Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Οι τρεις καλύτεροι ελεύθεροι σκοπευτές στον κόσμο και οι απίθανες βολές τους

Δεν θέλει ιδιαίτερη γνώση για να καταλάβει κανείς πόσο ένστικτο και κουράγιο, πόση εκπαίδευση και πειθαρχία απαιτεί το επάγγελμα του ελεύθερου σκοπευτή.
Μία σφαίρα, μία βολή, ένας στόχος και μύριοι απροσδιόριστοι παράγοντες, από την ταχύτητα του
ανέμου μέχρι την ταχύτητα περιστροφής της γης, όσο απίθανο κι αν ακούγεται. Διότι, δεδομένου ότι μία βολή από απόσταση δύο χιλιομέτρων και πάνω χρειάζεται περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα μέχρι να φτάσει στο στόχο της, ο ελεύθερος σκοπευτής είναι υποχρεωμένος να συνυπολογίσει την τροχιά της γης γύρω από τον εαυτό της – τροχιά που μέσα σε τέσσερα δευτερόλεπτα είναι αρκετή για να αλλοιώσει την ποιότητα της βολής.
Στο βίντεο του History Channel που ακολουθεί, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την αναπαράσταση των τριών κορυφαίων βολών στην παγκόσμια ιστορία:
Εκείνη του Αμερικανού Carlos Hathcock II το 1967 στο Βιετνάμ από απόσταση 2.286 μέτρων.
Εκείνη του Καναδού Rob Furlong το 2002 στο Ιράκ από απόσταση 2.429 μέτρων.
Τέλος, εκείνη του Βρετανού Craig Harrison στο Αφγανιστάν από απόσταση 2.475 μέτρων (απόσταση που ισούται με 27 γήπεδα ράγκμπι στη σειρά)!

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

CCTV που φοριούνται!!!

SECURITY MANAGER ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο τομέα των mobile επικοινωνιών έχουν επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε πολλούς κλάδους και πλέον αρχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά και την βιομηχανία ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας και ιδιαίτερα το τομέα της video επιτήρησης.



Έτσι, μια ευφάνταστη ιδέα όπως αυτή των συστημάτων επιτήρησης που θα μπορούν να «φοριούνται» από το προσωπικό ασφάλειας μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα, υπηρεσίες ασφαλείας από την Μεγάλη Βρετανία αλλά και ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας ανά τον κόσμο έχουν αρχίζει να εξοπλίζουν το προσωπικό τους - που περιπολεί κάπου απομακρυσμένα - με κάμερες τις οποίες “φοράνε” και έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν ζωντανά εικόνες από το χώρο που κινούνται προς το κέντρο ελέγχου. Οι ειδικά προσαρμοσμένες κάμερες στα ρούχα των ανθρώπων της ασφάλειας μπορούν να αξιοποιηθούν ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για να υπάρχουν εγκατεστημένα σταθερά εποπτικά μέσα, αλλά και σε επιχειρησιακές αποστολές κρίσιμης σημασίας με σκοπό την αποστολή εικόνων από σε πραγματικό χρόνο από τα συμβάντα. Στόχος, είναι η καλύτερη επόπτευση ενός χώρου αλλά και η ίδια η προστασία “μοναχικών” υπαλλήλων security που ίσως  να εργάζονται σε συνθήκες που εγκυμονούν διάφορους κινδύνους.
Κομβικό σημείο προκειμένου οι φορητές κάμερες να είναι αποτελεσματικές, είναι φυσικά η ποιότητα της μετάδοσης της εικόνας. Πλέον, λόγο των 3G επικοινωνιών υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης εικόνων από φορητές κάμερες σε πολύ καλή ποιότητα και με μεγάλη ταχύτητα. Τα CCTV που φοριούνται μπορούν να συνδυαστούν και με GPS συσκευές για τον γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά και με οθόνες για την μετάδοση εικόνων από το κέντρο προς το προσωπικό ασφάλειας. Υπάρχει φυσικά η δυνατότητα μετάδοσης εκτός από εικόνα και αμφίδρομου ήχου για την ακρόαση του περιβάλλοντος χώρου        

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Πώς θα αναγνωρίσετε έναν παιδόφιλο – Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. προς γονείς και παιδιά

Χρήσιμες συμβουλές, τόσο προς τους γονείς όσο και προς τα παιδιά, για την προφύλαξη και προστασία τους από…
 πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης δίνει μέσω ανακοίνωσής της η ΕΛ.ΑΣ., μετά και το περιστατικό με τον 40χρονο «Δράκο» των Πετραλώνων ο οποίος κατηγορείται για ασέλγεια σε 21 ανήλικες.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι οι συμβουλές για την αναγνώριση των παιδοφίλων αποτελούν ενδείξεις αλλά όχι απαραίτητα και αποδείξεις ότι κάποιος είναι παιδόφιλος. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με οποιαδήποτε «περίεργη» συμπεριφορά, θα πρέπει να κινήσει υποψίες.
Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου;
Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου (παιδόφιλος) με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης.
Ο παιδόφιλος, στα γενικά του χαρακτηριστικά, είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά όπως παιδικές χαρές, Ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας».
Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Οπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο Διαδίκτυο.
Στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητές του στους γονείς του.
Οδηγίες προς τους γονείς:
1.Παρατηρήστε το άτομο που υποψιάζεστε για σεξουαλικά κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά:
α) Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του:
Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες;
Προσφέρεται να κρατήσει τα παιδιά σας για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να βγείτε έξω;
Εργάζεται με παιδιά;
Είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός με τα παιδιά;
Εμπλέκεται σε δραστηριότητες με παιδιά, όταν δεν είναι παρόντες οι γονείς;
β) Παρατηρήστε τις προσωπικές του σχέσεις:
Είναι ελεύθερος, δεν ενδιαφέρεται να έχει ένα σύντροφο της ηλικίας του ή έναν οποιονδήποτε σύντροφο;
Ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της συντρόφου του απ’ ότι για την ίδια; (σε μονογονεϊκές οικογένειες)
Είναι παντρεμένος, αλλά πιο εκδηλωτικός με τα παιδιά του απ’ ότι με τη σύζυγό του;
γ) Παρατηρήστε τις κοινωνικές του σχέσεις:
Ταυτίζεται περισσότερο με τα παιδιά απ’ ότι με άτομα της ηλικίας του;
Εχει περισσότερες φιλικές σχέσεις με παιδιά απ’ ότι με ενήλικες;
Οι φίλοι του (που είναι παιδιά) είναι συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή/και φύλου;
2. Προσέξτε τα παιδιά σας:
Παρατηρείτε κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας;
Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
Εχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή επιδεικνύει σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
Εχει παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές, όπως ενούρηση και εγκόπρηση, ενώ είχε μάθει να ελέγχει τις συμπεριφορές αυτές;
Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
Μιλάει τον τελευταίο καιρό συνέχεια για κάποιον ενήλικο για τον οποίο δε μιλούσε στο παρελθόν;
Προσπαθεί να σας πει κάτι, αλλά σταματά όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος ενήλικος;
Ερχεται σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.
 
3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ.
Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του.
Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.
Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.
Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.
Οδηγίες προς τα παιδιά
Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν.
Ενας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα.
Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα.
Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.
Πες «όχι» όταν:
Ενας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
Ενας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ.
Ενας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς.
Ενας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.
Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:
Δώρο έιναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα: «Θα σου δώσω ένα γλυκό, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».
Προστασία στο δρόμο:
Φρόντισε να είσαι έξω με παρέες και απόφυγε να τριγυρνάς μόνος σου.
Μη μιλάς σε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζεις καλά.
Βάλε τις φωνές και τρέξε γρήγορα, αν κάποιος προσπαθήσει να σε παρασύρει κάπου απόμερα ή να σε βάλει σε ένα αυτοκίνητο.
Εχε το νου σου να αρνηθείς, αν είσαι έξω και κάποιος σου προσφέρει χρήματα για να του κάνεις μια χάρη.
Πρόσεχε στις δημόσιες τουαλέτες και πήγαινε με έναν φίλο, αν αυτό είναι δυνατό. Βγες γρήγορα έξω αν σε πλησιάσει κάποιος.
Εχε πάντα χρήματα μαζί σου για να γυρίσεις στο σπίτι και μην ξοδεύεις ποτέ αυτά τα χρήματα.
Προστασία στο Διαδίκτυο:
Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook , myspace , friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
Εχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.
Τι να κάνω σε περίπτωση που υποψιάζομαι ή έχω ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων;
 
Μπορείτε να απευθυνθείτε
Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής – Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
Στο Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456, 2310 388457, 2310 388458.
Στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012 (λειτουργεί όλο το 24ωρο) ή και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στη διεύθυνση 11012@hellenicpolice.gr
Οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία ελέγχεται από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση.
iefimerida

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η καινούργια μορφή τρομοκρατίας δεν έχει σχέση με εκείνη του παρελθόντος

Μ. Μπόση

Μ. Μπόση: Η καινούργια μορφή τρομοκρατίας δεν έχει σχέση με εκείνη του παρελθόντος
«Το κεφάλαιο της παλαιάς μορφής τρομοκρατίας έχει κλείσει τελείως και η καινούργια μορφή τρομοκρατίας δεν έχει σχέση με εκείνη του παρελθόντος» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μαίρη Μπόση, αναφορικά με την εξαφάνιση του καταδικασμένου σε ισόβια για τη
συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», Χριστόδουλου Ξηρού.
«Ο Ξηρός ανήκει σε μια παλαιότερη μορφή βίας, που είχε κάποιες ιδεολογικές αναφορές. Οι νέες οργανώσεις τώρα, αυτές που δρουν, είναι απαλλαγμένες από τις ιδεολογίες του παρελθόντος και έχουν πολλές και διαφορετικές τάσεις και απόψεις ή προσωπικές απόψεις. Συχνά-πυκνά βλέπουμε μηδενισμό έως άκρατη χρήση βίας» σημειώνει η κ. Μπόση και προσθέτει:
«Συχνά διαβάζω στα κείμενα της λεγόμενης «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» ότι η έννοια Αριστερά ή άκρα αριστερά τους βρίσκει εχθρικά διακείμενους. Ο Ξηρός και το σύνολο της «17ης Νοέμβρη» είχαν τοποθετήσει τον εαυτό τους σε ένα ιδεολογικό χώρο της άκρας αριστεράς. Συνεπώς αυτές οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν ένα κοινό λόγο. Βέβαια μπορούν να συμφωνήσουν στο αποτέλεσμα του λόγου που είναι η βία».
Ερωτηθείσα για τις πληροφορίες ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός μέσα στη φυλακή είχε συναντήσει τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και το ενδεχόμενο κοινής δράσης ανάμεσα στην παλιά και τη νέα τρομοκρατία, η κ. Μπόση τόνισε:
«Είναι πολύ φυσικό όταν βρίσκονται όλοι μαζί έγκλειστοι σε ένα συγκεκριμένο χώρο να συναντώνται και αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ως «πολιτικό κρατούμενο» και οι ποινικοί. Άρα έχουμε τη διαμόρφωση μιας «κουλτούρας φυλακής». Μιας μορφής συνεύρεσης. Από εκεί και πέρα το αν θα υπάρξει μια συνέχεια θα έχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Γιατί δεν έχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ μιας παλαιότερης μορφής και της λογικής της τρέχουσας βίας.
Τι κοινά σημεία μπορούμε να βρούμε, γιατί πάντα κοινά σημεία υπάρχουν: είναι τα όπλα, κατ' αρχήν, με το καινούργιο στοιχείο ότι είναι πάρα πολλά τα καινούργια όπλα.
Καινούργιο στοιχείο είναι η χρήση της τεχνολογίας, που δεν υπήρχε στο παρελθόν εάν θέλετε, καινούργιο στοιχείο είναι ότι οι νέες οργανώσεις είναι πολύ πολυπληθείς ομάδες και πολύ ανοικτές σε σχέση με το παρελθόν, που ήταν πολύ κλειστές και μικρότερες. Βέβαια το αν θα επιτευχθεί ένα μείγμα σχέσεων μεταξύ των μεν και των δε, που έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον, εάν ποτέ επιτευχθεί, θα πρέπει πρώτα να ξεπερασθούν κάποιες ιδεολογικές αναφορές και διαφορές».
Ολόκληρη η συνέντευξη:
-Οι εξελίξεις με τον Χριστόδουλο Ξηρό και η φυγή του ,έχουν φέρει ξανά στη δημοσιότητα το θέμα της τρομοκρατίας. Η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φοβάται επιστροφή του Χριστόδουλου Ξηρού στη βία. Πόσο ευσταθούν αυτοί οι φόβοι;
-Κατ' αρχήν, να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι έως ότου δούμε την πορεία του ίδιου του Ξηρού, δηλαδή μπορεί ο άνθρωπος να εμφανιστεί στις αρχές, αυτό δεν μπορώ να το πω, να το γνωρίζω, πρέπει να πω για να προχωρήσω λίγο την κουβέντα ότι ο Ξηρός ανήκει σε μια παλαιότερη μορφή βίας, δηλαδή που είχε κάποια σχέση με ιδεολογίες του παρελθόντος με επιλογή τη βία, βέβαια, αλλά εκ των πραγμάτων είχε κάποιες ιδεολογικές αναφορές.
Οι νέες οργανώσεις τώρα, αυτές που δρουν, είναι απαλλαγμένες από τις ιδεολογίες του παρελθόντος και έχουν πολλές και διαφορετικές τάσεις και απόψεις ή προσωπικές απόψεις. Συχνά-πυκνά βλέπουμε μηδενισμό έως άκρατη χρήση βίας. Αυτό εκ των πραγμάτων θα πρέπει να έρθουν σε μια επαφή, να βρεθούν κοινά σημεία μεταξύ μιας παλαιότερης μορφής και της λογικής της τρέχουσας βίας.
-Πριν πάμε στην τρέχουσα βία, κυρία Μπόση, ας δούμε όμως την παλαιότερη: ο κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο συνήγορος του Ξηρού, δηλώνει ότι «η χρονική συγκυρία επιτάσσει την αφύπνιση της κοινωνίας και ο Χριστόδουλος Ξηρός θα επιστρέψει στη φυλακή μόνο αν βρεθεί ή συλληφθεί».
-Δεν θα κρίνω εγώ τι λέει ο δικηγόρος του και καλά κάνει ο δικηγόρος του και λέει ό,τι θέλει, δεν είναι δικό μου θέμα. Μπορώ όμως να πω ότι η τρομοκρατία έχει λειτουργήσει ακριβώς αντίθετα από αυτά που πρεσβεύει στον τόπο.
Εάν οι τρομοκρατικές πράξεις, οι οργανώσεις τρομοκρατικής πράξης, μπορούσαν να κινητοποιήσουν κοινωνικά σύνολα, σύνολα πολιτών, τότε θα μιλούσα για επανάσταση, αλλά επαναστάσεις κάνουν οι λαοί, δεν κάνουν ολιγομελείς οργανώσεις και μάλιστα μέσα από άσκοπες δολοφονίες ή δίχως ιδεολογικό πλαίσιο ή προτάσεις ουσίας για το μέλλον.
Έτσι και η καινούρια βία και η παλαιά τύπου Ξηρού, 17Ν, ΕΛΑ κ.λπ. δεν πρότειναν μορφές διακυβέρνησης εφόσον βεβαίως κάνανε αυτές τις υποτιθέμενες επαναστάσεις, γιατί αντί για ελευθερία κ.ο.κ. χρησιμοποίησαν βία και βέβαια δεν είχαν και το σύνολο των πολιτών μαζί τους. Άρα, εδώ έχουμε να κάνουμε και με μια υποκειμενική έννοια του τι σημαίνουν όλα αυτά κι όχι με μια αντικειμενική έννοια.
-Άρα, θα λέγαμε πως δεν υπάρχουν ιδεολογικοί όροι «επιστροφής» με ιδεολογικά μέσα στην ένοπλη τρομοκρατία στην Ελλάδα.
-Αυτό το κεφάλαιο, της παλαιάς μορφής τρομοκρατίας, έχει κλείσει, τελείως όμως, και η καινούργια μορφή δεν έχει σχέση με τα του παρελθόντος.
Τι κοινά σημεία μπορούμε να βρούμε, γιατί πάντα κοινά σημεία υπάρχουν: είναι τα όπλα, κατ' αρχήν, με το καινούργιο στοιχείο ότι είναι πάρα πολλά τα καινούργια όπλα.
Καινούργιο στοιχείο είναι η χρήση της τεχνολογίας, που δεν υπήρχε στο παρελθόν εάν θέλετε, καινούργιο στοιχείο είναι ότι είναι πολύ πολυπληθείς ομάδες και πολύ ανοικτές σε σχέση με το παρελθόν ήταν πολύ κλειστές και μικρότερες και βέβαια και να μπορούμε να πούμε ότι θα επιτευχθεί ένα μείγμα σχέσεων μεταξύ των μεν και των δε, που έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον αυτό, εάν ποτέ επιτευχθεί, θα πρέπει πρώτα να ξεπερασθούν κάποιες ιδεολογικές αναφορές και διαφορές.
Και βέβαια εάν συμφωνούν μόνον ως προς το κοινό σημείο, που είναι η βία, που σημαίνει δολοφονίες, γιατί αυτό σημαίνει αναβάθμιση αυτού του τύπου της βίας, γιατί αυτή τη βία πρόκειται να έχουμε, δολοφονίες από δω και πέρα, εκ των πραγμάτων ανοίγει πάρα πολύ την ψαλίδα. Αυτό είναι ένα σενάριο.
-Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβγαλε ανακοίνωση για το θέμα της φυγής του Χρ. Ξηρού. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ;
-Κατ' αρχήν, να σας πως ότι δεν πρόλαβα να τη δω, γιατί ήμουν απασχολημένη. Σύμφωνα όμως με το σκεπτικό ότι έχω δει πολλές δηλώσεις αντίστοιχες καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης των παλαιοτέρων μορφών βίας της 17 Νοέμβρη στο παρελθόν, αλλά και στη συνέχεια, συχνά-πυκνά εάν δείτε, αναφέρονται στη συνέχεια της βίας στην Ελλάδα. Αυτό δεν με εκπλήσσει.
-Υπάρχουν, επίσης, και κάποια άλλα ερωτήματα κ. Μπόση, όπως για παράδειγμα χθες ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ως κολοσσιαίας σημασίας παράλειψη την απελευθέρωση στο παρελθόν του Μαζιώτη, της Πώλας Ρούπα, που επίσης διαφεύγουν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Αθανασίου ανακοίνωσε επίσης τη λήψη μέτρων για το θέμα των αδειών των κρατουμένων. Μήπως αλλάξει και το τμήμα αυτό του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα;
-Αυτό έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί αυτό που αναφέρατε είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σε παγκόσμιο επίπεδο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα έλεγα μάλιστα πως από τη δεκαετία του ‘70 ξεκίνησε αυτή η συζήτηση.
Κάποια κράτη-μέλη της Ε.Ε., μάλιστα, με μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν και διαμόρφωσαν ένα εθνικό θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο δεν επιτρέπονταν, για παράδειγμα, οι άδειες των κρατουμένων. Βέβαια, το ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι αυτό που τώρα ισχύει και σε εθνικό επίπεδο, επιτρέπει αυτού του είδους την αδειοδότηση των κρατουμένων, όποιου τύπου κι εάν είναι.
Η Γερμανία, βέβαια, ουδέποτε επέτρεψε αυτού του τύπου την αδειοδότηση και μάλιστα είχε ένα συγκεκριμένο σκεπτικό. Το ίδιο έκαναν κι οι Εγγλέζοι, το ίδιο έκαναν κι οι Αμερικάνοι και κάποιες άλλες χώρες. Στην Ελλάδα λειτούργησε με τον τρόπο που λειτουργεί και μάλιστα στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η συζήτηση που ξεκίνησε ο κ. Δένδιας και το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σας ανέφερα το τι κάνει η Γερμανία γιατί ήταν από τις χώρες που με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα όταν έκανα τη μελέτη των ευρωπαϊκών κρατών.
Μάλιστα η Γερμανία ήταν από τις χώρες που δεν επέτρεψαν στους δικηγόρους των μελών της RAF και της Μπάαντερ Μάινχοφ να εκφράζονται θετικά για τους πελάτες τους.
-Κυρία Μπόση υπάρχει η πληροφορία ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός μέσα στη φυλακή είχε συναντήσει τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Πόσο πιθανή είναι η κοινή δράση ανάμεσα στην παλιά και τη νέα τρομοκρατία;
-Βεβαίως είναι πολύ φυσικό όταν βρίσκονται όλοι μαζί έγκλειστοι σε ένα συγκεκριμένο χώρο είναι φυσικό να συναντώνται και αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ως «πολιτικό κρατούμενο» και οι ποινικοί. Άρα έχουμε τη διαμόρφωση μιας «κουλτούρας φυλακής».
Μιας μορφής συνεύρεσης. Από εκεί και πέρα το αν θα υπάρξει μια συνέχεια θα έχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Γιατί δεν έχουν πολλά κοινά σημεία. Συχνά διαβάζω στα κείμενα της «Συνωμοσίας» ότι η έννοια Αριστερά ή άκρα αριστερά τους βρίσκει εχθρικά διακείμενους.
Ο Ξηρός και το σύνολο της «17ης Νοέμβρη» είχαν τοποθετήσει τον εαυτό τους σε ένα ιδεολογικό χώρο της άκρας αριστεράς.
Συνεπώς αυτές οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν ένα κοινό λόγο. Βέβαια μπορούν να συμφωνήσουν στο αποτέλεσμα του λόγου που είναι η βία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η προσωπική ασφάλεια ως εξουσία.

Περιεχόμενο εξουσίας
Το δικαίωμα της προσωπικής ασφάλειας, εκφράζεται ως εξουσία στην έννομη τάξη. Η
εξουσία αυτή εμφανίζεται τόσο με το θετικό και ενεργητικό περιεχόμενο όσο και με το
αρνητικό και παθητικό. Η εξουσία που παρέχει το δικαίωμα προσωπικής ασφάλειας
αναλύεται σε μερικότερες εξουσίες, που καλύπτουν όσο είναι δυνατό, όλο το φάσμα
προστασίας του ανθρώπου από του κινδύνους για την υλική και πνευματική του
ακεραιότητα.
Το θετικό ενεργητικό περιεχόμενο της εξουσίας της ασφάλειας εκφράζεται ως πράξη και
ενεργεία. Το άτομο μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να προβεί σε όλες τις
απαιτούμενες ενέργειες για την διαφύλαξη της προσωπικής του ασφάλειας. Οι ενέργειες
του πηγάζουν από την εξουσία που του δίνει το δικαίωμα στην προσωπική ασφάλεια.
Βεβαία, η εξουσία του αυτή υπόκειται σε κάποιους, προκαθορισμένους κατά βάση,
περιορισμούς. Οι περιορισμοί αυτοί δεν μπορούν παρά να συνδέονται με τα δικαιώματα
των άλλων συνάνθρωπων. Στο ίδιο πλαίσιο, το άτομο έχει και την εξουσία να μη προβεί σε
κάποια ενεργεία προκειμένου να διαφυλάξει την προσωπική του ασφάλεια, η αρνητική
αυτή στάση του συνθέτει το παθητικό περιεχόμενο εξουσίας προσωπικής ασφάλειας.38
Η εξουσία σε κάθε περίπτωση έχει χαρακτήρα αμυντικό και όχι επιθετικό, αφού ούτος η
άλλως εκφράζει μια προληπτική αρχή. Ως αμυντικό δικαίωμα έχει ως κύριο στόχο την
διατήρηση της υπάρχουσας ειρηνευμένης κατάστασης του εννόμου αγαθού και την
απόκρουση οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης – επίδρασης που τείνει και προοιωνίζει τη
διατάραξη της κατάστασης ασφάλειας του ατόμου. Το δικαίωμα αυτό του ατόμου, ως
θεμελιώδες για την υπόσταση του στρέφεται κατά παντός πιθανού να το προσβάλλει, ήτοι,
μπορεί να ενεργοποιηθεί τόσο έναντι του κράτους και των μηχανισμών του όσο και εναντία
στου ίδιους τους ιδιώτες. Στρέφεται δηλαδή κατά της επιθετικής εξουσίας από όπου και αν
προέρχεται, δημόσια ή ιδιωτική.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΓΝΑΤΙΔΗ ΝΙΚΗ
Α.Μ 1340200800111

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΥΝΑ:

" …. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 Π.Κ. δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας. ΄Αμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει το άτομο για να υπερασπισθεί, τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση, που στρέφεται εναντίον τους. Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις. Η άμυνα είναι το παραχωρημένο στα φυσικά πρόσωπα δικαίωμα της κρατικής εξουσίας για την απόκρουση της προσβολής εννόμων αγαθών και την αποτροπή της διαταράξεως της ειρηνεύσεώς τους μέσα στον κοινωνικό χώρο. Η άμυνα αποτελεί δικαίωμα του ατόμου και μάλιστα δικαίωμα αυτοτελές, ίδιο και δημόσιο. Εκείνο το οποίο κύρια ερευνάται είναι το αναγκαίο μέτρο της, πέρα από το οποίο υπάρχει υπέρβασή της. Ενδεικτικά κριτήρια είναι ο βαθμός του επικινδύνου της επιθέσεως, το είδος της απειλούμενης βλάβης, ο τρόπος της επιθέσεως, η έντασή της και άλλες περιστάσεις. Πρέπει να τονισθεί πως στην περίπτωση της άμυνας δε γίνεται αντιστάθμιση των εννόμων αγαθών, που συγκρούονται και προσβάλλονται τόσο από την άδικη επίθεση όσο και από την άμυνα. Δε γίνεται αξιολόγηση των εννόμων αγαθών, όπως συμβαίνει στην κατάσταση ανάγκης, ώστε να απαιτείται αναλογία ανάμεσα στο έννομο αγαθό που κινδυνεύει με την επίθεση και στο έννομο αγαθό που προσβάλλεται με την άμυνα. ΄Ετσι, στην άμυνα μπορεί να προσβληθεί έννομο αγαθό του επιτιθέμενου υπέρτερο από το αγαθό που κινδύνευσε με την επίθεση, αρκεί να μην υπάρχει απαράδεκτη δυσαναλογία (Π.Κ. 22, παρ. 3). Εκείνο το οποίο μετρά στην υπέρβαση (Π.Κ. 23), δεν είναι η τελική βλάβη ή διακινδύνευση των αγαθών του επιτιθέμενου, αλλά ο τρόπος της άμυνας, η έντασή της, ή με άλλα λόγια η παραδοχή του ορθού μέτρου ενός αναγνωρισμένου μέσου (προσβολή) για ένα αναγνωρισμένο σκοπό (υπεράσπιση). Στην υπέρβαση της άμυνας κρίνεται η ενέργεια του αμυνόμενου και όχι το τυχόν αποτέλεσμά της. Το ζήτημα αν συντρέχει περίπτωση υπερβάσεως των ορίων της άμυνας είναι πραγματικό και ποιο είναι το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται αντικειμενικά, όχι μόνο από τα στοιχεία που ενδεικτικά αναφέρει η διάταξη του Π.Κ. 22 παρ. 3, αλλά και από τις λοιπές περιστάσεις. Με αυτά τα νομικά δεδομένα και σύμφωνα με τα περιστατικά, ο Αστυφύλακας Χ.Σ. αντιτάσσοντας άμυνα κατά της άδικης επίθεσης του Π.Χ., αναμφισβήτητα δεν υπερέβη το αναγκαίο μέτρο της άμυνας, αφού αρχικά μεταχειρίσθηκε απλά μέτρα εκφοβισμού (πυροβολισμοί στον αέρα), στην συνέχεια ηπιώτερα μέτρα προσβολής (απλή σωματική βλάβη με τραυματισμό στα πόδια) και τέλος πυροβολισμό στην κοιλιακή χώρα, ο οποίος επέφερε μεν την επικίνδυνη σωματική βλάβη του Π.Χ., αλλά υπήρξε αποτελεσματικός, αφού με αυτόν αποκρούστηκε η άδικη επίθεση που δεχόταν. Ο Χ.Σ. μάλιστα δε θα υπερέβαινε στη συγκεκριμένη περίπτωση τα όρια αμύνης, ακόμη κι αν πυροβολούσε τον Π.Χ. στο κεφάλι ή στην καρδιά και τον εφόνευε, δεδομένου ότι είχε εξαντλήσει όλα τα ηπιώτερα μέσα και δεν απέδωσαν, του έμενε δε μόνο μία σφαίρα και αν αστοχούσε ή τον πυροβολούσε σε άλλο μη ζωτικό σημείο, δεν θα του απέμενε κανένα μέσο άμυνας και ήταν εξαιρετικά πιθανή η θανάτωσή του ή ο βαρύς τραυματισμός του από την άδικη επίθεση του Π.Χ.

Επίσης, δεν επηρεάζει καθόλου την άμυνα, την οποία αντέταξε ο Χ.Σ., το γεγονός ότι ο Π.Χ. είναι ακαταλόγιστος, διότι το γεγονός του καταλογισμού της επιθέσεως είναι απολύτως αδιάφορο, όπως επίσης και ο αξιόποινος χαρακτήρας της επιθέσεως, η οποία δικαιολογεί την άμυνα. Αίρεται, λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άδικος χαρακτήρας των πράξεων του Αστυφύλακα Χ.Σ., και μη υπάρχοντος έτσι του απαραίτητου αυτού στοιχείου του εγκλήματος, πρέπει να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του, σύμφωνα με τα άρθρα 309, παρ. 1α και 310, παρ. 1 Κ.Π.Δ. " .

ΒΟΥΛΕΥΜΑ 167/1991 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΣΕΡΡΩΝ.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Πιθανές εφαρμογές σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την ΕΛ.ΑΣ- νανοτεχνολογία ψηφιακού αστυνομικού

Πιθανές εφαρμογές σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την ΕΛ.ΑΣ- νανοτεχνολογία ψηφιακού αστυνομικού
Το bloko.gr συνεχίζει και σήμερα την παρουσίαση τμημάτων της μεταπτυχιακής εργασίας του αστυνομικού υποδιευθυντή Κώστα Φαβατά με θέμα "ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (S.O.F) ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ". Σήμερα παραθέτουμε το πρώτο μέρος του τέταρτου κεφαλαίου αναφορικά με τις "Πιθανές εφαρμογές τους από 
την Ελληνική Αστυνομία".

Στις Η.Π.Α οι SWAT teams αλλά και γενικότερα οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες διεξάγουν μάχες μικρών αποστάσεων ως δυνάμεις επαφής - Close Quarter Combats (CQB) - μπορούν να αξιοποιήσουν τεχνολογίες, οπλικά συστήματα, μεθοδολογίες κλπ, που αναπτύσσουν οι ένοπλες δυνάμεις για μικρές μονάδες επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλον (Small Units Operations  in urban terrain -SUO).
Επίσης, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για τις ψηφιακές μονάδες του μέλλοντος (digitized future forces) μπορούν να «μετουσιωθούν» σε συστήματα, τεχνολογίες και μεθοδολογίες για τις αστυνομικές δυνάμεις του μέλλοντος. Παρόμοιες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν αρχικώς στις ομάδες ειδικών αστυνομικών επιχειρήσεων (special operations police units) και αργότερα, τουλάχιστον ένα μέρος αυτών, θα περάσει στις ευρύτερες δυνάμεις επιβολής του νόμου (law enforcement forces).
Για παράδειγμα, οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων ανάπτυξης των digital soldiers of the future, όπως το “Land Warrior”, το “Objective Warrior” ή το ‘exotic’ “Future Warrior” πρόγραμμα  μπορούν να βρουν σημαντικές εφαρμογές στους αστυνομικούς του μέλλοντος, ίσως περισσότερες από ότι στους άντρες των ενόπλων δυνάμεων.
Το «πέρασμα» αυτό διευκολύνεται σημαντικά από το γεγονός ότι πολύ μεγάλο μέρος, ίσως το κύριο, των συστημάτων αυτών βασίζεται σε commercial of the shelf (COTS) technologies, οι οποίες μπορεί να αποκτηθούν από τον οποιοδήποτε.
Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα προγράμματα αυτά καθώς και διάφορα οπλικά συστήματα και τεχνολογίες, οι οποίες στο μέλλον μπορούν να βρουν σημαντικές δυνητικές εφαρμογές στις αστυνομικές δυνάμεις.



