Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ιεραρχία του Προσωπικού Security: Το περίγραμμα των γνώσεων κλειδιών για κάθε θέση

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αποτελεσματικής λειτουργίας μιας ΙΕΠΥΑ αλλά και του τμήματος in house security των επιχειρήσεων ή των Οργανισμών, είναι το προσωπικό να λαμβάνει την κατάλληλη εκπαίδευση ανάλογα πάντα με το ρόλο και τη θέση που έχει στην επαγγελματική ιεραρχία. Στην παράγ. 3 του άρθρου 1, του Ν.3707/08 γίνεται μία νύξη για υποχρέωση κατοχής άδειας εργασίας κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 3, για το διοικητικό προσωπικό των ΙΕΠΥΑ, στο οποίο ανατίθεται ο σχεδιασμός (σχέδια επιχειρηματικά και επιχειρησιακά των ΙΕΠΥΑ) και η μέριμνα για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων αυτών (εφαρμογή, εποπτεία, έλεγχος).
Το προσωπικό αυτό έχει και τις υποχρεώσεις του άρθρου 4 του ίδιου νόμου, που αφορά και στις επιχειρήσεις και στο επιχειρησιακό προσωπικό. Μεταξύ άλλων, είναι να εκπαιδεύουν το απασχολούμενο προσωπικό ασφαλείας ανάλογα με τα καθήκοντα που του ανατίθενται, να μη θίγουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών και να μη χρησιμοποιούν μέσα και μεθόδους που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών ή να προκαλέσουν ενόχληση σε τρίτους. Δηλαδή, ακόμη και ο τρόπος ελέγχου - όπου απαιτείται - της ταυτότητας ή του διαβατηρίου, π.χ. σε διακινούμενο στο αεροδρόμιο επιβάτη, να είναι αβρός και να μην τσαλακωθεί, ας πούμε, το ταξιδιωτικό έγγραφο που επιδεικνύει ο επιβάτης.
Οι ίδιες διατάξεις επεκτείνονται και στο προσωπικό in house security των επιχειρήσεων ή των Οργανισμών (παρ. 3 αρ. 1 Ν.3707/08).
Στο σημείο 18 του Κώδικα ISPS, περιγράφονται τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Υπεύθυνου Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης (ένδειξη ανώτερης θέσης), ενώ στη βασική εκπαίδευση ασφάλειας αερομεταφορών αναφέρεται ο Υπεύθυνος φορέας Ασφάλειας (προϊστάμενος μονάδας ασφάλειας του φορέα) και ο επόπτης ασφαλείας ως ο κατάλληλος εκπαιδευμένος, πιστοποιημένος και εξουσιοδοτημένος υπάλληλος φορέα, που του επιτρέπει (του φορέα) η Ελληνική Νομοθεσία, να ασκεί υπηρεσίες προστασίας και ο οποίος επόπτης ελέγχει την ποιότητα και αποδοτικότητα των μέτρων ασφαλείας, εγκεκριμένων από την ΥΠΑ.
Στην Ενότητα Α.11. Τίτλοι και θέσεις - διαβαθμίσεις στην επαγγελματική Ιεραρχία για το Ιδιωτικό Προσωπικό Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, που αναφέρεται στο Πιστοποιημένο Επαγγελματικό Περίγραμμα του ΕΚΕΠΙΣ, τα επίπεδα ιεραρχίας του επαγγέλματος έχουν ως εξής (σελ. 21 κ' 22 Περιγράμματος):
  1. Ιδιωτικό Προσωπικό Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (Φύλακες, χειριστές τεχνικών μέσων, σωματοφύλακες, οδηγοί, συνοδοί, τεχνικό προσωπικό κ.λπ.).
  2. Αρχιφύλακες επί του προσωπικού Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας και Επόπτες τομέων ευθύνης επί του προσωπικού Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας.
