Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Δουλεύοντας για ένα άδειο (αλεξίσφαιρο) γιλέκο

Τα γραφεία του Σωματείου Εργαζομένων Φύλαξης Ελλάδας (ΣΕΦΕ) είναι σε καθημερινή βάση γεμάτα. Εδώ έρχονται άνθρωποι που εργάζονται ως σεκιούριτι σε τράπεζες, καταστήματα, νοσοκομεία, συνοδοί σε χρηματαποστολές, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», σε ιδιωτικές κατοικίες κ.ο.κ. Ερχονται γιατί έχουν να καταγγείλουν κάτι ή να ενημερωθούν για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματά τους. Ανάμεσά τους και
άνθρωποι που λίγα χρόνια ή ακόμη και μήνες πριν δεν είχαν ποτέ φανταστεί τον εαυτό τους με το χαρακτηριστικό μαύρο μπουφάν με τα ραμμένα διακριτικά και με ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο που συνήθως δεν είναι συμβατό με τις διαστάσεις τους· οι περισσότεροι για να το αποκτήσουν υποχρεώθηκαν να καταβάλουν ένα ποσό ως εγγύηση, προϋπόθεση για να αναλάβουν υπηρεσία!   
Περίπου 70.000 άνθρωποι  αυτή τη στιγμή στη χώρα ως σεκιούριτι, σύμφωνα με το ΣΕΦΕ. Ασκούν το επάγγελμα μόνιμα ή περιστασιακά. Αρκετοί είναι άνεργοι. Και, όπως φαίνεται, ελάχιστοι μπορούν να δηλώσουν ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους. Εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι για μήνες, συμβάσεις που δεν τηρούνται, σπάσιμο των τριών βαρδιών του 24ώρου σε δύο - εξυπακούεται χωρίς την πληρωμή υπερωριών -, εταιρείες που εμφανίζουν ως νόμιμο εκπρόσωπο κάποιον υπερήλικο τρόφιμο γηροκομείου ώστε, ακόμη και αν αποκαλυφθούν οι παρανομίες τους, ουσιαστικά να μην μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις, άλλες εταιρείες που ανήκουν σε απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. εξασφαλίζοντας έτσι ασυλία για τη δραστηριότητά τους. Είναι ο κόσμος των εταιρειών φύλαξης στην Ελλάδα, λένε όσοι τον γνωρίζουν από μέσα, με ή χωρίς κρίση, η οποία απλώς επιδείνωσε αυτά τα φαινόμενα.    
«Ισως ακριβώς και λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν σήμερα παρουσιάζει τέτοια κινητικότητα το επάγγελμα. Αγγελίες για δουλειά και θέσεις εργασίας υπάρχουν. Το ζήτημα είναι υπό ποιες συνθήκες θα βρεθείς να δουλεύεις. Κατά κάποιον τρόπο αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα που έχουν και οι καθαρίστριες, απλώς σε αυτό το επάγγελμα η πλειονότητα είναι άντρες» λέει ο Παναγιώτης, ο οποίος έχει περίπου δέκα χρόνια στον χώρο.  
Οπως συμβαίνει και στις εταιρείες που ασχολούνται με τον καθαρισμό μεγάλων κτιρίων και εγκαταστάσεων (σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις διατηρούν ταυτόχρονα υπηρεσίες καθαρισμού και σεκιούριτι), μεγάλο κομμάτι του πελατολογίου των εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης είναι οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου. «Η επίκληση των οφειλών από το Δημόσιο είναι από τις αγαπημένες "καραμέλες" των εργοδοτών» σχολιάζει ο Βασίλης Χατζηδάκης, ο οποίος εργάζεται ως υπάλληλος σεκιούριτι για πολλά χρόνια. «Πρόσφατα έφυγα από εταιρεία που είχε αναλάβει τη φύλαξη μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Απασχολούσε περίπου 30 άτομα για αυτή τη δουλειά. Ημασταν απλήρωτοι για μήνες δεχόμενοι την εξήγηση ότι το νοσοκομείο οφείλει στον εργολάβο χρήματα. Τελικά ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι η εταιρεία σεκιούριτι είχε εξοφληθεί κανονικά».