4.1.  Απαιτήσεις συστημάτων αστικού πολέμου

Μια μελέτη, διαρκείας έξι μηνών που διεξήχθει από την DARPA μελέτησε τα είδη των τεχνολογιών, τακτικών και γενικότερης μεθοδολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις αστικών περιοχών και κοστολόγησε την εφαρμογή τους.
Στα υποψήφια συστήματα που θα ήταν χρήσιμα για επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον (MOUT), περιλαμβάνονται αισθητήρες οι οποίοι θα μπορούν να «βλέπουν» πίσω από τοίχους και θα μπορούν να tag individuals ή οχήματα για στοχοποίηση (targeting), τρισδιάστατοι χάρτες, οι οποίοι θα δείχνουν τόσο υπόγειες δομές όσο και το εσωτερικό κτηρίων, συστήματα που θα εντοπίζουν και θα αδρανοποιούν νάρκες και παγίδες, βλήματα βαθιάς διείσδυσης για υπόγειους στόχους, μη φονικά όπλα, όπως ενεργειακά όπλα και χημικά.
Προηγούμενες προσπάθειες των Αμερικανών να ενισχύσουν τις ικανότητές τους να μάχονται σε πόλεις, επικεντρώνονταν σε βελτιώσεις των τακτικών μάχης.
Αντίθετα, αυτή η νέα προσπάθεια δίνει μεγάλη έμφαση στις πληροφορίες (intelligence), στην επιτήρηση και αναγνώριση και στην προσβολή ακριβείας από αποστάσεις (remote precision strike). Η νέα αυτή προσπάθεια δίνει έμφαση στην ανάπτυξη συστημάτων συλλογής πληροφοριών και ρομπότ διαφόρων διαμορφώσεων.
Mικρά UAV, που θα μπορούν να χώνονται μέσα στα κτήρια, να αιωρούνται και να πετάνε αθόρυβα, είναι πολύ σημαντικά για τις επιχειρήσεις στο μέλλον,

Επίσης και όπλα, όπως τουφέκια στρατιωτών, τα οποία θα μπορούν να πυροβολούν από γωνίες, με σκοπευμένα πυρά, χωρίς να χρειάζεται ο στρατιώτης να εκθέσει το κεφάλι του για να σημαδέψει.
Η DARPA δίνει επίσης έμφαση στην ανάπτυξη συστημάτων μοντελοποίησης και εξομοίωσης (modeling and simulation) για επιχειρήσεις σε αστικά περιβάλλοντα.
Για την ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού για τα συστήματα αυτά αλλά και για τη γενικότερη προσπάθεια για ανάπτυξη ειδικών συστημάτων και τακτικών για MOUT θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία από προηγούμενες επιχειρήσεις σε αστικά περιβάλλοντα, όπως το Στάλινγκραντ το 1943, η Μανίλα το 1945, η Βηρυτός το 1982, ή το Γκρόζνι το 1995.
Παρόμοια συστήματα χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις στο Ιράκ από την 4η Μεραρχία Πεζικού.


4.2.  Νανοτεχνολογία ψηφιακού αστυνομικού

Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων ψηφιοποίησης του αμερικανικού στρατεύματος ευελπιστούν ότι οι πρόοδοι στην νανοτεχνολογία θα επιτρέψουν σημαντική μείωση στο βάρος και τον όγκο των συσκευών που θα μεταφέρουν οι ψηφιακοί στρατιώτες στο χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 2020 – 2025, που θα έχουν ωριμάσει οι τεχνολογίες αυτές.

Η νανοτεχνολογία προβλέπει μηχανικές συσκευές σε επίπεδο κυττάρου ή μορίου (nano technology involves engineering at molecular level), έτσι ώστε να δημιουργηθούν υπερσμικρυμένα συστήματα αόρατα στο ανθρώπινα μάτι μεγάλης απόδοσης.

Ο στρατός και το MIT εγκαινίασαν από κοινού ένα νέο Ινστιτούτο για «Νανοτεχνολογίες Στρατιώτη» (Soldier Nanotechnology / ISN), μέσα στο 2003 για να προωθήσουν το πρόγραμμα Objective Force Warrior για την ανάπτυξη του Αμερικανού ψηφιακού στρατιώτη, το οποίο είναι η συνέχεια του σημερινού Land Warrior.
Οι νανοτεχνολογίες που θα αναπτυχθούν θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ελαφρών στολών με ενσωματωμένη θωράκιση υψηλής απόδοσης, εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, βιοχημική προστασία και ενεργό καμουφλάζ. Όλα αυτά σε ένα (all – in – one). O ναύαρχος (ε.α.) Arthur Cebrowski, επικεφαλής του Γραφείου για τη «Μεταμόρφωση» του Στρατεύματος (Office of Force Transformation) υποστήριξε ότι η απόδοση των Αμερικανών στρατιωτών στις πρόσφατες εκστρατείες περιοριζόταν από ογκώδεις στολές και εξοπλισμό.

Το πρόγραμμα του Objective Force Warrior επιδιώκει να μειώσει το βάρος και τον όγκο των συσκευών ενός στρατιώτη. Η εταιρεία General Dynamics’ Eagle Enterprise κέρδισε ένα συμβόλαιο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προβλέπει την καθοδήγηση της προσπάθειας για την ανάπτυξη μιας νέας ολοκληρωμένης συλλογής (integrated ensemble), η οποία θα ζυγίζει 22,6 κιλά, ή και λιγότερο για τους στρατιώτες του μέλλοντος και θα είναι έτοιμη για επιχειρησιακή χρήση το έτος 2010.
Η συλλογή αυτή (ensemble) περιλαμβάνει μια στολή με ενσωματωμένα (embedded) με ηλεκτρονικά συστήματα, ένα ενοποιημένο υπερσύστημα κράνους το οποίο αντικαθιστά περίπου 12 ξεχωριστά συστήματα και ένα «ρομποτικό μουλάρι» (robotic mule), δηλαδή ένα μη επανδρωμένο όχημα που θα κουβαλά βαριά αντικείμενα για λογαριασμό του στρατιώτη – αφέντη του.
Ωστόσο, η πραγματική επανάσταση στις τεχνολογίες του ψηφιακού στρατιώτη αναμένεται να προκύψει στο πλαίσιο του προγράμματος Future Warrior, όταν ελπίζεται να έχουν ωριμάσει οι νανοτεχνολογίες που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση συστημάτων ελαχίστου βάρους και όγκου στην στολή του στρατιώτη.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανάπτυξη των εξωτερικών ινών που αναφέρθησαν, τις οποίες μελετά το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ), που θα παίζουν τον ρόλο εξωτερικών μυών, κινούμενες από ηλεκτρικά ερεθίσματα (electric stimulus).
Αυτές οι τεχνητές «ίνες ενεργών μυών» (actuated muscle fibres), ή «εξωμύες» (exomuscles) μπορούν να λειτουργούν σε αρμονία με το μυικό σύστημα του στρατιώτη και θα μπορούν να αυξάνουν την αντοχή και τη δύναμη του στρατιώτη σε δραματικό βαθμό. Με άλλα λόγια, η στολή αυτή δεν θα είναι απλώς μια στολή αλλά ένα βιοκυβερνητικό σύστημα, το οποίο θα συνδυάζει ουσιαστικά ένα ρομποτικό σύστημα με τον άνθρωπο – στρατιώτη, δημιουργώντας ένα πολεμικό υβρίδιο ανθρώπου – μηχανής.
Επιπροσθέτως, ο στρατός οραματίζεται τη χρήση ενός «εξωσκελετού» (waist – down exoskeleton) που θα επιτρέπει στους στρατιώτες να μεταφέρουν και να χειρίζονται βαριά φορτία.
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία αναμένεται να προσφέρουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας νέου τύπου θωράκισης, που οι στρατιώτες θα φοράνε σαν «δεύτερο δέρμα» ή σαν ένα απλό ρούχο, αντί να διαθέτει πλάκες θωράκισης σε διάφορα μέρη του σώματος, τα οποία είναι βαριά και άβολα και οι στρατιώτες έχουν πολλές φορές την τάση να τα αφαιρούν ώστε να νοιώθουν άνετα.
Επιπροσθέτως, η νανοτεχνολογία μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία «δυναμικής θωράκισης» dynamic armour, δηλαδή υλικών που θα παραμένουν μαλακά και εύπλαστα (soft και flexible), έως ότου οι ενσωματωμένοι τους αισθητήρες εντοπίσουν τη λάμψη από έναν πυροβολισμό (muzzle flash), ή «κατανοήσουν» την πρόσκρουση του βλήματος πάνω τους, οπότε θα γίνονται σκληροί και άκαμπτοι για να απορροφήσουν την πρόσκρουση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα εμποδίζουν την κίνηση και την άνεση του στρατιώτη, δεδομένου ότι αυτός θα φορά ένα κανονικό ρούχο, το οποίο θα μετατρέπεται σε αντιβαλλιστικό θώρακα σε μηδενικό χρόνο αν έτσι απαιτηθεί. Ο Ned Thomas, καθηγητής του ΜΙΤ και διευθυντής του Institute of Soldier Nanotechnology, πήρε αυτήν την ιδέα από τους αερόσακους των αυτοκινήτων και αποκαλεί το σύστημα «αερόσακο για στρατιώτες».
Η ακαριαία μετάλλαξη του μαλακού ρούχου σε σκληρό θώρακα θα γίνεται με τη χρήση ενός υγρού που θα περιλαμβάνεται (inserted) σε μικροσκοπικά «κανάλια» των νημάτων (fabric) του. Το υγρό αυτό θα περιέχει μαγνητικά νανο-υλικά, τα οποία θα είναι αδρανή σε φυσιολογικές συνθήκες και θα ενεργοποιούνται από μαγνητικό πεδίο μετατρέποντας το υγρό σε συμπαγή θωράκιση.
Η ίδια στολή, χρησιμοποιώντας ταυτόσημα συστήματα μπορεί να διαθέτει ένα ενεργό - χαμελαιοντικό καμουφλάζ, το οποίο θα μιμείται το περιβάλλον (mimic the surroundings), ακόμη και καθώς ο στρατιώτης κινείται έτσι ώστε να γίνεται περίπου αόρατος.
Η έξυπνη στολή μπορεί επίσης να ενσωματώνει ένα σύστημα, που θα λειτουργεί πάλι με νανομηχανισμούς και το οποίο θα ελέγχει τα ζωτικά σημεία του στρατιώτη και θα μεταδίδει «πληροφορίες τραυμάτων» (injury information) σε μια ιατρική ομάδα.
Επίσης, οι νανοίνες (nanofibres), σε αρχική φάση, μπορούν να επιτρέψουν στον στρατό να μειώσει ογκώδεις, βαριές και άβολες στολές βιολογικής και χημικής προστασίας.
Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε δοκιμές επί του πεδίου διαφόρων σχεδιάσεων νέων στολών μάχης, πιο συμβατικών από τις φουτουριστικές που αναφέραμε.
Οι στρατιώτες των υπό ανάπτυξη ταξιαρχικών ταχείας αντίδρασης που θα βασίζονται στο τεθωρακισμένο Stryker (Stryker Brigades), πρέπει να αλλάξουν τις υπάρχοντες στολές τους μάχης, (Battledress Uniform / BDU), έτσι ώστε να διευκολυνθούν στις επιχειρήσεις τους, τόσο ως εποχούμενοι όσο και πεζοί.
Για παράδειγμα, η χρήση θώρακα (interceptor body armor) που πλέον είναι κάτι στάνταρ αδρανοποιεί τη χρήση από τις τσέπες από το χιτώνιο και κατά συνέπεια τις καθιστά περιττές.
Τα εργαστήρια του αμερικανικού στρατού στο Νάτικ της Μασσαχουσέτης (Natick Soldier Systems Center), βοηθούν στη σχεδίαση των νέων στολών.
Επίσης, ο αυστραλιανός στρατός προσπαθεί να ευθυγραμμίσει τις προσπάθειες για την ψηφιοποίηση των στρατιωτών του, που εξελίσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Wundurra με το πρόγραμμα Land Warrior των Αμερικανών και να αποκτήσει τεχνογνωσία από τους Αμερικανούς. Η συνεργασία αυτή στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων, αναμένεται να βελτιώσει τη δυνατότητα του αυστραλιανού στρατού να λειτουργεί από κοινού με τους Αμερικανούς στο μέλλον και ελπίζεται να προσφέρει εργασίες και εισαγωγή τεχνογνωσίας στην αυστραλιανή βιομηχανία.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ένα διευθυντικό στέλεχος του προγράμματος του Wundurra τοποθετήθηκε στο Γραφείο του προγράμματος Land Warrior στο Fort Belvoir, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Για τον Αυστραλό στρατιώτη του μέλλοντος ο Οργανισμός Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Defense Science and Technology Organisation / DSTO), αναπτύσσει ένα νέο όπλο το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό AUG της αυστριακής Steyer.
Επίσης, οι Αυστραλοί προωθούν τη δικτύωση των στρατιωτών τους με ρομποτικές πλατφόρμες, οι οποίες θα παρέχουν εικόνα στις οθόνες στα κράνη των στρατιωτών.
Στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Αυστραλού στρατιώτη, δίνεται μεγάλη έμφαση στην εργονομία, στην ανάπτυξη συστημάτων που θα αυξάνουν τα χαρακτηριστικό του stealth και θα τον βοηθούν να εντοπίζει απειλές ακόμη και σε μεγάλη απόσταση, να μεταφέρει φορτίο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση και να ισοκατανέμει το βάρος και τον όγκο του φόρτου του.

Πιθανές εφαρμογές σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την ΕΛ.ΑΣ- νανοτεχνολογία ψηφιακού αστυνομικού - Μέρος 2ο

Πιθανές εφαρμογές σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την ΕΛ.ΑΣ- νανοτεχνολογία ψηφιακού αστυνομικού - Μέρος 2ο
Το bloko.gr συνεχίζει παραθέτει το δεύτερο μέρος του τέταρτου κεφαλαίου αναφορικά με τις "Πιθανές εφαρμογές σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την Ελληνική Αστυνομία" από τη μεταπτυχιακή εργασία του αστυνομικού υποδιευθυντή Κώστα Φαβατά με θέμα "ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (S.O.F) ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ".
4.3.  Σύγχρονα οπλικά συστήματα αστυνομικής δράσης
       (φονικά και μη φονικά)

ARES-16 AMG-2/MCR
Tο συνδυασμένο όπλο των ειδικών επιχειρήσεων


To ARES-16 AMG-2/MCR (Assault Machine Gun-2/Mission Configurable Rifle) είναι ένα Πολυβόλο/Τυφέκιο ή το αντίστροφο! Εγώ θα το χαρακτήριζα σαν "¨Συνδυασμένο Αυτόματο Όπλο" αφού συνδυάζει χαρακτηριστικά 2 διαφορετικών όπλων.
Παρουσιάστηκε στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Υλικών Ειδικών Επιχειρήσεων (SOFIC) που έγινε τον Μάιο του 2012 στην Τάμπα της Φλόριντα, εκεί που είναι και το Στρατηγείο της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM).
 

Πρέπει ήδη να έχει κυκλοφορήσει μέσα στις ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών. Αυτό που ικανοποιεί είναι η απόδοση σε ισχύ πυρός με μικρό βάρος του όπλου.
Ζυγίζει 3,4 κιλά και ο ρυθμός βολής του φτάνει από 600 μέχρι 1000 φυσίγγια/λεπτό! Είναι διαμετρήματος 5,56 χιλ. x 45 χιλ. τυποποίησης ΝΑΤΟ. Το ωφέλιμο βεληνεκές του είναι 600 μέτρα με τα μεταλλικά σκοπευτικά.
Μπορεί να μετατραπεί, με αλλαγή κάννης, σε υποπολυβόλο, σε τυφέκιο ακριβείας με την προσθήκη σκοπευτικής διόπτρας και σε πολυβόλο με γεμιστήρα ή με δεσμίδα. Ο μοχλός πυρός και ασφαλείας έχει τρεις θέσεις, βολής κατά βολή, βολή  κατά ριπές και "SAFE". Δουλεύει με το σύστημα πίεσης των αερίων. Όπλο για όλες τις δουλειές!
Διαθέτει:
•    Διπλό Σύστημα τροφοδοσίας (γεμιστήρα / δεσμίδα)
•    Ρυθμιστή αερίων
•    Αναδιπλούμενο Μοχλό οπλίσεως αριστερά
•    Σύστημα ταχείας αλλαγής κάννης
•    Βάση προσαρμογής σκοπευτικών τύπου Picatinny
•    Πτυσσόμενο ή αναδιπλούμενο κοντάκιο
•    Προσθαφαιρούμενο δίποδα που χρησιμεύει πτυσσόμενος και σαν χειρολαβή
Μπορεί να πάρει όλων των ειδών τα πυρομαχικά, τους σιγαστήρες και τις σκοπευτικές διόπτρες που παίρνουν τα τυφέκια της σειράς Μ-16.

ΒΟΜΒΙΔΟΒΟΛΟ XM25

 

Το βομβιδοβόλο XM25 βάλει βομβίδες των 25 mm, οι οποίες  διαθέτουν ηλεκτρονικούς μικροεπεξεργαστές, οι οποίοι τους επιτρέπουν να ανατινάζονται στον αέρα (air burst) στο επιθυμητό σημείο πάνω από τις θέσεις καλυμένου πεζικού.
Το κανόνι του στρατού, το XM-25 είναι το όπλο που φυσάει κυριολεκτικά τους Ταλιμπάν από κρυψώνες τους και αντίστρεψε την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Το XM25 είναι το είδος του όπλου που ένα παιδί αρέσει να ονειρεύονται. Είναι βασικά ένας «έξυπνος," φιλικός προς το χρήστη, εκτοξευτής χειροβομβίδων.
Εκτοξεύει κατακερματιζόμενες χειροβομβίδες των 25 mm (με σοβαρότητα  καταστροφής μεγαλύτερη την 40 mm), με μετεγκατάσταση των δεδομένων στο μικροτσίπ που οποίο βρίσκεται σε κάθε φυσίγγιο, οι οποίες εκρήγνυνται σε μια προκαθορισμένη απόσταση. Και δεν χρειάζεται να είναι ένας καθηγητής μαθηματικών για να υπολογίσει την απόσταση. Το όπλο μιλάει στον εαυτό του και το λέιζερ μετράει και του ορίζει ουσιαστικά το σημείο που θα εκραγεί.
Έτσι, ας υποθέσουμε ότι είμαι ένας στρατιώτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα ελεύθερο σκοπευτή πίσω από ένα παράθυρο σε μια πόλη, ή βρίσκεται πίσω από κάποιο τοίχο, αρδευτικό αυλάκι ή ογκόλιθο.
Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να βάλει κτήρια με ένα καθαρό όπλο line-of-sight σαν ένα τυπικό αυτόματο τουφέκι και θα έκανε μόνο πολλή σκόνη, χωρίς να χτυπήσει κανείς.
Αυτό που χρειάζεται σε μια κατάσταση όπως αυτή (η οποία είναι πλέον πολύ συνηθισμένη στον αστικό πόλεμο) είναι ένα όπλο που μπορεί να σκοτώσει με ακρίβεια τον εχθρό που είναι ασφαλώς καλυμμένος.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι τα σπίτια που είναι χτισμένα από παχιά λάσπη ή σκυρόδεμα αποτελούν πολύ καλή κάλυψη.
Θα παρατηρήσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέχρι πρόσφατα συμβατικά διατιθέμενα βαριά οπλικά συστήματα είναι δύσχρηστα, σε μια εχθρική πόλη, χωρίς υποστηριχτικές δυνάμεις (π.χ πυροβολικού) όταν θέλεις να ελαχιστοποιήσεις τον αριθμό των θυμάτων, όπως έκαναν οι Ρώσοι στο Γκρόζνι στην Τσετσενία, ή αεροπορικές επιδρομές, όπως κάναμε στη Φαλούτζα.
Εάν σήμερα ο στρατός των μεγάλων δυνάμεων πραγματικά ήθελε να χρησιμοποιήσουν την πλήρη δύναμη πυρός τους, θα μπορούσαν να ισοπεδώσει  ολόκληρες πόλεις (κατοικημένες και μη περιοχές). Αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο.
Έτσι, σε αστικό περιβάλλον μάχης αυτό που χρειάζεται είναι ένα όπλο με μικρό βραχίονα (ένα όπλο που μπορεί να μεταφερθεί και λειτουργεί με ένα ή δύο στρατιώτες) με δύναμη πυρός αντίστοιχο με αυτό του πυροβολικού.
Αυτό ακριβώς είναι το XM25. Μοιάζει με ένα κοντόχοντρο κυνηγετικό όπλο, το οποίο φέρει πυρομαχικά με εκρηκτικό κέλυφος 25 χιλιοστών.
Όταν αυτά εκρήγνυται, θανατηφόρες μεταλλικές ταινίες διαχέονται σε μέγεθος  δωματίου και σε σχήμα σφαίρας. Όποιος βρίσκεται εντός κατά την πυροδότησή τους είναι νεκρός, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί και παράπλευρες απώλειες στον ευρύτερο χώρο.
Το θέαμα του λέιζερ στο XM25 μετρά την απόσταση από το στόχο και αφήνει στο χειριστή την επιλογή του σημείου που θα εκραγεί.
Έτσι σε αστικό περιβάλλον μπορούμε να ορίσουμε το ακριβές σημείο έκρηξης μεταλλικών θραυσμάτων εντός κτηρίων (με δυνατότητα επιλογής πάνω και πίσω από το στόχο).
Είναι το πιο θανατηφόρο όπλο στο οπλοστάσιο του αμερικανικού στρατού. Τα πρώτα πρωτότυπα έχουν ήδη κατασκευαστεί πριν από 5 χρόνια . Οι εξετάσεις πέρασαν και σύντομα επίσημα XM25 "ντεμπούτο" στο πεδίο της μάχης. Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα ισχυρό εργαλείο, είναι δίκαιο να πούμε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις έρχονται σε ένα νέο επίπεδο της φινέτσας. Θέλετε να δείτε πώς αυτός ο τύπος του όπλου και αυτό που το κάνει μοναδικό;
Το όπλο θα μπορεί να «μιλάει» σε κάθε βομβίδα, από τον βαλλιστικό υπολογιστή, διαμέσου ενός ηλεκτρονικού υπολογιστικού συστήματος, ενός τσιπ, που θα διαθέτει κάθε βομβίδα, έτσι ώστε να επιτυγχάνει μεγάλη ακρίβεια πλήγματος.
Το XM25 θα διαθέτει γεμιστήρα πέντε βομβίδων.
Οι βομβίδες των 25 θα είναι πιο γρήγορες από τις σημερινές των 40 mm και θα είναι πιο ευθυτενούς τροχιάς, από ότι οι σημερινές, βαλλιστικής τροχιάς των 40 mm.
Ωστόσο, πολλές φορές θα χρειάζεται πιο γρήγορο και, κυρίως, πιο φθηνό μαζικό και παρατεταμένο πυρ από ότι μπορεί να προσφέρει το νέο βομβιδοβόλο.
Για αυτές τις εφαρμογές, θα χρησιμοποιείται το νέο πενηντάρι πολυβόλο. Κάθε βολίδα του πολυβόλο στοιχίζει μόλις 2,5 δολάρια, αντί για 22 δολάρια, που θα στοιχίζουν οι βομβίδες των 25 mm, εξαιτίας του ενσωματωμένου chip.
Οι σημερινές βομβίδες των 40 mm που χρησιμοποιεί το βομβιδοβόλο M19 στοιχίζουν περίπου 16 δολάρια η μία. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του νέου πολυβόλου είναι ότι θα μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο απόθεμα των βλημάτων των 0,50΄΄, το οποίο αλλιώς θα οδηγούνταν στα σκουπίδια. 
Το όπλο έχει πολύ χαμηλή ανάκρουση και έτσι μπορεί να ρίχνει παρατεταμένες ριπές χωρίς πρόβλημα ευστάθειας.

ΤΥΦΕΚΙΟ ΧΜ8

Ο αμερικανικός στρατός προσδιορίζει τις τελικές λεπτομέρειες του νέου του τυφεκίου XM8, το οποίο επιδιώκεται να αρχίσει να αντικαθιστά το M – 16 και το M – 4 από το έτος 2005 και μετά. Ένα πρωτότυπο του νέου τυφεκίου αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του Καλοκαιριού, ώστε να αρχίσει δοκιμές.
Το νέο όπλο θα είναι ελαφρύτερο και πιο αξιόπιστο από τους προκατόχους του. Θα διατίθεται σε πολλές εκδόσεις, μεταξύ αυτών, μια κοντή έκδοση κομάντο, μια έκδοση επίλεκτου σκοπευτή (sharpshooter), μια έκδοση οπλοπολυβόλου, ενώ θα μπορεί να ενσωματώνει και βομβιδιβόλο στο μπροστινό του μέρος. Για ειδικές επιχειρήσεις, το όπλο μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να βάλει τη βολίδα 7,62 Χ 39 mm, που χρησιμοποιεί το AK – 47 Καλάσνικωφ.
Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να θέσει τέλος στο φιλόδοξο πρόγραμμα του OICW XM29, το οποίο είναι ιδιαίτερα ογκώδες και βαρύ, παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν να μειωθεί το βάρος του. Η τελευταία έκδοση παραμένει ακόμη τέσσερις λίβρες βαρύτερο από την απαίτηση των 14 λιβρών ανά όπλο.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναφέρουν ότι η τεχνολογία που θα μπορούσε να κάνει το όπλο επαρκώς ελαφρύ, απλώς δεν είναι έτοιμη σήμερα.
Ωστόσο, ο Στρατός των ΗΠΑ δεν έχει χάσει την αισιοδοξία του ότι θα μπορεί να θέσει σε υπηρεσία 22.000 ΧΜ29, ξεκινώντας από το έτος 2012.
Πάντως, από ότι φαίνεται το XM8 θα αποτελέσει το επόμενο όπλο του Αμερικανού στρατιώτη. Το όπλο εμφανίστηκε σε υπηρεσία στο Ιράκ σε πληρώματα αρμάτων μάχης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο του μοιάζει με αυτό του γερμανικού G – 36.
To ΧΜ8 αποτελεί στην πραγματικότητα τον «πυρήνα» του XM29, το οποίο είναι ένα σπονδυλωτό όπλο.


Ένα άλλο υπο μελέτη βομβιδοβόλο είναι το XM307, το οποίο θα μπορεί να βάλει έξυπνες air burst βομβίδες των 25 mm, μεγάλης εμβέλειας.
Το όπλο θα μπορεί να ρίχνει επίσης canister – style βομβίδες, λειτουργώντας ως ένα «υπερλειόκαννο» όπλο.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υποστηρίζουν ότι με την αλλαγή μόλις έξι απαρτίων του βομβιδοβόλου προκύπτει το νέο πολυβόλο. Ακόμη περισσότερο, τα βομβιδοβόλα θα μπορούν να μετατρέπονται σε πολυβόλα, πολύ γρήγορα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης, ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.


YΠΟΠΟΛΥΒΟΛΑ Ρ90 & ΜΡ7


 


Τα νέα υποπολυβόλα είναι ελαφρύτερα σε σχέση με τα παλαιότερα, χάρη στην ευρεία χρήση συνθετικών υλικών αλλά κυρίως χάρη στην ανάπτυξη μιας  νέας οικογένειας όπλων, όπως είναι το Βελγικό Ρ – 90 της εταιρείας FN Herstal και το Γερμανικό ΜΡ7 της Heckler & Koch.
Τα όπλα αυτά, ιδιαίτερα δε το πρώτο είναι ένα υβρίδιο μεταξύ τυφεκίου εφόδου και υποπολυβόλου που επιδιώκει να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα και των δύο. Και τα δύο αυτά όπλα «χτίστηκαν» γύρω από δύο βλήματα νέων διαμετρημάτων, του 5,7Χ28 για το P90 και του 4,6X30 για το ΜΡ7. Τα φυσίγγια αυτά χρησιμοποιούν βολίδες πολύ μικρού διαμετρήματος, κωνικού σχήματος, βελτιστοποιημένες για να διαπερνούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη και να εξαντλούν όλη την κινητική τους ενέργεια στο εσωτερικό του σώματος του στόχου, έτσι ώστε να μεγιστοποιούν το τραύμα αλλά και να αποφεύγεται το φαινόμενο της υπερδιάτρησης, δηλαδή της διάτρησης του σώματος του στόχου και της συνεπακόλουθης πιθανής προσβολής κάποιου άλλου πίσω από αυτόν, ο οποίος μπορεί να είναι φίλιο προσωπικό ή άμαχος.
Το προσόν αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αστικό περιβάλλον μάχης και γενικότερα σε «χαοτικό», «ασαφές» και «ρευστό» πεδίο μάχης, όπου οι εμπλεκόμενοι είναι χαοτικό αναμειγμένοι μεταξύ τους, όπως συμβαίνει ολοένα και περισσότερο σήμερα. Οι μικρού διαμετρήματος, μακρουλές, ελαφρές και μυτερές βολίδες ενώ μπορούν να διαπεράσουν πιο εύκολα την σκληρή θωράκιση ενός αλεξίσφαιρου γιλέκου σε σχέση με τις μεγαλύτερου διαμετρήματος, κοντύτερες, βαρύτερες και στρογγυλόσχημες βολίδες ενός υποπολυβόλου 9 Χ 19 Parabellum, μόλις εισέλθουν στα μαλακά μόρια του ανθρώπινου σώματος χάνουν την ευστάθειά τους και περιδινούνται μέσα στο σώμα προκαλώντας πολύ βαρύτερο και εκτεταμένο τραυματισμό σε σχέση με τις βολίδες 9 Χ 19 αλλά και τις πολύ βαρύτερες 5,56 και 7,62, οι οποίες έχουν την τάση να διατηρούν περισσότερο την ευθύγραμμη πορεία τους μέσα στο σώμα του στόχου, προκαλώντας ένα «καθαρό» τραύμα τύπου «τούνελ» και όχι τη μέγιστη δυνατή καταστροφή.
Έτσι, διαπερνούν το σώμα του στόχου διατηρώντας επαρκείς δυνατότητες θανατηφόρας προσβολής και κάποιου άλλου ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από τον στόχο, ακόμη και σε μεγάλη απόσταση. Μάλιστα πολλές φορές, ένα βλήμα που έχει εξέλθει από το σώμα ενός ανθρώπου είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τον δεύτερο άνθρωπο που θα προσβάλει εξαιτίας ότι έχει χάσει πλέον την ομαλή αεροδυναμική του πορεία με αποτέλεσμα σε αυτόν να τον χτυπήσει με «ατσούμπαλο» τρόπο και να προκαλέσει ένα εκτεταμένο και «άγαρμπο» τραύμα και όχι μια καθαρή τρύπα.
Φυσικά οι βολίδες των 9 Χ 19 διατίθενται και σε διαμορφώσεις που μεγιστοποιούν το τραύμα στο σώμα του στόχου, το stopping power και αποτρέπουν το φαινόμενο της υπερδιάτρησης, με κυρίαρχες φυσικά τις διαμορφώσεις Jacket Hollow Point (JHP).
Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση το τίμημα που πληρώνει κανείς είναι η μείωση μέχρι εξαφάνισης των δυνατοτήτων διάτρησης αλεξίσφαιρης θωράκισης, κάτι που δεν συμβαίνει με τις βολίδες των Ρ90 και ΜΡ7.

 

Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία βολίδων των 5,56 και 7,62 για πολεμικά τυφέκια, ειδικής σχεδίασης, οι οποίες μετά την προσβολή του σώματος του στόχου θα χάνουν γρήγορα την ευστάθειά τους και θα διαλύονται έτσι ώστε να μεγιστοποιούν το τραύμα στον στόχο.
Σχετικές προσπάθειες έχει καταβάλει πολύ η Γερμανική εταιρεία Heckler & Koch. Εντούτοις και υπάρχουν επαρκή και πλήρη συμπεράσματα αναφορικά με τη συμπεριφορά των βολίδων αυτών σε επιχειρησιακό περιβάλλον.
Φυσικά σήμερα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των βολίδων νέων διαμετρημάτων που χρησιμοποιούν το Ρ90 και το ΜΡ7.  Τα βλήματα αυτής της κατηγορίας διατηρούν τις κινηματικές τους επιδόσεις σε αποστάσεις της τάξεως των εκατό (100) με διακόσια (200) μέτρων και στη συνέχεια τις χάνουν απότομα. Δεν έχουν δηλαδή το βεληνεκές των όπλων με στάνταρ διαμέτρημα ΝΑΤΟ 5,56 και πολύ περισσότερο των παλαιοτέρων 7,62.
Κατά συνέπεια δεν είναι κατάλληλα για περιβάλλον συγκρούσεων σε μεγάλες αποστάσεις, όπως είναι το ορεινό περιβάλλον.
Επισημαίνεται ότι ακόμη και το διαμέτρημα 5.56 του ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί ανεπαρκές στα εδάφη του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Αμερικανών στρατιωτών με αντάρτες Ταλιμπάν.
Από την άλλη, είναι υπεραρκετό για συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον, σε δάση και ζούγκλες αλλά και στο μεγαλύτερο φάσμα των εμπλοκών σε ανοιχτούς χώρους.
Επισημαίνεται ότι, έτσι και αλλιώς, το μεγάλο βεληνεκές είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από στρατιώτες επαρκώς εκπαιδευμένους στο αντικείμενο της σκοποβολής, ιδιαίτερα υπό συνθήκες μάχης, στους οποίους φυσικά και δεν εντάσσονται οι έφεδροι Έλληνες στρατιώτες, όπως και η μεγαλύτερη πλειοψηφία των επαγγελματιών στρατιωτών.

Αντιθέτως, τα όπλα όπως το Ρ90 και το ΜΡ7 είναι πολύ εύχρηστα και εύκολα αξιοποιήσιμα ακόμη και από στρατιώτες με μικρή εξοικείωση σε αυτά, χάρη στην πολύ μικρή τους ανάκρουση και τα εργονομικά σκοπευτικά τους.
Τα νέα φορητά όπλα, γενικότερα, έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολα και απλά στην χρήση και να προβληματίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο τους χρήστες τους, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από δεξιόχειρες όσο και από αριστερόχειρες στρατιώτες.
Επισημαίνεται ότι τα «κλασικά» τυφέκια και υποπολυβόλα είναι ρυθμισμένα ώστε να εκτοξεύουν τους απορριπτόμενους κάλυκες προς τα δεξιά, με αποτέλεσμα ένας που τοποθετούσε το όπλο του κατά τη βολή στην αριστερή πλευρά του προσώπου του να είχε πρόβλημα. Επίσης, η εκτόξευση καυτών καλύκων στο πλάι μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον διπλανό μαχητή του στρατιώτη.
Γι’ αυτό, τα νέα όπλα είναι σχεδιασμένα ώστε να ρυθμίζονται σχετικά με την κατεύθυνση που θα εκτοξεύουν τους κάλυκες, ενώ για ορισμένα, όπως το Ρ90 οι σχεδιαστές του έχουν επιλέξει να εκτοξεύει τους απορριπτόμενους κάλυκες προς τα κάτω. Βέβαια, η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει και κριτική σύμφωνα με την οποία θα δημιουργηθούν έτσι σοβαρά προβλήματα κατά την επιχειρησιακή χρήση του όπλου, αν ο στρατιώτης που το χρησιμοποιεί θα χρειαστεί να εκτελέσει βολή από θέση εκ  του πρηνηδόν, δηλαδή ξαπλωμένος.
Ωστόσο, η FN κατά τη διάρκεια επανειλημμένων δοκιμών και επιδείξεων του όπλου έδειξε ότι τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται. Στο Ρ90 ο γεμιστήρας τοποθετείται στο πάνω μέρος του όπλου και κατά μήκος αυτού, έτσι ώστε να προκύπτει ένα όσο το δυνατόν πιο «συμπαγές» σχήμα, χωρίς «εξογκώματα», ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά και η επιχειρησιακή χρήση του όπλου και να αποφεύγονται τα παρατράγουδα. Πάντως, η τοποθέτηση του γεμιστήρα στο Ρ90 και κυρίως η αναχορηγία του με φυσίγγια απαιτεί ειδική εξοικείωση. 
Επίσης, όπλα όπως το Ρ90 και το ΜΡ7, χάρη στο νέο τους διαμέτρημα είναι σε θέση να μεταφέρουν γεμιστήρες με πολύ μεγαλύτερο αριθμό φυσιγγίων σε σχέση με τα παλαιότερα τυφέκια και υποπολυβόλα και συγκεκριμένα 50 για το Ρ90 και για το ΜΡ7.
Ήδη οι ειδικές δυνάμεις τόσο του Στρατού, όσο και των υπηρεσιών ασφαλείας, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο, έχουν υιοθετήσει το Ρ90 ως βασικό τους όπλο και αυτή αποτελεί απλώς την αρχή.

Στο σημείο αυτό να επαναλάβουμε ότι όπλα όπως το Ρ90 και κυρίως όπως το ΜΡ7 είναι :


-    Μικρού βάρους.
-    Μικρού μεγέθους.
-    Εύκολα στη χρήση.
-    Με μικρή ανάκρουση.
-    Μεγάλο μεταφερόμενο όγκο πυρός.
-    Με πυρομαχικά μικρού βάρους.

Έτσι λοιπόν είναι τα ιδανικά όπλα για μικρόσωμους, περιορισμένης μυικής δύναμης και αντοχής ανθρώπους και χρήστες ελλιπούς εκπαίδευσης. Κατά συνέπεια είναι τα ιδανικά όπλα για στρατούς, παραστρατιωτικές οργανώσεις και αντάρτικα σώματα στην Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα δε για αυτούς που χρησιμοποιούν μικρά παιδιά στις τάξεις τους. Με άλλα λόγια, η πιθανή διάδοση των όπλων αυτών στις παράνομες αγορές του Τρίτου Κόσμου, κάτι περίπου βέβαιο σε ορίζοντα μερικών δεκαετιών θα επιδεινώσει αυτό το τεράστιο και παραγνωρισμένο πρόβλημα της διάδοσης μικρών φορητών όπλων στις ταραγμένες περιοχές του τρίτου κόσμου. Επίσης, ανεξαρτήτως αν αυτό κρίνεται ως θετικό ή αρνητικό από διαφόρους, οι δυνατότητες σύγκρουσης αντάρτικων και παραστρατιωτικών δυνάμεων με στρατούς της Δύσης θα αυξηθεί από την πιθανή ένταξη στο οπλοστάσιό τους παρόμοιων όπλων.

Τέλος, το μικρό μέγεθος και βάρος όπλων σαν το Ρ90 και κυρίως σαν το ΜΡ7 τα καθιστούν ιδανικά συστήματα για ενέργειες αντάρτικου πόλης αλλά και για εγκληματική δραστηριότητα σε περιβάλλον πόλεων, όπως φυσικά και για κατασταλτική δράση από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων.  

Πιθανές εφαρμογές σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την ΕΛ.ΑΣ, Λειόκαννα και μη φονικά όπλα

Πιθανές εφαρμογές σύγχρονων οπλικών συστημάτων από την ΕΛ.ΑΣ, Λειόκαννα και μη φονικά όπλα
Παραθέουμε σήμερα το προτελευταίο μέρος από από τη μεταπτυχιακή εργασία του αστυνομικού υποδιευθυντή Κώστα Φαβατά με θέμα "ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (S.O.F) ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ".
ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ ΟΠΛΑ 

Τα λειόκαννα όπλα είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένα στη
χώρα μας, όσον αφορά τις δυνατότητές τους, θεωρούμενα ως όπλα «Β΄ Κατηγορίας», ικανά για κυνήγι «Β΄ Κατηγορίας», μιας και για κυνήγι Α΄ Κατηγορίας, δηλαδή για μεγάλα θηράματα και για μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούνται ραβδωτά κυνηγετικά όπλα, τα οποία στην Ελλάδα και μόνον είναι απαγορευμένα, ενώ επιτρέπονται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, Δυτική και Ανατολική και στα περισσότερα μέρη του κόσμου.


Ωστόσο, τα λειόκαννα όπλα έχουν και ιδιαίτερα σημαντικές επιχειρησιακές εφαρμογές, ιδιαίτερα στο σημερινό επιχειρησιακό περιβάλλον των πόλεων. Αρχικώς, να υπενθυμίσουμε ότι ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί λειόκαννα όπλα σε πολεμικές επιχειρήσεις ήδη από τον 19ο αιώνα και συνεχίζει μέχρι σήμερα χωρίς καμία διακοπή.
Στο Βιετνάμ σε κάθε ομάδα μάχης υπήρχε και ένας στρατιώτης που χρησιμοποιούσε επαναληπτικό λειόκαννο όπλο χειροκίνητης ενέργειας (χράπα χρούπα), το οποίο χρησιμοποιούταν ως όπλο υποστήριξης ομάδας, «ψεκάζοντας» με σκάγια τη ζούγκλα.
Να επισημάνουμε ότι μια βολή από λειόκαννο όπλο, ακόμη και αν χρησιμοποιεί «ψιλά» σκάγια, μικρού διαμετρήματος, το πιο πιθανόν είναι να προκαλέσει πολύ βαρύτερα και φονικότερα τραύματα από μια βολή πολεμικού όπλου.
Επίσης, μια βολή λειόκαννου όπλου είναι πολύ πιο αποτελεσματική όσον αφορά την άμεση αδρανοποίηση και την ανάσχεση ενός αντιπάλου (stopping power) σε σχέση με τη βολή ενός πολεμικού όπλου σε κοντινές αποστάσεις, με αποτέλεσμα τα λειόκαννα να καθίστανται ιδιαίτερα ελκυστικές επιλογές για συγκρούσεις σε κλειστούς χώρους και σε αστικές περιοχές.
Μια βολή λειόκαννου όπλου είναι πιο δύσκολο να χάσει τον στόχο της, μιας και τα σκάγια απλώνονται και δημιουργούνται μια σφαίρα πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από μια βολίδα.
Σε μεγαλύτερες αποστάσεις, της τάξης 50 με 200 μέτρα, τα εκτοξευόμενα «σύννεφα» από σκάγια μεγιστοποιούν την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος αντίπαλος.
Η προσβολή βέβαια από μεμονωμένα σκάγια δύσκολα μπορεί να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στον στόχο, πλην όμως μπορεί να τον τραυματίσει αρκετά ώστε να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τη μάχη ή να περιορίσει δραστικά τη μαχητική του ικανότητα και κυρίως τη θέλησή του για μάχη. Ακόμη, τα πυρά σύννεφα από σκάγια που προέρχονται από λειόκαννα όπλα μπορεί να έχουν ισχυρό ψυχολογικό παραλυτικό πλεονέκτημα που να καθηλώσει τους αντιπάλους.
Επιπλέον, τα λειόκαννα όπλα μπορούν να εκτοξεύσουν μεγάλη ποικιλία πυρομαχικών, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και πυρομαχικά ειδικών εφαρμογών, όπως μπορεί να είναι μη φονικά πυρομαχικά (ελαστικά σφαιρίδια μικρού διαμετρήματος, δακρυγόνα βλήματα κλπ), εκρηκτικά και εμπρηστικά βλήματα, φυσίγγια καταστροφής κλειδαριών για τη βίαιη άνοιξη θυρών, διασποράς μικρών βελών (flechetes) κλπ, κάτι που δεν συμβαίνει με τα ραβδωτής κάνης τυφέκια.
Αφήνοντας κατά μέρος τα μη φονικά και μειωμένης φονικότητος πυρομαχικά, τα οποία θα εξετάσουμε στη συνέχεια σε ειδικό κεφάλαιο, να αναφέρουμε ότι τα λειόκαννα όπλα, παρόλη τη μεγάλη διασπορά των βλημάτων τους, θεωρούνται όπλα εστιασμένης φονικότητας, μιας και τα φονικά τους αποτελέσματα περιορίζονται δραστικά αν διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιηθούν ψιλά σκάγια και φυσίγγια διασποράς χωρίς τη χρήση συγκεντρωτήρα.
Άρα, η χρήση τους ενδείκνυται για την αδρανοποίηση ατόμων σε περιοχές που σε κοντινή απόσταση από αυτά υπάρχει φίλιο προσωπικό ή άμαχοι (εγκληματίες, τρομοκράτες και αθώοι πολίτες όσον αφορά τις εφαρμογές ασφαλείας).
Επίσης, τα σκάγια έχουν μικρότερους κίνδυνους πρόκλησης τραυματισμών φίλιων και άσχετων ατόμων από εξοστρακισμούς σε σχέση με τις βολίδες ραβδωτών όπλων, ιδιαίτερα δεν αν τα φυσίγγια είναι κατασκευασμένα από μολύβι και όχι από ατσάλι, έτσι ώστε να πολτοποιούνται πάνω στην επιφάνεια πρόσκρουσης και να μην εξοστρακίζονται. Στα μειονεκτήματα των λειόκαννων όπλων, εκτός από το μικρό βεληνεκές και τη μεγάλη διασπορά, που ήδη εξετάστηκαν και τα οποία υπό ορισμένες συνθήκες αποτελούν πλεονέκτημα, περιλαμβάνεται η αδυναμία τους να διατρήσουν αλεξίσφαιρους θώρακες.
Τα λειόκαννα όπλα δεν μπορούν βέβαια πολύ δύσκολα μπορεί να αποτελέσουν τον κύριο οπλισμό μιας ομάδας πεζών μαχητών, ακόμη και σε αστικό περιβάλλον, ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό δευτερεύον όπλο, είτε αποτελώντας το κύριο όπλο κάποιου ή κάποιων μελών της ομάδας, είτε συνδυασμένα με το κύριο όπλο των στρατιωτών. Το γεγονός της ανάπτυξης ελαφρών και σπονδυλωτών όπλων, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, τα οποία είτε έχουν μετατραπεί ώστε να συνδυάζονται με άλλα όπλα, όπως το αμερικανικό Μ4 είτε έχουν σχεδιαστεί εξαρχής έτσι, όπως το βελγικό της FN διευκολύνει κατά πολύ αυτόν τον συνδυασμό.

Σε αυτήν την περίπτωση αυξάνονται σημαντικά οι εξής ικανότητες των στρατιωτών :
-    Γενική φονικότητα.
-    Εστιασμένη φονικότητα.
-    Ικανότητα σύγκρουσης σε κλειστούς χώρους.
-    Εκπομπή καθηλωτικών πυρών.
-    Πιθανότητα προσβολής του στόχου, έστω και με μεμονωμένα σκάγια.
-    Ταχεία αδρανοποίηση και ανάσχεση του στόχου, έτσι ώστε να μην προλάβει να εκπέμψει ανταποδοτικά πυρά.
-    Πιθανό ψυχολογικό πλεονέκτημα έναντι του εχθρού, δεδομένων των βαρύτερων στις περισσότερες περιπτώσεις, τραυμάτων που προκαλούν «μπαταριές» από σκάγια, σε σύγκριση με μεμονωμένες βολίδες λειόκαννων πολεμικών τυφεκίων ή υποπολυβόλων.
-    Χρήση πυρομαχικών ειδικών εφαρμογών.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΘΕΡΜΟΒΑΡΙΚΑ ΟΠΛΑ


Ο αμερικανικός στρατός δείχνει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα θερμοβαρικά όπλα.
Η σχετική έρευνα διεξάγεται από το αρμόδιο γραφείο για τα προγράμματα εξοπλισμού του Αμερικανού στρατιώτη (program office for Soldier Weapons), το οποίο ανέπτυξε μια βομβίδα των 40 mm με θερμοβαρική γόμωση, η οποία καλείται XM1060 και βάλεται από εκτοξευτή βομβίδων M203. Η νέα αυτή βομβίδα κατασκευάζεται από την εταιρεία Ensign Bickford Aerospace and Defense.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του σχετικού προγράμματος 1.606 θερμοβαρικές βομβίδες κατασκευάστηκαν και στάλθηκαν στο Αφγανιστάν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα για εκπαιδευτικούς λόγους και δοκιμάστηκαν από στρατιώτες της Combined Joint Task Force 180.
Θερμοβαρική κεφαλή διαθέτει και η έκδοση AGN – 114N Hellfire, η οποία δοκιμάστηκε στον πρόσφατο πόλεμο στο Ιράκ.
Η έκρηξη προκαλεί φαινόμενο υπερπίεσης (overpressure effect), που είναι εξαιρετικά φονικό σε κλειστούς χώρους.
Οι θερμοβαρικές βομβίδες ΧΜ 1060 είναι εξαιρετικά πιο φονικές από τις στάνταρ βομβίδες, όσον αφορά τους ανθρώπους, έχοντας ευρύτερη φονική ζώνη, ενώ είναι λιγότερο καταστρεπτικές για κτήρια.
Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2003 δοκιμάστηκε μια νέα θερμοβαρική βομβίδα των 25 mm, εκρηγνυόμενη στον αέρα (air – burst) η οποία θα βάλεται από το XM307 Advanced Crew Served Weapon.


ΜΗ ΦΟΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Μη θανατηφόρα όπλα διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο σε αποστολές σε όλο το φάσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο σκοπός της κοινής μη θανατηφόρα όπλα Προγράμματος είναι η παροχή warfighters μια οικογένεια των μη-θανατηφόρο οπλικά συστήματα με μια σειρά από δυνατότητες σε όλο το φάσμα των απειλών και κρίσεων.

Το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α ορίζει μη θανατηφόρα όπλα, όπως συσκευές όπλα, πυρομαχικά και τα οποία έχουν σχεδιαστεί ρητά και κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση αμέσως στοχευμένες προσωπικού ή υλικού, με παράλληλη ελαχιστοποίηση των θανάτων, μόνιμο τραυματισμό του προσωπικού και ανεπιθύμητη υλικές ζημιές στην περιοχή-στόχο ή το περιβάλλον .
Τα μη θανατηφόρα όπλα που προορίζονται να έχουν αναστρέψιμες επιπτώσεις στο προσωπικό και υλικό και έχουν σχεδιαστεί και χρησιμοποιούνται για την επίτευξη στρατιωτικών στόχων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τα ανθρώπινα θύματα ή υλικές ζημιές και τον εξοπλισμό.
Θα λέγαμε ότι αυξάνουν τη δυνατότητα των σχετικών τεχνολογιών και συστημάτων να βρουν εφαρμογές στον τομέα της αστυνόμευσης και της κρατικής καταστολής.
Τα μη φονικά όπλα, τόσο ως προς τις στρατιωτικές όσο και τις αστυνομικές εφαρμογές τους, θα εξεταστούν στο ευρύτερο πλαίσιο της αντίληψης περί δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων (στρατιωτικών και αστυνομικών) και σε συνδυασμό με τη μεταβαλλόμενη πρωτογενή ανθρωπογεωγραφία του πλανήτη, κυρίαρχο στοιχείο της οποίας είναι η δημιουργία του γεωσυστήματος των μεγαπόλεων και της κρίσιμης υποδομής (critical infrastructure).
    Η χρήση μη φονικών όπλων στις αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια εφαρμογής εστιασμένης και όχι διάχυτης προβολής ισχύος, μείωσης κινδύνου πρόκλησης παράπλευρων απωλειών και αποφυγής ψυχολογικών συνεπειών.
Στην πολύπλοκη πολεμική εξίσωση του 21ου αιώνα τα μη φονικά όπλα παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Έχουμε ήδη αναφέρει τους περιορισμούς που επιφέρουν στην αλόγιστη χρήση φονικής βίας οι ευαισθησίες της κοινής γνώμης και η σημασία που παίζουν οι ευαισθησίες αυτές στη λήψη αποφάσεων στις δημοκρατικές κοινωνίες αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις στους στρατιώτες. Αφήνοντας κατά μέρος τη χρήση μη φονικών συστημάτων για την καταστολή ταραχών και ελέγχου βίαιου πλήθους, σε πολλές περιπτώσεις, τα αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα ιδιόρρυθμο υβρίδιο βίαιου πλήθους αμάχων, οπλισμένων με σχετικά ακίνδυνα μέσα, όπως είναι πέτρες, ξύλα ή βόμβες μολότωφ, μέσα από το οποίο να ξεπηδούν άτομα οπλισμένα με τυφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες, φορητούς εκτοξευτές ρουκετών κλπ. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είναι σε θέση να εκπέμψουν αποτελεσματικά κατασταλτικό πυρ, το οποίο όμως δεν θα είναι φονικό.
Επίσης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, όπως είναι οι επιθέσεις αυτοκτονίας με αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά ή και από πεζούς ζωσμένους εκρηκτικά πάνω σε αμερικανικές περιπόλους, φυλάκια και μπλόκα πολλές φορές δεν είναι εφικτός ο ασφαλής διαχωρισμός του τρομοκράτη από τον άσχετο εγκαίρως και έτσι υπάρχει το πρόβλημα της επιλογής είτε της εκπομπής φονικού πυρός ενός αυτοκινήτου το οποίο μπορεί να μεταφέρει αθώους πολίτες ή της αδράνειας με αποτέλεσμα να φθάσει πολύ κοντά το ύποπτο αυτοκίνητο ή άτομο έτσι ώστε αν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας να μην υπάρχει χρόνος για την αντιμετώπισή του.
Άρα απαιτούνται συστήματα τα οποία να επιτρέπουν στους στρατιώτες να εκπέμπουν «ανέμελο πυρ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται (‘careless fire’), δηλαδή κατασταλτικά πυρά που θα αδρανοποιούν αλλά δεν θα σκοτώνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τους υπόπτους, ούτε θα τους δημιουργούν σοβαρές βλάβες.
Όπως θα φανεί στη συνέχεια τα περισσότερα από τα μη φονικά συστήματα μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο ή σοβαρές βλάβες σε πολλές περιπτώσεις.
Τα μη φονικά συστήματα μπορεί, grosso modo, να χωριστούν σε δύο κατηγορίες.
Σε αυτά που στοχεύουν ανθρώπους και σε αυτά που στοχεύουν οχήματα ή συσκευές.
Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται αυτά που αποσκοπούν στην αδρανοποίηση του ανθρώπου – στόχου με άμεσο πλήγμα, είτε με κάποιο υλικό βλήμα είτε με ενεργειακή εκπομπή και σε αυτά που αποσκοπούν στην ακινητοποίησή του, όπως είναι αφροί ακινητοποίησης (foams) ή υπερκολλητικές ουσίες (super foams).
Τα μη φονικά όπλα μπορούν να βρουν και ιδιαίτερα σημαντικές τακτικές εφαρμογές στο πεδίο της μάχης και διακρίνονται στα κάτωθι είδη :

    ♦  Ακουστικά µη φονικά όπλα, τα οποία προκαλούν προσωρινή κώφωση.
♦  Μικροβιακά µη φονικά όπλα, δηλαδή ουσίες που παραλύουν προ-σωρινά τον άνθρωπο.
    ♦   Ηλεκτρομαγνητικά µη φονικά όπλα, που επεμβαίνουν στα νευρικά συστήµατα στήριξης του ανθρώπινου σώµατος.
♦  Μη φονικά όπλα κινητικής δύνα¬μης, που χρησιµοποιούν κινητική δύναµη και απλά ρίχνουν κάτω τον στόχο µε τη µετάδοση ικανο¬ποιητικής ορµής στο σώµα, προκειµένου ο προσβαλλόµενος να ζαλιστεί σο¬βαρά.
♦   Οπτικά µη φονικά όπλα (lazer), που προκαλούν προσωρινή τύφλωση.

Στα ηλεκτρομαγνητικά όπλα υπάγονται τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας και είναι όπλα που εκπέμπουν ενέργεια σε ένα στόχο κατεύθυνση χωρίς την βοήθεια ενός βλήματος.
Υποκατηγορίες των όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας είναι τα όπλα δέσμης, σωματιδίων και τα ηχητικά όπλα.
.