Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Κακός... (μπ)ΕΛ.ΑΣ. οι φάρσες για βόμβα


Είναι ο καθημερινός «δαίμονας» των αστυνομικών αρχών. Ενα τηλεφώνημα που κινητοποιεί ολόκληρο μηχανισμό αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης έκρηξης...
Ακόμη κι αν οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί κρίνουν ότι ο βαθμός επικινδυνότητας δεν είναι αυξημένος, η έρευνα πραγματοποιείται...
Περισσότερα από 390 τηλεφωνήματα-φάρσες έχουν ήδη απασχολήσει την Αμεση Δράση κατά το α' τρίμηνο του 2013! Τουλάχιστον
τέσσερις φάρσες κάθε μέρα είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του έτους, που ήδη καταγράφει αυξητικές τάσεις σε σχέση με πέρυσι. Ιδιαίτερα μετά την έκρηξη στο Εμπορικό Κέντρο Mall, οι φαρσέρ... ξεσπάθωσαν. Εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των ειδικών, αλλά και την αυξημένη ευαισθησία τους, «χτυπούν» κάθε μέρα, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν παράλυση στο σύστημα λειτουργίας -κυρίως- της πρωτεύουσας.
Και μπορεί κάποια... μυαλά να θεωρούν τις φάρσες για βόμβα αστείο πράγμα, όμως κανείς δεν γελάει όταν χρειάζεται να εκκενωθεί ένα κτίριο μεγάλης δημόσιας υπηρεσίας με εκατοντάδες υπαλλήλους λόγω εκρηκτικού μηχανισμού. Λίγες μέρες μετά Mall, τηλεφώνημα για βόμβα ανάγκασε την εκκένωση του Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, στο οποίο εργάζονται εκατοντάδες υπάλληλοι.
Οι δράστες «χτυπούν» συνήθως από καρτοτηλέφωνα ή κινητά με κάρτες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους
Οι δράστες «χτυπούν» συνήθως από καρτοτηλέφωνα ή κινητά με κάρτες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους
Η αναστάτωση ήταν μεγάλη και το τεράστιο κτίριο παρέμεινε κλειστό για αρκετές ώρες, ώσπου οι άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) να ερευνήσουν κάθε σπιθαμή.
«Η ομάδα που χειρίζεται τα τηλεφωνήματα αυτά αποτελείται από αξιωματικούς διαφόρων υπηρεσιών. Εχουμε αξιωματικούς της Αμεσης Δράσης, της Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής, καθώς και από άλλες ειδικότητες. Από την πρώτη στιγμή είμαστε σε θέση άμεσα να κρίνουμε αν ένα τηλεφώνημα είναι σοβαρό ή όχι. Σημαντικό ρόλο παίζει η επικαιρότητα», εξηγεί στο «Εθνος» ο ταξίαρχος Δημήτρης Ζάγκας, διευθυντής της Αμεσης Δράσης Αττικής, που υπήρξε επικεφαλής για τρία χρόνια στο Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.
Κακός... (μπ)ΕΛ.ΑΣ. οι φάρσες για βόμβα
«Στα 3 χρόνια εξερράγησαν 30 μηχανισμοί. Ποτέ δεν πέσαμε έξω. Ημασταν πάντα στην ώρα μας -σκεφτείτε ότι μέσα σε 5-6 λεπτά φτάνει η πρώτη δύναμη- και η εκτίμησή μας ήταν απολύτως σωστή», μας λέει επισημαίνοντας ότι υπάρχει ειδικό σχέδιο δράσης σε κάθε τέτοια περίπτωση.
«Αγαπημένοι» στόχοι των φαρσέρ είναι το Εφετείο Αθηνών, τα δικαστήρια της παλιάς σχολής Ευελπίδων, ο Αρειος Πάγος, αλλά και -κατά περίπτωση- εφορίες, υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Στα αγαπημένα προστίθενται συχνά και... σχολεία, από μαθητές που θέλουν να αποφύγουν το μάθημά τους... Συχνά οι φάρσες αφορούν και τράπεζες, αφού από την αρχή του έτους πολλά ήταν τα τηλεφωνήματα για ύπαρξη βόμβας σε υποκαταστήματα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας των υπαλλήλων τράπεζας στην Καλλιθέα, άγνωστος ενημέρωσε για ύπαρξη βόμβας. Το κτίριο εκκενώθηκε, ενώ έρευνες πραγματοποίησε ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας, ωστόσο δεν βρέθηκε το παραμικρό. Πρόσφατα, θύμα φάρσας «έπεσε» και ο Λάκης Γαβαλάς. Οταν πριν από λίγες εβδομάδες είχε προγραμματιστεί η υπόθεσή του στο Εφετείο Αθηνών, ένα τηλεφώνημα για βόμβα ανέβαλε την εκδίκαση, η οποία τελικά προσδιορίστηκε για τον Οκτώβριο.
«Οι φαρσέρ "χτυπούν" συνήθως από καρτοτηλέφωνα ή κινητά με κάρτες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους», λέει ο ταξίαρχος Δ. Ζάγκας. «Παρατηρούμε ότι υπάρχει ένας μιμητισμός στους φαρσέρ.
Κυρίως, όμως, είναι άνθρωποι που θέλουν να προκαλέσουν ανησυχία στον κόσμο είτε για να σπάσουν πλάκα, είτε για σκοπιμότητα», τονίζει, υπενθυμίζοντας ότι πολλές «βόμβες»... τοποθετούνται στα δικαστήρια για να λάβουν αναβολή οι υποθέσεις των φαρσέρ.
«Οι φάρσες προκαλούν άσκοπη χρήση αστυνομικών δυνάμεων, ταλαιπωρούν τους πολίτες και διαταράσσουν τη ζωή στην πόλη, αφού προκαλείται κίνηση και πανικός», καταλήγει.
Ο «Κεκές», ο «Κερατσινιώτης» και οι κλήσεις τις Παρασκευές Προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για βόμβα σε συγκεκριμένο δήμο της Αττικής, «κόλλημα» με έναν και μόνο στόχο, ακόμη και φαρσέρ με πρόβλημα... άρθρωσης. Πολλά έχουν δει τα... μάτια των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που διαχειρίζονται τις κλήσεις για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα. Μάλιστα, μεταξύ τους, τους έχουν δώσει συγκεκριμένα «ονόματα», με βάση το διαφορετικό χαρακτηριστικό των... κατ' εξακολούθηση φαρσέρ.
Ενας από τους φαρσέρ, που ακόμη συζητείται στους κύκλους της Αστυνομίας, είναι ο περιβόητος «Κεκές», ο οποίος συνήθιζε να τηλεφωνεί από καρτοτηλέφωνα του κέντρου για εκρηκτικούς μηχανισμούς σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.
Η δράση του ξεκίνησε το 2008 και η διατύπωση των «απειλών» του ήταν χαρακτηριστικές, αφού χρειαζόταν χρόνος προκειμένου να πει αυτό που ήθελε. Μέχρι το 2010 που συνελήφθη, είχε πραγματοποιήσει, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. περισσότερες από 70 φάρσες!
Τελικά συνελήφθη σε καρτοτηλέφωνο της Ακαδημίας, στο ύψος της Ομόνοιας, όταν η... καθυστέρηση στη ρύμη του λόγου του τον πρόδωσε τελικά. Περιπολικό που έσπευσε στο σημείο, τον εντόπισε και πριν καν τελειώσει τη φράση του, τον είχε ήδη συλλάβει. Αλλος φαρσέρ, που δεν έχει πιαστεί, αλλά έχει «γράψει ιστορία» στη μνήμη των αστυνομικών ήταν ο «Κερατσινιώτης». Κάθε φορά που τηλεφωνούσε για να προειδοποιήσει για βόμβα ήταν σε άλλη υπηρεσία, τράπεζα ή «στόχο» του Κερατσινίου. Το γεγονός ότι η... δράση του περιοριζόταν στον συγκεκριμένο δήμο τού έδωσε και το ψευδώνυμό του.
Ομαδική ήταν η φάρσα για βόμβα σε σχολή ενστόλων της Αττικής. Κάθε Παρασκευή, σπουδαστής τηλεφωνούσε προειδοποιώντας για μηχανισμό που είχε υποτίθεται τοποθετηθεί στη σχολή. Κι όταν συνειδητοποιούσαν ότι ο εκφοβισμός τους δεν είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή των μαθημάτων, ένας άλλος σπουδαστής τηλεφωνούσε για... επιβεβαίωση. «Κάποια στιγμή τούς πήρε χαμπάρι ο διευθυντής και οι φάρσες τελείωσαν», μας λένε οι αστυνομικοί.
Τα λάθη που τους έβαλαν... χειροπέδες Η σύλληψη των φαρσέρ είναι δύσκολη υπόθεση. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, η Αστυνομία κατάφερε να φτάσει στα ίχνη τους και να τους περάσει χειροπέδες. Οι συλλήψεις αφορούν κυρίως στην επαρχία, όπου οι αποστάσεις είναι μικρότερες και ο τρόπος εντοπισμού ευκολότερος.
Πρόσφατα στη Σάμο, ένας 29χρονος είχε συνήθεια να πραγματοποιεί τηλεφωνήματα για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε αεροσκάφη που απογειώνονταν από το νησί.
Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει το καρτοτηλέφωνο από το οποίο τηλεφωνούσε και τον συνέλαβαν στο Καρλόβασι. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για «διατάραξη της ασφάλειας των αεροσκαφών και της ειρήνης των πολιτών».
Στη Λάρισα ένας 37χρονος κάλεσε την Αστυνομία από το κινητό του τηλέφωνο και δήλωσε πως στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός. Οι αστυνομικοί τον ταυτοποίησαν ύστερα από άρση απορρήτου και τον συνέλαβαν. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ, με τριετή αναστολή. Ενας 15χρονος συνελήφθη στην Τρίπολη γιατί τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρκαδίας και προειδοποίησε για τοποθέτηση βόμβας στο σχολείο.
Αποδείχθηκε πως το τηλεφώνημα ήταν φάρσα και μάλλον ο μαθητής απλώς δεν ήθελε να πάει στο σχολείο.
Εποχή άφησε ένας φαρσέρ, ετών 46, γνώριμος και τακτικός πελάτης του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. που είχε κάνει πάνω από 100 κλήσεις που προειδοποιούσε για βόμβα.
Αν και δεν αξιολογήθηκε ποτέ ως πραγματική απειλή, τελικά τον συνέλαβαν στο κέντρο της Αθήνας και οι φάρσες του βγήκαν ξινές.
Συλλήψεις έχουν σημειωθεί και σε Μεσολόγγι, Βέροια, και Κω.
Μ. Ψαρά - Λ. Μπιντέλας
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ι. ΚΟΥΡΟΣ, ψυχίατρος, DEA παιδοψυχολογίας και πρόεδρος της Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π. Ατομα ανώριμα που θέλουν να γίνουν ήρωες
Εχουμε να κάνουμε με περιπτώσεις ανώριμης συμπεριφοράς, ασχέτως ηλικίας. Μπορεί να συμβαίνει από νεαρά παιδιά, εφηβικών-μετεφηβικών ηλικιών, που θέλουν να γίνουν ήρωες μέσω ενός επεισοδίου και δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις για να χαρούν ότι αναστατώθηκε ο κόσμος και η εξυπνάδα τους έπιασε αποτελέσματα. Είναι ακόμη χειρότερο όταν πρόκειται για μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που μπορεί να κάνουν τις φάρσες για τον ίδιο λόγο, λόγω ανωριμότητας, αλλά μπορεί να το κάνουν και από πολλές άλλες παράπλευρες αιτίες. Πολλές φορές υπάρχουν «φιλοσοφίζουσες» απόψεις που βγαίνουν στην αντιεξουσιαστική λογική, όπως να τους δημιουργήσουν πανικό για να τους εκδικηθούμε γιατί υπάρχουν.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου