Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Συμβουλές Προστασίας Δικύκλων

Αγαπητοί μηχανόβιοι – δικυκλιστές,

Όλοι έχετε αγαπήσει το δίτροχο σας , το φροντίζετε και γνωρίζετε παράλληλα ότι είναι ένας εύκολος στόχος για τον κάθε επιτήδιο που θέλει να το βλάψει ..ή να το προσθέσει στη λίστα με τα «προς αναζήτηση οχήματα»

Σκοπός δικός μας να τον αποτρέψουμε , να τον δυσκολέψουμε και στο τέλος να μην μπορέσει να πάρει την «λεία» του.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι εξ` αρχής … κάτι που θα το λέμε σε κάθε σύστημα ασφάλειας ..
Δεν υπάρχει κάτι αδιάρρηκτο ..κάτι που φτιάχτηκε από ανθρώπινο χέρι μπορεί κάλλιστα να καταστραφεί από κάποιο άλλο άτομο .

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως;
Φανταστείτε την ασφάλεια σαν μια ζυγαριά ..στον ένα ζυγό έχουμε τον διαρρηκτη ..στον άλλο ζυγό έχουμε τους παράγοντες που θα μας εξασφαλίσουν την ασφάλεια του δικύκλου μας .

Παράγοντες όπως :
Α) η θέση του δίκυκλου.
Β) ο εξοπλισμός που απαιτείται για την διάρρηξη του εξοπλισμού που έχουμε.
Γ) ο χρόνος που διαθέτει ο διαρρήκτης.

Α )Η θέση του δικύκλου παίζει σημαντικό ρόλο .
Αν είναι δυνατόν τα οχήματα μας θα πρέπει να είναι σε εμφανές μέρος ( εάν δεν έχουμε προσωπικό γκαράζ ή κατασκευασμένη θέση για αυτό) και κατά το δυνατό φωτισμένο , είτε από τον εξωτερικό χώρο ,είτε από εμάς με ειδικό φωτισμό ενεργοποίησης με κίνηση ( με φωτοκύτταρο διελεύσεως – κίνησης – ζητήστε τα από κάθε αποθήκη ηλεκτρολογικού εξοπλισμού )
Το άγχος που δημιουργείται σε ένα διαρρήκτη όσο είναι εκτεθειμένος σε κοινή θέα παίζει ρόλο στον χρόνο παραμονής του και μπορεί να αποτρέψει το κάθε αποτέλεσμα ..

Β) Ο εξοπλισμός που έχουμε ασφαλίσει την μηχανή μας .

Εδώ θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα είδη σε 2: στα μηχανικά (λουκέτα – κουλούρες – δαγκάνες κτλ ) και στα ηλεκτρονικά (συναγερμούς – δαγκάνες κινήσεως κτλ )

Ο κάθε ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι πάντα πιο ευαίσθητος σε πρόσβαση και διάρρηξη αλλά απαιτεί διαρρηκτικά υψηλής τεχνολογίας και δεν αναφερόμαστε στους μικρό-διαρρήκτες , αλλά σε επαγγελματίες που έχουνε επενδύσει χρόνο και χρήματα.
Η διάρρηξη αυτή έχει το αρνητικό ότι δεν κάνει θόρυβο ο διαρρήκτης και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός .
Φυσικά δεν είναι κάτι εύκολο να γίνει ηλεκτρονική διάρρηξη και δεν συμβαίνει καθημερινά , γι` αυτό και προτιμάται να υπάρχει ένας συναγερμός καλής ποιότητας και σωστά ρυθμισμένος. ( συνήθως στο ταρακούνημα ή και με σύστημα ελέγχου περίγυρου – radar )

Η μηχανική διάρρηξη έχει να κάνει με τον εξοπλισμό που έχουμε ασφαλίσει την θέση του δικύκλου μας , κουλούρες – τάκοι – πέταλα – δισκόφρενα
Αναφορικά για το κάθε ένα θα πούμε λίγα λόγια για το τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά του καθενός .

Κουλούρες :
Δεν υπάρχουνε αδιάρρηκτες (δεν θα τα ξαναλέμε) , υπάρχουνε πολλά είδη και σε πολλές ποιότητες (κράμματα – πλέξη – κλειδαριά / δυσκολία κλειδιού )
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το υλικό κατασκευής της ( σίδερο ή ενισχυμένο κράμμα) , η εξωτερική προστασία της ( πλαστική επένδυση για τη βροχή ή επένδυση κράμματος κυλίνδρων για επιπρόσθετη προστασία) και τέλος όχι σε μεγάλο βαθμό το κλειδί που έχει. (είναι απλό ή έχει κάποιο ιδιαίτερο «κόψιμο» )

Υποσημείωση : Δε δένουμε την καλή μας κουλούρα σε ένα δεντράκι της αυλής …το ξύλο κόβεται πιο εύκολα ..και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές.


Δισκόφρενα :
Η επιλογή ενός δισκοφρένου έχει να κάνει με την ποιότητα κράμματος του εσωτερικού πύρου και της ανοχής του σε σπάσιμό του (άνοιγμα των 2 μετάλλων ενδιάμεσα του πύρου .
Καλές επιλογές είναι τα γερμανικά και τα ιταλικά δισκόφρενα όπως επίσης και τα δισκόφρενα που συνδυάζουν και άλλα χαρακτηριστικά όπως ηχητικός συναγερμός ή σύνδεσμο υπενθύμισης του δισκοφρένου στο τιμόνι - έλασμα πλαστικό.


Πέταλα – Kryptonite :
Τα πέταλα είναι ο πιο απλός τρόπος διασφάλισης των τροχών , και σε χαμηλό κόστος δεν διαρρηγνύεται εύκολα, φυσικά όσο καλύτερο είναι το κράμμα που είναι ο λαιμός και η βάση του πετάλου τότε τόσο περισσότερη ανοχή έχει .
Τα πέταλα μπορεί να διαρρηχθούν από την κλειδαριά τους ( όσο πιο χαμηλή η ποιότητα της τόσο πιο εύκολη η διάρρηξη της )
Στα αρνητικά ενός πετάλου είναι η ακαμψία του και το γεγονός πως έχει συγκεκριμένο πλάτος που μπορεί να μας δυσκολέψει όταν θα θελήσουμε να το δέσουμε σε κάποιο παχύτερο στύλο.

Γ) Ο χρόνος που του επιτρέπουμε να δράσει παίζει σημαντικό ρόλο στην διάρρηξη .
Ο χρόνος διάρρηξης είναι ανάλογος των 2 παραπάνω στοιχείων Α και Β .

Μερικά απλά παραδείγματα :
1)Σε μια φωτεινή και με ανοιχτή θέα αυλή, όπου υπάρχει μια μηχανή δεμένη με συναγερμό και κουλούρα ενισχυμένη δεμένη σε βάση κράμματος στην βάση της μηχανής.
2)Σε ένα κλειστό γκαράζ με αυλόπορτα χειροκίνητη (με ασφαλείας κύλινδρο) και δεμένη με κουλούρα (οικονομική και απλής πλέξης ).
3)Στο πεζοδρόμιο με μια κουλούρα κράμματος ισχυρή, δεμένο στα κάγκελα της οικίας.
4)Στο πεζοδρόμιο με 1 δισκόφρενο κράμματος και συναγερμό.

Και στις 3 τυχαίες περιπτώσεις υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία ...πλέον έχουμε μια ιδέα τι πρέπει να κάνουμε ... 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου