνεται ότι οι ικανότητες κατασκευής βομβών των εκπαιδευμένων από το Ισλαμικό Κράτος μελών του στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις ικανότητες σχεδιασμού των επιθέσεων τους.




Πηγή: DailyStar.co.uk
Πηγή: DailyStar.co.uk
Κλείνοντας, ίσως το πιο λυπηρό είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη καθημερινότητα του με την παραίσθηση ότι κάποια αόρατη κυβερνητική αρχή τον προστατεύει χωρίς να αναλαμβάνει τη πιο βασική αρχή επιβίωσης, τη θέληση για επιβίωση. Με λύπη μας βλέπουμε ένα τέτοιο παράδειγμα στη παρακάτω φωτογραφία, με δύο πολίτες-υποψήφια θύματα, η οποία είναι μόλις λίγα λεπτά μετά την αρχική επίθεση και δείχνει ξεκάθαρα παντελή έλλειψη επίγνωσης της κατάστασης (περισσότερα στο άρθρο μας «Επίγνωση Κατάστασης») μέσα σε μία σχεδόν εμπόλεμη ζώνη! Αυτό κατ’επέκταση σημαίνει έλλειψη θέλησης για επιβίωση. Δυστυχώς, για όσο ο κάθε πολίτης θα συνεχίζει να αρνείται να προστατέψει τη ζωή του, θα συνεχίζουμε να βλέπουμε νεκρούς και άτομα να δηλώνουν μετά τις επιθέσεις «δεν το περιμέναμε», «δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε», κτλ.



Πηγή: NBCNewYork.com
Πηγή: NBCNewYork.com

https://www.stratfor.com/

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η τρομοκρατία του ISIS σε πέντε γραφήματα

Πέντε διαφορετικά γραφήματα αποτυπώνουν τους φίλους και τους εχθρούς του Ισλαμικού Κράτους.

 

Κατά την τελευταία καταμέτρηση, οι πιο «δυτικοί» μαχητές του Isis κατάγονταν από τη Γαλλία ή τη Βρετανία



 

Οι περισσότεροι εκ των μαχητών του Isis εκτός Συρίας είναι Τυνήσιοι



Σύμφωνα με  πρόσφατα στοιχεία, οι περισσότεροι φίλοι του Isis στο Τουίτερ βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία 



 

Οι Δυτικές χώρες που τείνουν να είναι πιο ανήσυχες για τον ισλαμικό εξτρεμισμό