    Πέραν της ιεραρχικής αυτής δομής που αναφέρεται στο επάγγελμα, οι ΙΕΠΥΑ για την ορθή λειτουργικότητά τους χρησιμοποιούν την παρακάτω δομή ιεραρχίας των θέσεων εργασίας μέσα στην επιχείρηση:
  • Προϊστάμενους επί του Προσωπικού Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας και επί των Βαθμοφόρων οργάνων αυτού.
  • Επιχειρησιακούς Διευθυντές επί των Προϊσταμένων και Βαθμοφόρων οργάνων.
Σε σχέση με το συγκεκριμένο επαγγελματικό περίγραμμα του ΕΚΕΠΙΣ, λαμβάνεται υπόψη ότι σε διεθνές επίπεδο όσοι διαχειρίζονται προσωπικό με την έννοια του Στελέχους παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (supervisor, senior supervisors, security managers κ.ά.), οι οποίοι συντελούν τόσο στη διοίκηση του προσωπικού, όσο και στη συγκρότηση ειδικών οδηγιών και διαδικασιών σχετικά με τις διαδικασίες εξέλιξης περιστατικών, αλλά και της οργάνωσης και διαχείρισης πόρων των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, καλούνται να έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση, η οποία, εάν αφορά μόνο μέχρι τη μεσαία γραμμή ενεργειών (επιπέδου εποπτών) ονομάζεται "Security Supervising" και περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του πτυχίου "Security Management", σε συντομότερη όμως ανάλυση και με μικρότερη χρονική διάρκεια σύμφωνα με το ΕΚΕΠΙΣ.
Σχετικά δε με την ειδικότητα του Συμβούλου Ασφαλείας, σε Διεθνές επίπεδο χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο ειδικότητες ("Security Adviser"/ Συμβούλου Ασφαλείας και "Security Consultancy"/ Εμπειρογνώμονα Ασφαλείας) που αφορούν στην κατόπιν ειδικής μελέτης εύρεση συγκροτημένων λύσεων ασφαλείας με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον πελάτη, συνδυασμένη με την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εμπειρογνωμοσύνης για την πρόοδο του κλάδου και των επιχειρήσεων. Μέσα στην ύλη των ειδικοτήτων αυτών περιλαμβάνεται και η ύλη του παρέχοντα εκπαίδευση στο προσωπικό.
Περίγραμμα γνώσεων - κλειδιών για κάθε θέση 
Λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα από το ΕΚΕΠΙΣ, το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων SEC (2005) 957, περί συνοπτικού δείκτη του επιπέδου προσόντων των επαγγελμάτων, τα 8 επίπεδα - που αναφέρεται στις σελίδες 227 έως κ' 232 του περίγραμμα το 5 του ΕΚΕΠΙΣ και τη διεθνή εμπειρία, θα φτιάχναμε το δικό μας περίγραμμα γνώσεων κλειδιών για κάθε θέση της ιδιωτικής ασφάλειας, το οποίο παρατίθεται παρακάτω μαζί με τα απαιτούμενα προσόντα που μπορούν να αποκτηθούν.
  1. Προαπαιτούμενη Εισαγωγική Ενότητα. Βασική Ενότητα Γενικών Γνώσεων, που Διαπνέουν όλες τις παρακάτω Ενότητες:
    • Προσέγγιση της εκπαιδευτικής διεργασίας. Σκοπός, Στόχοι, Προσδοκώμενα Αποτελέσματα. Security Management και Security Managing. Σχέσεις με το Risk Management. Κίνδυνοι (όλα τα είδη). Απειλές και Απώλειες. Ελληνική Πραγματικότητα. Ανάλυση του όρου "Τρωτότητα".
    • Γνωρίζοντας από κοντά την εξέλιξη της ιδιωτικής Ασφάλειας. Η Ελληνική Νομοθεσία για την Ιδιωτική Ασφάλεια. Ανάλυση. Η Επιχείρηση Ιδιωτικής Ασφάλειας και οι λειτουργίες της. Αυτοεκτίμηση των ειδικών της ιδιωτικής ασφάλειας.
    • Το Security ως λειτουργία Πρόληψης των Κινδύνων.