Λίγες εξαιρέσεις   Η γενική εντύπωση που επικρατεί είναι ότι, πέρα από δύο-τρεις εταιρείες που αποτελούν το ελληνικό παρακλάδι πολυεθνικών και όπου οι νόμιμες (αλλά κουτσουρεμένες λόγω μνημονίων) αποδοχές καταβάλλονται κανονικά και στην ώρα τους, οι κακές συνθήκες εργασίας και οι προβληματικές πληρωμές είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στον κλάδο. «Μάλιστα, επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν εισέλθει αρκετοί καινούργιοι άνθρωποι στο επάγγελμα, δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες στους "αεριτζήδες" του χώρου. Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες που αφήνουν το προσωπικό τους απλήρωτο ελπίζοντας ότι ο εργαζόμενος θα φύγει χωρίς να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα και ύστερα θα αντικατασταθεί από τον επόμενο που θα κάνει το ίδιο» εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΦΕ Γιώργος Σκανιακός. «Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ακόμη πιο θρασείς αφού προσλαμβάνουν με την προϋπόθεση πως θα καθυστερούν στις πληρωμές τους - κάτι που ανακοινώνουν στον εργαζόμενο - για ένα τρίμηνο. Συνήθως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Δυστυχώς, με τις συνθήκες φόβου που επικρατούν παντού, είναι δύσκολο να πείσεις τον εργαζόμενο να προχωρήσει σε μια καταγγελία. Κάποιοι φοβούνται ότι θα στιγματιστούν και δεν θα βρίσκουν πουθενά δουλειά. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει ούτε το προσωπικό ούτε πολλές φορές τη διάθεση να κάνει κάτι για όλα αυτά».
Πριν από λίγες εβδομάδες ο τελικός Κυπέλλου του μπάσκετ σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια. Η διακοπή, η εκκένωση του γηπέδου από τους θεατές που ακολούθησε, η μετέπειτα παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης που ζήτησε ένορκη διοικητική εξέταση για τις παραλείψεις της Αστυνομίας είναι γνωστά. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάστηκαν ως σεκιούριτι εκείνη την ημέρα στο γήπεδο του Ελληνικού «το κάναμε χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, απλά και μόνο για ένα μεροκάματο και με το δέλεαρ του να δούμε το παιχνίδι» λέει ο «Λάμπρος», ένας από τους τυχερούς - άτυχους της συγκεκριμένης ημέρας. Δηλώνει προσωρινός στον χώρο, «όσο όμως δεν βρίσκω κάτι καλύτερο, τουλάχιστον η φύλαξη σε αθλητικές αναμετρήσεις είναι ένας τρόπος να γυρίσεις με κάποια χρήματα σπίτι σου».  
Αδεια εργασίας   Η εξαπάτηση ξεκινάει από την κατάρτιση  Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου να μπορεί να εργαστεί κανείς νομίμως ως σεκιούριτι απαιτείται η σχετική άδεια, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. «Κοστίζουν από 350 ως 600 ευρώ» εξηγεί ο κ. Σκανιακός. «Και εδώ όμως τίθεται το ζήτημα της αξιοπιστίας καθώς έχουν εμφανιστεί και περιπτώσεις ΚΕΚ που, χωρίς να συνεργάζονται με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, φορέα που υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, διοργανώνουν τα σχετικά μαθήματα. Ετσι βρίσκονται άνθρωποι να έχουν πληρώσει αυτά τα χρήματα και να καταλήγουν με ένα χαρτί που δεν προσφέρει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα» προσθέτει. Ο πρόεδρος του ΣΕΦΕ στέκεται παράλληλα σε άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί κυρίως τους παλαιότερους στον κλάδο. Με βάση τα ισχύοντα, η άδεια που λήγει πριν από τον Οκτώβριο του 2013 μπορεί να ανανεωθεί αυτόματα για άλλη μία πενταετία. Για όσους θα ακολουθήσουν προβλέπονται εξετάσεις με θεματολογία αρκετά περίπλοκη - περιλαμβάνει, π.χ., πολλή νομική ορολογία. «Ειδικά για τους μεγαλύτερους ανθρώπους που έχουν μεν δεκαετίες εργασίας στην πλάτη τους αλλά έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κάθησαν τελευταία φορά στα θρανία αυτός μπορεί να είναι ένας έμμεσος τρόπος να εξοβελιστούν από τον κλάδο» εκτιμά ο κ. Σκανιακός.
Βήμα Τετάρτη, 14 Αύγουστος 2013 
.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΕΚΠΥΡΣΟΚΡΟΤΗΣΕ????

Οχάιο 2013
Το καλύτερο μάθημα δίνεται στην πράξη: Δάσκαλος σε μάθημα για ασφαλή χρήση όπλων -σε υποχρεωτικό τμήμα για όσους παίρνουν άδεια οπλοφορίας στο Οχάιο- πυροβόλησε κατά λάθος 26χρονο την ώρα του μαθήματος.Ο Μάικλ Πρεμόντ παρακολουθούσε μαζί με τη συζυγό του το μάθημα για να μπορέσει να πάρει την άδεια.
Την ώρα της παράδοσης, το όπλο του εκπαιδευτή εκπυρσοκρότησε, όπως όλα δείχνουν κατά λάθος, η σφαίρα χτύπησε στον τοίχο, εξοστρακίστηκε και βρήκε τον Πρεμόντ στον δεξί του βραχίονα. Ο Πρεμόντ ανέφερε ότι χρειάστηκαν μερικά δευτερόλεπτα για να καταλάβει τι συνέβη.
Ο εκπαιδευτής δεν έχει μιλήσει δημόσια για το περιστατικό, όπως μεταδίδει το CNN, αλλά ο 26χρονος -που βγήκε αυθημερόν από το νοσοκομείο- αναφέρει ότι του έχει τηλεφωνήσει αρκετές φορές για να ρωτήσει για την κατάστασή του.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
1. Προσοχή στην κατεύθυνση της κάννης. Η κατεύθυνση της κάννης των μικρών
όπλων (περιστρόφων - πιστολιών - υποπολυβόλων) ελέγχεται πιο δύσκολα απ'
ότι εκείνων με μακριά κανη,
2. Μη στρέφετε την κάνη ενός όπλου πάνω σε ανθρώπους, έστω και αν είστε βέ-
βαιοι ότι είναι άδειο. Αυτή η κακή συνήθεια είναι αιτία πολλών ατυχημάτων.
3. Πάντα να δέχεστε την άποψη ότι το όπλο είναι γεμάτο μέχρι ν' αποδειχθεί το
αντίθετο. Ποτέ μην ακούτε την γνώμη των τρίτων ότι ένα όπλο είναι άδειο-
βεβαιωθείτε μόνοι σας
4. Έστω και αν είστε βέβαιοι ότι ένα όπλο είναι άδειο, ο προσεκτικός οπτικός
έλεγχος της θαλάμης είναι απαραίτητος.
5. Τα όπλα μεταφέρονται πάντοτε εντός της θήκης τους ή αποθηκεύονται σε
ασφαλές μέρος, όταν δε χρησιμοποιούνται.
6. Μη γεμίζετε ποτέ ένα όπλο, αν η κάνη του δεν είναι στραμμένη προς μια
ασφαλή κατεύθυνση.
7. Μην πυροβολείτε ποτέ αν δεν είστε βέβαιοι για τον ασφαλή τερματισμό των
βλημάτων.
8. Οι αστεϊσμοί με τα όπλα έχουν γίνει αιτία μύριων κακών.
9. Ο αδαής και ο αδέξιος στο χειρισμό του όπλου είναι κίνδυνος - θάνατος για
τους γύρω του.
10. Ο επιπόλαιος χειρισμός του όπλου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ατύχημα.
11. Τα μικρά παιδιά και οι ανίδεοι δεν πρέπει ποτέ να πειράζουν τα όπλα.
12. Το όπλο, όταν χρησιμοποιείται για ψυχαγωγία, υπηρετεί το άτομο, όταν όμως
απειλεί και αφαιρεί τη ζωή συνανθρώπων μας, εξαθλιώνει συνειδήσεις.
13. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ τα όπλα για διασκέδαση, πυροβολώντας στον αέρα.
γιατί δεν μπορείτε να γνωρίζετε που θα φθάσει και τι ζημιές μπορεί να προκα-
λέσει το βλήμα κατά την πτώση του.
14. Πολλοί τραυματίστηκαν θανάσιμα στους γάμους και τα πανηγύρια από άσκο-
πους πυροβολισμούς.
15. Η αμάθεια σκοτώνει και όχι το «άδειο» όπλο,
16. Καθαρίστε προσεκτικά την κάνη του όπλου σας πριν από τη βολή, τυχούσα
θραύση της, από αντικείμενα που ενδεχομένως έχουν παραμείνει μέσα σ'
αυτήν, μπορεί να σας προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό.
17. Ασφαλής έλεγχος πιστολιού: Στρέψτε την κάνη προς μια ασφαλή κατεύ-
θυνση. Τοποθετείστε την ασφάλεια. Αφαιρέστε το γεμιστήρα. Ανοίξτε το κλεί-
στρο. Ελέγξτε προσεχτικά τη θαλάμη και βεβαιωθείτε ότι είναι άδεια. Να είστε
συνειδητά παρόντες σε κάθε σας ενέργεια.
18. Ασφαλής έλεγχος περιστρόφου. Στρέψτε την κάνη προς μια ασφαλή κα-
τεύθυνση. Ελέγξτε και να θυμάστε ότι η σφύρα του περιστρόφου πρέπει να
είναι σε ουδέτερη θέση (κατεβασμένη). Ανοίξτε στη συνέχεια το βυκίο. Αφαι-
ρέστε τα φυσίγγια. Διατηρείστε το βυκίο σε ανοικτή θέση.
Η ασφάλεια του περιστρόφου εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη θέση
της σφύρας. Δε διαθέτει άλλο μηχανισμό ασφάλειας. Μην επιχειρείτε ν' ανοί-
ξετε το βυκίο, όταν η σφύρα είναι οπλισμένη· δεν ανοίγει. Το πιθανότερο είναι
να εκπυρσοκροτήσει το όπλο ακούσια.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ
1. Η άσκηση στη Σκοποβολή πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στα σκο-
πευτήρια ή σε άλλους χώρους, όπου οι συνθήκες θολής είναι ελεγχόμενες και
οι εκπαιδευόμενοι φέρουν υποχρεωτικά γυαλιά και ωτοασπίδες.
2. Το όπλο γεμίζεται και οπλίζεται μόνο στη γραμμή βολής.
3. Δεν πυροβολούμε ποτέ τις εγκαταστάσεις του σκοπευτηρίου ή άλλες σκληρές
επιφάνειες όπου μπορεί να εξοστρακιστεί ένα βλήμα σε επικίνδυνη κατεύ-
θυνση.
4. Σε περίπτωση βλάβης η κάνη του όπλου πρέπει να παραμένει στραμμένη προς
τους στόχους.
5. Οι σκοπευτές της γραμμής βολής υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις εν-
τολές του αρχηγού βολής. Δεν εκτελούν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια χωρίς την
ενημέρωσή του.
6. Η εντολή «παύσατε πυρ», που μπορεί ν' ακουστεί από τον αρχηγό βολής ή από
κάποιο άλλο άτομο, είναι υποχρεωτική για όλους. Τα όπλα ασφαλίζονται και
αφοπλίζονται και τοποθετούνται με τις κάνες στραμμένες προς τους στόχους
πάνω στον πάγκο του βατήρα βολής.
7. Ο σκοπευτής δε γυρίζει ποτέ προς τους θεατές με το όπλο στα χέρια, είτε είναι
άδειο είτε γεμάτο.
8. Ο δείκτης εγγίζει τη σκανδάλη μόνο όταν η κάνη του όπλου έχει κατευθυνθεί
προς τους στόχους και πρόκειται να πυροβολήσει. Σε όλες τις άλλες περιπτώ-
σεις ο δείκτης τοποθετείται τεντωμένο παράλληλα με τον υποφυλακτήρα της
σκανδάλης.
9. Τα όπλα γεμίζονται στη γραμμή βολής μόνο κατόπιν εντολής του αρχηγού
βολής. «Γεμάτα» θεωρούνται τα όπλα είτε έχουν ένα φυσίγγιο στη θαλάμη είτε
ένα γεμάτο γεμιστήρα στη θέση του.
10. Μετά τη βολή ανοίγεται το βυκίο του περιστρόφου και αφαιρούνται οι κάλυ-
κες. Όταν πρόκειται για αυτόματο όπλο, ασφαλίζεται και αφαιρείται ο γεμι-
στήρας. Στη συνέχεια ακολουθεί προσεκτικός οπτικός έλεγχος της θαλάμης
και το κλείστρο παραμένει ανοιχτό.
Η συνήθεια να πυροβολούμε «κατά των απέναντι στόχων δυο φορές» μπορεί
να γίνει αιτία ατυχήματος, δεδομένου ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να εκδηλω-
θεί ανακλαστικά, όταν χειριζόμαστε ένα όπλο εκτός σκοπευτηρίου.
11. Μετά τη βολή τα βυκία των περιστρόφων ή τα κλείστρα των ημιαυτόματων και
αυτομάτων όπλων πρέπει να παραμένουν ανοιχτά στην γραμμή βολής.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΤΕ  ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΣΑΣ





Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Συμβουλές Προστασίας

Κανένα σπίτι δεν μπορεί να είναι συνολικά απαραβίαστο στην απειλή των διαρρηκτών. Αλλά, ο προληπτικός προγραμματισμός και οι προφυλάξεις κοινής λογικής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο. Χρησιμοποιήστε αυτήν την δοκιμή για να διαπιστώσετε τον βαθμό ασφάλειας του σπιτιού σας. Κάθε αρνητική διαπίστωση δείχνει μια αδυναμία που θα μπορούσε να βοηθήσει έναν εγκληματία. Δεδομένου ότι δεν έχετε αρνητικές διαπιστώσεις, μειώνετε τον κίνδυνο ότι θα γίνετε θύμα των διαρρηκτών. Κάντε αυτή τη δοκιμή προσεκτικά και συστηματικά. Θυμηθείτε, αυτή η δοκιμή επισημαίνει τις αδυναμίες στο προσωπικό πρόγραμμα ασφάλειάς σας. Δεν μπορείτε να προστατευθείτε επαρκώς έως ότου διορθωθούν αυτά. Φυσικά, δεν υπάρχει ποτέ συνολική ασφάλεια. Κάνοντας αυτή τη δοκιμή και ακολουθώντας τις προτάσεις μας, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνετε θύμα διαρρηκτών . Εντούτοις, θα μειώσει πολύ τις πιθανότητες.

    Ξέρετε ότι ;

  • Τα περισσότερα εγκλήματα συμβαίνουν επειδή κάποιος έδωσε σε έναν εγκληματία μια ευκαιρία για να ενεργήσει.
  • Οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται απρογραμμάτιστα.
  • Καμία γειτονιά (πλούσια ή φτωχή) δεν είναι ασφαλής από το έγκλημα.
  • Οι επαγγελματίες διαρρήκτες είναι πολύ σπάνιοι
  • Οι περισσότεροι διαρρήκτες είναι νεαροί γειτονιάς και αλλοδαποί.
  • Οι περισσότεροι διαρρήκτεςδεν πιάνονται ποτέ.
  • Η περισσότερη κλεμμένη ιδιοκτησία δεν ανακτάται ποτέ.
  • Οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται στην ημέρα.
  • Οι περισσότεροι διαρρήκτες μπαίνουν από τις ξεκλειδωμένες πόρτες ή τα παράθυρα.
  • Παίρνει λιγότερο από δύο λεπτά για το μέσο διαρρήκτη που μπαίνει στο σπίτι σας.
  • Εάν μπορείτε να καθυστερήσετε την είσοδό του για ακριβώς τρία λεπτά, οι περισσότεροι διαρρήκτες θα σταματήσουν και θα φύγουν.
  • Ακριβώς ο κίνδυνος θέας ή ακούσματος θα αποτρέψει τους περισσότερους διαρρήκτες.
  • Εάν πυροβολήσετε έναν διαρρήκτη μπορεί να συλληφθείτε και να μηνυθείτε.
  • Ένα συνεταιριστικό πρόγραμμα όπως η οργάνωση της γειτονιάς ή του οικιστικού συγκροτήματος, είναι ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας στο έγκλημα.
  • Οι περισσότεροι διαρρήκτεςδεν θα μπούνε σε ένα κατειλημμένο σπίτι.

Πόσο είναι το σπίτι σας ασφαλισμένο από διαρρήκτες?

    Ο τρόπος ζωής σας

  • Θεωρείτε την ασφάλεια έναν σημαντικό παράγοντα στην οικογενειακή ζωή;
  • Γνωρίζει η οικογένειά σας συνεχώς τον κίνδυνο εγκλήματος;
  • Έχετε πραγματοποιήσει μια οικογενειακή συνεδρίαση για να συζητήσετε το έγκλημα και τα πράγματα που μπορούν να γίνουν για να την αποτρέψουν;
  • Αποφεύγετε να αναφέρετε στους ξένους τις καθημερινές ρουτίνες σας;
  • Τα παιδιά έχουν την υποχρέωση για να μην συζητούν την οικογενειακή κατάσταση με τους ξένους;
  • Προσπαθείτε να κάνετε το σπίτι σας να φανεί κατειλημμένο, ακόμα και όταν είστε μακριά?
  • Σταματάτε όλες τις παραδόσεις – παραγγελίες σας, όταν είστε μακριά;
  • Αφήνετε πάντα ένα ραδιόφωνο ή μια TV σε λειτουργία όταν είστε μακριά;
  • Αφήνετε κάποια φώτα αναμμένα [ με χρονοδιακόπτη ] όταν είστε μακριά;
  • Αποφεύγετε τα σημειώματα για τους φίλους, τις υπηρεσίες, κ.λπ. στην μπροστινή πόρτα σας όταν είστε μακριά;
  • Αποφεύγετε τα πολύτιμα αντικείμενα να βρίσκονται σε κοινή θέα;
  • Οι γείτονες κοιτάζουν συνήθως έξω ο ένας για τον άλλον και αναφέρουν τους ύποπτους ξένους στην αστυνομία;
  • Έχετε συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρόληψης εγκλήματος του τοπικού αστυνομικού τμήματος;
  • Έχετε καταστήσει τους τοπικούς ανώτερους υπαλλήλους σας ενήμερους για τα συναισθήματά σας για το έγκλημα στην κοινότητά σας;
  • Όταν δικηγόροι ή άλλοι σας προσεγγίζουν προσωπικά είτε τηλεφωνικώς, ελέγχετε εάν η φιλανθρωπία ή η ομάδα που αντιπροσωπεύουν είναι νόμιμη προτού να συμβάλετε;

    Στο σπίτι

  • Όλα τα τρωτά σημεία φωτίζονται καλά τη νύχτα;
  • Η θαμνώδης περιοχή φροντίζετε να είναι μακριά από όλες τις πόρτες και τα παράθυρα;
  • Είναι το οικοδομικό συγκρότημα ή η πολυκατοικία, φροντισμένη ώστε να ελέγχονται εισερχόμενοι και εξερχόμενοι;
  • Εάν ένας φράκτης θα αύξανε την προστασία σας, το έχετε μελετήσει;
  • Όλες οι προσβάσεις έχουν καλή κατασκευή και κλειδώνονται κατάλληλα;
  • Οι είσοδοι ατομικών γκαράζ, οι διαβάσεις πεζών και οι είσοδοι διαθέτουν ικανό φωτισμό;
  • Γνωρίζεται τους κινδύνους που εγκυμονούν τα πλησίον του δρόμου και των πεζοδρομίων ευρισκόμενα καλλωπιστικά και οι θάμνοι; Μπορούν κάλλιστα να κρύβονται ύποπτοι για να σας επιτεθούν.
  • Όλος ο φωτισμός νυκτός, προστατεύεται από πιθανή παραβίαση και αχρήστευσή του;
  • Εάν κρίνατε απαραίτητο, χρησιμοποιείτε τους "ακανθώδεις" θάμνους και τις ενισχυμένες σιδεριές για να αποτρέψετε την πρόσβαση σε τρωτά σημεία εισόδων σας;
  • Έχετε τακτοποιήσει όλα τα δέντρα που θα μπορούσαν να παρέχουν την πρόσβαση σε ένα ανώτερο παράθυρο ή τη στέγη;

    Πόρτες

  • Είναι όλες οι εξωτερικές πόρτες στερεάς κατασκευής και ενισχύσεων;
  • Όλες οι πόρτες είναι εξοπλισμένες με τις κατάλληλες κλειδαριές;
  • Όλες οι πόρτες προστατεύονται έτσι ώστε οι κλειδαριές να μην είναι προσβάσιμες προς διάρρηξη;
  • Οι εκτεθειμένες αρθρώσεις [μεντεσέδες κ.λ.π ]έχουν τις non-removable [ μη αντιστρέψιμες] βίδες;
  • Εάν οι βίδες αρθρώσεων δεν είναι αντιστρέψιμες, έχετε μεριμνήσει οι πόρτες "να καρφώνονται”, [ Σύρτες – μπάρες κ.λ.π ]. ώστε να αποτρέπεται η αφαίρεσή τους;
  • Εκτός από την ασφαλή κλειδαριά , έχετε ελέγξει και την αντοχή του αντικρίσματος [ κάσα ];
  • Ελέγξατε εάν οι κύλινδροι εισόδων έχουν ατσάλινη προστασία;
  • Οι στρογγυλοί κύλινδροι, είναι ασφαλισμένοι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ολικής τους περιστροφής;
  • Όλες οι διπλές πόρτες είναι εξοπλισμένες με γερούς σύρτες ασφάλισης του σταθερού φύλου;
  • Είναι όλες οι κλειδαριές τύπου: κυλίνδρων με πέντε τουλάχιστον ανατροπείς [μπίλιες];
  • Όλα τα κλειδιά είναι κατασκευασμένα από αδειούχους κλειδαράδες;
  • Αλλάζεται τους αφαλούς όποτε χάνετε ένα κλειδί;
  • Όποτε μετακινείστε σε ένα νέο σπίτι, αλλάζετε αυτόματα τις κλειδαριές;
  • Αποφεύγετε να εμπιστεύεστε τα κλειδιά στους ανθρώπους υπηρεσιών;
  • Οι πόρτες γκαράζ και εισόδων κλείνουν αυτόματα όταν εισέρχεστε;
  • Οι πόρτες γκαράζ εξοπλίζονται με ένα αυτόματο άνοιγμα [τηλεκοντρόλ ] ή ασφαλίζονται με κλειδαριές δεξιά και αριστερά, ή με ένα λουκέτο από μέσα;
  • Τα λουκέτα είναι ασφαλή και κλειδώνονται πάντα όταν είναι εκτός χρήσης;
  • Οι κλάπες, για τα λουκέτα [κρίκοι, καταβάτες ] είναι από ατσάλι και βιδωμένες με μη αναστρέψιμες βίδες;
  • Τα λουκέτα ασφαλίζονται με κυρτό ειδικό κρίκο [ για δάπεδο και τοίχο], έχουν κύλινδρο τουλάχιστον με πέντε μπίλιες και πύρο με ελάχιστο πάχος τα 9 χιλ.;
  • Έχετε ελέγξει και ασφαλίσει όλες τις πόρτες κατοικίδιων ζώων;
  • Έχετε αποβάλει την συνήθεια των "κρυμμένων κλειδιών" σε χώρους εκτός σπιτιού;
  • Έχετε αφαιρέσει τους πιθανούς κωδικούς πάνω από τα λουκέτα;

    Συρόμενες πόρτες γυαλιού και μπαλκονιών - παράθυρα

  • Όλες οι συρόμενες πόρτες γυαλιού και μπαλκονόπορτες έχουν εξοπλιστεί με μια πρόσθετη κλειδαριά ή άλλα μέσα ώστε να αποτρέπεται η διάρρηξη και η απαγκίστρωσή τους από τις ράγιες διαδρομής;
  • Τα τζάμια είναι ασφαλείας [ χονδρά ] σε όλους τους εξωτερικούς χώρους;
  • Τα πατζούρια και τα ρολά διαθέτουν και πρόσθετη ασφάλεια;
  • Όλα τα προσιτά σε ορόφους παράθυρα της οικοδομής προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο με τα παράθυρα ισογείων;
  • Όλα τα αχρησιμοποίητα παράθυρα έχουν σφραγιστεί [κλεισμένα ] μόνιμα;
  • Οι κλειδαριές παραθύρων βρίσκονται σε τέτοιο σημείο ώστε ο διαρρήκτης να είναι αναγκασμένος να σπάσει το τζάμι για να τις φτάσει;

    Προσωπική προστασία

  • Διαθέτετε και έναν μη καταχωρημένο αριθμό τηλεφώνου;
  • Εάν ζείτε μόνος, προσπαθήσατε να αποφύγετε το γεγονός;
  • Απαιτείτε πλήρη προφύλαξη και έλεγχο πριν επιτρέψετε στους ξένους να μπούνε στο σπίτι σας;
  • Έχετε καθοδηγήσει τα παιδιά να αποφεύγουν να αναφέρονται σε ξένους για το σπίτι, τον τρόπο ζωής, την προσωπική επιχείρησή σας, κ.λπ.;
  • Έχετε καθοδηγήσει τα παιδιά να μην πάνε ποτέ οπουδήποτε με έναν ξένο ή να επιτρέψουν την είσοδο σε ένα ξένο στο σπίτι όταν είστε μακριά;
  • Εσείς και τα παιδιά σας αποφεύγετε να ενημερώνετε διάφορους με προσωπικές σας πληροφορίες μέσω του διαδυκτίου;
  • Ελέγχετε την τιμιότητα και την αξιοπιστία των οικιακών βοηθών και baby-sitters;
  • Αποφεύγετε τα κλειδιά σπιτιών σας να τα έχετε μαζί με τα κλειδιά αυτοκινήτων σας όταν σταθμεύει το αυτοκίνητο ή συντηρείται;
  • Έχετε καθοδηγήσει τους εργοδότες, τους συναδέλφους και τους εργαζομένους για εσάς να αποφεύγουν τις πληροφορίες οποιουδήποτε είδους για σας χωρίς τη γνώση και άδειά σας;
  • Είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μεταφέρετε ευαίσθητα και πολύτιμα επιχειρησιακά σας έγγραφα από ή προς τον τόπο εργασίας σας;

    Άλλες προφυλάξεις

  • Έχετε εξετάσει την περίπτωση να προμηθευτείτε σκυλί ανάλογα για κάθε περίπτωση;
  • Έχετε εξετάσει την ανάγκη συστήματος συναγερμού κατά διαρρηκτών και πυρκαγιάς;
  • Εάν έχετε αποφασίσει να εγκαταστήσετε ένα σύστημα συναγερμού ή να μισθώσετε ένα γραφείο φύλαξης, έχετε συμβουλευθεί το τοπικό σας αστυνομικό τμήμα για την φερεγγυότητα των εργολάβων αυτών;
  • Καταλαβαίνετε πραγματικά ποιο τύπο συστήματος συναγερμού απαιτείτε και πώς αυτό λειτουργεί, οι περιορισμοί του, πώς αυτό θα ελεγχθεί, κ.λπ...;
  • Εάν, λόγω της απασχόλησης ή της θέσης σας στη ζωή, εσείς ή τα οικογενειακά μέλη σας αντιμετωπίζετε έναν υψηλό κίνδυνο της απαγωγής ή προσωπικής βίας, έχετε συμβουλευθεί έναν ειδικό ασφάλειας για να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα προστασίας;

Θυμηθείτε, το πιο πάνω τεστ ασφάλειας έχει ως σκοπό να επισημάνει τις πιθανές αδυναμίες στο προσωπικό πρόγραμμα προστασίας σας και να σας δώσει μερικές ιδέες για τη διόρθωση τους. Επίσης δεν προορίζεται, να εξετάσει κάθε πιθανή απειλή εγκλήματος. Εξαρτάται από σας (εάν σας βοηθήσαμε με τις πιο πάνω επισημάνσεις), αν αποφασίσετε να δημιουργήσετε ένα ολικό πρόγραμμα προστασίας σας που να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες του σπιτιού σας της επιχείρησής σας και γενικά του τρόπου ζωής σας.