    • Τομείς και Ειδικότητες στην Ιδιωτική Ασφάλεια σύμφωνα με το Ν. 3707/08 και το ΠΕΠ/ΕΚΕΠΙΣ. Λεπτομερής ανάλυση πεδίων εφαρμογής του Άρθρου 1, Ν.3707/08.
    • Security και Safety. Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία (Ν.1518/85).
    • Φυσικοί, Τεχνολογικοί και Φυσικοτεχνολογικοί Κίνδυνοι. Πολιτική Προστασία. Ανάγκη Συνεργασίας με Πυροσβεστικό Σώμα.
    • Εισαγωγικές Ενημερωτικές Προσεγγίσεις για τα τεχνικά θέματα του Άρθρου 1, παρ. 1θ, ι και ια, Ν. 3707/08.
  2. Ενότητα Βασική (Αρχικής Κατάρτισης). Επίπεδο 1 Επαγγελματικής Ιεραρχίας. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σταθερών Φυλάξεων, Εποχούμενων Περιπολουσών Φυλάξεων, Μεταφοράς Αξιών, ΚΣΛΣ):
    • Ανανεωτική εκπαίδευση στις συνήθεις και προβλέψιμες δραστηριότητες της ιδιωτικής ασφάλειας. Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας. Ζητήματα ασφάλειας και προστασίας στην Καθημερινότητα και Νομοθεσία. Ανθρώπινα Δικαιώματα και σεβασμός τους. Ανάληψη καθηκόντων και περιπολίες προστασίας. Μέθοδοι μη βλαπτικές και ενοχλητικές. Δόγμα Διαρκούς Παρουσίας. Προστασία Εγκαταστάσεων, Περιμέτρων, Εσωτερικών Χώρων, Έλεγχοι Προσβάσεων και Ασφαλείας. Control Rooms και CCTV. Προστασία Προσώπων, μεταφερόμενων αξιών, καθήκοντα σε εκκένωση κτηρίου. Αναγνώριση χωρίς διακρίσεις, τρόπων ενεργείας προσώπων, που μπορούν να απειλήσουν την ασφάλεια και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να παρακαμφθούν τα μέτρα ασφαλείας. Διεξαγωγή ερευνών και διακριτικών διεξαγωγών επιθεωρήσεων, χωρίς να θίγουν τα δικαιώματα των πολιτών. Τεχνικές αντιπαρακολούθησης. Διαχείριση Πλήθους και Προστασία Θεατών, Θεαμάτων, Αθλητικών, Καλλιτεχνικών και παρομοίων εκδηλώσεων. (Ν.3708/08). Χειρισμός και βαθμονόμηση τεχνικών μέσων, προστασία προσώπων. Επικοινωνία - Κριτική Σκέψη - Κρίση και Λήψη Αποφάσεων - Διαχείριση Χρόνου.
    • Αποκωδικοποίηση Δεικτών Κινδύνου από Πρόσωπα.
    • Αναφορές και Σημειώματα (Σύνταξη).
    • Τεχνικές αποφυγής εμπλοκής. Ανάλυση ανθρώπινων ευαισθησιών, (τι μπορεί να προκαλέσει η σκαιότητα προς άλλο πρόσωπο).
    • Πρώτες Βοήθειες.
    • Ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία. Καταπολέμηση Stress.
    • Αναγνώριση ΑΕΜ, Όπλων και Επικίνδυνων Ουσιών. Τρόποι Ανταπόκρισης.
    • Περιστατικά χωρίς προειδοποίηση. Προστασία Τόπου Συμβάντος.
  3. Ενότητα 2. Επίπεδο 2 Σπουδών. Επίπεδο 1 Επαγγελματικής Ιεραρχίας. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σταθερών Φυλάξεων, Εποχούμενων Περιπολουσών Φυλάξεων, Μεταφοράς Αξιών, ΚΣΛΣ):
    • Στοιχεία Ψυχολογίας - Διαχείριση Stress. Θέματα Επικοινωνίας. Θετική Αναπλαισίωση.
    • "Φύλακος Φυλακική" και Family Security.
    • Αρχές Διοίκησης Ομάδας υπό επίβλεψη. (Υποκίνηση, επικοινωνία, επίλυση προβλημάτων, βελτίωση αποδόσεων, feedback).
  4. Ενότητα 3. Επίπεδο 3 Σπουδών. Επίπεδο 1 Επαγγελματικής Ιεραρχίας. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σταθερών Φυλάξεων, Εποχούμενων Περιπολουσών Φυλάξεων, Μεταφοράς Αξιών, ΚΣΛΣ):
    • Ευρείες γενικές γνώσεις και ειδικές για την ικανότητα εκτέλεσης καθηκόντων υπό συμβουλευτική.
    • Δημόσιες Σχέσεις και Δημόσιες Υποθέσεις.
    • Περιβαλλοντική Αγωγή.
    • Διαχείριση Περιστατικών Ασφαλείας.
    • Ν.3622/07 Ασφάλεια Λιμένων και ΥΑ 444220/01/08 και 4434.1/02/08 τ. ΥΕΝΑΝΠ.
    • Κίνδυνοι: Σπατάλες, Ατυχήματα, Λάθη, Έγκλημα, Μη Ηθικές Πρακτικές.
  5. Ενότητα 4. Επίπεδο 4 Σπουδών. Επίπεδο 2 Επαγγελματικής Ιεραρχίας. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Σταθερών Φυλάξεων, Εποχούμενων Περιπολουσών Φυλάξεων, Μεταφοράς Αξιών, ΚΣΛΣ):
    • Καθήκοντα Αρχιφύλακα και Επόπτου Ασφαλείας. Εποπτεία τομέων ευθύνης επί του προσωπικού παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. Παροχή ειδικών εντολών και οδηγιών σχετικά με τα καθήκοντα διαδικασιών ασφάλειας και διαδικασιών εξέλιξης τέτοιων περιστατικών. Εύρυθμη λειτουργία τομέα ευθύνης και διαχείριση περιστατικών ασφάλειας του τομέα.
    • Οργάνωση και Διαχείριση Πόρων των Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας και του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας και Συμβατότητας των Επιχειρήσεων και των Οργανισμών.
    • Security Management. Συνοπτικά. (Rogers - Παν/μιο UNISA).
    • Νομικά και Δικονομικά θέματα. Εισαγωγή.
    • Στοιχεία Ποινικού Δικαίου, Αστικού Δικαίου, Εργατικού Δικαίου, Εμπορικού και Ναυτικού Δικαίου, Ποινικής και Πολιτικής Δικονομίας.
    • Στοιχεία Συνταγματικού Δικαίου.
    • Θέματα χειρισμού πληροφοριών.
    • Ποιοτική Σύνταξη Αναφορών.
    • Ανάλυση Υποχρ. Άρθρου 4 Ν.3707/08.
  6. Ενότητα 5. Επίπεδο 5 Σπουδών. Διακριτική Ευχέρεια. Επίπεδο Ανώτερου Επόπτη Ασφαλείας/ Προϊστάμενου επί του Προσωπικού Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας και επί των βαθμοφόρων οργάνων αυτού και Επίπεδο Ιδιωτικού Ερευνητή:
    • Αρχές Management: Σχεδιασμός - Οργάνωση - Ηγεσία - Έλεγχος, σε συνδυασμό με λήψη Αποφάσεων, Συντονισμό, Επικοινωνία, Ανάθεση Αρμοδιοτήτων και κατανομή πόρων. Υποκίνηση. Εφαρμογή Πειθαρχίας.
    • Κύκλοι προστασίας και επίπεδα ασφαλείας. Ανάλυση του λόγου προστασίας του κάθε στόχου.
    • Σχεδιασμός στο Management και σχεδιασμός μέτρων ιδιωτικής ασφάλειας, ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας. Ανάλυση τρωτοτήτων και πιθανοτήτων επέλευσης κινδύνου. Στρατηγικός Τακτικός Επιχειρησιακός Σχεδιασμός. Παράγωγα σχέδια. Σχέδια Ασφάλειας προσώπων, εγκαταστάσεων, περιουσιών και χρηματαποστολών.
    • Ανθρώπινοι Πόροι. Φροντίδα του Πελάτη. Επίλυση Προβλημάτων. Τακτική Διαπραγματεύσεων και Συσκέψεων. Ηθικός Κώδικας, Επιχειρηματική Ηθική και Κοινωνική Ευθύνη.
    • Ν.3013/02 περί πολιτικής προστασίας, Ν.3206/03 και Ν.3707/08 για ιδιωτικούς ερευνητές. Forensic Criminalistics (Γενικές γνώσεις).
  7. Ενότητα 6. Επίπεδο 6 Σπουδών. Δράσεις ως Διοικητή Έργου (επίπεδο Επιχειρησιακού Διευθυντή επί των Προϊστάμενων και Βαθμοφόρων οργάνων και Στρατηγικό Επίπεδο):
    • Η στρατηγική αντιμετώπιση των θεμάτων ιδιωτικής ασφάλειας. Η Γνώση των Αρμοδιοτήτων άλλων Οργανισμών Ασφάλειας και Προστασίας. Η ανάγκη της Συνεργασίας και η διαρκής ενίσχυσή της.
    • Σύνταξη μελετών.
    • Ο σχεδιασμός σε αρμονία προς το συνολικό αντικειμενικό σκοπό του Οργανισμού. Αναγνώριση Ευκαιριών και Προβλημάτων.
    • Σύνταξη μελετών και μνημόνια ενεργειών.
    • Η στρατηγική της αντιμετώπισης των κινδύνων. Προτεραιότητα κατά πιθανότητα. Υπολογιστική. Πίνακες.
    • Επίλυση προβλημάτων ανταγωνισμού.
    • Χειρισμός Κρίσεων (Διοίκηση Περιστατικού και Σκηνής).
    • Συμβάσεις. Επιλογή του καλύτερου προμηθευτή υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το εγχειρίδιο της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    • Διοίκηση Έργου. Δακτύλιοι Ασφαλείας και Ζωτικές Εγκαταστάσεις. Σχεδιασμός Προσβάσεων Ασφαλείας και Ελέγχων Ασφαλείας. Διοίκηση Κεντρικού Σταθμού Λήψης Σημάτων.
    • Εποπτεία και Διαχείριση της εύρυθμης λειτουργίας του τομέα ευθύνης, του Supreme Security Manager και του προσωπικού που ασχολείται στον τομέα αυτό.
    • Επιθεωρήσεις και Μνημόνια Επιθεωρήσεων.
    • Οργάνωση Εσωτερικού Τμήματος Συμβατότητας και Ασφάλειας.
    • Επιλογή και Αξιολόγηση Προσωπικού. Εκπαίδευση Προσωπικού.
  8. Ενότητα 7. Επίπεδο 7:
    Εφαρμογή αυτομόρφωσης με βάση συστηματικές οδηγίες για αυτοκαθοδηγούμενη θεωρητική και πρακτική μάθηση.
    • Επιχειρηματική, Ηθική και Κοινωνική Ευθύνη.
    • Management Αλλαγών και Διεθνές Security Management.
  9. Ενότητα 8. Επίπεδο 8. Ειδικά θέματα. (Επιπέδου Συμβούλου Ασφαλείας/ Security Adviser και Εμπειρογνώμονα Ασφαλείας/Security Consultant). Επιπλέον Επαγγελματική Λειτουργία.
    Επίπεδο 8A:
    Οργανωμένο Έγκλημα, Τρομοκρατία, Ασύμμετρες Απειλές, Βιομηχανική Κατασκοπία.
    Προσεγγίσεις για: Ασφάλεια Ναυτιλιακής Εταιρείας, Λιμένων, Πλοίων και Κώδικα ISPS. Προσεγγίσεις για: Ασφάλεια Αεροσυγκοινωνιών, Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΚΑΠΑ) και Τεχνικές Οδηγίες Ασφαλείας κ. Διοικητή ΥΠΑ (ΤΟΑ), Εθνικός Κανονισμός Βιομηχανικής Ασφάλειας (ΕΚΒΑ), Επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Επιχειρηματική Πραγματικότητα. Την κατόπιν ειδικής μελέτης, εύρεση συγκροτημένων λύσεων ασφαλείας με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον πελάτη.
    • Ασφάλεια Θεατών (Ν.3708/08).
    • Ν. 2472/97 και οδηγίες Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
    • Επιχειρηματική/Επιχειρησιακή Ετοιμότητα και Συνέχεια.
    • Ασφάλεια Πληροφοριών:
      • Αντίμετρα στην Οικονομική Κατασκοπία. Ανταγωνισμός και προστασία από αθέμιτο ανταγωνισμό.
      • Μέτρα Τεχνολογικής Ασφάλειας και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.
      • Ασφάλεια Συστημάτων IT.
    • ? Ανάπτυξη του Οργανισμού μέσω της ιδιωτικής ασφάλειας, με το δόγμα "servimus et servamus".
      Επίπεδο 8Β:
Οργάνωση Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων στις Εκπαιδεύσεις Ασφάλειας (Επιπέδου Συμβούλου Ασφαλείας/ Security Adviser και Εμπειρογνώμονα Ασφαλείας/Security Consultant).
Παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εμπειρογνωμοσύνης για την πρόοδο του κλάδου. Σχεδιασμός, Οργάνωση, Επιλογή εκπαιδευτικού υλικού, Υλοποίηση/Εφαρμογή, ώστε να επηρεαστεί ο γνωστικός, συναισθηματικός και ψυχοκινητικός τομέας των σπουδαστών. Ασκήσεις - Δραστηριότητες - Εργασίες. Αξιολογήσεις διαδικασίας και εκπαιδευτικού προϊόντος (Τελική Αξιολόγηση).
Σύνταξη Σημειώσεων.Το πιο σημαντικό όμως στις εκπαιδεύσεις που αφορούν στα παραπάνω επίπεδα, είναι το να δίδονται ειδικές οδηγίες συνεχούς αναζήτησης μαθησιακών ευκαιριών, στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης, για την Πρόοδο του Γνωστικού Αντικειμένου και του Κλάδου, γενικότερα. Επίσης, να γίνεται υποκίνηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την αύξηση των εμπειριών ηγετικής θέσης, ώστε να αποβαίνει ο κάθε ενδιαφερόμενος σε "μανθάνοντα ηγέτη" του κλάδου.
Σπύρου Μιχ. Κυριακάκη
Ακαδημαϊκού Δ/ντή Σπουδών
Organizational Security and Management, New York Colleg
e

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό και ιδιαίτερα χρήσιμο το άρθρο σας κύριε Κυριακάκη.Βάζετε τα πράγματα στη θέση τους όπως πρέπει να είναι σε έναν κλάδο όπου κατά τη γνώμη μου ψάχνει το βηματισμό του στη χώρα μας.Εύχομαι και ελπίζω τέτοια άρθρα να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης στις εταιρείες παροχής φύλαξης και να οδηγήσουν σε ουσιαστικότερη αντιμετώπιση του επαγγέλματος.Η Δια Βίου μάθηση είναι ένα σημαντικό κλειδί καθώς επίσης και η συνειδητή επιλογή εκείνου που θα θελήσει να ακολουθήσει τον κλάδο.Πιστεύω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορούσαν να αναδείξουν τον κλάδο και τη σπουδαιότητα αυτού όπως είναι στο εξωτερικό και όχι να βλέπουμε σε κάποιες περιπτώσεις στοιχεία παρακμής και μη νομιμότητας(!)-μη διάθεση γιλέκων σε φύλαξη,απλήρωτοι εργαζόμενοι κλπ.Χαίρομαι που άνθρωποι σαν εσάς συνεχίζουν να υπηρετούν και να προσφέρουν γνώση και εμπειρία σε όλους εμάς και να αποτελούν πρότυπο,κίνητρο για τον κλάδο και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή